Darwin

Beoordeling 6.7
Foto van een scholier
  • Opdracht door een scholier
  • 4e klas vwo | 761 woorden
  • 3 juli 2008
  • 12 keer beoordeeld
Cijfer 6.7
12 keer beoordeeld

Persoon
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie? Meld je nu aan vóór 1 mei!

Misschien is de studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor bij je past? Stel al je vragen aan studenten Romy of Marie!

Meld je aan!
Waarom hadden/hebben mensen problemen met Darwins evolutietheorie? (schrijven we wel op de poster)

Het geloof
Darwin had vanaf het begin de kerk op zijn dak. In tegenstelling tot andere evolutietheorieën die de kerk wel accepteerde was Darwins theorie onaanvaardbaar. Hij beweerde namelijk dat de hele natuur gevormd werd en wordt door toeval. Voorheen was God de briljante ontwerper. Hij had de wereld en al zijn bewoners geschapen. Niet perse letterlijk in zeven dagen, maar hij had het wel gedaan. Mensen gingen aan de dingen die de Kerk verkondigde twijfelen en de macht en invloed van de Kerk nam af. Als een soort tussenoplossing verkondigd de katholieke Kerk tegenwoordig Darwins evolutie bij levende wezens te zien als ‘een proces dat mogelijk een onderdeel van Gods scheppingsplan vormt.’ Over hoe deze evolutie in zijn werk gaat, laat Kerk zich niet uit. Darwin zelf verloor op een gegeven moment zijn geloof in het christendom. Niet op grond van zijn wetenschappelijke ontdekkingen, zoals misschien te verwachten. Maar omdat hij de wreedheid van de natuur, waarbij hij met name de sluipwesp noemde, “onverenigbaar achtte met een oneindig goede en volmaakte schepper.”
De bioloog Stephen Jay Gould, schreef het boek ‘God en Darwin’. Hierin behandelt hij zoals hij het zelf noemt een "non-probleem", namelijk de "vermeende" tegenstelling tussen natuurwetenschap en religie. Volgens Gould kunnen zich tussen die twee helemaal geen tegenstellingen voordoen, zolang ze zich maar niet op elkanders terrein begeven. Om dit uit te leggen gebruikt hij het NOMA-principe (Niet Overlappende Magisteria). Zowel godsdienst als natuurwetenschap hebben hun eigen bereik, hun eigen 'magisterium', waarbinnen ze uitspraken kunnen doen. "De natuurwetenschappen streven ernaar de werkelijkheid van de natuur in kaart te brengen en theorieën op te stellen die de aangetroffen feiten met elkaar in verband brengen en verklaren. De religie beweegt zich daarentegen op het even belangrijke, maar geheel verschillende terrein van de menselijke strevingen, zingeving en waarden - onderwerpen die binnen het feitelijke bereik van de natuurwetenschappen wel verhelderd, maar nooit opgelost zullen kunnen worden."

De mens
Het schijnt dat Freud ooit gezegd heeft dat een wetenschappelijke revolutie altijd uit twee delen bestaat. Het eerste deel is de aanvaarding van het nieuw ontdekte feit zelf, bijvoorbeeld dat de aarde om de zon draait, zoals Galileo Galilei aantoonde. Het tweede deel is het verwerken van de consequenties van die aanvaarding voor de status van de mens, bijvoorbeeld dat hij niet meer centraal in het heelal staat zoals hij oorspronkelijk dacht. De revolutie die Darwin veroorzaakte, heeft een soortgelijk effect gehad dat nog steeds niet helemaal is uitgewerkt. Mensen voelden zich belazerd. Tijdenlang hadden die zich uitzonderlijk belangrijk gevoeld en bovendien een stuk belangrijker dan de dieren op aarde. Maar toen kwam Darwin en sloeg die illusie aan diggelen. Hij beweerde dat mensen net zo waren ontstaan als dieren. Helemaal niet zo belangrijk en uniek dus. Gelukkig kon Darwins theorie toentertijd door het ontbreken van o.a. genen onderzoek nog niet bewezen worden. Ondanks dat sommigen vasthielden aan het idee dat zij superieur waren, voelden ze toch nattigheid en dat was niet al te bevorderlijk voor hun ietwat arrogante zelfbeeld.
Wat bij Darwin overigens wel op zijn plek is, is wat nuancering. Paul Cliteur wees in 2001 op “het onderscheid tussen mens en dier ontstaan door ons vermogen tot herinnering, liefde, redelijkheid en vooral bewustzijn.” In deze vorm valt Darwins theorie mensen wat minder rauw op hun dak.

De mede-wetenschappers (niet af of uitgewerkt)
Hun werk dan? Zij hadden tijden aan onderzoek gewijd en hun theorieën waren misschien wel geaccepteerd, maar nu kwam Darwin hun werk teniet doen. Reden voor wrok..

Wij hebben geen problemen met Darwins theorie. Waarschijnlijk mede omdat we ermee zijn opgegroeid en niet veel beter weten. Wij zijn beiden ook niet gelovig en hebben er dus geen problemen mee dat waarschijnlijk niet God maar evolutie ons en andere soorten heeft doen ontstaan. Meneer Gould heeft volgens ons de kern te pakken. Natuurwetenschap en religie zijn twee totaal verschillende dingen die elk een eigen belangrijke functie hebben. Ze zouden niet telkens gecombineerd en vergeleken moeten worden, maar als apart en waardevol op zichzelf moeten worden gezien.
Op bepaalde gebieden vinden we nuancering op zijn plaats. Dieren en mensen zijn anders in een bepaald opzicht. Daarmee willen we niet beweren dat wij beter zijn maar we hebben toch eigenschappen die het dier in zijn algemeenheid niet heeft, zoals meneer Cliteur dat al zei.

Bronnen

http://www.medische-ethiek.nl/modules/news/article.php?storyid=105
http://www.evolutieleer.nl/
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin#Evolutietheorie http://www.animalfreedom.org/paginas/column/Darwin_dier_en_recht.html

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.