Sansibar oder Der letzte Grund (1987)

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 610 woorden
  • 15 mei 2003
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
6 keer beoordeeld

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

Zakelijke gegevens

Titel: Sansibar oder der letzte Grund
Plaats: Almelo
Auteur: Alfred Andersch
Genre: Roman

Eerste reactie

Het begin van de film vond ik luguber. De film begon namelijk met een gevecht met overdreven veel bloed. Het is echter wel een voorstelling van wat toen de harde waarheid was. Over het algemeen was het geen bloederige film , maar gewoon een roman. In het begin was het moeilijk te verstaan, en wat moeilijk te begrijpen. Na mate de film vorderde, begreep ik het ook beter. Verdieping

Samenvatting: Het verhaal speelt zich voornamelijk af in het plaatsje Rerik in de tweede wereldoorlog. Op toevallige wijze komen daar enkele mensen samen die een goede reden hebben om te vluchten voor de nazi’s. Er zijn x personen die willen vluchten. Allereerst heb je Judith Levin, zij is een joodse vrouw en wil naar het buitenland omdat de nazi’s alle joden vervolgen. Ten tweede heb je Gregor. Hij is een communistisch koerier en heeft als opdracht contact op te nemen met de visser Knudsen, de laatste actieve communist in Rerik. Als laatste heb je dan nog de dominee Helander. Hij wil graag dat Knudsen een beeld, dat heilig voor de kerk is, naar Zweden smokkelt. In de hele film zie je hoe de verschillende mensen met elkaar in contact komen en hoe ze proberen het buitenland te bereiken. Er is sprake van meerdere conflicten. De bovenstaande namen zijn meteen de belangrijkste personen in het verhaal en hun relaties zijn onderling slecht. Niemand mag elkaar echt, maar toch willen ze met elkaar in contact blijven om dingen voor elkaar te krijgen.

Thematiek: Het hoofdthema van deze film is de vlucht zoals desertie, vlucht voor politieke vervolgingen, en vlucht als gevolg van innerlijke dwang. Vrijheid, het iemand anders ontnemen van de vrijheid, verantwoordelijkheid, opdracht en verraad spelen een grote rol binnen dit thema. Het uitgangspunt van de film is: dat de mens in beginsel een streven naar vrijheid aan de dag legt wanneer hij zich door zijn medemens bedreigd voelt. De schrijver zelf pleit in deze roman voor de beslissingsvrijheid van de mens tegenover machtige organisaties zoals de KP.

Vorm: De gebeurtenissen in deze film worden realistisch voorgesteld. Zonder special effects, gewoon heel egaal. Er is sprake van zowel korte als lange scènes. Ik vind dat er voornamelijk veel gepraat word, maar er komt wel actie in voor. Het verhaal speelt zicht dus af in de tweede wereldoorlog in Rerik. Er zijn geen wisselingen van tijd en er zijn geen special effects. De belichting had wel beter gekund, bij de wat spannende scènes die echter niet zoveel voorkwamen, had het licht misschien wat mysterieuzer of donkerder kunnen zijn. Het is over het algemeen wat sober. Beoordeling

De voorstelling heeft me over het algemeen wel geboeid, maar sommige scènes vond ik gewoon te lang waardoor het saai werd. Er was wel dergelijk sprake van spanning, vooral tussen de kroegbaas en Judith. De eerste passage sprak mij het meest aan omdat het toch een beetje schokkend was. Ook toen de dominee voor het eerst in beeld kwam met zijn been, was dat schokkend. De scènes waarbij de dominee met God praat vond ik saai en langdradig. Het thema is absoluut herkenbaar in de film, maar het heeft me niet tot nadenken gezet. Ik raad de film niet aan bij anderen, omdat ik het soms echt veel te saai vond op sommige scènes na die mij wel boeide.

Eindoordeel: Deze roman is goed te volgen, maar is soms echt te langdradig. Met af en toe schokkende beelden is het soms wat luguber. De film boeide me niet echt op sommige scènes na.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.