Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Left luggage (1998)

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 863 woorden
  • 29 september 2006
  • 76 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
76 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Vragen filmverslag ‘Left Luggage’
Algemeen

1. Is de film op basis van een boek gemaakt? Welk boek?
2. In welk land is de film gemaakt?
3. In welk jaar is de film gemaakt?
4. Wie spelen de hoofdrollen?
5. Is de muziek belangrijk in de film? Leg uit!

Inhoud

1. Hoe begint de film?
2. Wat is het probleem?
3. Hoe eindigt de film?

Bespreking film

1. Wat voor film is het?
2. In welke tijd speelt het verhaal?
3. Loopt de film chronologisch? Noem de belangrijkste flash back!
4. Zijn het bekende hoofdrolspelers?
5. Probeer in een paar woorden aan te geven wat het karakter van Chaja is.
6. Doe hetzelfde van pa Kalman!
7. Geef van Chaja en pa Kalman hun visie op het ‘Joodse verhaal’.

Bedoeling

1. Wat is de bedoeling van deze film? Leg uit met behulp van een voorbeeld!

Eigen mening

1. Probeer met minimaal 50 woorden aan te geven wat je van de film vond.

Uitwerking vragen filmverslag ‘Left Luggage’
Algemeen

‘Left Luggage’ is een verfilming van het boek ‘Twee koffers vol’, geschreven door Carl Friedman. De film is in 1998 in België – Antwerpen gemaakt. Isabella Rosselini speelt Chaja, Simcha wordt gespeeld door Maxi Milian Schell, Jeroen Krabbé is Chaja’s vader, en Chaja’s moeder wordt gespeeld door Lara Fraser. Door de treurige, langzame muziek krijgt de film een wat dramatisch effect.

Inhoud

In het begin zie je een flashback van een begrafenis. Later in het verhaal wordt duidelijk dat dit de begrafenis van Simcha was.

Chaja’s vader wil de koffers die hij in de Tweede Wereldoorlog heeft begraven, terugvinden, maar het huis waarachter hij ze had begraven, staat er allang niet meer. De stad is in de tussentijd allang verbouwd en zo kan pa Kalman de koffers niet meer terugvinden. De politie verbiedt hem te graven en hij wordt hiervoor enkele keren opgepakt. Ook Chaja heeft een probleem. Ze werkt bij een joods gezin als oppas, maar de vader van het joodse gezin accepteert haar niet. Hij mag haar niet omdat ze zich niet aan de joodse regels houdt en ze zich volgens hem te ordinair kleedt. Dit, terwijl Chaja heel geliefd is bij de kinderen. Vooral met Simcha kan ze goed opschieten.
Chaja’s vader vindt zijn koffers niet, maar zit er verder niet meer over in. Chaja leert Simcha praten en wordt op een gegeven moment (na een heftige ruzie) wel geaccepteerd door pa Kalman. Jammer genoeg verdrinkt het jongetje als hij in zijn eentje de eenden wil gaan voeren.
Bespreking film

‘Left luggage’ is een dramafilm die zich afspeelt rond 1950, na de Tweede Wereldoorlog. De film is voor het grootste deel chronologisch. Alleen in het begin zie je een flashback
van Simcha’s begrafenis. Ook is er een flashback waarin je ziet dat Chaja’s vader de koffers begraaft en welke spullen er in de koffers zitten. Dit is de belangrijkste flashback, want hierdoor weet je waar Chaja’s vader naar op zoek is.
Ik persoonlijk ken de meeste acteurs niet. Alleen van Jeroen Krabbé had ik wel eerder gehoord, ik had alleen geen idee hoe hij eruit zag en herkende hem dus ook niet.

Chaja is een zelfstandige meid; ze doet wat ze wil en trekt zich niet veel van anderen aan. Ze heeft respect voor het joodse geloof maar ze kent haar grenzen. Ze wordt af en toe gek van haar vader en moeder die zich alsmaar aan het verleden blijven vastklampen, maar ze blijft vriendelijk tegen hen. Ook is ze erg behulpzaam.
Pa Kalman houdt zich aan het strenge joodse geloof. In de Tweede Wereldoorlog is zijn broer vermoord, die ontzettend veel op Simcha leek. Hierdoor kan pa Kalman niet goed met Simcha omgaan en durft hij ook hem niet lief te hebben. Pa Kalman kan joden die zich niet aan de strenge joodse regels houden niet goed accepteren.
Chaja accepteert het strenge joodse geloof eerst niet, ze kan niet begrijpen waarom ze van die vreemde kleding dragen en vindt het maar rare mensen. Later, als ze het oppasgezin leert kennen, heeft ze meer respect voor het joodse geloof, maar sommige dingen kan ze nog steeds niet accepteren. Pa Kalman houdt zich aan het strenge Joodse geloof. Dit heeft natuurlijk te maken met het feit dat hij in de oorlog moest onderduiken en veel van zijn familieleden (o.a. zijn broer) vervolgd zijn. Later leert hij ook Chaja te accepteren, ondanks het feit dat ze zich niet aan de strenge joodse regels houdt.
Bedoeling

In de film wil men duidelijk maken dat het joodse geloof erg hard kan zijn en dat de jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog voor veel joden moeilijk te verwerken is. Ook laat men zien dat er nog steeds mensen zijn/waren die nog steeds een hard oordeel over joden hebben (dat merkte je aan het gedrag van de conciërge).

Mening

Ik had al wel eerder films gezien over de Tweede Wereldoorlog, maar niet over het leven ná de Tweede Wereldoorlog. Ik vind dat er in deze film op een boeiende manier duidelijk wordt gemaakt hoe het leven er voor joden na de Tweede Wereldoorlog uitzag. Ondanks het treurige eind, is de film niet alleen maar dramatisch, er zaten ook momenten in waarom je kon lachen. Ik vind het een erg mooie film!

REACTIES

I.

I.

Pardon?!?! Laura Fraser speelt Chaja, Adam Monty speelt Simcha, Maximillian Shell speelt Chaja's vader, Jeroen Krabbé speelt Mr Kalman (Simcha's vader) Isabella Rosselini speelt Mrs Kalman (Simcha's moeder)
(Dus niet zoals jij schreef: "Isabella Rosselini speelt Chaja, Simcha wordt gespeeld door Maxi Milian Schell, Jeroen Krabbé is Chaja

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.