Op maandagmiddag 6 oktober j.l. heb ik [naam] geïnterviewd. Hij is docent op het [school] in [plaats]. Zijn baan behoort tot de \"onderwijs\"-sector. (Een arbeidsmarktgericht leertraject.) Zoals ik ook al in het interview met [naam] (student op het [school]) duidelijk maakte, weet ik nog steeds niet precies wat ik later wil worden. Een baan binnen het onderwijs heb ik nog niet uitgesloten. Vandaar dat ik gebruik maakte van de mogelijkheid een beroepsbeoefenaar in de sector \"onderwijs\" te interviewen. Dankzij mijn vader, die eveneens op [school] werkt, ben ik in contact gekomen met [naam].
De vragen die ik stelde aan [naam]:
1. Op welke school werkt u precies? Ik werk op het [school] in [plaats]. De afdeling van de school waar ik bij werk heet [school]. Dit is een arbeidsmarktgericht leertraject.
2. Wat is dat precies? Een arbeidsmarktgericht leertraject? Wij krijgen hier probleemjongeren binnen vanaf 16 jaar. (Meestal zijn die jongeren drop-outs en s.v.o. leerlingen.) Onze taak is om die jongeren zo snel mogelijk klaar te stomen voor een baan. We brengen ze wat sociale vaardigheden bij, ze krijgen Nederlands, we sporten met ze, organiseren excursies enz. Maar het belangrijkste is dat ze stage gaan lopen. Bij die stage begeleiden we ze....we zorgen ervoor dat ze het niet verknallen op zo\'n arbeidsplek. Dit lukt overigens lang niet altijd haha.
3. Wat is de officiële naam van uw functie, en waar bestaan de werkzaamheden precies uit? Ik ben stagedocent. Dat houdt in dat ik allemaal bedrijven in de regio afloop om te vragen of ze nog een stageplek vrij hebben. Zoja, dan maak ik een afspraak om daar met een leerling van me langs te gaan. De hele groep krijgt dus stagebegeleiding. Een keer per week ga ik de bedrijven van de jongens langs om te kijken of alles nog goed gaat, of de werkgever geen klachten heeft. Er zijn namelijk vaak klachten. Een groot deel van de jongeren komt elke ochtend te laat. En er gebeuren wel eens vervelende ongelukjes. Zo was er laatst een jongen die reed met een heftruck ergens tegenaan en veroorzaakte zo vreselijk veel schade. Dan kom ik dus tussenbeide om over het ongeval te praten, en te proberen om de baas gemotiveerd te houden. Sommige bazen besluiten op zo\'n moment dat ze nooit meer een stagière in hun bedrijf werkzaam willen hebben. Naast deze activiteiten betreft stage geef ik ook 10 tot 12 lesuren sociale vaardigheden. Dat wil zeggen dat ik met de jongeren spreek over allerlei alledaagse dingen, zoals seksuele voorlichting, discriminatie, gezondheid, zinloos geweld, wapenbezit, pesten enzovoorts. Deze lessen en programma\'s ontwikkel ik meestal zelf, of met collega\'s. Ik nodig vaak ook gastsprekers uit over de onderwerpen. Laatst had ik bijvoorbeeld 2 homofiele mannen uitgenodigd om wat te vertellen over hun ervaringen. Die \"stoere\" jongens hier vinden homo\'s over het algemeen maar raar, en het is dus belangrijk dat dat soort onderwerpen niet ontweken worden, maar dat er gewoon over gepraat wordt. Tevens ben ik lasdocent. Ik geef dus het vak lassen, en organiseer ook de examens hiervoor. Daarnaast geef ik ook VCA-lessen. Hier leren de jongeren alles over veiligheid van lassen, en andere werkzaamheden binnen deze sector. Ook organiseer ik de VCA examens. En dan tenslotte behoort tot mijn taken ook nog de persoonlijke maatschappelijke begeleiding van de jongeren. Daarbij hoort huisbezoek, voortgangsgesprekken....we moeten soms conflicten oplossen...zoals ruzies tussen leerlingen of tussen ouders en kinderen. En we doen hier ook aan nazorg. Zodra een jongen de school verlaten heeft nemen we af en toe contact op om te zien hoe het gaat. Gaat het niet goed, zijn ze hun baan kwijt...dan komen ze gewoon nog een jaartje bij ons terug.
