Mazelen
Inleiding!
Ik heb voor mazelen gekozen, omdat je er niet zo veel over hoort, maar er gaan toch veel mensen per jaar aan dood. Bijvoorbeeld dit, vond ik op het internet:
Kinderen in ontwikkelingslanden, die geen toegang hebben tot adequate medische zorg, kunnen sterven aan de gevolgen van mazelen door complicaties als diarree, longontsteking en herseninfectie. Hoewel de totale kindersterfte door toedoen van mazelen in de laatste tien jaar wereldwijd met bijna tweederde is afgenomen, stierven in 2001 meer dan 745.000 kinderen die niet waren ingeënt. Een vaccinatie kost 11 eurocent.
Daar schrik je toch wel van. Het is zo goedkoop om iemand in te enten. Waarom houden we daar niet eens een actie voor? Hier kunnen we met zijn allen wat aan doen!!
Ziekteverwekker?!
Mazelen wordt veroorzaakt door een paramyxovirus dat via de lucht wordt verspreid door inademing van kleine vochtdruppeltjes. Wanneer een besmet persoon hoest of niest, komen er microscopisch kleine druppeltjes uit de neus of keel in de lucht. Deze kunnen vervolgens worden ingeademd door een gezond persoon. Mazelen wordt ook verspreid door direct contact met afscheiding uit de neus of keel van een besmet persoon, bijvoorbeeld door handen schudden of gezamenlijk gebruik van een handdoek of zakdoek
Mazelen begint met een verkoudheid, met loopneus, hoest, soms al wat koorts, en soms conjunctivitis (irritatie van de bovenste luchtwegen een uiterlijk verschijnsel van de ziekte). Het lijkt op een stevige verkoudheid, maar het virus is nu wel het sterkst en ook het meest besmettelijk. Als je het virus van iemand anders krijgt duurt het nog 10 tot 14 dagen voor je de mazelen pas echt krijgt. De zogenaamde incubatietijd. Als je het dan hebt doen de ogen pijn en zijn ze gevoelig voor licht, en je krijgt spierpijn en hoofdpijn. Ongeveer twee weken na de besmetting verschijnen de eerste vlekjes in de mond. Kort daarna begint de voor mazelen zo typische huiduitslag en schiet de koorts meestal hoog. De uitslag wordt gekenmerkt door vlakke, bruinrode vlekjes en begint meestal achter de oren en in het gezicht. De lymfeklieren zwellen op en je hebt weinig eetlust, je kunt last hebben van overgeven. Ook kan zich diarree voordoen. Deze symptomen houden enige dagen aan nadat de huiduitslag is verschenen.
De vlekjes jeuken niet, maar het kind voelt zich erg ziek. Je moet je dokter raadplegen als de koorts nog dagen aanhoudt, ook al wanneer de uitslag begint te genezen.
Mogelijke geneeswijzen?!
Als je vermoedt dat jij of een kind mazelen heeft, moet je meteen met hem naar de huisarts gaan.
De diagnose van mazelen wordt vaak gebaseerd op de ziekteverschijnselen. De diagnose kan worden bevestigd met bloedonderzoek.
Wanneer het inderdaad om mazelen gaat, zal hij het kind waarschijnlijk een antibioticakuur voorschrijven.
Ook zal hij bedrust adviseren en aanraden om je kind geen televisie te laten kijken. de ogen zijn namelijk erg gevoelig voor fel licht bij deze ziekte. Daarom is het ook verstandig om de slaapkamer zo donker mogelijk te houden. Paracetamol zal het ongemak wat verlichten en de temperatuur laten dalen.
Je kunt het hoesten en de neusverkoudheid verminderen door een hoestdrankje of 'hoestthee' te nemen(vooral warme drankjes zijn goed tegen het hoesten) en de slaapkamer koel te houden.
Omdat mazelen zo besmettelijk is, zal het meeste bezoek thuis moeten blijven alleen mensen die de mazelen gehad hebben of er voor ingeënt zijn welkom.
Het is ook verstandig dat je je of je kind laat inenten tegen mazelen. Met het BMR-vaccin ben je vrijwel volledig beschermd tegen deze ziekte, evenals tegen de bof en rodehond.
Er is geen speciale behandeling nodig voor mazelen. De medicatie is voornamelijk gericht op het verlichten van verschijnselen als koorts en hoofdpijn.
Antibiotica worden alleen voorgeschreven bij een bacteriële infectie van bijvoorbeeld de longen (longontsteking).
