Animal Farm
Titel film: Animal Farm
Jaar van productie: 1999
Regie: John Stephenson
Muziek: Richard Harvey
Lengte: 90 Minuten
Soort film: Komedie
Het verhaal speelt zich af op de boerderij Manor Farm. Boer Jones is de eigenaar van de boerderij, hij is vaak dronken en zorgt slecht voor zijn dieren. De dieren zijn het zat en komen in opstand, Old Major (het oude varken) neemt de leiding en ze willen de boerderij overnemen. Dat lukt ook, maar de boer schiet Old Major dood. Snowball en Napoleon willen de macht op zich nemen. Het ‘volkslied’ geeft de dieren een gevoel van saamhorigheid. Snowball en Napoleon stellen de regels op van de nieuwe boerderij “Animal Farm”. Het is belangrijk dat we nooit, op geen enkele manier op de mensen gaan lijken.
Alles op 2 benen is onze vijand.
Alles op 4 benen of met vleugels is onze vriend.
Dieren zullen geen kleren dragen.
Dieren zullen niet in een bed slapen.
Dieren zullen geen alcohol drinken.
Dieren zullen geen andere dieren doden.
ALLE DIEREN ZIJN GELIJK!
Na een tijdje kregen Napoleon en Snowball meningsverschillen. Ze vonden wel allebei dat varkens intelligenter waren dan de andere dieren en zij zouden alle voorstellen doen. De varkers namen uiteindelijk de leiding en Napoleon en Snowball ruzieden nog steeds. De dieren hadden hard gewerkt en de eerste oogst werd een groot succes. Snowball ontworp een windmolen om nog beter te kunnen produceren, hierdoor kreeg hij ook een hoop dieren achter zich.
Plotseling greep toch Napoleon de macht, hij gebruikte de honden om macht af te dwingen. Ook verbande hij Snowball. De varkens werden steeds hebberiger en ze hielden zich niet helemaal meer aan de regels, dus veranderden ze de regels zo alsof het leek dat ze niets verkeerd deden.
Alles op 4 benen goed, 2 benen beter.
Dieren zullen niet een in bed met lakens slapen.
Dieren zullen geen andere dieren doden zonder gegronde rede
Alle Dieren zijn gelijk, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan anderen
De dieren deden erg hun best, maar onder leiding van Napoleon liep de boerderij erg slecht. De varkens werden lui en er was steeds minder te eten op de boerderij. De dieren bleven rustig omdat ze dachten dat ze blij moesten zijn dat boer Jones nog steeds niet op de boerderij durfde te komen. De varkens wilden ook niet toegeven dat het slecht ging, ze verdraaiden de feiten.
Op de laatste dag hadden de varkens alle eigenschappen van de mensen over genomen, ze werkten nu ook samen met de mensen en ze onderdrukten de dieren.
De dieren weten niet meer wat ze moeten doen, ze zien het verschil niet meer tussen de varkens en de mensen, uiteindelijk komt er een nieuwe opstand. En de dieren vluchten.
De betrouwbare fragementen:
-Napoleon onderdrukte de dieren met behulp van de honden. Je kunt dit vergelijken met Stalin, hij gebruikte ook veel terreur met behulp van de Tsjeka (geheime politie).
-In de film komt ook een vlag in voor, de Hoef-Hoorn vlag. De USSR had ook een vlag.
-Napoleon laat ook een standbeeld maken. Stalin doet dat ook (persoonsverheerlijking).
De onbetrouwbare fragmenten:
-Boer Jones staat gelijk aan Tsaar Nicolaas ll, die is in het echt vermoord, maar boer Jones daarin tegen overleeft het.
-Old Major staat gelijk aan Karl Marx en Lenin, die overlijden allebei aan een natuurlijke dood, maar in de film wordt Old Major vermoord door boer Jones.
-In de film speelt Jessie (de hond) verteller. Dit is in Rusland natuurlijk niet gebeurd.
