Inleiding
Rodehond is een besmettelijke ziekte en wordt ook wel Rubella genoemd. Het wordt veroorzaakt door het Rodehond-virus dat zich verspreid door de lucht. Voor kinderen is het niet zo gevaarlijk, maar voor zwangere vrouwen en hun ongeboren kind wel.
Symptomen
Voor het uitbreken van de ziekte heeft de besmette persoon last van verkoudheid, pijn aan de gewrichten en lichte koorts. Ook hoofdpijn en een ontstoken keel kunnen voorkomen. Later zijn de klieren in de hals gezwollen en voelen pijnlijk aan. Hij krijgt een rode, vlekkerige huiduitslag die begint in het gezicht en op de romp en zich daarna uitbreiden over de armen en benen. Meestal blijft die uitslag er ongeveer 3 dagen.
Het Rodehond virus zit in de neus en keel van iemand die besmet is. Door hoesten, praten en niezen komt het in de lucht en kan door een ander ingeademd worden. Na ongeveer 12 tot 23 dagen wordt iemand na besmetting pas ziek. Iemand met Rodehond is vanaf 5 dagen voor tot 5 dagen na het ontstaan van rode vlekjes besmettelijk.
Blijvende gevolgen
Mensen die besmet zijn met het Rodehond virus, houden hier geen blijvende gevolgen aan over. Maar de baby van een zwangere vrouw wel. Vooral als de vrouw vroeg in de zwangerschap deze ziekte oploopt, is het virus erg schadelijk voor haar ongeboren kind. De blijvende gevolgen voor het kind zijn onder andere:
-hartafwijkingen
-oogafwijkingen
-botafwijkingen
-slechthorendheid/ doofheid
-groeiachterstand
-verstandelijke handicap
In het ergste geval overlijdt het kind al in de baarmoeder.
Manier van voorkomen, behandelen, immunisering
Je voorkomt Rodehond door je te laten inenten met het BMR-vaccin. Dat gebeurt als je 14 maanden en 9 jaar oud bent. Na de eerste inenting ben je 95% immuun na de tweede inenting ben je helemaal immuun.
Als iemand eenmaal besmet is geraakt, is behandeling niet zo goed mogelijk. De ziekte geneest spontaan. Het enige wat men dan kan doen is genoeg uitrusten en veel drinken.
Risicogroepen
Vroeger waren er geen specifieke risicogroepen, omdat er nog geen vaccin was, en dus iedereen dodelijk ziek werd. Nu kunnen alleen de ongevaccineerde mensen, vooral de mensen die door hun geloof zich niet willen laten inenten, tot de risicogroepen worden beschouwd.
Immigranten en asielzoekers, die ook niet gevaccineerd zijn, lopen ook risico.
Rodehond in de wereld
In Noord-West en Centraal-Europa, Noord-Amerika en Australië wordt de bevolking gevaccineerd door een landelijk inentingsprogramma. In deze landen, Nederland dus ook, komt Rodehond daarom dus nauwelijks meer voor. In de rest van de wereld komt Rodehond nog steeds wijdverspreid voor. Vooral in geïsoleerde landen (eilanden) en in Afrika zijn weinig mensen immuun voor het virus. Hier zorgt deze ziekte dus voor de meeste problemen.
Bronnen
- www.lci.lcr.nl
- www.kinderinfo.nl/Perioden/dokter/kinderziekten/algemeen/
art_Rodehond.asp
- www.ggd.net/infobank/onderwerp.asp?RegioID=26&Onderwerp=81
- www.babyinfo.nl/rubrieken/dokter/kinderziekten/
art_kinderziekten_rodehond.asp
REACTIES
1 seconde geleden