In de volksgeneeskunde wordt aanbevolen de koorts zijn gang te laten gaan, het kind zelfs goed toe te dekken zodat het goed kan zweten.
In de homeopathie wordt de koorts ook niet onderdrukt, omdat dat het genezingsproces vertraagt en wordt een behandeling gegeven die op de specifieke klachten van het kind is gebaseerd en die het genezingsproces aanzienlijk kan verkorten en complicaties kan voorkomen.
Even op een rijtje:
*antibiotica tegen de koorst en hoofdpijn
*beter geen tv te kijken, tegen het felle licht.
*tegen het hoesten en pijnlijke keel: hoestdrankjes of hoestthee.
*koele kamer
*goed laten zweten
Complicaties?!
Bij mensen met een verminderde afweer (zoals bij ondervoeding, ziekten waarbij het immuunsysteem wordt onderdrukt - zoals aids, en personen die bepaalde medicijnen gebruiken, bijvoorbeeld tegen kanker) kan mazelen gepaard gaan met complicaties
Uiteraard zijn er een altijd complicaties. De ene is erger dan de andere; aan sommige kun je bij mazelen zelfs dood gaan. Een paar voorbeelden van schadelijk complicaties zijn: Middenoorontsteking, longontsteking en hersenbeschadiging deze laatst komt zelden voor. De meeste mensen die de mazelen hebben gehad komen er gezond vanaf.
Tot de complicaties van mazelen behoren nog meer:
-bronchitis (een infectie van de diepere luchtwegen)
-oorontsteking (otitis)
-bindvliesontsteking van de ogen(conjunctivitis)
-ontsteking van maag en darmen(gastro-enteritis)
-autisme
-ADHD
In zeer zeldzame omstandigheden:
-hersenontsteking (encefalitis)
-hersenbeschadiging
Vrouwen die tijdens de zwangerschap mazelen krijgen, lopen een verhoogd risico op:
-miskraam (spontane abortus)
-voortijdige bevalling
Voorzorgsmaatregelen?!
Mazelen kan door vaccinatie worden voorkomen. Kinderen tussen de twaalf en achttien maanden worden ingeënt met het BMR-vaccin,dat bescherming biedt tegen bof, mazelen en rodehond.
Overigens mag je als ouder zelf bepalen of je je kind laat inenten. Sommige mensen vinden het taboe om je kingeren te laten inenten of zij weten de gevolgen van de mazelen niet of zij doen dit uit geloofsovertuiging. Voor dat kinderen naar de basisschool gaan krijgen ze een herhalingsinjectie.
Het vaccin bevat een levend verzwakt virus, dat gekweekt wordt op kippenembryo’s. In Nederland alleen verkrijgbaar als BMR-vaccin. Het bevat verontreinigingen van cellen van kippenembryo’s en menselijke diploïde cellen. Het bevat geen conserveermiddel en antibiotica. In Nederland wordt ook het Attenuvax gebruikt. Dit vaccin bevat als stabilisatoren sorbitol en gehydroliseerde gelatine en een antibioticum. In Belgie zijn beschikbaar: Duovax, MMR, Vax, Attenuvax en Rimevax.
Het vaccin kan dezelfde complicaties geven als de mazelen zelf. Tevens veroorzaakt het auto-immuunziekten, met name de ziekte van Crohn (chronische ontsteking dunne-dikke darm) en colitis ulcerosa (chronische dikke darm ontsteking). Volgens een Engels onderzoek komt de ziekte van Crohn drie keer zo vaak voor bij patiënten die tegen mazelen ingeënt zijn.
In 1950 waarschuwde een rapport van de WHO tegen het gebruik van een eventueel mazelen vaccin (toen nog in ontwikkeling) dat niet in staat zou zijn om een levenslange immuniteit te verschaffen zoals de ziekte zelf doet, terwijl de feitelijke risico’s van mazelen heel gering zijn. Een methode die slechts een immuniteit van enkele jaren garandeert zou het uitbreken van de ziekte tot de volwassen leeftijd kunnen vertragen en dan veel gevaarlijker zijn.
Dit bleken later profetische woorden te zijn.
Er zijn in de media veel berichten geweest over mogelijke verbanden tussen BMR en autisme, terwijl daar geen wetenschappelijk bewijs voor bestaat. Het voorstel kinderen drie afzonderlijke vaccins te geven houdt een duidelijk risico in, omdat ze op die manier veel langer dan noodzakelijk zijn blootgesteld aan ernstige infecties.
