Left luggage (1998)

Beoordeling 4.9
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 2420 woorden
  • 11 december 2011
  • 8 keer beoordeeld
Cijfer 4.9
8 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak

Titel: left luggage
Regisseur: Jeroen Krabbe
Auteur van oorsprokelijk boek: Carl Friedman
Uitgebracht in 1998
Genre: drama

Samenvatting:

Chaja is een 20 jarige filosofiestudent, ze komt uit een joods gezin en woont in een studentenhuis in Antwerpen. Haar ouders ziet ze niet zo heel erg vaak maar 1 keer in de 6 weken. Als ze op een dag daar is ziet ze haar moeder helemaal overstuur weven en haar vader zit te typen. Ze hoort dat haar vader graag de achtergelaten koffers wilt opgraven en gaat brieven schrijven. Chaja weet niet echt wat ze er van moet denken en gaat daarom weg. Als ze weg loopt wordt ze geroepen door meneer Apfelschnitt. Ze krijgt een baan aangeboden als kindermeisje bij een streng joods gezin.

De familie Kalman heeft 5 kinderen waar onder het jongetje Simcha hij heeft nog nooit een woord gezegd en is ook nog niet zindelijk. Chaja moet erg wennen aan de vele en strenge regels die ze daar hebben. Maar ze blijft omdat de kleine simcha haar hart heeft veroverd en hem graag wilt leren praten en helpen. Meneer Kalman is minder blij met Chaja in huis, hij vind haar namelijk een gomer, een dame van lichte zede, en hij heeft liever een orthodoxe jood in huis zo als hun zijn. Maar niet alleen heeft meneer Kalman een probleem met Chaja ook de conciërge van het huis want hij heeft haat aan de joden en doet zijn best om ze daar wegf te krijgen maar Chaja gaat er vol tegen in. Gelukkig heeft t ze steun van meneer Apfelschnitt een oude wijze man met wie ze veel praat en om raad vraagt wat de Kalmanen bedoelen of juist wat te doen in een bepaalde situatie. Chaja gaat veel naar het park, met Simcha. Simcha houd veel van eendjes. Als Chaja en Simcha de eendjes aan het voeren zijn zegt Simcha zijn eerste woordje ‘kwak’. Zijn moeder is erg blij dat hij eindelijk iets gezegd heeft maar zijn vader lijkt niet echt onder de indruk want Simcha weigert om nog iets te zeggen tegen zijn vader.

Ondertussen zoekt de vader van Chaja naar twee koffers die hij in de tweede wereldoorlog begraven heeft in een tuin. Chaja haar moeder vind dat hij op moet houden met zoeken. Maar Chaja’s vader wil zijn herinneringen van de oorlog weer terug vinden. In het huis van de familie Kalman leert Chaja Simcha steeds meer woorden. Ze leert hem een joods gebed, de 4 vragen die je hoort te vragen aan je vader, en wil dat hij dat opzegt voor zijn vader zodat hij hem trots kan maken. Maar trots is hij niet. Simcha maakt een foutje in de eerste vraag en dat wordt gelijk gezegd. Dit is trouwens de eerste keer dat Simcha praat in het bijzijn van zijn boertjes en vader. Chaja vind dit niet kunnen en zegt er wat van. Meneer Kalman loopt boos weg naar zijn kamer, wat verboden is voor een ieder behalve voor hem, en Chaja loopt er achter aan. Dan krijgen ze ruzie en wordt er verteld dat zijn vader en broertje voor zijn ogen zijn opgehangen, zijn broertje lijkt als 2 druppels wat er op Simcha. En nu snapt Chaja waarom zijn vader bang is om van Simcha te houden. Een paar weken later probeert de conciërge Simcha een lesje te leren waar hij bijna Simcha’s hand breekt. Chaja springt op de conciërge en scheurt zijn uniform. Als wraak daarop bouwt hij de trap vol zodat Chaja er niet meer langs kan en ze ontsnapt via de regenpijp. Om deze reden lijkt het mevrouw Kalman beter dat ze maar een weekje niet komt. En als ze weer terug mag komen hoort ze van meneer Apfelsnitt dat Simcha naar de vijver is gegaan en daar is verdroken, toen hij de eendjes wilde eten geven.

