Eigen activiteit: Paleis op de Dam
Inleiding
Het gebouw was vroeger een stadhuis, en werd pas door Koning Lodewijk Napoleon gebruikt als paleis. Het gebouw ligt in het centrum van Amsterdam, tussen de Kalverstraat en het Damrak, en is zeker één van de grootste en mooiste gebouwen van de Lage Landen. Toen in het midden van de 17e eeuw het oorspronkelijke, gotische stadhuis van Amsterdam verloren ging door bouwvalligheid, was logischerwijs de behoefte aan een nieuw stadhuis groot. Er werden vele ontwerpen en plannen gepresenteerd voor dit nieuwe gebouw. Maar omdat de in 1648 gesloten vrede tussen de Nederlanden en Spanje veel euforie met zich mee bracht, werd besloten om het meest ambitieuze ontwerp uit te kiezen. Het ontwerp was er één die nog nooit in Europa was vertoond. Het ging om een ontwerp waarbij later 13.659 palen voor nodig waren om het staande te houden, en zijn grootte ongekend was. Het ontwerp werd ingediend door Jacob van Campen. Men begon met bouwen in het jaar 1648 en was op 29 Juli 1655 klaar met het eerste gedeelte van het Paleis. Echter pas in 1665 was het gebouw voltooid en met het interieur was men pas in het begin van de 18e eeuw klaar. Het gebouw was ontworpen door Van Campen, maar werd gebouwd door Amsterdams stadsbouwmeester Daniël Stalpaert. Hoewel je het nu niet meer duidelijk kunt zien is het gemaakt van het befaamde Bentheimer zandsteen. Dit zandsteen is afkomstig uit Duitsland, net over de grens bij Twente. Nu is het echter helaas door de vervuiling van de afgelopen twee eeuwen, (donker) grijs geworden. Jacob van Campen liet zich beïnvloeden door Romeinse bestuurlijke paleizen, en de rijke handelaren en burgemeesters van de stad waanden zich in deze periode als consuls van een nieuw Rome. Soms werd dit in deze Gouden Eeuw ook wel het nieuwe . Capitool. genoemd. Het interieur en de afwerking van het gebouw werden gedaan door vooraanstaande schilders uit binnen- en buitenland, zoals Rembrandt van Rijn en zijn leerling Ferdinand Bol. Het Paleis is de het voornaamste historische en culturele monument van Nederland uit de 17e eeuw. Het gebouw is dan ook op zeer veel afbeeldingen van vroeger te vinden.
Bouwstijl Het stadhuis heeft een gotische bouwstijl. Heeft eenvoudig van vormen, sober van versiering, maar helder van opzet. De compositie van de gevel is harmonieus en voldoet aan de ideale klassieke verhoudingen. De zware sokkel draagt twee pilasterorden. Het middengedeelte met het fronton (driehoekige bekroning van een gevel, deur of venster) komt iets naar voren, evenals de hoekpaviljoens. Het meest indrukwekkend zijn de timpanen met beeldhouwwerk in marmer en de bronzen beelden op de frontons.
Op de koepel is een windwijzer geplaatst in de vorm van een koggeschip, het oude symbool van de stad Amsterdam. Volgens het oorspronkelijke plan zou de koepel bekroond worden door acht beelden: de acht windrichtingen. Dit plan is niet uitgevoerd. Boven het middengedeelte zie je een hoge koepel, van waaruit men de aankomst van de schepen op het IJ kon zien. Opvallend is het ontbreken van een monumentale ingangspartij. De zeven onversierde bogen op straatniveau (zonder stoep) was letterlijk een lage drempel, om duidelijk te maken dat het stadhuis van iedereen was. Ervaring
Het interieur van de Dam is er mooi, maar daar kan ik niet veel over vertellen, want ik kon het Paleis niet binnen, maar ik weet er nog een beetje van, want ik ben al eens eerder in het Paleis op de Dam geweest met mijn ouders en vriendin, maar dat is wel een tijdje geleden. Ik vind het een erg mooi gebouw en de informatie die ik verder nog heb gevonden over het Paleis vond ik erg intersant en veel wist ik daar nog niet van. Het was een leuke excursie.
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
Dit is niet jouw verslag, dit is van wikipedia
6 jaar geleden
Antwoorden