4. Hoeveel uur werkt u per week en op welke dagen of dagdelen? Ik werk 40 uur per week. Verspreid over 5 dagen. Tenminste zo staat het in mijn contract. In werkelijkheid is het wat meer. Als ik thuiskom ben ik s\'avonds nog vaak een uurtje bezig met leerlingen opbellen omdat ik meldingen heb gehad dat ze hebben gespijbeld, of dat een baas klachten had enz. Ook moet ik vaak s\'avonds nog even een les sociale vaardigheden in elkaar draaien. En dan komt er ook nog bij dat we de laatste tijd een personeelstekort hebben, en ik veel lessen over moet nemen. Helaas krijg ik voor geen van deze werkzaamheden extra betaald.
5. Wat zijn de opleidingseisen om dit werk te kunnen doen? Je moet een lesbevoegdheid hebben op HBO niveau. Er zijn ook eventueel instroomcursussen.
6. Welke opleidingen heeft u gevolgd? Na de Havo ben ik de PABO in Rotterdam gaan doen. Ik ben ook avondcursussen lassen gaan volgen en heb hier een hoop diploma\'s voor. Ik heb natuurlijk ook een VCA diploma. En ik heb ook nog enkele beroepsgerichte cursussen gevolgd om met al die problemen van de jongeren om te kunnen gaan enz.
7. Was uw vooropleiding relevant voor de huidige functie? Nee, in principe niet. De PABO leidt, zoals je waarschijnlijk wel weet tot leraar basisonderwijs. Maar daar vond ik eerlijk gezegd geen bal aan, en uiteindelijk kwam ik terecht bij het vormingswerk. Vormingswerk valt onder VMBO niveau dus hier was ik wel bevoegd voor, met enkele beroepsgerichte cursussen.
8. Speelde uw opleiding een belangrijke rol in de sollicitatieprocedure? Nee. Het was wel een voordeel dat ik op de PABO kennis had gekregen van meerdere vakken. Het is goed van veel verschillende zaken wat af te weten. Maar het belangrijkste was dat ik er gevoel voor had om met randgroepjongeren om te gaan.
9. Is dit uw eerste baan? Zonee, welke banen heeft u eerder gehad? Dit is mijn eerste echte vaste betrekking. Ik werk er nu al 25 jaar. IK ben hier gewoon blijven steken!
10.Wat was uw toekomstbeeld toen u op het voortgezet onderwijs zat? Ik wilde voetballer, kunstschilder of muzikant worden. Professioneel voetballer heb ik al snel van me afgezet. Muzikant wilde ik nog heel lang, ik zat ook in een band, Chimera genaamd en we hadden best een redelijke bekendheid, maakten LP\'s enz. Maar toen de kinderen kwamen is het snel bergafwaarts gegaan. Kunstschilder heb ik ook heel lang serieus door willen zetten. Toen ik op de PABO zat wilde ik eigenlijk stoppen om naar de kunstacademie te gaan. Maar toen mijn vrouw zwanger raakte heb ik toch de PABO maar afgemaakt om zo snel mogelijk geld te gaan verdienen. Achteraf vind ik het erg jammer dat ik niet gewoon naar de kunstacademie ben gegaan. Maar goed...schilderen doe ik nu in mijn vrije tijd nog erg veel. Overigens ben ik over het algemeen nu best tevreden met mijn huidige baan hoor.
11. Heeft u bewust voor uw vervolgopleiding gekozen? Ehm, nee eigenlijk niet. Zoals ik al zei wilde ik eigenlijk naar de kunstacademie. Mijn ouders vonden dit eigenlijk maar niks dus toen heb ik de PABO gekozen. Een goede bewuste reden hiervoor had ik eigenlijk niet.
12. Heeft u binnen uw huidige baan nog carrière vooruitzichten? Nee. Hier heb ik totaal geen behoefte meer aan. Ik ben tijdelijk adjunct-directeur geweest en locatiebeheerder. Op een gegevenmoment ben ik overgeplaatst naar een andere stad, en toen zijn deze functies opgeheven. Hier was ik totaal niet rouwig om, dus dat wil ik zou houden.