Personages:

Chaja:
Chaja is een 20 jarige filosofiestudente, ze woont in Antwerpen. Ze wilt graag waardering krijgen voor wat ze doet. En dan heel graag van haar vader want daar kijkt ze enorm tegen op. Maar ook door meneer en mevrouw Kalman. Ze is heel vriendelijk makkelijk in de omgang maar als er iets gebeurd wat in haar ogen niet eerlijk is laat ze dat ook weten, en ze is niet bang om voor het rechtvaardige te vechten. Verder is ze ook heel erg eerlijk, recht door zee en zorgzaam. Want de enige reden wat ze bij de Kalmanen wilde blijven is omdat ze wilde zorgen voor Simcha. En hem leren praten. Ze voelt zich absoluut geen jood en ze kleed zich ook niet als een orthodoxe jood, ze vind ze raar .

Simcha:
Simcha is 4 jaar oud. Hij heeft nog 2 oudere broertjes en 2 kleine baby boertje/ zusje (wordt niet duidelijk gemaakt of het jongetjes of meisjes zijn) . Zijn broers pesten hem best wel veel omdat hij nog niet zindelijk is en ook niet praat. Zijn vader geeft hem ook niet zo veel liefde als dat hij zijn andere kinderen geeft. En daardoor denkt hij dat niemand van hem houd. Tot dat Chaja hem het tegendeel bewees en hem wel liefde gaf. Daarom sprak hij ook zijn eerste woordjes tegen haar. Hij houd heel erg van de eenden. Hij is dol op het lopende speelgoed eendje die Chaja voor hem koopt. Verder is hij heel erg verlegen.

Mevrouw Kalman:
Ze is erg gehoorzaam tegenover haar man. Alles wat er gezegd wordt door hem doet ze ook. Door dat haar man soms erg kan uitvallen maakt ze zich altijd zo onzichtbaar en stil mogelijk. Ze durft bijna niet tegen hem in te gaan maar ze maakt zich er wel hard voor dat Chaja kan blijven. Het is een hele gevoelige vrouw die haar hart op de goede plaatst heeft. Ze zorgt heel goed voor haar kinderen en haar man. Ze moet het huishouden ook doen en ze doet alles volgens de regels.

Verder spelen nog in de film meneer Kalman. Heb je de 2 broers van Simcha en 2 baby’s (niet duidelijk of het jongens of meisjes zijn) de vader en moeder van Chaja, meneer Apfelsnitt, Stinksok het ex vriendje van Chaja en een vriendin van Chaja.

3 emotionele momenten:

1. Wat ik een erg emotioneel moment vond is dat wanneer Chaja binnenkomt en er achterkomt dat haar vader aan het graven is en haar moeder radeloos vind. Want haar moeder houd enorm veel van haar man maar hij is zichzelf niet meer sinds hij die koffers aan het zoeken is. Ze wilt de oorlog het liefst vergeten maar wordt door die koffers er steeds aan herinnert. Maar door die koffers is die man zich zelf niet meer. Wat hij eigenlijk aan het doen is, is zichzelf aan het zoeken. Niet wat er in de koffers zit.

2. Als Chaja zegt dat ze ontslag neemt bij de familie Kalman en Simcha naast zijn moeder komt staan en haar met hele grote ogen aan kijkt. En non verbaal zegt blijf hier ga niet weg. En Chaja op die manier om krijgt om toch te blijven. Je voelt de spontane liefde die dan ineens ontstaat. Dat voel je gewoon, zeker als Chaja zwaait en je heel voorzichtig Simcha terug ziet zwaaien.

