Toelichting op de kunstwijzer:
Vraag 1 Wat zie je: fictie of non fictie?
Het is en speelfilm en laat een deel van de werkelijkheid zien. Fictiefilms zijn verzonnen of gedramatiseerde verhalen, omdat het er allemaal zo 'echt' uitziet. In dit geval is dat ook zo.
1776 in South Carolina, Mel Gibson speelt Benjamin Martin, een vredelievende boer, die zich gedwongen ziet de wapens op te nemen wanneer zijn zoon Gabriel door de Britten gevangen wordt genomen. Gabriel, gespeeld door Heath Ledger, kon niet wachten om tegen de Britten te vechten. Tijdens de oorlog bleven de andere kinderen van Benjamin bij hun tante, Charlotte, dit was de zus van zijn overleden vrouw. Benjamin en Gabriel vechten niet in het leger maar strijden als ‘geest’ tegen de Britten, Benjamin word hierdoor berucht en de Britten gaan op zoek naar de schuilplaats van zijn kinderen. Ze steken het huis van Charlotte in brand en vanaf daar moesten we zelf een eind aan de film verzinnen…
Vraag 2 Wat zie je: welke filmtechnieken vallen op?
Montage: Doordat de montage voor een belangrijk deel de snelheid en het ritme van de film bepaalt, is het belangrijk dat dit goed en nauwkeurig gedaan wordt. Naar mijn mening ís dit ook goed gedaan.
Belichting:
Special effects: Het doden van mensen, het afhakken van hoofden gebeurd natuurlijk niet echt, hiervoo worden special effect gebruikt.
Cameragebruik/standpunt: De manier waarop de camera wordt gebruikt kan erg verschillen. Er wordt bijv. gebruik gemaakt van eyeline matching, een standpunt vanuit personages laat ons dan meekijken met de spelers en verhoogt onze betrokkenheid bij de film.
Mise en scène: Er was bijvoorbeeld bij een avond scène gebruik gemaakt van een lens die voor de camera geschoven word zodat het leek of het al avond was. Ook werd het beeld een beetje blauw in sommige scènes. Blauw is de kleur van d dood en geeft een koude sfeer.
Vraag 3 Wat zie je: wat is de verhouding tussen story en plot?
Plot wijkt niet af van de story.
Vraag 4 Wat ervaar je: hoe wordt de film vertoond?
We hebben de film in de klas gekeken. De leraar zette de film steeds stop op punten die belangrijk waren voor de montage en het camerastandpunt enzo. Het volgen van de film werd hierdoor niet gemakkelijker.
Vraag 5 Wat hoor je: welke rol speelt de muziek?<?B>
Muziek speelt een minder belangrijke rol in film. De muziek versterkt dramatische, romantisch of spannende momenten. Soms is er geen of weinig muziek. Dan hoor je alleen de geluiden zoals de oorlog in de verte, stemmen en voetstappen.
Vraag 6 Inhoud: tot welk genre behoort de film?
Een oorlogsfilm
Vraag 7 Inhoud: waar ligt de nadruk van het verhaal?
De film is gemaakt om een verhaal te vertellen en de kijker te amuseren.
Vraag 8 Inhoud: wat speelt een grote rol bij het maken van de film?
In dit geval bepalen de acteurs het karakter van de film (acteursfilm).
Mel Gibson, Heath Ledger
Vraag 9 Betekenis: wat denk je dat de betekenis van de film is?
amusement
Als opdracht bij deze film hebben we zelf een eind aan de film geschreven:
Gabriel brengt zijn tante en z’n broertjes en zusjes naar het dorp waar ze zolang bij de dorpsbewoners worden ondergebracht. Hij gaat samen met zijn vader terug, zoeken naar de mannen die nog over gebleven zijn. Bij de meeste mannen is de moed diep weg gezakt en ze willen terug naar hun familie. Benjamin weet hen te overtuigen, ze blijven totdat de Amerikanen zich overgeven of de overwinning behalen.
