Vrijheid en gelijkheid; film Mississippi Burning.
In Mississippi, Amerika wordt veel gediscrimineerd. Zwarte mensen zijn lager, dommer en raar. Ze stinken, ze zijn vies en zwart. Ze hebben hun eigen openbare toiletten, eigen kerk en eigen deel van de stad. Iedere blanke vindt dit normaal en vinden de zwarte ook stinken en dom etc, maar de Ku Klux Klan (KKK) gaat er heel ver in. Zij ontvoeren, mishandelen en vermoorden negers. De Klan haat negers met heel hun hart en zouden het liefst willen dat ze allemaal dood waren. Niet alle mensen denken zo, zij vinden de negers ook wel zielig, maar zij kunnen er toch niets aan doen; het is nou eenmaal zo.
Vrijheid is er voor de zwarte mensen niet veel in het dorpje Jessup Country; de blanke mensen mogen gaan en staan waar ze willen, ze mogen echt alles doen wat ze willen. Ze mogen bijv. zwarte mensen mishandelen en doden zonder daarvoor de gevangenis in te gaan! De mannen in de film die een huis van zwarte mensen in de brand hebben gezet krijgen 5 jaar voorwaardelijk. Dat betekent dat ze nu een soort waarschuwing hebben gekregen en de volgende keer krijgen ze dan gevangenisstraf. De rechter is ook racistisch; hij heeft deze mannen deze ‘straf’ gegeven. Als ‘blanken’ iemand van hun soort zouden vermoorden of zouden stelen zouden ze gevangenisstraf krijgen, ‘zwarten’ zouden de doodstraf krijgen. Dus vrijheid hebben de zwarte mensen niet echt in het dorp.
Zwarte mensen mogen ook niet in alle delen van de stad komen, die vrijheid hebben ze niet. Als zij daar komen krijgen ze straf. In restaurants is er een ‘zwart’ en ‘wit’ gedeelte. In toiletten ook. Negers deugen niet; zij zijn het kwaad.
De Klan vindt negers al helemaal dom; zij vermoorden zonder reden negers of andere zwarten. In de film worden in het begin 3 mensen vermoordt; 2 blanke en 1 zwarte. Ze waren vrienden en alledrie activisten voor gelijkheid. Maar omdat de blanken activist waren en een vriend van de neger worden zij ook vermoordt. Zij hadden dus niet eens de vrijheid om bevriend te zijn met een zwarte. De FBI gaat de zaak van de 3 vermoorde jongens onderzoeken. Ook zij worden bedreigd door de Klan. Eigenlijk had de FBI dus niet de vrijheid om hun werk te doen.
Gelijkheid is er ook zeker niet. Alles wat hierboven al stond geldt ook voor gelijkheid, de openbare toiletten en restaurants etc. Er was heel veel ongelijkheid in die tijd. Alle blanken waren goed en alle zwarten slecht. Maar dat is onzin want er zullen best ‘zwarten’ zijn die bijv. stelen maar er zijn ook genoeg ‘blanken’ die dat doen. Toch worden de blanke mensen niet zo hard gestraft. De Klan doodt dus mensen omdat ze anders zijn dan hen. Ook onder de Klan zelf is er veel ongelijkheid; er zijn bazen en mensen die meedoen, maar 1 of 2 mensen bepalen wat er gebeurd. Dit is ook zo bij de FBI; in de film zie je dat Mr. Ward Mr Anderson commandeert. Anderson luistert niet altijd maar toch, hij is lager dan zijn baas. Ook zie je dar Mr Bird door iedereen gecommandeerd wordt; hij is meer een ‘slaafje’.
Buiten de negers, moet het dorp ook eigenlijk niets van de FBI hebben; die bemoeien zich maaroveral mee. Dus die ongelijkheid is er ook nog.
De hele film draait dus om onvrijheid en ongelijkheid. De Klan bestaat nog steeds maar veel mensen die meededen zijn al opgepakt door de FBI of politie, maar er zullen toch altijd nog mensen zijn die discrimineren, racistisch zijn of voor de Ku Klux Klan.
Hieronder nog even de begrippen vrijheid en gelijkheid uitgelegd met woordenboek.
Vrijheid: Het vrij zijn, onafhankelijkheid.
Gelijkheid: Volkomen overeenkomst in bepaalde opzichten.
REACTIES
1 seconde geleden