The Green Mile (1999)

Beoordeling 5.3
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 1451 woorden
  • 12 november 2017
  • 11 keer beoordeeld
Cijfer 5.3
11 keer beoordeeld

Filmverslag

The Green Mile

http://lunkiandsika.files.wordpress.com/2011/08/the-green-mile-tom-hanks-poster-03.png

De drie belangrijkste hoofdpersonen

1. John Coffey

John Coffey is een gevangene in de gevangenis waar Paul Edgecomb werkt, voor een moord die hij niet gepleegd heeft. John Coffey is een zachtaardige man, wat je kan zien aan de verschillen tussen hem en de andere gevangenen. Ook geneest hij andere mensen en dieren met zijn bovennatuurlijke krachten.

2. Paul Edgecomb

Paul Edgecomb werkt als bewaker in de dodencellen, waar onder          andere John Coffey zit. Hij is executieregelaar, en de hoofdcipier van blok E. Hij is in tegenstelling tot Percey Wetmore aardig voor de gevangenen en zijn collega’s. Hij gelooft dat John Coffey de moord niet gepleegd heeft en probeert anderen ook daarvan te overtuigen.

3. Percey Wetmore

Percey Wetmore is een collega van Paul Edgecomb. Hij is de ‘slechterik’ van het verhaal, omdat zijn persoonlijkheid is gemeen en onaardig is. Daardoor valt hij ook buiten de boot op het werk.

Genres

Realistisch à De situaties en gebeurtenissen, zoals de executies, zijn                  waargebeurd. Maar ze maken er een soort fictie verhaal van                     door John Coffey toe te voegen die voor wonderen kan                                            zorgen.

Comedy      à Ze maken het hele verhaal lichter door er humor in te                               stoppen.

Betekenis titel

The Green Mile is de naam van de gevangenis waar de film zich voornamelijk afspeelt. ‘The Green Mile’ betekent ‘de laatste mijl’ dus de laatste stappen die de gevangenen maken voordat ze worden geëxecuteerd.

Samenvatting

Het verhaal begint in het heden, waar de ‘oude’ Paul Edgecomb vertelt over zijn verleden als cipier. Dan begint de flashback. Paul Edgecomb werkte als cipier in een gevangenis, waar hij gevangenen executeerde. Op een dag kwam John Coffey binnen, een grote zachtaardige man. Paul komt, in de maanden dat John in de gevangenis zit, erachter dat John voor wonderen kan zorgen. Samen met zijn collega’s brengt hij John zijn de vrouw van zijn baas om haar te genezen van een hersentumor. Uiteindelijk komen Paul en zijn collega’s erachter dat John onschuldig is, maar ze laten zijn executie toch doorgaan. Het verhaal eindigt weer in het heden, waar Paul vertelt dat hij al boven de honderd is, wat hij als ‘een straf van God’ ziet.

Gevoelens

Verbijstering       à Toen Paul en zijn collega’s John lieten executeren,                              ondanks dat ze wisten dat hij onschuldig is.

Onbegrip             à Toen de aanwezigen van John executie scheldwoorden                              riepen. Ook al konden zij niet weten dat John de                                 moorden niet had gepleegd.

Personage

Paul Edgecomb, hij zag alleen het goede in John. Toen hij dacht dat John onschuldig was, ging hij verder op onderzoek uit. Hij wilde het weten en John’s onschuld bewijzen. Hij is ook nieuwsgierig.

Overeenkomsten met het Christendom

à Toen John als laatste wens een film wilde kijken, werd zijn gezicht van onder in beeld gebracht. Hierdoor zag je op de achtergrond, dat de lichtstralen van de beamer precies om zijn hoofd vielen, waardoor het net leek alsof hij een soort van krans van licht om zijn hoofd had.

à John Coffey wilde geen zak over zijn hoofd tijdens zijn executie, omdat hij ‘bang is voor het donker’. Dit komt overeen met het beeld van het Christendom; dat Jezus het licht is/brengt.

Paul helpt John

Hij laat hem wonderen verrichten, zoals Mr Jingles genezen en de vrouw van hun baas genezen.

Het kwaad

Percy en Wild Bill doen de ‘goeden’ in dit verhaal kwaad. Percey voelt zich beter dan zijn collega’s en chanteert ze vaak, waardoor je hem ook als slecht beoordeeld.

Waargebeurde gebeurtenissen

à      Dat mensen onterecht beschuldigt worden van dingen. John Coffey     probeerde de vermoorde meisjes te redden, maar werd gevonden    door de vader van de kinderen toen hij ze vasthad. Daardoor zit hij in de gevangenis, voor iets wat hij niet gedaan had. In deze tijd          gebeurt dat ook nog heel vaak, maar soms komen die gevangenen   eerder vrij als hun onschuld is bewezen.  

à      De ziektes, zoals de tumor van de vrouw van de directeur. In die tijd     waren er ook nog geen medicijnen en kuren tegen een tumoren. Als   John  Coffey er niet was geweest, was de vrouw waarschijnlijk       overleden.

Ethiek

à      John Coffey wordt geëxecuteerd om de ouders van de vermoorde     meisjes rust en vrede te geven. En John sterft om, net zoals Jezus      2000 jaar geleden, zonden te vergeven.

à      John Coffey probeert de meisjes te redden, maar wordt uiteindelijk         beschuldigd van moord op de meisjes.

Thema’s

Eerlijkheid à Paul en zijn collega’s zijn oneerlijk als ze John’s executie                door laten gaan, terwijl hij onschuldig was.

Het filmverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Eerlijkheid à Paul en zijn collega’s zijn oneerlijk als ze John’s executie                door laten gaan, terwijl hij onschuldig was.

Dood          à Dit thema komt veel voor, aangezien Paul veel executies                  leidt en er wordt teruggekeken op de moord van de meisjes              en die ziekte van de vrouw van de baas.

Pesten        à Ik weet niet of je het echt pesten kan noemen, maar ik zie                 de manier hoe Percey zijn collega’s behandelt wel zo. Hij                    chanteert ze en voelt zich hoger dan hen.

Bedoeling

Als eerste denk ik dat de filmmakers de oneerlijkheid in de wereld naar voren willen brengen, omdat er veel zware onderwerpen in het verhaal zitten, zoals moord, ziekte en de onterechte dood van John Coffey. Verder denk ik dat ze een soort tweede versie van het verhaal van Jezus wilden maken. Dat John Coffey wonderen verrichtte en de zonden van anderen op zich nam.

Boodschap

Als eerste denk ik dat de filmmakers een tweede versie van Jezus’ dood wilden maken. En ook dat ze het onderwerp ‘discriminatie’ naar voren wilde brengen. Dat ze van John Coffey expres een grote, gespierde donkere man hebben gemaakt, om zo te laten zien dat het Christendom niet aan discriminatie doet.

Mening film

Ik vond het een mooie film, waarin er veel verschillende thema’s en gevoelens werden gebruikt. De film had een zwaar onderwerp en trieste scenes, maar hij werd lichter gemaakt door de humor die erin zat. De filmmakers hebben ook heel goed details in de film gestopt, waardoor de film nog beter wordt. Zoals de lichtkrans om John zijn hoofd in één van de laatste scenes en de close-ups.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The Green Mile (1999)"