Het Pantheon

Beoordeling 5.2
Foto van een scholier
  • Keuzeopdracht door een scholier
  • Klas onbekend | 642 woorden
  • 25 juni 2004
  • 46 keer beoordeeld
Cijfer 5.2
46 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Een studie en baan vol mogelijkheden!

Als je voor een studie of baan in het onderwijs kiest, dan kies je voor zingeving, ontwikkelkansen en afwisseling. Want iedere dag is anders, je leert altijd wat nieuws en gaat goed verdienen. Ontdek of het onderwijs iets voor jou is!

Meer informatie!

Het Pantheon

Het Pantheon was de eerste naam die mij te binnen schoot toen we deze opdracht kregen. De naam was ook alles wat ik van het bouwwerk wist, maar ik wilde er wel meer over weten, dus mijn onderwerp is “Het Pantheon” geworden.

Het Pantheon staat in Rome, Italië. Het gebouw ligt aan de Piazza della Rotonda Het Pantheon is het grootste gebouw uit de oudheid dat in de stad Rome bewaard is gebleven en ook enigszins het enige antieke bouwwerk dat bewaard is gebleven in Rome. Het gebouw wordt gekenmerkt door zijn prachtige interieur maar ook zijn constructie en de enorme omvang van het prachtige bouwwerk. Het is een van de weinige gebouwen waar men let op het uiterlijk en het innerlijk van een bouwwerk. Nog steeds kan men de inscripties M(ARCUS) AGRIPPA L(UCII) F(ILIUS) CO(N)S(UL) TERTIUM FECIT of M.AGRIPPA L.F.COS. TERTIUM FECIT wat in het Nederlands vertaald : “Marcus Agrippa, zoon van Lucius, voor de derde keer Consul, heeft deze tempel laten bouwen.” Zoals je ziet is het Pantheon gebouwd door Marcus Agrippa in 27 voor Christus. Het gebouw werd in 80 na Christus verwoest door de bliksem en het vatte vlam. Hadrianus heeft het Pantheon toen laten restaureren, maar hij heeft wel Agrippa’s naam erop laten zetten, zoals je tot op de dag van vandaag nog steeds kan zien. Het pantheon werd in de 8e eeuw gebruikt als kerk. Later werd het een tempel. En zoals de naam, PAN-THEON, veel-goden betekent, was het ook een huis voor meerdere goden, namelijk de zeven ‘planeetgoden’ (Mercurius, Venus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto). Midden in de ruimte staat Jupiter en in de nissen aan de kant staan de rest van de beelden.

Enkele typische kenmerken van het Pantheon

Het ontwerp is niet te onderschatten, zeker niet als je weet dat het Pantheon de grootste koepel heeft van de hele wereld. De dikte van de koepel varieert in dikte van 5.2 meter aan de basis tot 1.4 meter aan de top. Dit om het gewicht zoveel mogelijk te beperken. Een ander ingenieus idee om het gewicht te verminderen was het gebruik van ‘tufa puimsteen’ (lichtwegende stenen) in het beton. De koepel heeft een doormeter van ca. 43.3 meter. Boven in de top zit een ronde lichtopening met een diameter van ca. 9 meter (8.92 m oculus). Pas in de 20e eeuw zijn deze afmetingen overtroffen. In de ca. 6 meter dikke muur zijn er acht diepe nissen voor de beelden van de goden. Het ronde gedeelte van de koepel is zo knap gemaakt dat het precies een diameter van 43.3 meter had. De koepel was bekleed met een bronzen dakbedekking, die op aanraden van de grote bouwmeester Bernini werd weggenomen om te smelten voor Bernini’s balkadijn in St.Pieter. De inkom Vestibule is op zuilen gebouwd, los van het Pantheon, er is zelfs een kleine opening tussen beide gebouwen. Dit gedeelte is bekritiseerd geweest omdat het was gebouwd in een andere stijl (Griekse stijl). Men moet ook denken aan het titanenwerk dat de mensen verricht hebben om de zware stenen helemaal tot boven te brengen.

Het Pantheon heeft erg lang een zeer belangrijke rol in de architectuur over de hele wereld gespeeld. Veel mensen over de hele wereld waaronder veel kunstenaars hebben zich laten inspireren door niet alleen de mooie constructie maar ook het prachtige interieur en de enorme omvang, kortom door de ongelofelijke schoonheid van het Pantheon. Er liggen dus beroemde Italianen in begraven. De schilder Rafaël bijvoorbeeld en de koningen Victor Emanuel 2 en Umberto 1. Ik vind het pantheon zeker het bezoeken waard, zeker met al zijn historische achtergrond en de historische waarde die erachter zit.

Bronnenlijst http://users.pandora.be/armand.van.damme/pantheon.htm
http://home.planetinternet.be/~ec917313/agrippa.pdl
http://www.rome.nl/main.php?id=1:244
http://www.joker.be/Wedstrijd_Hadrianus.htm

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.