‘Watervervuiling is erger dan luchtvervuiling’. Ik ga reageren op die zin. Eerst vertel ik een paar gevolgen van lucht en watervervuiling en daaruit geef ik mijn mening. Ik ga natuurlijk ook vertellen over wat vervuiling allemaal kan veroorzaken.
Inleiding
Ik weet eigenlijk niet goed wat mijn mening is. Want luchtvervuiling is heel slecht voor het milieu. Want de Noordpool en de Zuidpool zijn allebei aan het smelten, dat komt door de luchtvervuiling.
En watervervuiling is ook heel slecht voor de dieren en planten die in de zeeën leven.
Een groot deel van de luchtvervuiling komt door de auto’s. Als je naar de schoorstenen van de fabrieken kijkt dan zie je heel veel rook uit de schoorstenen komen. De rook is dan ook natuurlijk warm daardoor smelt het ijs op de Noordpool en de Zuidpool en over ongeveer 50 jaar kunnen de zeeën overstromen waardoor er veel doden kunnen vallen.
Watervervuiling is ook heel slecht voor de dieren en planten die in de zee leven. Als je ook een blikje cola in het water gooit dan zakt dat natuurlijk naar beneden en soms proberen vissen ervan te eten. Het ligt er dan natuurlijk wel aan hoeveel de vis dan eet, maar hij kan er aan dood gaan. Ook word er veel olie in zeeën gegooid. Daar kunnen de planten en de vissen natuurlijk ook aan dood gaan. Als er vissen dood gaan kunnen bepaalde soorten vissen ook uitsterven. Ook is het natuurlijk minder mooi als je een hele donkere zee ziet en ook een zee waar bijna geen leven in zit.
Het is ook erg voor de arme mensen en kinderen die uit een rivier moeten drinken. Want die gaan natuurlijk best wel snel dood, doordat er ook ziektes worden verspreid door het water. In arme landen word er nog steeds poep en plas in de rivieren gegooid, ook word de was er in gedaan en de fabrieken gooit ook al hun afval in de rivieren. Het ergste is dan dat de mensen en kinderen uit dat water moeten drinken omdat ze gewoon geen ander water hebben.
Met de zin ‘Watervervuiling is erger dan luchtvervuiling’ ben ik het wel mee eens, omdat de dieren in de zee daar aan dood kunnen gaan en sommige zeldzame vissen daardoor ook kunnen uitsterven. En het is heel slecht voor de mensen en de kinderen.
Maar ik vind nog steeds luchtervervuiling ook heel erg. Want als je niet op past kunnen daar uiteindelijk ook veel mensen aan dood gaan.
Luchtvervuiling
De effecten van water en luchtvervuiling zijn allebei erg. Ik heb net bij wat is mijn menig al een beetje verteld wat effecten zijn.
De effecten van luchtvervuiling zijn best groot. Veel auto’s rijden niet erg duurzaam oftewel het is slecht voor het milieu. Al het gas dat uit de uitlaat komt is natuurlijk slecht, ook al het rook dat uit grote schoorstenen van fabrieken komt is allemaal slecht. Al die soorten luchtvervuiling zoals uitlaatgas en rook en vulkaanuitbarstingen noemen we fijnstof. Al het fijnstof verwarmt de aarde, daardoor vallen telkens stukjes ijsblokken van hele grote ijsschotsen af. Dat komt in de zee en smelt. Daardoor gaat de zeespiegel omhoog en overstroomt over ongeveer 50 jaar (als het zo door gaat met de luchtvervuiling) de zee. Daardoor komt Nederland voor de helft onderwater te liggen, en Amersfoort ligt net op het randje en dat overstroomt waarschijnlijk niet. Hier links zie je een grafiek van het verkeer. Je ziet dat 40.9% van het verkeer van personen auto’s zijn dit is dus echt heel erg veel. Door deze luchtvervuiling is ook het water gestegen.
Een groot effect van luchtvervuiling is smog. Het woord smog is een combinatie van de Engelse woorden smoke en fog. Letterlijk vertaald betekend smog: Door rook en uitlaatgassen vervuilde mist.
De stad Mexicocity is in een dal gebouwd, deze stad heeft veel last van luchtvervuiling. En omdat het in een dal ligt blaast de wind de milieuvervuiling amper weg. Omdat daar dus zo veel luchtvervuiling is, word het mistig. Het is niet mistig van de wolken, maar mistig van de milieuvervuiling. In veel steden waar smog is, lopen veel mensen met mondkapjes op omdat ze anders hele vieze lucht in ademen.
De twee grootste oorzaken van smog zijn:
- Vervuilende industrie
- Fijnstof
Door de grootte vervuilende fabrieken en de grote schoorstenen. Waar dus veel rook uit komt. Is heel slecht voor het milieu en dat is dus ook een grote oorzaak van smog.
