De vragen die beantwoord zijn, zijn:
1. Je krijgt in de film heel wat vooroordelen, racisme en pesterijen. Geef voorbeelden van die vooroordelen.
2. Beschrijf de evolutie van Chaja's vooroordelen naar aanvaarden.
3. Trek het hanteren van vooroordelen door naar je eigen leven: het anders-zijn van klasgenoten, mensen met een andere huidskleur...
4. Vind je dat Chaja zich aan strenge chassidische Kalans aangepast heeft en dus haar persoonlijkheid verlies? Geef minstens vijf voorbeelden om je 'ja' je 'neen' te bewijzen.
5. Verklaar waarom vader Kalman zo steng is in de opvoeding van zijn zoon Simcha. Geef hiervan enkele voorbeelden.
6."Een mens is wat hij is en niet wat hij 30 jaar geleden was". Ben je het daarmee eens? Waarom wel of waarom niet!
7. Wat denk je over de inhoud van mr. Apfelschindt die over de hakenkruisen en het 'heil Hitler' op de banken in het stadspark zegt: "Ik zie ze als primitieve schilderijen van holbewoners die te weinig taal beheersen voor een eenvoudig gespek".
1. De conciërge in het gebouw heeft veel vooroordelen over de joodse mensen, Chaja mag de lift vaak niet gebruiken. Als Chaja gaat solliciteren naar de baan, doet de vrouw open, eigenlijk wordt ze al gelijk afgewezen door haar kleding, omdat de vrouw erg afkeurend erna kijkt, maar Chaja krijgt wel de kans, ze wordt niet direct afgewezen. De man van het gezin waar zij gaat werken heeft ook vooroordelen over Chaja, omdat zij er anders bij loopt als orthodoxe joden is zij een hoer volgens hem. Op de bankjes in het park staan ook racistische opmerkingen.
2. Chaja denkt in het begin van de film heel anders over orthodoxe joden, ze is zelf wel joods, maar thuis is ze niet zo opgevoed. Als ze in de bus zit naar de familie toe kijkt ze met verbazing naar de mensen in de wijk. Godsdienst speelde nooit een rol in haar leven, maar als ze bij dat gezin gaat werken, krijgt ze steeds meer begrip ervoor, op het einde van de film heeft ze zelf een pruik op, net zoals de moeder van het gezin.
3. Extreme vooroordelen zoals tegen de joden in de 2de wereldoorlog kom je niet veel tegen in Nederland, maar wel vooroordelen. Moslims worden als een geheel genomen, en omdat er toevallig een paar slechte tussen lopen, is de rest ook opeens slecht. Maar ook door naar iemand zijn uiterlijk te kijken vorm je direct al een vooroordeel. De eerste indruk wordt altijd gevormd op uiterlijk. Voor sommige mensen pakt dit positief uit, maar vaak ook negatief.
4. Nee, ze moest zich nog gewoon ontwikkelen, ze moest ontdekken wie ze was en iedereen moet dat eigenlijk. Als iedereen vanaf zijn geboorte tot zijn dood het zelfde moest blijven, zou het ook niet goedkomen. Mensen ontwikkelen zich gewoon. Chaja heeft gewoon een levensles geleerd.
5. Omdat Simcha hem aan zijn vermoorde broertje doet denken, hij lijkt er namelijk sprekend op, hij wordt dus elke dag geconfronteerd met dit zware leed, en dat is heel moeilijk. Hij probeert zijn verdriet daarom maar zo te verwerken. Maar Simcha is dood bang voor zijn vader, hij plaste in zijn broek toen zijn vader vroeg of hij wilde praten. Hij mocht geen eend hebben. Iedereen respecteert dit in het huis, behalve Chaja, die ging tegen hem in toen Simcha een klein foutje maakte bij die spreuken, toen de vader vertelde waarom hij zo tegen Simcha deed begreep ze hem meer, en had ze toch wel meer begrip voor hem.
6. Ja, mensen ontwikkelen zich heel hun leven, misschien blijf je altijd de zelfde godsdienst hebben, maar misschien ook niet. Mensen ontwikkelen hun mening over bepaalde dingen of krijgen juist een andere mening. Iedereen ontwikkelt en hoopt door die ontwikkeling beter te worden. Het liefst ontwikkelt iedereen natuurlijk positief, maar negatief kan natuurlijk ook.
7. Ik vind het wel mooi omschreven, hij heeft het geaccepteerd dat mensen zo denken, maar ondertussen vindt hij ze holbewoners, en daar heeft hij voor mijn idee gelijk in. Mr. Apfelschnidt staat eigenlijk boven die mensen.
REACTIES
1 seconde geleden