Kaspar Hauser
Wie was Kaspar Hauser en wat is er eigenlijk over hem bekent?
Alles vond plaats in het plaatsje Neurenberg. Kaspar werd daar gevonden op maandag 26 mei 1828 door George Weichmann, een plaatselijke schoenmaker. Het viel hem op dat de jongen armoedige kleren aan had en dat hij raar liep. Kasper was ook erg bleek, alsof hij nooit in de zon kwam. George probeerde te praten met de jongen, maar het enige wat Kaspar zei was: ‘Weet ik niet’. Kaspar gaf twee brieven aan George die bestemd waren voor het 4e eskadron van het 6e cavalerie regime. George bracht de jongen onmiddellijk naar het politiebureau, waar kapitein Wessenig de jongen in een cel deed voor verder onderzoek. Op het eerste gezicht dachten ze dat Kaspar geestelijk gestoord was. Hij at alleen een beetje brood en water de rest kotste hij uit. Verder zei hij heel de tijd: ‘Ik wil een ruiter worden, net als m’n vader’. Dit stond op de 2 brieven:
De 1e brief:
Geachte Kapitein,
Ik zend U een jongen die wenst de koning te dienen in het leger. Hij werd bij me gebracht op 10 Juli 1812. Ik ben maar een arme handarbeider die z'n eigen kinderen op moet voeden. Zijn moeder vroeg me om de jongen op te voeden, vanaf toen heb ik hem nooit buiten het huis laten gaan.
De 2e brief:
Dit kind is gedoopt, zijn naam is Kaspar. U moet hem zelf een 2e naam geven. Zijn vader was een cavalerie soldaat. Wanneer hij 17 is neem hem naar de 6e cavalerie in Neurenberg. Zijn vader behoorde daartoe. Hij is geboren op 30 april 1812. Ik ben een arm meisje. Ik kan niet voor hem zorgen. Zijn vader is dood.
De inhoud heeft te maken met de verzorgers van Kaspar. De eerste brief was door zijn huidige verzorger en de tweede door z’n ouders geschreven. Maar na verder onderzoek bleek dat het van dezelfde persoon afkomstig was. Kaspar kon maar 2 woorden schrijven namelijk: Kaspar Hauser. Dit was alles wat ze van z'n afkomst wisten. Na een paar maanden werd duidelijk dat Kaspar niet achterlijk was. Hij bereikte snel een normale intelligentie. er gingen geruchten dat hij er leek op groothertog Karel van Baden. Sommige mensen dachten zelfs dat het zijn verloren zoon was (die was ook in 1812 geboren). Volgens hen was Kaspar omgewisseld met een gestorven baby zodat Karel geen opvolger had. Er is echter niks bekend over vanwie hij echt afstamd, ook omdat een DNA onderzoek uitwees dat hij geen zoon van Karel was. Het onderzoek wees wel uit dat Kaspar aan de ziekte epidermolysis bullosa, een erfelijke ziekte met veel symptonen zoals epileptische aanvallen en hersennen en spier afwijkingen, dat verklaart gelijk zijn gedrag.Toen Kasper beter begon te praten begon hij over zijn leven te vertellen. Kaspar beweerde dat zijn huis zo laag was dat hij niet kon staan en er geen ramen in waren. De grond was vies en er stond alleen maar een strobaal in de kamer waarop hij sliep. Hij zei ook dat er nooit andere mensen kwamen en er elke ochtend vers brood en water, dat soms bitter smaakte en na het drinken ervan in slaap viel, stond. Kaspar zei ook dat er eens een man binnenkwam en hem een paar woordjes liet zeggen zoals ‘ik weet het niet’ en ‘soldaat’ en hij leerde hem zijn naam te schrijven.