3. Als Simcha zijn eerste woordje zegt “kwak”. Het is een teken dat Simcha Chaja vertouwt en voor het eerst in zijn 4 jarige leven zegt. De verbazing en de daarop volgende scene’s zijn zo mooi geacteerd. Ik vind het ook vooral zo mooi is, is de reactie van Chaja er op. Ze is zo blij. En trots en dat maakt Simcha iets meer zekerder van zichzelf. En door Chaja krijgt Simcha meer zelfvertrouwen,

Achtergrond:

Het speelt zich af in de jaren 70 in Antwerpen. Dat is zo’n 25 jaar na de oorlog. Dus de wonden zijn nog niet geheeld. Het speelt zich voor een groot deel af in een “joden getto” gemaakt door de Duisters want daar woont de familie Kalman . maar Chaja en haar ouders wonen in een ‘gewone” wijk.

Wat ook een enorm grote rol speelt in dit verhaal is de vijver en het park. Want daar zegt Simcha zijn eerste woordje, namelijk “kwaak”. Maar daar komt ook het vertrouwen van Simcha naar Chaja toe op gang en lijkt hij voor het eerst echt gelukkig. Hij kan daar spelen als een echt kind zonder bang te zijn voor lullige woorden van zijn broers of de strenge liefdeloze blik van zijn vader en het belangrijkste ook zonder de strenge regels van thuis en zijn geloof. Maar ook op deze plek is Simcha verdronken. Omdat hij er in zijn eentje naar toe ging.

Achtergond over de orthendoxe joden, hierdoor is het verhaal iets beter te begrijpen en met name bepaalde uitlatingen.
Het charedisch jodendom in de volksmond zijn dan ultraorthodoxe joden of gewoon orthodox . is één van de twee hoofdrichtingen binnen het orthodoxe jodendom. De andere richting is het modern-orthodox jodendom. De aanhangers van deze richtingen zijn voorstanders van de meest traditionele navolging van de joodse wetten. Chared betekent letterlijk vrezend hier mee wordt bedoeld dat ze vrezend voor het woord van God
Het charedisch jodendom is onderverdeeld in twee hoofdstromingen, het chassidisch jodendom en de mitnagdiem (tegenstanders) of het Litouws jodendom. Na de Tweede Wereldoorlog, waarin de Holocaust grote gaten sloeg in het charedische jodendom met hun vestigingen in Oost-Europa, ontwikkelden zich drie steden tot de belangrijkste centra van het charedisch jodendom: Jeruzalem en Bnei Brak in Israël en New York in de VS. Ook in Antwerpen, Londen, Manchester, Parijs, Wenen en Lyon en in veel steden in Noord-Amerika, zoals Montréal, zijn gemeenschappen van charedische joden. Nederland kent geen charedisch jodendom, doordat ook de ultraorthodoxen lid zijn van de Joodse Gemeente NIHS Amsterdam. Het ene Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap waar joden die niet volgens de regels van het orthodox jodendom leven, ook lid van kunnen worden.
Religieuze aanhangers van het charedisch jodendom zijn vaak zichtbaar herkenbaar. Mannen dragen soms een lange zwarte stoffen jas of een hoed en vaak een zwarte keppel en soms lange loshangende pijpenkrullen Hun laten vaak hun baard staan. Religieuze vrouwen in deze richting dragen altijd een rok of jurk. Nadat ze getrouwd zijn, dragen ze een hoofddoek of pruik.
Het orthodox jodendom wordt gekenmerkt door de absolute acceptatie van de Thora als ultieme waarheid. Een kenmerk dat het orthodox jodendom van andere geloven en tevens van de liberale stromingen van het jodendom onderscheidt is het feit dat het orthodoxe jodendom een hele lange geschreven traditie heeft. Er zijn duizenden boeken die het geloof bepalen.
Hier onder staan de 13 geloofsprincipes In het Christendom is dat net zo iets als de 10 gebeden.
1. Ik geloof volledig dat de Schepper, Gezegend is Zijn Naam, alle schepsels creëert en aanstuurt, en dat Hij alleen alles maakte, maakt, en zal maken.
2. Ik geloof volledig dat de Schepper, Gezegend is Zijn Naam, uniek is, en dat er geen uniekheid zoals de Zijne is op welke manier dan ook, en dat Hij alleen onze Heer is, Die is, Die was, en Die altijd zal zijn.
3. Ik geloof volledig dat de Schepper, Gezegend is Zijn Naam, niet fysiek is, en niet onder welke fysieke fenomenen dan ook valt, en dat er geen vergelijking met Hem is op welke manier dan ook.
4.Ik geloof volledig dat de Schepper, Gezegend is Zijn Naam, de allereerste en allerlaatste is.
5. Ik geloof volledig dat alleen naar de Schepper, Gezegend is Zijn Naam, toegestaan is te bidden, en het is verboden naar enig ander te bidden.
6. Ik geloof volledig dat alle woorden van de profeten waarheid zijn.
7. Ik geloof volledig dat de profetie van Mozes onze leraar, vrede zij met hem, waarheid was, en dat hij de vader was van alle profeten -- zowel de profeten die voor als na hem kwamen.
8. Ik geloof volledig dat de volledige Torah die nu in onze handen is, dezelfde Torah is die aan Mozes, onze leraar, vrede zij met hem, gegeven is.
9. Ik geloof volledig dat deze Torah niet zal worden ingeruild noch zal er ooit een andere Torah zijn van de Schepper, Gezegend is Zijn Naam.
10. Ik geloof volledig dat de Schepper, Gezegend is Zijn Naam, de daden en gedachten van alle mensen kent, zoals het zegt, 'Hij schept hun harten allen tezamen, Hij alleen begrijpt al hun daden.'
11. Ik geloof volledig dat de Schepper, Gezegend is Zijn Naam, zij die Zijn geboden houden beloont, en zij die Zijn geboden schenden straft.
12. Ik geloof met volledig geloof in de komst van de Messias, en zelfs als hij later komt, zal ik zijn komst iedere dag afwachten.
13. Ik geloof volledig dat er een herrijzing van de doden zal zijn wanneer dat de wens van de Schepper, Gezegend is Zijn Naam zal zijn; geprezen is Hij, voor altijd tot in de eeuwigheid.
Bron: http://nl.wikipedia.org/wiki/Orthodox_jodendom
http://nl.wikipedia.org/wiki/Charedisch_jodendom