Fijnstof is al het uitlaatgas van de auto’s. En schoorstenen komt ook veel rook uit, en vulkaanuitbarstingen is ook heel slecht voor het milieu. Al die dingen bij elkaar word een woord, Fijnstof. Dat is dus ook een grote oorzaak waardoor smog ontstaat, al die vervuiling altijd met de auto gaan is alleen maar slecht. Dus neem een keer een goed voornemen voor 2010 stap vaker op de fiets en stap dan niet in de auto. Want het is alleen maar slecht!
De twee ergste plaatsen van de wereld waar vervuiling zijn:
- Verenigde staten
- China
Allebei deze gebieden hebben hele erge smog. De steden in de verenigde staten hebben veel smog, want ze hebben daar echt heel veel auto’s. En China doet bijna niks aan het milieu en gaat gewoon door met de industrie. Daardoor zijn deze twee gebieden de twee ergste milieu vervuilende gebieden van de wereld.
Dit is een cirkeldiagram van vervoersmiddelen je ziet hier dat er heel veel mensen met de auto gaan, dat is dus veel luchtvervuiling.
Watervervuiling
Als je zelf een vijvertje in de tuin hebt, en je wilt er vissen en planten in, dan moet je er wel voor zorgen dat het water telkens ververst word. Want als het water niet ververst word dan kan geen dier of plant in het water leven.
Het zelfde is dat je en riviertje hebt. Het water stroomt natuurlijk naar beneden want het water kan niet omhoog stromen. Dus het water stroomt (naar beneden). Doordat het water stroomt word het water door de natuur ververst. Nou zal je natuurlijk denken; ‘Maar als het water allemaal naar beneden stroomt dan is er boven toch geen water meer?’ Dat kan je denken maar het gaat ook een keer regen. Daardoor stromen de rivieren ook weer. Dus de rivieren kunnen dan Altijd blijven doorstromen waardoor er ook dieren en planten kunnen leven.
Ongeveer 1000 jaar geleden werden de eerste klachten bekent over watervervuiling. Mensen waste hun kleding in stilstaand water. Daardoor ging het water steeds meer stinken. Nu is dat nog zo alleen dan in arme landen. Daar wassen ze de kleding ook in stilstaand water.
Watervervuiling kan ook grote gevolgen hebben voor de mens. Bij wat is mijn menig staat ook een plaatje in de tekst waarbij zeven kinderen in een meertje in heel erg vervuild water staan. Waarschijnlijk moeten ze uit dat water drinken en moeten ze zich wassen in dat water.
Hierdoor gaan veel mensen en kinderen dood. Allemaal ziektes worden er ook door verspreid.
Je ziet op het plaatje heel veel afval, mensen en fabrieken gooien al het afval in de rivieren en meren en in zee. Want ze hebben helemaal geen andere plek waar ze het kunnen weggooien.
Met de riolen in Nederland gaat het niet zo goed. Als het soms erg heeft geregend overstromen de riolen en moeten ze het rioolwater in de zee gooien. Dat heeft natuurlijk grote effecten voor de dieren die in de zee leven.
Ook gaan er heel veel mensen ook niet zo goed om met spullen door de gootsteen gooien, neem bijvoorbeeld frituurvet. Als je het hebt ververst gooi het dan niet door de gootsteen heen maar doe het terug in De fles en gooi het bij het chemisch afval.
Het verschil in rijken en arme landen
Sinds dat de industriële revolutie is begonnen hebben de rijke landen heel erg gezorgd voor de luchtvervuiling voor de wereld. De industriële revolutie is een tijd waarbij ze van; met de hand werken naar de machines en fabrieken. Door dat er dus in vooral in de rijken landen heel veel machines en fabrieken zijn aangeschaft is het ook veel slechter gegaan met het milieu. De grote schoorstenen die stoten allemaal veel CO2 uit.
Maar er zijn in de rijke landen ook veel auto’s aangeschaft en dat geeft ook gevolgen op de natuur.
In de arme landen is er in de industriële revolutie niet veel veranderd. Veel van die arme landen zijn net begonnen of gaan nog beginnen van het aanschaffen van veel auto’s, machines en fabrieken. Bijvoorbeeld in China is het zo dat ze nu veel subsidie gekregen hebben voor auto’s, machines en fabrieken. Dus China gaat nu ook veel mee doen met de wereld vervuilen. Alleen verkopen ze goedkopen auto’s en ze zijn ook klein én het zijn milieuvriendelijke auto’s. Dus daarmee is de luchtvervuiling al wat minder.
Afval en natuur
Chemisch afval
Plastic, batterijen, zaklampen en nog veel meer dat is chemisch afval. Als je een koekje koopt zit daar een verpakking omheen, die verpakking is chemisch afval. Afval van het dagelijkse leven word klein chemisch afval genoemd. Als er afval is van een laboratorium, dan word dat meestal groot chemisch afval genoemd.
