Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Seven Years in Tibet (1997)

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 3e klas vmbo | 489 woorden
  • 12 juli 2007
  • 70 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
70 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak
ADVERTENTIE
Welke studie past bij jou? Doe de studiekeuzetest!

Twijfel je over je studiekeuze? Ontdek in drie minuten welke bacheloropleiding aan de Universiteit Twente het beste bij jouw persoonlijkheid past met de gratis studiekeuzetest.

Start de test
Seven years in tibet
Samenvatting:

Seven Years in Tibet is een waar gebeurd verhaal over de reis van de Oostenrijker Heinrich Harrer door het Himalaya gebergte tijdens de Tweede Wereldoorlog, die hij maakt met landgenoot Peter Aufschnitter. Harrer heeft er geen idee van wat voor een soort reis hem te wachten staat. Toen de tweede wereld oorlog uitbrak werd hij gevangen genomen door de geallieerden. Na enkele pogingen kon hij uit het britse krijgsgevangen kamp ontsnappen. Er volgt een zware toch van 2 jaar door de Himalaya, die hem uiteindelijk naar de mysterieuze, verboden Tibetaanse hoofdstad Lhasa leidt. Hier woont de huidige Dama Lama. Hij leeft geïsoleerd en bescherm en er zijn strenge regels tegen hem.
Harrar word de persoonlijke mentor van de erg jonge Dallai Lama. Ze worden goede vrienden en krijgen een hechte band. Heinrich Harrer was altijd een hele grote egoist. Als het Communistische Chinese oorlogsapparaat in 1950 Tibet bezet, betekent dat noodgedwongen het einde van een tijdperk en een aangrijpende afscheid.

Weetjes:

Het Tibetaans boeddhisme, (vroeger ook Lamaïsme genoemd) is de verzameling boeddhistische scholen die hun oorsprong in Tibet en de landen in de Himalaya hebben. De belangrijkste scholen zijn Nyingma, Kagyu, Sakya en Gelug. De veelgebruikte term lama is in feite een vertaling van het Indiase guru of spirituele leraar.
Het Tibetaans boeddhisme onderscheidt zich van de andere scholen door een serie eigenschappen:
• Een geloof in wedergeboren leraren (tulkus) zoals de Dalai Lama
• Een systeem waarbij geschriften worden verborgen om later, wanneer de wereld er klaar voor is, te worden herontdekt (termas).
• Een geloof dat de Boeddha zich in menselijke gedaante kan manifesteren, bijvoorbeeld Padmasambhava.
• Een geloof dat het bekend is wat er na de dood gebeurt en men de wedergeboorte actief kan beïnvloeden. Zie: Tibetaans Dodenboek
Evenals de andere tantrische scholen is het Tibetaans boeddhisme esoterisch en tantrisch. Soms wordt dit ook wel occult-magisch genoemd, waarbij de overdracht via geschriften en lezingen maar een gedeelte van de overdracht is; een ander gedeelte vindt op mystieke wijze plaats tussen leraar en leerling. De reden voor het beoefenen van tantra is dat het een aanzienlijke versnelling op het pad naar verlichting kan bewerkstelligen. De technieken die gebruikt worden zijn niet alleen zeer krachtig, maar kunnen bij onjuist gebruik ook schadelijke gevolgen hebben. Dit is de hoofdreden om boeddhistische tantra geheim te houden, zodat men uitsluitend onder begeleiding van een leraar de meditatietechnieken kan beoefenen.
Met name mantra's (herhalingen van zinnen, meestal in het Sanskriet) zijn een belangrijk onderdeel van de tantrische scholen. Het meest bekende voorbeeld van een mantra is: Om mani padme hum.
Er zijn binnen het Tibetaans boeddhisme vormen van beoefening: De monniken en nonnen in het klooster, de yogis, mannen en vrouwen die in de bossen en grotten de leer perfectioneren (al of niet leek), en de gewone leken. In het Westen wordt voornamelijk de leer voor yogis en leken onderwezen. Desalniettemin zijn er verscheidene kloosters gesticht, waaronder één in Nederland.

REACTIES

M.

M.

goed verslag!! bedankt ik heb geen zin om er zelf een te schrijven en anders word die vrouw van levo irritant... thnx x

12 jaar geleden

M.

M.

Dalai Lama, maar oke

11 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.