Film recensie: American History X
Racisme vanwege je huidskleur
Derrek en Danny zijn twee broers die wonen in Amerika. In het begin van de film is vooral Derrek degene die mensen met een andere huidskleur niet mag, hij is dan ook een skinhead geworden met een grote tatoeage van een hakenkruis op zijn borst. Op een avond breken twee zwarte jongens in in Derrek’s auto. In zijn woede vermoordt hij de twee. Terwijl Danny toekijkt. De politie komt en ze arresteren Derrek, die voor dit misdrijf drie jaar gevangenisstraf krijgt.
In de gevangenis leert hij nieuwe mensen kennen. In het begin zijn dit vooral andere blanke racisten. Later krijgt hij een baantje: ondergoed en lakens vouwen. Dit doet hij samen met een zwarte man. Ze raken bevriend. Deze man heeft zeven jaar gevangenisstraf voor het stelen van een TV. Ondertussen is er één van de blanke racisten een handeltje begonnen met de andere groepen, van andere afkomsten. Dit bevalt Derrek niet, en hij loopt weg bij de groep. Dit wordt later bestraft doordat hij wordt verkracht door de leden van zijn eigen vriendenclubje.
In de ziekenzaal van de gevangenis heeft hij een aantal hechtingen nodig, hierna komt ook zijn oude leraar op bezoek, Sweeney. Ze praten samen wat, en Derrek geeft aan zijn leven te willen beteren. Sweeney zegt hem daar maar al te graag mee te willen helpen. Wat Sweeney ook nog tegen Derrek zegt is dat Danny ook een skinhead is geworden en hetzelfde pad dreigt te nemen als hij.
In de laatste tijd van zijn gevangenistijd gaat hij niet zo meer om met de andere blanken in de gevangenis. En tegelijkertijd laat hij de zwarte mensen met rust.
Tot zijn verbazing laten zij hem ook met rust. Na een keer gedoucht te hebben kijkt hij nog eens goed naar het hakenkruis op zijn borst, en voelt zich diep ongelukkig ermee.
Op een dag wordt hij vrijgelaten. Voordat Derrek de poort uitloopt zegt hij zijn zwarte vriend nog even gedag en wenst hem veel sterkte. Wat zijn vriend nogal onzin vindt.
Eenmaal thuis is het een drukte van belang. Danny, zijn moeder en een “vriend” willen hem allemaal spreken. Eerst spreekt hij met Danny, dat hij niet meer met de skinheads om moet gaan. Danny begrijpt hem niet. Zijn zogenaamde “vriend” word door Derrek het huis uit gegooid. Dezelfde avond gaat hij terug naar Cammeron, waar hij Danny naar buiten stuurt. Na een heftig gesprek krijgen Derrek en Cameron ruzie. Uiteindelijk slaat Derrek Cameron neer. En vertrekt. Hij probeert Danny mee te krijgen, maar deze wil niet. De groep skinheads ontdekt dat iemand Cameron bewusteloos heeft geslagen en ze worden boos.
Uiteindelijk zijn Danny en Derrek alleen. Samen praten ze over wat er allemaal is gebeurd de afgelopen jaren. Nadat Derrek alles heeft uitgelegd wat er allemaal met hen is gebeurd de afgelopen drie jaar, heeft Danny wel begrip voor hem. En ze worden weer goede vrienden. Dezelfde avond maakt Danny het werkstuk af over het leven van mijn broer. Ook halen ze samen de hakenkruisvlag van de muur, samen met de “rassenhaat” posters.
De volgende dag lopen ze samen richting Danny’s school, Derrek gaat een baantje zoeken. Onderweg word er nog druk gepraat over wat ze die middag gaan doen, en Derrek waarschuwt Danny op te letten. Danny gaat de school binnen en naar de wc. Als hij zich omdraait wordt hij door een zwarte jongen neergeschoten. Op dat zelfde moment een paar straten verder stopt Derrek met lopen en begint naar Danny’s school te rennen. Daar aangekomen rent hij langs de agenten en vind Danny dood en onderuitgezakt bij de wc’s liggen. Hij zakt in, neemt zijn broer tussen z’n armen en begint te huilen.
Tonen bij maatschappijleer
De film vertelt eigenlijk het verhaal tussen 2 groepen mensen die elkaar niet accepteren. En dat lijd alleen maar tot ruzie en moord. Als mensen elkaar zouden accepteren zou het leven van iedereen er veel beter en gelukkiger uitzien.
REACTIES
1 seconde geleden