Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Kickboksen

Beoordeling 6.5
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • 2e klas havo | 1443 woorden
  • 18 juni 2009
  • 53 keer beoordeeld
Cijfer 6.5
53 keer beoordeeld

Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test

Kickboksen is een vechtsport waarbij zowel de handen als de benen gebruikt mogen worden. De sport kent zijn oorsprong in Japan en de Verenigde Staten, waar het begin jaren 70 populair werd. Het kickboksen in de U.S.A. is ontstaan als systeem om verschillende stijlen vechtsporters zich met elkaar te laten meten. Het kickboksen in Japan heeft zich van harde karatestijlen uit ontwikkeld met invloeden van het Muay Thai.
Bij kickboksen worden de stoten van het boksen gecombineerd met de trappen uit sporten zoals karate en taekwondo. Toch is de manier van trappen afkomstig uit het muay Thai anders. Dit verschil wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de verschillende vormen van competitie. Bij taekwondo draait het om het scoren van punten, terwijl je bij muay thai iemand zo hard mogelijk wil raken. Elleboogstoten zijn in het kickboksen, anders dan bij de traditionele vorm Muay Thai (Thaiboxing), niet toegestaan.
Kickboksen gebeurt in een ring. De deelnemers dragen handschoenen, scheenbeschermers worden afhankelijk van de bond gedragen tijdens nieuwelingenpartijen. Het kickboksen is opgedeeld in een viertal klassen, te weten:
1. N-klasse (nieuwelingen)
2. C-klasse
3. B-klasse
4. A-klasse
Wanneer men bevorderd wordt naar een hogere klasse verschilt per kickboksbond. Vaak besluit de vechter zelf of de trainer dat hij klaar is voor een hogere klasse.
Kickboksen in Nederland is eerder afgeleid van de Japanse variant en lijkt meer op Thaiboxing dan op het Amerikaanse Full-Contact. Het kickboksen in Nederland lijkt op het van Eurosport bekende K1, alleen mag er wel geclincht worden. Hoe snel de clinch opgebroken wordt is afhankelijk van de klasse en kickboksbond en bij sommige wedstrijden zijn elleboogstoten ook toegestaan, men spreekt dan van Thaise regels of full muay thai.
In het kickboksen zijn er verschillende wedstrijdvormen:
Het semi-contact (pointsfighting): Het is de bedoeling te scoren door trap-en stoottechnieken. Een trap op het hoofd is 2 punten waard, een gesprongen trap naar het hoofd 3 punten, een trap naar het lichaam 1 punt en een gesprongen trap naar het lichaam 2 punten. Elke stoot is 1 punt waard. Telkens als er een punt gescoord wordt, wordt de wedstrijd stilgelegd.
Het light-contact (continuous): Je scoort punten door middel van trappen en stoten en je blijft continu doorvechten tot de vooropgestelde tijd en het aantal rondes voorbij is. De wedstrijd wordt slechts af en toe stilgelegd wanneer er een foute techniek gebeurt (waarschuwing of minpunt) gegeven wordt. De winnaar is diegene met het meeste aantal punten aan het einde van het gevecht, of wanneer er een knock-out plaatsvindt.
Het Full-Contact: Bijna hetzelfde als light-contact, enkel gaat het er hier meestal iets harder aan toe. Knock-outs zijn meer frequenter.
Forms / kata's: Je doet alleen een oefening die beoordeelt wordt door een jury. Hij/Zij met de meeste punten wint.

Kickboks is van de vechtsporten de populairste sport in Nederland. Recentelijk begint de publieke aandacht voor het kickboksen flink toe te nemen. De commerciële omroep SBS-6 heeft het kickboksen ook ontdekt en heeft in februari(2008) meerdere programma's op de televisie gebracht waarin het kickboksen centraal stond. De programma's die rond de K-1 max draaiden werden zowel binnen als buiten de kickbokswereld enthoustaist ontvangen.

K-1 MAX
De k-1 max is een klasse van de K-1 waarin de vechters in tegenstelling tot de traditionele K-1 uitkomen tot een bepaalde gewichtsklasse. De k-1 max tot 70 kilogram neemt nu vooral in populariteit toe. De kickbokswedstrijden in de K-1 max leveren altijd spektakel op. De kickboksers in de k-1 hebben alle vrijwel zonder uitzondering een zeer hoogstaande beheersing van de kickboks techniek. In de K-1 voor de zwaar gewichten komen wel eens vechters door tot de finale die niet de kickbokstechniek beheersen die men verwacht op dit niveau maar is hun inzet puur gebaseerd op brute kracht en incasserings vermogen.
Welke materialen worden gebruikt en op welke manier?

Deze volgende materialen worden gebruikt bij training, wedstrijd of beide.
• Gebitsbeschermer
• Handschoenen
• Toque ( voor de heren )
• Scheenbeschermers
• Kickboks schoenen ( niet verplicht )
• Kicksboksbroek
• Borstbeschermer(voor de dames )
• Hoofdbeschermers(verplicht bij wedstrijden voor minderjarigen )

Welke technieken en tactieken worden gebruikt?

Gevechtshouding
De gevechtshouding van een kickbokser is bijna gelijk aan die bij het boksen; de voeten op schouderbreedte, de knieën iets gebogen, de linkerhandschoen op ooghoogte en de rechterhandschoen op wanghoogte.
De afstand tussen de vuisten en het hoofd moet ongeveer een handschoenbreedte zijn. De ellebogen moeten net tegen de ribben rusten en naar beneden wijzen. Draai tenslotte naar rechts en neem een licht gebogen houding aan.

