I bibliografische gegevens
auteur: Willem Elsschot
titel: Het Huwelijk
II A Voorlopige parafrase
1. Het gaat over een man die getrouwd is maar er spijt van heeft.
2. Het wordt verteld in de autoriale stijl
3. In het gedicht spelen de personages hij, Zij en hun kinderen
4. het gedicht speelt zich af in de verleden tijd, 19e eeuw. De dichter komt uit deze tijd. In het gedicht staan geen elementen die aangeven dat het uit een andere tijd zou kunnen stammen.
5. De gebruikte ruimt is het huwelijk, de relatie tussen Hem en Haar
B Analyse dichttechniek (formele aspecten)
6. Het gedicht bevat 6 kwatrijnen
7. Het heeft een jambe
8. Er is omarmend, mannelijk, vrouwelijk en glijdend rijm.
9. Het gedicht heeft 24 regels, De auteur gebruikt vaak comma\'s om het gedicht te laten rijmen, hiervoor breekt hij ook soms een zin af en vervolgt hem op de volgende regel. Er is geen opvallend gebruik van hoofdletters.
10. Het is een traditioneel gedicht. Er is een vast rijmschema, namelijk omarmend. Het gedicht is opgedeeld in kwatrijnen. De leestekens zijn niet opvallend gebruikt. De talige concentratie is in het gedicht redelijk groot.
11. Het genre is een kwatrijn, want het gedicht is verdeelt in kwatrijnen.
12. Er zijn opvallend veel negatieve woorden gebruikt.
C Analyse dichttechniek (inhoudelijke aspecten)
13. Het is een afwisseling van constatering, met reactie: De eerste strofe gaat erover dat hij merkt dat z\'n vrouw achteruit gaat. De tweede is een reactie daarop, namelijk dat hij boos is. De derde strofe is weer een constatering, ze gaat niet dood. De vierde strofe is daar een reactie op, hij wil haar vermoorden. De vijfde is een constatering, hij kan en mag niet vermoorden. De zesde strofe is het slot, hij doet er niks aan en ergert zich er stil aan. Ook wordt de reactie steeds heviger, in strofe twee is hij boos, in strofe vier wil hij haar vermoorden.
14. Personificatie in regel 2. Repititio in regel 3. Repititio in regel 5. Hyperbool in regel 7. Antithese in regel 10. Enumeratie in regel 11. Antithese in regel 12. Metafoor in regel 14. 15. Er staat een vergelijking met als geschreven op regel 8 en een metonymia op regel 14. 16. Veel negatieve woorden schijnen mij toe als symboliek. Voorbeelden: Vrat zich op van spijt, regel 4. Duivelsplicht, regel 7. Helse mond, regel 9. Schimmel van mijn stramme voeten wassen, regel 14.
D. Op zoek naar de thematiek
17.\'Vrat zich op van spijt\' in regel vier is de belangrijkste passage. Het verteld waar het gedicht over gaat in een zin. 18. De motieven in dit gedicht zijn spijt, woedde op zichzelf en op haar, verbittering. 19. het thema van het verhaal is verdriet en spijt, die dingen spelen een grote rol en dat is waar het gedicht om draait.
III Evaluatie van het gedicht (werking B)
20. beoordeling met argumenten
Emotieve argument
Het gedicht vind ik emotief erg mooi. Er worden erg veel negatieve woorden gebruikt waardoor het gedicht een erg negatieve uitstraling krijgt. Bijna nergens worden positieve woorden gebruikt, en als er gebruikt worden worden ze meteen ontkracht. Er zijn geen tegenstrijdige gevoelens. Hierdoor wordt de negatieve uitstraling erg versterkt. Dat vind ik mooi.
Esthetisch argument
Er wordt erg weinig gebruik gemaakt van beeldspraak. Dat vind ik jammer. Beeldspraak is mooi, je kunt het niet overdrijven. In dit gedicht vind ik dat er te weinig aandacht aan besteed wordt.
Morele argument
Het gedicht beschrijft het huwelijk als een verbintenis tussen man en vrouw, die steeds negatiever wordt. Volgens mij geeft hij echter gewoon de verkeerde redenen om te trouwen. Uiterlijk is niet waar je op zou moeten kijken als je gaat trouwen, maar het innerlijke. Ook vergeet hij te vermelden dat de man zelf er ook niet knapper op wordt. Bovendien kun je (tegenwoordig) een echtscheiding ondergaan om het huwelijk te verbreken.
Realistisch argument
Het gedicht is volgens mij wel realistisch. Ik kan me voorstellen dat iemand niet voor de rest van z\'n leven bij een oude lelijke vrouw wil blijven (ook al is hij zelf waarschijnlijk ook lelijk en oud). De wil om haar te vermoorden kan er zijn, maar je wordt tegen gehouden door jezelf. [discovery channel gezeur]je instincten zeggen dat je haar beter kan vermoorden om een betere vrouw te zoeken, maar als je rationeel nadenkt is het toch beter om haar niet te vermoorden, omdat je er meer nadeel dan voordeel uit haalt.[/discovery channel gezeur]
Structureel argument
De opbouw vind ik mooi, omdat hij duidelijk is. Het omarmend rijm is een beetje ironisch als je dit vergelijkt met de inhoud. De zinnen zijn niet te lang en niet te kort. De zinnen zijn op goede plekken afgebroken.
Intentioneel argument
De intentie is dat je moet oppassen met wie je trouwt. Erg orgineel vind ik. Dit vind ik goed, want als je zomaar met iedereen trouwt (zoals tegenwoordig gebeurt) kan er van alles mis gaan. Mensen die ongelukkig getrouwd zijn worden boos op elkaar, er ontstaan ruzies en het haalt het niveau van de maatschappij omlaag. Vechtende gezinnen zijn niet goed.
REACTIES
1 seconde geleden
N.
N.
Weinig gebruik van beeldspraak?!
"De nevel van de tijd"
"...en hoe zij tot hem opkeek als een stervend paard"
"...al zoog zijn helse mond het merg uit haar gebeente"
13 jaar geleden
AntwoordenR.
R.
"Ook vergeet hij te vermelden dat de man zelf er ook niet knapper op wordt." Zou hij dat vergeten zijn of is 't bewust weggelaten? ;-) Zijn eigen problemen worden nu op zijn vrouw geprojecteerd, om er zelf beter vanaf te komen. Maar uiteindelijk is hij zelf de verliezer, blijkt in de laatste strofe.
7 jaar geleden
Antwoorden