De relatie tussen Sara en Roy verloopt in het begin niet zonder problemen. Sara is nogal afstandelijk tegenover Roy, maar dit is wel begrijpelijk omdat ze nog maar net haar moeder verloren heeft. Haar vader heeft ze een hele tijd niet meer gezien en hij is een beetje als een vreemde voor haar geworden. Roy heeft het er ook moeilijk mee, maar hij probeert altijd vriendelijk te zijn en zorgt ervoor dat Sara niets tekort komt.
In de loop van het verhaal verbetert de relatie en leren ze elkaar opnieuw beter kennen. Uiteindelijk geeft Sara hem toch een tweede kans als vader, want je kan niet eeuwig kwaad blijven, er komt altijd een moment waarop je moet kunnen vergeven en vergeten, net als hier.
Wanneer Sara bij haar vader moet intrekken komt ze in een totaal andere wereld terecht, namelijk de ‘zwarte wereld’, maar ze voelt zich evenwaardig. De mensen op school daarentegen kijken haar na omdat ze ‘anders’ is. Ook als ze de eerste keer naar de dansclub gaat, krijgt ze kritiek omwille van haar huidskleur. Later keert ook Chenille zich tegen haar. Ze ziet haar als iemand die het enige goede dat zij nog hebben in hun wereld komt afnemen. Hier zijn het dus niet de blanken die de zwarten discrimineren, maar net het omgekeerde. Daarom spreekt men dus van omgekeerd racisme.
Als ik het verhaal zelf zou mogen vertellen weet ik niet goed of het er anders uit zou zien of niet. Ik denk dat dit afhangt van persoon tot persoon. Als iemand helemaal niet racistisch ingesteld is zou het er hetzelfde uitzien. De film zou ook gebaseerd kunnen zijn op normaal racisme. Maar ik denk niet dat je dit eeuwig zou kunnen volhouden als je in een getto woont of je zou moeten verhuizen. Na een tijdje zou je wel van ingesteldheid veranderen en inzien dat zwarten ook gewone mensen zijn en dat je evengoed met hen overeen kan komen als met blanke mensen.
Ik vind dat Sara gelijk heeft. Er is maar één wereld, waarin iedereen gelijk is, welke huidskleur men ook heeft!
Chenille daarentegen kan ik ook wel een beetje begrijpen. Zij zegt in de film dat Sara in ‘haar wereld’ een jongen komt weghalen. Ze spreekt over twee verschillende werelden, namelijk een blanke en een zwarte wereld. Het is wel begrijpelijk dat zij dit zo zien – in de film wordt er ook verteld dat zij dit zo aangeleerd krijgen als ze klein zijn - want er is nog steeds veel racisme en de kloof tussen blank en zwart is nog steeds groter dan we durven toegeven.
Langs de ene kant hebben blanken een meer realistische houding en langs de andere kant de zwarten. Blanke mensen weten hoe het er in onze maatschappij aan toe gaat en of er nog veel racisme is. We weten ook of er in onze omgeving mensen worden uitgesloten omwille van hun huidskleur. Zwarte mensen kunnen ervaring hebben of gehad hebben met racisme, maar weten vaak niet hoe onze maatschappij in het algemeen naar hen kijkt en hierdoor is hun kijk minder realistisch dan de onze.
Volgens mij is het niet alleen de taak van jonge mensen om één wereld tot stand te brengen, iedereen moet hieraan meewerken! Maar als er bij jonge mensen geen of steeds minder racisme is, zal dit alleszins een stap in de goede richting zijn!
Shakespeare is de oorspronkelijke schrijver van het Romeo en Julia-verhaal. Het verhaal is een roman, met heel wat drama en stukken poëzie erin verwerkt. Ik heb de modernere versie (met Leonardo Dicaprio) gezien.
De grote gelijkenis tussen de 2 verhalen is dat er bij beide druk is van buitenaf op relaties. Bij Romeo en Julia is hun relatie in feite onmogelijk omdat ze van verschillende families zijn, waarin er onderlinge ruzies zijn. Toch doen ze al het mogelijke om bij elkaar te kunnen zijn en ze willen hiervoor zelfs tot het uiterste gaan. Ze plegen dan ook zelfmoord op het einde van de film.
Bij Derek en Sara zorgt het omgekeerd racisme voor problemen. Sara krijgt vaak kritiek van anderen, maar in het begin negeert ze die gewoon. Pas als haar vriendin Chenille ook van mening is dat ze gewoon hun wereld komt binnenwandelen en één van de beste jongens komt weghalen, zodat er voor hen niet veel goeds meer overblijft en ze dit maar niet op de juiste manier kan duidelijk maken aan Derek, loopt hun relatie stuk.
Save the last dance is in tegenstelling tot Romeo en Julia wel een film met een goede afloop wat Sara en Derek betreft. Als Derek te horen krijgt wat Chenille tegen Sara gezegd heeft, begrijpt hij wat Sara hem wou duidelijk maken en haast hij zich naar haar en uiteindelijk komt alles toch nog goed, Sara wordt toegelaten in Julliard en Sara en Derek zijn terug samen.
REACTIES
1 seconde geleden