1) Er zijn 3 soorten joden: orthodoxe joden, liberale joden en niet-religieuze joden. Tot welke groep behoort de familie Kalman en waarom? Tot welke groep behoort Chaja’s familie en waarom?
De familie Kalman is orthodox. Ze zijn streng joods en dat merk je in de film ook wel. De orthodoxe joden zijn veel strenger dan liberale joden en niet-religieuze joden.
Chaja’s familie is liberaal. Ze leven niet precies volgens de Thora en houden zich niet aan alle regels. Chaja is joods opgevoed, maar ze beschouwt zichzelf niet als een joodse een houdt zich ook niet aan de joodse regeltjes.
2) De joodse geschiedenis, met name de Tweede Wereldoorlog, speelt een grote rol in de film, vooral voor Chaja’s vader en meneer Kalman. Leg uit op welke manier deze geschiedenis het verloop van de film, en dus het heden, bepaalt.
Chaja’s vader is op zoek naar koffers die hij in de Tweede Wereldoorlog begraven heeft. Meneer Kalman heeft in de oorlog gezien hoe zijn familie werd opgehangen omdat ze niet op de Thora wilden spugen. Daardoor is hij heel streng joods geworden.
3) In de film komen diverse feesten, rituelen en symbolen aan de orde. Vertel iets over de volgende rituelen/feesten/symbolen en hoe ze in de film voorkomen.
-Pesach, het joodse paasfeest: met Pesach mag er geen gist in huis zijn. De Pesach is voor de joden een belangrijk feest en de joden moeten bepaalde gebeden kunnen opzeggen. Voor de Pesach maken de joden hun hele huis schoon. Elk hoekje, elk gaatje. Tijdens de Pesach wordt de uittocht uit Egypte herdacht.
-Kleding en uiterlijk: De vrouwen magen geen broeken aan, maar alleen maar rokken. Mannen dragen pruiken en slaaplokjes. Joden dragen bijna altijd zwarte kleding en de mannen dragen ook keppeltjes. Tijdens het bidden dragen ze gebedsriemen.
-De rol van de man en de vrouw: De vrouw mag niet op de kamer van de man komen en de man mag alleen zijn eigen vrouw aanraken. Bij de meeste joodse gezinnen is de man als het ware de baas in huis. Vrouwen mogen bij orthodoxe families heel weinig; ze moeten kinderen baren, kinderen opvoeden en het huis schoonmaken.
-Rituelen: Als er iemand is overleden in een joodse familie, rouwen de familieleden zeven dagen lang. Ook een ritueel is dat ze een stukje van de kleding afsnijden met een mesje. Bij de begrafenis zijn geen vrouwen aanwezig, maar alleen maar mannen. De mannen scheppen zelf zand over de kist heen.
4) Een van de kernvragen is: ‘wie is de mens?’ Wat is het antwoord op deze kernvraag van:
-Chaja:
zij vindt dat je mensen met respect moet behandelen en dat iedereen gelijk is. In het begin van de film vindt ze de orthodoxe joden veel te streng, maar later verandert ze. (zie vraag 6)Chaja komt op voor anderen en ze heeft haar woordje klaar als iemand iets zegt wat zij niet leuk vindt.
-Meneer Kalman:
hij is bang om van mensen te houden, omdat hij heeft gezien hoe zijn eigen familie tijdens de oorlog werd opgehangen. Meneer Kalman is erg streng, maar eigenlijk bedoelt hij alles wel goed.
-Mevrouw Kalman:
zij is minder streng joods en vindt sommige regels niet eerlijk. Ze heeft soms een beetje moeite met het strenge geloof.
-De moeder van Chaja:
zij vindt het maar niks dat haar man zijn koffers zoekt, want zij probeert juist alle oorlogsherinneringen te vergeten. Ze behandelt elk mens gelijk en is niet zo streng joods.
-De conciërge:
hij discrimineert joden. Volgens hem zijn joden minder dan andere mensen. Hij behandelt mensen dus niet gelijk. De conciërge wil de familie Kalman en Chaja er soms ook niet doorlaten, omdat het joden zijn.
5) Een van de kernvragen is: ‘Hoe leven mensen met elkaar samen?’ Verandert het antwoord op deze vraag voor Chaja in de loop van de film? Leg uit!
Chaja verandert wel een beetje. Ze leert dat niet alle mensen even makkelijk met elkaar kunnen opschieten. Chaja is zelf ook joods, maar ze zegt tegen iedereen van niet. Als ze een tijdje bij de familie Kalman werkt, durft ze dat wel.
6) Is Chaja anders over het jodendom gaan denken? Leg goed uit en geef eventueel een voorbeeld.
In het begin van de film vond Chaja de orthodoxe joden veel te streng en zei ze zelfs dat ze een hekel aan ze had. Later leert ze steeds meer over de orthodoxe joden en krijgt ze respect voor de joden.
7) Welke persoon in de film sprak je het meeste aan en welke het minste? Motiveer je antwoord.
Chaja sprak me het meeste aan. Over haar kom je in de film het meeste te weten en ze doet leuke en goede dingen. De persoon die me het minste aansprak was zeker weten de conciërge. Hij discrimineert mensen en ik vind hem niet vriendelijk overkomen.
8) Wat vond je van de film? Geef in ongeveer 10 regels uitgebreid je mening.
Ik vond het een hele goede film. Ik heb door deze film veel geleerd over hoe het er bij een joodse orthodoxe familie aan toe gaat en ik vond het ook interessant om naar te kijken. Af en toe begon het een beetje saai te worden, maar dan gebeurde er toch weer iets interessants. Bijvoorbeeld bij de dood van Simcha, dat had ik eigenlijk niet verwacht. Er zat echt een verhaallijn in en het was ook redelijk goed te volgen. Als ik de film een cijfer zou moeten geven zou ik een 8.5 geven.De film Left Luggage is gebaseerd op een boek van Carl Friedman genaamd Twee Koffers Vol.
REACTIES
1 seconde geleden
L.
L.
Goed werkstuk man!! Ik heb er echt heel veel aan gehad!!
TNX
-xxx- Lien(oftewel jezelf)
20 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
yeahhh, we kregen precies hetzelfde verslag. thanks man!
13 jaar geleden
AntwoordenP.
P.
thnx mean x
11 jaar geleden
AntwoordenE.
E.
manmanman wat is dit een goed verslag ik heb er heel veel aan gehad bedankt man
11 jaar geleden
Antwoorden