A1.
Kaspar Hauser was een jongen die in 1828 in Neurenberg verscheen, hij was ongeveer 16 jaar oud maar vertoonde geen gedrag wat bij deze leeftijd normaal was, hij leek vast te zitten op het niveau van een vierjarige.
Hij kon niet praten, slechts een zin herhaalde hij steeds "Ein Reiter will ich werden, wie mein Vater einer war'' (ik wil een schrijver worden zoals mijn vader) hij kon ook geen zinnen schrijven maar wel de naam Kasper Hauser, er werd dus aangenomen dat dit zijn naam was.
Hij werd overgedragen aan geleerden en proffesors, die snel tot de conclusie kwamen dat deze jongenman bijzonder was, hij leerde ontzettend snel praten, lezen en schrijven en toen hij eenmaal sprak vertelde hij dat hij van ongeveer zijn 2e tot zijn 16de heeft geleefd in een soort container, en nooit contakt had met mensen tot zijn 16de als hij sliep werd er water en brood neergelegd, daarom verdroeg zijn maag ook geen ander eten.
In twee jaar tijd haalde hij zijn achterstand die hij door zijn afzondering had compleet in en leerde hij zelfs piano spelen.
Na enige tijd begonnen de mensen nieuwsgierig te raken naar de afkomst van Kaspar Hauser. En er werd een beloning uitgeloofd naar degene die zijn afkomst aan de weet kon komen.
Al gauw ontstonden er allerlei geruchten waaronder het gerucht dat Kaspar adellijk bloed zou hebben. ontdekt dat zijn geboortedatum overeenkwam met de (sterf- en) geboortedatum van een der kinderen van de groothertog Karel von Baden en Stéphanie de Beauharnais. Ook bleek hij uiterlijke overeenkomsten te vertonen met Karel von Baden. Hij zou bij zijn geboorte met opzet omgewisseld zijn met een stervende baby, opdat hij nooit de troon zou kunnen opvolgen. Dit verhaal werd ook versterkt door het feit dat Stéphanie al eerder een stervende baby had gebaard. Er volgden twee moordaanslagen ops Kaspar Hauser waarvan de tweede hem fataal werd. Hij stierf drie dagen later op 17 december 1833. Toch heeft het DNA onderzoek dat toen wel mogelijk was, maar omdat het moeilijk en nog weinig structuur had minder vaak gebruikt. Had aangewezen dat Kaspar zijn vader de baron niet was geweest.
A2.
Over de stamboom:
Kaspar was op zijn 16de te vondeling gelegd in Neurenberg.
Het verhaal rond Kaspar was zo raar dat heel Europa in de ban was van hem, geleerden en onderzoekers hielden zich bezig met de vragen zoals “wat was er met deze jongen gebeurd” “wie waren zijn ouders?” etc…
Na lang onderzoek en vele verhalen en geruchten trokken de geleerden de volgende conclusie.
Kasper Hauser was voortgekomen uit een verbintenis tussen Karl Baden en Stephanie de Beauharnais, hij was vlak na zijn geboorte verwisseld met een dood kind van arbeiders en vervolgens verzorgt tot zijn zestiende.
Kasper werd het kind van Europa genoemd waarschijnlijk omdat heel Europa in de ban was van zijn verhaal, of misschien omdat hij uit een internationale verbintenis is gekomen.
B.
Ze probeerden in de tijd zelf te ontdekken hoe hij als baby die barre omstandigheden kon overleven. Alleen dat is door de slechte technieken van die tijd was dat niet mogelijk. In de zaak van Kaspar Hauser waren er bloedsporen gesignaleerd op z’n kleren.
Zeer geschikt was een bloedspoor op z’n onderbroek, die beschermd was door z’n omgeving, want ze bleken onder deze omstandigheden zeer bruikbaar en ze waren zeer groot. De onderbroek bestond uit 2 lagen kleding, die later in tweeën werd gesplitst om
onderzocht te worden. Dit gebeurde door de Forensic Science Service, Birmingham, in opdracht van het blad Der Spiegel.
Over de moordaanslagen:
De eerste moordaanslag op Kasper was op 17 in 1829 de tweede in 1831, de exacte datum was niet bekend.
De derde en fatale aanslag was op 14 december 1833, door een nog steeds onbekende man.
Hij wist thuis te komen maar drie dagen overleed hij aan de ernstige verwonding.
Bij de lijkschouwing bleek dat zijn kleine hersenen over ontwikkeld waren, en dat de linker hemisfeer van de grote hersenen was achter gebleven. Deze feiten werden destijds als een verklaring voor zijn uitzonderlijke talenten gezien.
Dit was het verhaal van Kasper Hauser.
REACTIES
1 seconde geleden