13. Zijn er mogelijkheden om via uw werk cursussen te volgen? Ja, we kunnen computercursussen volgen, lascursussen en andere beroepsgerichte cursussen.
14. Als ik heel onbeleefd mag zijn....hoe oud bent u? Ik ben 47 jaar oud.
15. U bent 47 jaar, en werkt nu 25 jaar bij uw huidige baan. Blijft u dit tot uw pensionering doen? Geen idee! Dat hangt helemaal af van de ontwikkelingen binnen het bedrijf. Of het gezellig blijft, of het personeelstekort niet zo groot wordt dat de werkdruk te groot wordt.... Bovendien zijn het erg moeilijke jongeren. Ik moet wel met ze mee kunnen blijven groeien. Als ik op een gegeven moment een oude vastgeroeste vent wordt zullen ze niet meer naar me luisteren. Ik zal dan moeilijker een band met ze kunnen krijgen.
16. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen het regulier onderwijs en het Voorwerk? Er is een veel intensievere begeleiding van de leerlingen. Elke leraar begeleidt zo\'n 15 leerlingen in een heel jaar. Meer niet. Je kunt ze dus echt goed leren kennen. Een ander verschil is dat iedereen elkaar bij de voornaam noemt. Leerlingen noemen me gewoon [naam]. We proberen hier een sfeer te scheppen waarin iedereen gelijk is. De jongeren voelen zich hierbij beter op hun gemak. En nog een verschil is dat we hier weinig straffen uitdelen. Leerlingen hoeven niet na te blijven of zoiets. Dat werkt hier gewoon niet. Hier praten we gewoon heel veel. Praten, praten, praten. Uitleggen en begrijpelijk maken waarom het fout is wat de leerling doet. Het is op deze manier wel heel moeilijk om gezag te houden. Het vereist heel veel inzet en creativiteit. In hele extreme gevallen zoals bedreiging met een mes of iets dergelijks zijn we genoodzaakt om iemand van school te sturen. En tenslotte zitten in de pauzes leraren gewoon tussen de leerlingen. We spelen tafeltennis met ze, maken hier en daar een praatje, en de
leerlingen vinden dit ook helemaal niet vervelend. De totale sfeer is heel anders op reguliere scholen. We organiseren ook buitenschoolse activiteiten. Het is groepsbindend. Het houdt ze een beetje van de straat.
17. Mijn laatste vraag; wat vindt u het mooiste aan uw werk, en raadt u aan anderen aan dit beroep te kiezen? Het mooiste vind ik het als ik een bepaalde leerling voor lange tijd begeleid heb, en succesvol aan een baan geholpen heb. Soms kom ik op straat een oud leerling van jaren geleden tegen, en die komen dan heel spontaan naar me toe. Ze herkennen me nog steeds. En ik kan heel blij worden als ik hoor dat het nog steeds goed met ze gaat....
Waar sta ik in mijn keuzeproces? (07-10-03)
Ik vond het echt heel erg interessant om wat meer over het werk van [naam] te weten zijn gekomen. Of ik het laten ook zou gaan willen doen...ik denk het niet. Ik weet niet of ik in staat zou zijn om met probleemjongeren te werken. Ik weet niet of ik wel orde zou kunnen houden. Als ik binnen het onderwijs zou gaan werken zou ik toch wat rustigere leerlingen in mijn klas willen hebben.
Feit is, dat ik nog steeds niet weet wat ik na het VWO ga doen. Ik ga dus gewoon verder met informatie verzamelen over verschillende opleidingen. Open dagen bezoeken, internetsites bekijken....en maar hopen dat ik op tijd een goede keuze zal kunnen maken.
REACTIES
1 seconde geleden
C.
C.
hoooi!
ik heb je interview gelezen en ik vond hem erg goed!!!
ik moet zelf ook een interview maken met een persoon die in opleiding is voor het beroep dat ik ook wil worden. Maar ik weet nou niet wat ik wil worden dus ik hoop dat ik het emailadres van die leraar mag hebben.
Groetjes!!!
19 jaar geleden
Antwoorden