Als ze op een dag door de bossen op weg zijn naar een nabij gelegen dorpje, rijdt er een koets voorbij die wordt begeleid door paarden, op de paarden zitten mannen er uniformen die niet van de Engelsen zijn…
Het zijn de Fransen! Ze hebben het op tijd gehaald. Nu zijn de Amerikanen zeker van hun overwinning. De mannen voelen zich sterker dan ooit. Ze trekken richting het ford van de Engelsen. Als ze er aankomen, ligt het er stil en verlaten bij. Benjamin voelt dat er iets niet klopt. Langzaam naderen ze het ford, hij stuurt een paar mannen vooruit om te kijken of alles oké is. Plotseling komt er een galopperend paard uit het fort. ’’Het is een list!’’:roept de man die erop zit. Op het zelfde moment wordt hij neergeschoten door één van de Engelse soldaten. Benjamin, Gabriel en de rest van de mannen voelen zich onoverwinnelijk en bestormen het fort.Tijdens het gevecht worden vele mannen gedood, beide kanten lijden veel verlies, maar er moet en zal een winnaar uit deze strijd voort komen. Benjamin heeft het gevoel dat hij zijn tegenstander moet verslaan als eer betoog aan zijn zoon Thomas. Als hij zich omdraait kijkt hij recht in het gezicht van de moordenaar van zijn op een na oudste zoon. Binnenin hem barst iets en hij grijpt zijn hakbijl, maar hij is te laat en voor hij het weet ligt hij bloedend op de grond. Gabriel ziet wat er gebeurd, hij grijpt zijn geweer en schiet zijn grootste vijand neer…
Er was alleen maar leegte, alles wat Benjamin had achter gelaten was een koude, stille leegte die gevuld werd door verdriet van zijn gezin dat hij achterliet. Gabriel is inmiddels getrouwd met Anna. Hij kreeg hier pas toestemming voor nadat hij haar vader had beloofd dat zij nooit zoiets zou hoeven meemaken.
Nadat we op school deze film voor de helft gekeken hadden, was ik toch wel erg benieuwd naar de afloop. Ik heb hem thuis nog een keer helemaal gekeken en ik heb toen de historische correctheid van de film onderzocht. Dit zal ik hieronder bespreken.
Hoofdvraag: • Is The Patriot historisch correct? Onderzoek dit aan de hand van gebeurtenissen uit de film en de geschiedenis er omheen.
Deelvragen: • Hoe ontstond de opstand van de koloniën?
• Wat houdt de onafhankelijkheidsverklaring in?
• Hebben de personen uit de film echt bestaan?
• Is het decor realistisch weergegeven?
• Hoe ontstond de opstand van de koloniën?
De kolonisatie van de oostkust van Amerika kwam steeds sneller op gang. Engeland stichtte 13 koloniën die werden bestuurd door gouverneurs die werden benoemd door de Engelse Kroon. Het regeringsapparaat van Engeland stond model voor dat van de Amerikaanse kolonies, die overigens geen vertegenwoordigers mochten hebben in het Engelse parlement. Er ontwikkelde zich een bloeiende handel tussen Engeland en de Nieuwe Wereld. Omstreeks het midden van de 18de eeuw woonden er al zo’n 1,2 miljoen Europeanen in Amerika.
De elite in deze koloniën bestond uit blanke grootgrondbezitters, kooplieden en advocaten. Deze gingen Britste gewoontes overnemen als kaartspelen en biljarten. Hun gevoel voor eigen rechten nam toe, zodat ze eigen zaken konden regelen. Langzaamaan werden deze heren revolutionairen.
De meerderheid van de blanke Amerikaanse bevolking bestond uit kleine boeren, handwerkslieden en winkeliers. Ze hadden allemaal een sterk gevoel van onafhankelijkheid, doordat ze gewend waren hun eigen beslissingen te nemen. Deze mensen vormden de ruggengraat voor de revolutie. De armste blanken waren boerenarbeiders zonder eigen land en ongeschoolde arbeiders in de steden. Deze groep had het niet makkelijk in de 18e eeuw, het ging slecht met de economie en voor velen was er geen werk. Hierdoor werden ze opstandig en waren bereid tot relletjes tegen Britste soldaten .