Thema:

Ik denk dat er verschillende thema’s in zitten. Ik denk dat de thema’s acceptatie, vriendschap, liefde en discriminatie zijn.

Acceptatie of tolerantie: 2 toch verschillende soorten geloven moeten elkaar accepteren en tolereren aangezien Chaja de regels moet accepteren maar meneer Kalman haar kledingstijl en haar niet streng opgevoede opvoeding moet accepteren. Maar toch moeten ze elkaar tolereren omdat ze in 1 huis zijn en Chaja deels voor zijn kinderen zorgt en hij Chaja’s baas is.

Vriendschap: Door de baan bij de familie Kalman is de vriendschap tussen meneer Apfelsnitt en Chaja beter geworden. De verschillen tussen mevrouw Kalman en Chaja stonden niet in de weg om een soort van vriendschap te ontwikkelen tussen die twee.

Liefde: Door te tonen wat je met liefde wel niet voor elkaar kan krijgen, Chaja liet Simcha praten omdat ze hem liefde gaf. En wat zijn vader met Simcha deed door hem geen liefde te geven. En toen Simcha dood was was toch te zien hoeveel zijn vader van hem hield,

Discriminatie: De joden hebben door de oorlog veel pesterijen te verduren gekregen en zelfs 25 jaar later wordt er nog geschreven Heil Hitler. En door de conciërge worden ze ook gepest de familie Kalman omdat ze Joods zijn. Maar om zo’n dusdanige manier dat het gewoon discriminatie is.

Menig:

Ik vind het een erg mooie film toen Dick een beetje achtergrond informatie begon te geven had ik zo iets van nou dit lijkt me dus echt geen leuke film. Maar uit eindelijk dus wel. Ik vind het erg jammer dat Simcha dood is gegaan want ik vond hem juist zo leuk en schattig ventje. Je kan je erg goed in leven in de personages. En de momenten tussen Simcha en Chaja vond ik enorm mooi. En ontroerde mij.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.