De film klopt globaal wel, hierboven staan een paar veranderingen beschreven. Dit heeft de regisseur waarschijnlijk gedaan om het verhaal duidelijker te maken. Voor de verduidelijking. George Orwell heeft wel dieren gebruikt, maar achter elk dier zat een echte persoon. Hier ziet je wie dat precies waren:
Old Major, Karl Marx (mogelijk ook Lenin)
Snowball, Trotski
Napoleon, Stalin
Squealer, (zie plaatje onderaan resensie) Propeganda
Varkens, de doema en de vrienden van Stalin
Boxer (het paard), de hard werkende arbeiders
Benjamin (de ezel), het slimmere volk
Kippen, boeren en de arbeiders
Duiven, propeganda aan andere landen
Honden, geheime dienst
Whymper, Hitler
Andere boeren, vrienden van de Tsaar
John Stephenson is de regisseur van de film Animal Farm. Hij is geboren in 1952 in London. Hij begon eerst met het ontwerpen van meubilair, zo kwam hij in contact met kunst. In 1980 werd hij uitgenodigd in Californië, gelijk daarna werd hij uitgenodigd door Henson Organisation. Hij begon gelijk aan een fantasiefilm DARK CRYSTAL. Sindsdien regisseert hij bekende filmen zoals; Babe, Mutant Ninja Turtles, Flintstones, Loch Ness, Dr. Dolittle, 101 Dalamtiërs, Odyssay etc. John woont op dit moment met zijn vrouw Lesja Liber, en zijn drie kinderen in Islington.
George Orwell, oftewel Eric Arthur Blair, was geboren op 25 Juni 1903 in India en stierf op 21 Januari 1950 in Londen. Hij werd bekend door zijn boek geschreven in 1945, Animal Farm, wat eigenlijk een satire was op het Stalinisme en de Russische Revolutie. In 1922 keerde hij terug naar India, bij de koninklijk Indiase politie. Na 5 jaar werken nam hij ontslag. Nu begon hij te schrijven. Je merkt heel erg dat in al het werk van Orwell hij heel erg opkomt voor de armen. Volgens hem waren de armen slachtoffers van onrechtvaardigheid. Je merkte ook dat zijn politieke ideeen in terug kwamen. Zoals bij het communisme, hij was een grote aanhanger ervan, maar toen Stalin aan de macht kwam werd hij een felle tegenstander van hem. Dat kun je ook wel merken in Animal Farm, waarin hij de leiders van de Sovjetunie vergelijkt met varkens.
De regisseur heeft veel dingen gebruikt van de vorige film van Animal Farm en van het boek van George Orwell. Hij heeft wel een aantal dingen veranderd maar niet drastisch. Hij heeft wel een aantal dingen naar deze tijd aangepast om het verhaal leuker te maken voor de kijkers van nu. De filmmuziek speelt daarbij een belangrijke rol, want daardoor wordt de film veel spannender. Het volkslied wordt gebruikt om het gevoel van saamhorigheid te bevestigen.
Ook heeft de regisseur veel grappige stukjes in de film verwerkt. Men zou de film ook als een gewone komedie kunnen zien. Als je er anders naar kijkt kun je het meer als een documentaire beschouwen, wij vonden het dus een documentaire. Want je krijgt goede informatie over het communisme, dat is ook de tijd waarin de film speelt (dus van 1917 tot na Stalins dood in 1953).
We vonden het een leuke spannende film. Hij is erg grappig, maar soms zitten er gruwelijke scènes in. Ook al hadden we de film al een keer in tekenfilm versie gezien, hij was nog steeds leuk. Voor mensen die van een spannende komedie houden is dit echt een aanrader. De film is op geen moment saai en je leeft erg mee met Jessie en de andere dieren. Ook voor mensen die het communisme beter willen begrijpen is dit een boeiende film, je krijgt niet teveel informatie in één keer. Je kunt je goed inleven hoe het voor de mensen was die in de tijd van Stalin in Rusland woonden, wij vinden dit een betere manier om leerlingen informatie te geven dan om bijvoorbeeld een echte documentaire af te spelen.
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
Old mager word Perongeluk neergeschoten in het verslag staat Hij word neer geschoten alsof het met opzet is gedaan . dat is niet het geval
nadat de dieren The beasts of England gezongen hadden kwam farmer Jones naar buite met zijn geweer schrok van een geluid gleed vervlogens uit en viel op de grond zijn geweer ging af en raakte door de stallings muur oldmager
17 jaar geleden
Antwoorden