In maart 1770 ging het gerucht dat er twee jongens van 11 en 14 jaar uit Boston door Britse soldaten in elkaar geslagen waren. Een klein Brits troepencontingent kwam toen tegenover een woedende menigte te staan. Één van de soldaten raakte in paniek en begon te schieten, waarop zijn kameraden hetzelfde deden, hierbij doodden zij vijf Amerikanen. Vervolgens laaide in 1773 de opstand weer hoog op. De Britste beslissing om de Oost-Indische Compagnie toestemming te geven thee rechtstreeks aan de Amerikaanse koloniën te verkopen, in plaats van het bij opbod te verkopen aan bemiddelaars. De prijs van thee zou nu dramatisch gaan dalen. De invoerrechten die op thee waren ingesteld bleven wel gehandhaafd. Op 16 december was het tijd voor actie. Er lagen drie schepen met thee in de haven van Boston. Ongeveer 1000 Amerikanen renden naar beneden waar de schepen voor anker lagen. Ze werden aangevoerd door een groep die verkleed ging als Indianen en bewapend was met bijlen. Ze klommen aan boord, braken de theekisten op en gooiden de inhoud in het water, aangemoedigd door een grote menigte van toeschouwers. Dit incident staat ook wel bekend onder de naam The Boston Tea Party.
Toen het Britste Parlement belastingen wilde gaan heffen in de koloniën, weigerden de Amerikanen wat zij noemden ‘belasting zonder vertegenwoordiging’. De Amerikanen vonden dat mensen alleen belasting zouden hoeven betalen die goedgekeurd was door een afvaardiging die zij hadden gekozen. De Amerikaanse burgers hadden het Britste Parlement niet gekozen dus konden zij ook geen belasting eisen. De Britten probeerden vervolgens de Amerikaanse bezwaren tegen belastingen te omzeilen door in plaats daarvan invoerrechten te gaan heffen. Ze betoogden dat invoerrechten een buitenlandse belasting was en dat iedereen het Britse recht om de handel van zijn kolonies te controleren aanvaardde. Maar de Amerikaanse koloniën verwierpen ook dit, met de bewering dat de Britten alleen invoerrechten konden heffen met instemming van de koloniale assemblées.
• Wat hield de onafhankelijkheidsverklaring in?
Bovenstaand plaatje is een replica van de Onafhankelijkheidsverklaring, ook wel Declaration of Independence genoemd in het Engels.
De onafhankelijkheidsverklaring werd in 1776 opgesteld door Thomas Jefferson. Hij was een man die al sinds 1768 actief was in de Amerikaanse politiek. Op 11 junie werd door het congres een comité van vijf personen: Benjamin Franklin, Thomas Jefferson, John Adams, Robert Livingston en Roger Sherman. Zij kregen de opdracht om een onafhankelijkheidsverklaring op te stellen. De eerste opzet van de Verklaring werd gemaakt door Thomas Jefferson. Hij werkte aan deze verklaring van 11 juni tot 28 juni in 1776. Het opstellen van de Onafhankelijkheidsverklaring deed hij aan de hand van John Lockes theorie. In die theorie werd gesproken over gelijkheid, vrijheid en een soort volksmacht.
De verklaring werd op 4 juli 1776 door het Second Continental Congress die een ontmoeting hadden in het Pennsylvania State House goedgekeurd en vanaf toen was het een feit.
