De titel: De titel van de film is De Aanslag. De titel heet zo omdat als de film net begonnen is er een aanslag wordt gepleegd voor het huis van de Familie Korteweg. Deze aanslag zet een reeks gebeurtenissen in beweging waar de hoofdpersoon de rest van leven mee moet leren leven.
De belangrijkste gebeurtenissen of de verhaallijn: In een wijk van Haarlem staan drie grote mooie huizen. In het huis ‘Buitenrust’ woont de familie Steenwijk; Vader, Moeder, Peter (17) en Anton (12). Rechts van hun wonen Meneer Korteweg en zijn dochter Karin. Links van hun woont de familie Beumer.
In 1940 begint de Tweede wereld oorlog in Haarlem. De familie Steenwijk zit rustig een spelletje te spelen als ze zes schoten horen. Er werd een aanslag gepleegd op Fake Ploeg, de hoofdinspecteur van de politie. De buren van familie Steenwijk, Korteweg en zijn dochter, slepen het lijk voor het huis van de familie Steenwijk. Peter wil het lijk gaan verplaatsen en rent naar buiten. Maar Peter wordt ontdekt door de Duitsers maar kan nog net ontkomen. Anton en zijn ouders worden uit het huis gehaald en het huis wordt in brand gestoken. Maar Anton wordt apart naar de gevangenis gebracht, hij heeft dus geen idee waar zijn ouders heen zijn. Hij moet voor een nachtje de cel in. Daar ontmoet hij een vrouw. Zij troost Anton en praat over de fascisten. Eerst snapt hij het nog niet zo, maar later maakt het een hele grote indruk op hem. De volgende dag gaat Anton naar een Oom van hem in Amsterdam. Maar onderweg naar Amsterdam wordt de auto beschoten door de Engelsen. Er zijn maar een paar doden. Naderhand komt hij in Amsterdam aan en wordt door zijn oom opgehaald.
Tweede periode: 1952
Anton is in Amsterdam opgegroeid bij zijn oom en tante. Hij heeft medicijnen gestudeerd. Hij komt pas weer terug in Haarlem als een vriend van hem geslaagd is. Als hij een stukje door Haarlem loopt komt hij Mevrouw Beumer weer tegen als hij langs de plek loopt waar zijn huis stond. Zij vertelt hem dat zijn ouders en zijn broer dezelfde nacht nog allemaal vermoord zijn. Pas dan dringt het echt tot hem door dat ze echt allemaal dood zijn en hij loopt naar het monument voor alle oorlogsslachtoffers.
Derde periode: 1956
Anton woont op kamers in Amsterdam. In 1956 vallen de Russen Hongarije binnen en dat zorgt voor veel oproer. Als er in de stad een grote rel bezig is komt Anton zijn vroegere vriendje Fake ploeg jr. tegen. Op de kamer van Anton ontwikkelt zich een heftig gesprek dat eindigt in een ruzie. Ze verwijten elkaar allerlei dingen.
Vierde periode: 1966
In 1959 doet Anton examen en wordt anesthesist. Hij gaat met Pasen naar Londen en daar ontmoet hij Saskia de Graaf. Na een jaar trouwen ze en ze krijgen een dochtertje Sandra. In 1966 wordt Sjoerd, een goede vriend van de vader van Saskia, begraven. Tijdens de begrafenis denkt Anton dat hij de vrouw tegen zal komen waarmee hij toen in de gevangenis zat. Wel kwam hij Gijs Takes tegen. Hij was een verzetsstrijder in de oorlog en hij had Fake Ploeg doodgeschoten samen met een vriendin van hem Truus Koster. Na het gesprek weet Anton vrijwel zeker dat Truus Koster de vrouw was met wie hij ooit in de gevangenis heeft gezeten. Takes geeft zijn adres aan Anton en gaat. De volgende dag gaat Anton naar Takes en ze hebben het weer over de oorlog.
Vijfde periode: 1981
In 1967 scheiden Saskia en Anton en Anton hertrouwd met Liesbeth. Ze krijgen een zoon: Peter. Als ze bij hun vakantiehuis zijn wordt Anton gek dit komt doordat hij de oorlog nog steeds niet helemaal heeft verwerkt en heeft het met veel dingen nog moeilijk.
Als Saskia op een gegeven moment wat over haar vaders verleden wil weten en over haar opa en oma gaat Anton met Saskia naar Haarlem. Hij laat haar de plek zien waar het huis stond en verteld het hele verhaal.
Als in 1983 een Kernoorlog dreigt komen er grote demonstraties. Daar komt Anton Karin Korteweg tegen. Karin verteld het verhaal van de nacht en verteld dat Haar vader, meneer Korteweg, het lijk van Fake Ploeg voor de deur van de familie Steenwijk was gelegd omdat Korteweg de Hagedissen wilde beschermen. Anton snapt niet dat Korteweg het lijk niet naar de andere buren had kunnen slepen. Karin verteld dat daar Joden zaten ondergedoken. Na dit hele verhaal gehoord te hebben komt Anton erachter dat hij nu het hele verhaal weet en dat hij verder kan gaan met zijn leven. De Hoofdpersonen: Anton Steenwijk: Anton is de hoofdpersoon omdat het verhaal om hem draait. Hij maakt een hele grote verandering door in het boek. Hij wordt van een gewoon onbezorgd jochie in een klap naar een jongen met veel verdriet en zorgen om gezet. Hij was twaalf toen hij de oorlog meemaakte.