Intussen leefde Kaspar door met George Daumer, een wetenschapper in Neurenberg. Op 17 oktober 1829, 17 maanden nadat Kaspar was gevonden, werd Kaspar met een grote hoofdwond gevonden in de kelder van Dhr. Daumer. Kaspar zei dat hij was aangevallen door een gemaskerde man. De (ondertussen) nationale beroemdheid moest beschermd worden. Hij droeg de naam ‘Kind van Europa’, omdat sommigen hem zagen als symbool van jeugdigheid, omdat hij amper kon lopen en praten en het gedrag van een kind had in het lichaam van een jongeman. Hij was ook zo bekend omdat de mensen in die tijd erg sensatiebelust waren en alles erg opbliezen. Toen kreeg de edelman, Lord Stanhope, interesse in Kaspar, ze konden het goed vinden en Stanhope nam de voogdij over Kasper voor een tijd over. Lord Stanhope en Karel van Baden waren waarschijnlijk bevriend. Na een tijd werd Stanhope moe van Kaspar en werd egoïstisch en arrogant. Daarom nam Stanhope Kaspar naar een van z'n vrienden, Dr. Meyer, die leefde in Anbach. Meyer ging Kasper les geven, die dat niet wilde.
Het schijnt dat Kaspar een grote hekel aan Ansbach had. Op 14 december 1833 strompelde Kaspar bloedend in de woonkamer van Dr. Meyer, hij was gestoken in zijn rechterzij. ‘Man stak … mes Hofgarten gaf beurs ga snel kijken’. Een wond die z'n long en z'n lever verwonde. Kaspar zei dat een boodschapper Kaspar opriep om naar het Hofgarten park te komen om een vreemdeling te ontmoeten met welkom nieuws. Kaspar beschreef een lange man met een snor die een zwarte overjas droeg. De man vroeg of de jongen Kaspar Hauser was. De man stak Kaspar terwijl hij hem een kleine zijden beurs overhandigde. Ambtenaren haastten zich naar de plek en ontdekte dat de beurs een briefje bevatte, geschreven in spiegelbeeld om de schrijver z’n identiteit te verbergen. Dit stond er in:
’Hauser kan vertellen hoe ik eruit zie, vanwaar ik kwam en wie ik ben. Om hem van die taak te besparen zal ik het jullie zelf vertellen. Ik ben, van bij de Beierse grens, mijn naam is M.L.O.’
Kaspar z’n bewaker zei dat er maar één paar voetstappen in de sneeuw stond op de plek van het incident. Hij dacht dat Kaspar het ongeval zelf gedaan had.Kaspar stierf drie dagen later op de leeftijd van 21. Zijn laatste woorden: ’Ik deed het zelf niet’.
Zijn dood is nog steeds een raadsel. Vele dachten dat Kaspar, hij scheen vaak te liegen, zelf deze aanval en de vorige aanval in de kelder pleegde. Het was opmerkelijk dat de eerste aanval na z'n mislukte biografie en de tweede nadat z'n populariteit afnam gebeurde.
Waarom was hij eigenlijk zo’n legende?
Ten eerste omdat er niks over hem bekent was, hij was erop opeens met 2 brieven waarin stond dat hij de koning wilde dienen.
En zijn lichamelijke gestel was erg raar. Maar hij had bijzondere zintuiglijke vaardigheden. Zo bijvoorbeeld, de geur van wijn maakte hem dronken, en de geur van koffie maakte hem ziek. En in het donker kon hij nog prima zien. En zijn gehoor was heel goed. Hij kon bepalen waar hij was door zijn hand boven een magneet te houden. Daardoor kreeg hij veel bekendheid en ook omdat hij veel op de hertog leek. Hij was zelfs door heel Europa bekend, iedereen wou wat over hem weten.
Literatuur:
Het gekregen blaadje
http://www.jacobus.nl/vakkenpaginas/kaspar/links.htm
http://onfilm.chireader.com/MovieCaps/K/KA/15053_KASPAR_HAUSER.html
http://www.kassiber.de/hauser.htmhttp://www.netcologne.de/~nc-poettemi/page2.html
REACTIES
1 seconde geleden