Sanitair afval
Sanitair afval is riool afval. Al het afval wat van de toilet komt en bijvoorbeeld wat er door de gootsteen heen gaat. Dat komt allemaal in het riool. Dat is sanitair afval. Eigenlijk is het al het water, de douche, gootsteen.
Kernafval
Kernafval is eigenlijk het zelfde als radioactief afval. Maar wat is radioactief afval? Het grootste deel ervan lijkt op huishoudelijk en industrieel afval. Er is één groot verschil: het bevat stoffen die ioniserende stralen uitzenden. Deze stralen kunnen gevaarlijk zijn voor de mens en het milieu.
Bodemvervuiling
Bodemvervuiling is de aanwezigheid van vervuilende stoffen die niet op die plaats in de bodem horen te zitten. Meestal gaat het dan om chemische stoffen of vloeistoffen als olie. Een voorbeeld: Het grifpark (een grote speeltuin) in utrecht zat vroeger helemaal vol met bodevervuiling. Daar had vroeger een gasfabriek gestaan en bedrijven dumpten daar vaten met chemisch afval. De bodem raakte zwaar verontreinigt door dat vaten lek gingen. Ook de gasfabriek loosde zijn afvalstoffen gewoon in de grond.
Mensen die in de buurt woonden teelden hun eigen groente in hun tuintjes. Nu bleek dat planten en dus ook de groente met de wortels de vervuiling opzogen. Dus als de mensen dan hun groente aten werden ze daar ziek van. Veel mensen in die omgeving stierven aan kanker, meer dan gemiddeld.
Broeikaseffect
Het broeikaseffect is het effect dat ontstaat ten gevolge van de aanwezigheid van broeikasgassen in de atmosfeer. Deze gassen zorgen er voor dat de temperatuur van het aardoppervlak hoger licht dan op de grond. Zonder het broeikaseffect zou de temperatuur op aarde volgens bepaalde modellen gemiddeld -18 graden zijn. Dat zou alleen zo zijn als er geen CO2 uitstoot is van de mensen.
Zure regen
Zure regen ontstaat als zwaveldioxide, stikstofoxiden, ammoniak en van vluchtige organische stoffen die afkomstig zijn van de uitlaatgassen van auto's en van de verbranding van zwavelhoudende en stikstofhoudende brandstoffen zoals stookolie en benzine oplossen in de regenwolken. Als je dat allemaal bij elkaar gooit krijg je zure regen.
Hier boven zie je het effect van zure regen. Het zijn allemaal naaldbomen maar door de zure regen zijn die bomen dood gegaan.
Het verdwijnen van de ozonlaag
Hier naast zie je een plaatje van de ozonlaag. Je ziet dat de Zuidpool blauw is, dat betekent dat daar een heel groot gat is in de ozonlaag. De aardatmosfeer beschermt het leven op aarde door een gedeelte van de schadelijke straling van de zon tegen te houden. Zo word het schadelijkste deel van de straling tegengehouden door de ozonlaag. Die bevind zich op ongeveer 15 tot 45 kilometer boven de aarde. De gevolgen op de Zuidpool zijn niet zo erg, want daar wonen bijna geen mensen, de zon schijnt daar niet zo veel en alle dieren die daar wonen die zijn beter beschermt tegen de UV-straling. Maar op sommige eilanden zoals de zuid-zandweichelanden worden de mensen geadviseerd om een zonnebril te dragen en de huid in te smeren met zonnebrand crème.
Slot
Ik vond dit echt een hele leuke opdracht om te doen vooral omdat ik wel geïnteresseerd ben in milieuvervuiling. Maar ik vond dit wel een hele lange opdracht.
Ik heb eerst een paar effecten van water en lucht vervuiling voor mezelf verteld en heb daarover een mening gegeven. Ik heb daarna nog gewoon over Lucht vervuiling verteld, over smog, en ook over water vervuiling. Daarna heb ik het verschil tussen rijke en arme landen verteld en wat dat te maken had met water en luchtvervuiling. En daarna heb ik nog over soorten afval en dingen van de natuur zoals zure regen. Al met al vond ik dit nog steeds een leuke opdracht om te doen.
Woorden: 2268
REACTIES
1 seconde geleden
H.
H.
Ik vond het een goed werkstuk en ik heb er zeker wat aan gehad voor mijn spreekbeurt over milieuvervuiling!
MAAAJ
14 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
Rook is warm en daardoor smelt het ijs???
14 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
ik vind het een beetje vreemd, het ijs smelt door de warme rook? Cairo, Egypte past ook wel in de top vervuilde steden, ik ben hier op vakantie geweest wat een smog!
verder een leuk stuk!
13 jaar geleden
AntwoordenV.
V.
welk cijfer kreeg jij hier voor...???
13 jaar geleden
Antwoorden