Andere Personen: Mevrouw Steenwijk: Dit was de moeder van Anton. Ze werd bij de aanslag doodgeschoten. Ze speelt eigenlijk een redelijk grote rol in het verhaal want haar dood heeft veel invloed op Anton. Meneer Steenwijk: Dit is de vader van Anton. Hij heeft ook een redelijk grote rol in het verhaal omdat, net als Mevrouw Steenwijk, zijn dood een grote invloed op Anton heeft. Truus Koster: Truus was de vrouw die Fake Ploeg vermoordde. Toen was ze nog de vriendin van Cor Takes. Ze heeft een hele grote invloed op het verhaal, al zie je haar maar een keer, omdat zij Fake ploeg heeft vermoord wat de hele reeks gebeurtenissen in werking zette. Ze heeft krullend kort haar en een kleine mond. Peter Steenwijk: Peter is de broer van Anton en is 17 als de aanslag plaatsvindt. Hij wil het lijk van Fake ploeg nog verplaatsen maar wordt opgemerkt door de Duitsers. Hij heeft ook een grote invloed op Anton want het was toch zijn broer en zijn dood heeft een nasleep gehad. Gijs Takes: Gijs heeft samen met Truus Fake vermoord. Er valt niet veel over hem te vertellen omdat je hem eigenlijk maar een paar keer ziet. Saskia: Saskia is de eerste vrouw van Anton. Ze hebben samen een meisje. Ze heeft wel invloed op Anton maar niet zozeer op het verhaal. Sandra: Sandra is de dochter van Anton. Als ze wat ouder is wil ze ook graag weten wat er met haar opa en oma gebeurt was in de oorlog. Liesbeth: Liesbeth is de tweede vrouw van Anton. Ze is van na de oorlog wat Anton fijner vindt. Ze krijgen samen een zoontje: peter.
Waar en Wanneer: Het begin van het verhaal speelt zich af in Haarlem. Daarna speelt het ook in Amsterdam waar hij bij zijn oom en tante woont, Londen waar hij Saskia ontmoet en in de Toscane in hun vakantiehuisje. De plaatsen zijn Opzich niet zo belangrijk. Want als het op een andere plek zou afspelen zou het ook nog kloppen. De opbouw: De film bestaat uit vier delen. Er zijn meerdere flashbacks naar de aanslag van 1945. Maar voor de rest is alles in de chronologische volgorde.
Het onderwerp en de boodschap: Het onderwerp is oorlog. De boodschap is moeilijk om te zeggen. De een zegt dat de boodschap: het is moeilijk in een oorlog, is en de ander zegt dat de boodschap: het is heel moeilijk om een oorlog en de gebeurtenissen erin te verwerken, is. Ik denk dat het vooral de tweede is omdat het maar een stukje is over de oorlog en hoe ze eigenlijk leefden. Eigen mening: Het verhaal: Ik vond dat het verhaal heel erg moeilijk verteld wordt. Het is nog wel mooi maar moeilijk te volgen. Dat komt doordat je soms hele stukken verder gaat in de tijd. Het onderwerp: Het onderwerp is echt goed. Ik vind het een heel mooi onderwerp omdat het mij ook aanspreekt; de tweede wereld oorlog. Allebei mijn opa’s hebben erin gevochten en niet allebei aan de zelfde kant. Door dit soort films krijg ik meer perspectief en het is ook wel goed aangepakt. De bedoeling: Eigenlijk vind ik het onderwerp een beetje slap. Want iedereen weet wel dat het heel moeilijk is om over een oorlog heen te komen. Maar ze hadden natuurlijk moeilijk een andere bedoeling kunnen zoeken. Want dat is gewoon heel moeilijk bij oorlogsboeken. De situatie en de personen: Het is natuurlijk een film waardoor je zo wie zo wel de personen en situaties levens echt zijn. Maar de personen en situaties zijn wel allemaal goed gespeeld. Het taalgebruik: Het taalgebruik vond ik moeilijk. Want hij zei wel is van die uitdrukkingen en woorden die ik niet snapte, waarschijnlijk omdat de film in een tijd geleden speelt en dan moeten ze de taal erbij aanpassen. De schrijver: De schrijver is Harry Mulisch. Hij is geboren op 29 Juli 1927 te Haarlem. Zijn volledige naam is Harry Kurt Victor Mulisch. Zijn ouders scheiden in 1936; Harry blijft bij zijn Vader wonen. Hij schrijft vooral romans over de tweede wereld oorlog en de tijd erna. Soort Roman: Het verhaal speelt zich in de oorlog af dus is het een oorlogsroman. Maar ook een beetje een psychologisch roman omdat het ook gaat over de gedachten en de gevoelens van Anton.
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
Bij de samenvatting van dit stuk, in periode vijf, staat dat Saskia haar vaders buurt wel eens wil zien, maar dit is niet Saskia, want dit was zijn vrouw, maar Sandra, zijn dochter. Waarschijnlijk gaan mensen dit verkeerd overnemen en dat zou vervelend zijn.
Verder een heel goede samenvatting.
Bedankt! Tessa
17 jaar geleden
Antwoorden