Ouders wordt dan ook sterk aanbevolen hun kinderen te laten inenten met het BMR-vaccin.
Dit vaccin kan zonder risico worden gegeven aan mensen zonder contra-indicaties (zoals bijkomende infecties), ongeacht de vaccinatiegeschiedenis of natuurlijke besmetting die in het verleden heeft plaatsgevonden.
Het BMR-vaccin mag niet worden toegediend aan:
- vrouwen die zwanger zijn of die binnen drie maanden na vaccinatie zwanger willen worden;
- personen die in de voorafgaande drie maanden antistoffen (immunoglobulinen) of andere bloedproducten toegediend hebben gekregen omdat deze de werkzaamheid van het vaccin kunnen beïnvloeden;
- personen van wie het afweersysteem verzwakt is (bijvoorbeeld aids) of die geneesmiddelen krijgen die het afweermechanisme van het lichaam onderdrukken (bijvoorbeeld medicijnen tegen kanker, corticosteroïden);
- personen met hoge koorts (in geval van lichte koorts kan wel worden gevaccineerd).
Verspreidingsgebied?!
Hoewel er al geruime tijd wereldwijd wordt gevaccineerd tegen mazelen, is de immuniteitgraad tegen mazelen in bepaalde delen van de wereld onvoldoende. In grote delen van Afrika en Zuid-Azië worden jaarlijks nog steeds veel nieuwe gevallen van mazelen gemeld.
Epidemieën komen vaker voor in het droge seizoen, wanneer grote groepen mensen bijeen komen voor grootschalige evenementen. Epidemieën breken ook vaak uit tijdens oorlogen, hongersnood en natuurrampen.
Mazelen komt in Nederland weinig meer voor.
De Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zich ten doel gesteld de ziekte binnen een paar jaar in Europa uit te bannen.
Vroeger?!
Mazelen kwam vroeger veel voor, maar in 1963 werd een mazelenvaccin geïntroduceerd, waardoor de ziekte belangrijk is teruggedrongen. Een kleine minderheid, ongeveer 5%, van de volwassenen kunnen ondanks het vaccin toch mazelen krijgen. De beste garantie op immuniteit is nog altijd het krijgen van de mazelen zelf: als je het eenmaal hebt gehad, komt het niet meer terug.
De ziekte is zeer besmettelijk en bijna alle volwassenen boven de dertig jaar hebben mazelen gehad, in het algemeen tussen twee en zes jaar. Zelfs voor de introductie van antibiotica werd de ziekte als ongevaarlijk beschouwd en gezien als een kinderziekte die je gewoon door moest maken. De ziekte beschermde tegen het nefrotisch syndroom, een ernstige nierziekte bij kinderen
Het aantal mazelen gevallen daalde spectaculair in de eerste periode na introductie van het vaccin, maar daarna verscheen de ziekte bij volwassenen. Dankzij het vaccin zien we nu ook mazelen gevallen bij pasgeborenen, bij wie de ziekte ernstig kan verlopen. In het begin leek het vaccin erg efficiënt omdat de immuniteit van de gevaccineerde onderhouden werd door de veelvuldige contacten met het echte mazelenvirus van de niet-gevaccineerde. Maar nu het natuurlijke virus zeldzaam wordt, vermindert de werkzaamheid van het vaccin, moet het vaccin steeds vaker herhaald worden en treden er weer epidemieën op die ook de gevaccineerde treffen, zoals blijkt in Amerika waar het mazelen vaccin veel eerder ingevoerd werd.
Conclusie
mazelen is een ernstig virus waar je weinig tot niets over hoort, omdat wij (Nederlanders) er bijna allemaal voor ingeënt zijn. Toch zijn er veel plaatsen op de wereld waar dit niet gebeurt. Inenten heeft zijn voor en nadelen. Een groot nadeel is dat je van het vaccin zelf ook ernstige afwijking kan krijgen zoals autisme, ADHD, of de ziekte van Crohn.
Dat zet je toch wel weer aan het denken. Zal ik mijn kinderen later ook inenten of wil ik ze aan het risico blootleggen van mazelen, rode hond, bof. Deze opdracht geeft stof tot nadenken.
Ik vind het ook een leukere opdracht dan over die Filosofen. Laten we eens wat meer geld geven aan organisaties die de derde wereld helpt met dit soort problemen als vaccinatie en bestijding van ziektes.
REACTIES
1 seconde geleden