Afstand
Er zijn drie verschillende classificaties van ‘afstand’ bij kickboksen. Namelijk de lange afstand, middellange afstand en korte afstand. De afstand tussen de tegenstanders tijdens een wedstrijd bepaalt het type strategie en de technieken die er gebruikt moeten worden om de tegenstander te verslaan.
Lange afstand
Deze word gebruikt voor zeer krachtige stoten en trappen. Het is ook de afstand waarop je de tegenstander kunt vellen met een directe stoot of trap met instap.
Er kan ook op lange afstand een tegenstoot of –trap uitgevoerd worden als de tegenstander aanvalt.
Middellange afstand
Vanaf deze afstand kan je snel een opeenvolgende combinatie van stoten en trappen maken zonder naar voren te hoeven stappen.
De middellange afstand is geschikt voor de agressieve kickbokser die graag druk op de tegenstander blijft uitoefenen met combinaties van stoten en trappen.
Korte afstand
Dit is de afstand voor gevechten waarbij twee tegenstanders met de voeten bijna tegen elkaar aan staan en stoten uitwisselen. Zoals hoeken en opstoten die effectiever zijn van dichtbij.

Stoten
De eerste stoot die een kickbokser leert is de directe stoot naar het hoofd. De directe wordt gebruikt om de tegenstanders op afstand te houden en punten te scoren op lange op middellange afstand.
De directe naar het hoofd
Stap vanuit de gevechtshouding met de linkervoet naar voren en plaats een linkse directe op het hoofd van de tegenstander.
Directe naar het lichaam
Bij een directe naar het lichaam is het belangrijk om het hele gewicht op de linkervoet te plaatsen, naar voren te stappen en te stoten.
Bij het maken van deze stoot slipt u het lichaam naar rechts om een rechtse tegenaanval van uw tegenstander te vermijden.
De rechtse cros
Vanuit de gevechtsstand stapt u met de linkervoet naar voren en maakt u een rechtse korte directe naar de kin.
Rechtse naar het lichaam
Bij het maken van een rechtse naar het lichaam slipt u naar links weg, buigt de knieën en draait de rechterschouder mee tijdens het stoten.

Hoeken
De hoek is een sterk wapen. Een buitenwaartse hoek met de elleboog naar buiten en van het lichaam gedraaid landen, terwijl de schouder en heup met de stoot meedraaien. Hoeken moeten niet van lange afstanden worden gemaakt, anders veranderen ze in een zwaai. Hoeken naar het gezicht of lichaam moeten op middellange of korte afstand worden gemaakt.
De linkse hoek
Vanuit de gevechtsstand maakt u de linkse hoek naar het hoofd van uw tegenstander, terwijl u de schouders, heupen en linkervoet draait tijdens de stoot.
De rechtse hoek
De rechtse hoek wordt op dezelfde wijze geplaatst als de linkse hoek, maar u draait de rechterschouder en –heup terwijl u de rechtervuist op de zijkant van de kaak of slaap van de tegenstander laat neerkomen
Korte hoeken
Korte hoeken zijn bedoeld om op korte afstand vanuit gevechtspositie te worden gebruikt. Een correct uitgevoerde korte hoek is een van de meest explosieve korte stoten die u op korte afstand kunt plaatsen.
De korte hoek naar het lichaam
Zorg erbij het maken van een linkse korte hoek voor dat elleboog tegen het lichaam rust voordat u de heupen en het hele lichaam naar rechts draait om de stoot in het lichaam van de tegenstander te laten knallen.

De opstoot
Een opstoot, of uppercut, is een stoot die van korte afstand recht tussen de verdediging van de tegenstander wordt gemaakt. De knieen moeten gebogen zijn. Tijdens het stoten recht u het de knieen om een opwaartse kracht met het hele lichaam te ontwikkelen. Dit zorgt voor een geweldige impact als de uppercut op het doel terechtkomt.

Naast deze bovenstaande stoten en hoeken zijn er nog vele andere stoten en hoeken. Deze zijn meer voor de wat gevorderde kickbokser.
De backfist-slag
De spinning backfist
Combinatiestoten

Verdediging tegen stoten
Naast de aanvalstoten en –hoeken heb je ook de verdedigingsstoten.
Verdediging bestaat uit voorkomen dat de stoot van de tegenstander neerkomt en tegenaanvallen doen met uw eigen stoot. U moet stoten naar uw hoofd of lichaam kunnen tegenhouden. Dit kunt u doen door de stoot te ontwijken of opzij te stappen of door de stoot met uw hand, onderarm, elleboog of schouder te blokkeren.

Traptechnieken
Trappen zijn drie of vier keer krachtiger dan stoten, vooral als ze naar het lichaam van de tegenstander worden gemaakt.
Trap altijd voluit, zet de heupen in de trap. Tijdens een full-contact wedstrijd leveren zwakke en ineffectieve trappen geen punten op. Trappen moeten in een snelle en vloeiende beweging worden gemaakt.

REACTIES

D.

D.

raar

13 jaar geleden

D.

D.

wat voor cijfer had je voor dit verslag-werkstuk ?

12 jaar geleden

A.

A.

Het eerste deel is LETTERLIJK gekopieerd van Wikipedia

7 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.