De verklaring bevatte revolutionaire politieke ideeën. Het verwoordde een idealistisch geloof in gelijkheid, mensenrechten en bestuur met algemene instemming:
‘We houden deze waarheden als zichzelf bewijzend; dat alle mensen gelijk geschapen zijn; dat en door hun Schepper zekere onvervreemdbare rechten gegeven zijn; dat hiertoe behoren leven, vrijheid, en het streven naar geluk; dat om deze rechten te waarborgen er regeringen zijn ingesteld van mannen, die hun macht ontlenen aan het gekozen zijn door de bestuurden; dat wanneer enige vorm van bestuur deze rechten veronachtzaamt, het het recht van het volk is om het bestuur te veranderen of af te zetten…’
De onafhankelijkheidsverklaring werd in het leven geroepen om zo de vrijheid en onafhankelijkheid van de toenmalige 13 Amerikaanse staten te garanderen van Engeland. De verklaring was ontworpen om de publieke opinie te kunnen beïnvloeden en om de banden tussen de 13 staten op te krikken.
• Hebben de personen uit de film echt bestaan?
Omdat er veel figuren uit de film verzonnen zijn, bespreek ik bij deze deelvraag 3 personen die echt bestaan hebben, of die gebaseerd zijn op personen die echt bestaan hebben. De personen die ik zal bespreken zijn: Benjamin Martin (Mel Gibson), Charles Cornwallis (Tom Wilkinson) en William Tavington (Jason Isaacs).
De hoofdpersoon was Benjamin Martin, hij was een patriot maar heeft niet echt bestaan. Zijn personage is gebaseerd Thomas Sumter, Francis Marion, Andrew Pickens en anderen. De eerste twee waren de bevelhebbers van de militie in South- Carolina. Thomas Sumter stond bekend als de kemphaan uit Carolina en Francis Marion had als bijnaam Moerasvos.
De bijnaam van Francis Marion geeft al een klein beetje zijn manier van verzet tegen de Britten aan: ze hielden guerilla-aanvallen. De guerilla tactieken worden beschreven als methoden die door kleine groepen, niet officiële strijders worden gebruikt om grotere strijdmachten te verslaan. Dit doen ze bijvoorbeeld door verrassingsaanvallen en hinderlagen, waarbij grote veldslagen worden vermeden. Dit komt duidelijk in de film naar voren als Benjamin een militie opricht met (rebelse) boeren die zich vrijwillig bij hem aanmelden. Zij verrassen de Britten steeds opnieuw door ineens vanuit het niets op te duiken en ze te beschieten. De Britten spreken zelfs over het spook.
De persoonlijke vijand van Benjamin Martin, kolonel Tavington, heeft ook niet echt bestaan. Zijn personage is gebaseerd op Sir Banastre Tarleton. Hij was kapitein en zoon van een koopman uit Liverpool. Hij was een bevelhebber van het Britse Legioen, een regiment dat de rebellen in het zuiden terroriseerde. Hij was cavallerie-officier, die bekend stond om zijn bekwaamheid met paarden die hij tot het uiterste liet gaan en door snelheid verrassing zijn vijand wist te verpletteren. Hij was ook berucht vanwege het wrede doden van weerloze gevangenen.
Kolonel Tavington staat in de film onder het bevel van Generaal Cornwallis. Hij was generaal onder Clinton die na de verovering van Charleston in 1780 Noord- en Zuid-Carolina en Georgia moest verdedigen tegen de opstandelingen. Generaal Cornwallis heeft dus wel echt bestaan. Terwijl het Britse leger elders steeds meer in de knel kwam, was hij aanvallend en negeerde daarbij zelfs orders van Clinton. Zijn leger werd op 17 okt.1781 bij Yorktown verslagen en moest zich overgeven; deze capitulatie leidde tot onderhan- delingen en tot de vrede van Parijs.
• Is het decor realistisch weergegeven?
Het decor waarin The Patriot zich afspeelt is naar mijn idee zeer realistisch weergegeven. Dit omdat de film vrij “nieuw” is, dus de regisseur had goede middelen tot zijn beschikken om de realiteit zo echt mogelijk na te bootsen. Op de DVD stonden naast de hoofdfilm ook een paar leuke extra’s. Een van deze extra’s was een beknopte “making of” van de film en daar in kwam naar voren dat de regisseur zijn uiterste best heeft gedaan, om op het gebied van decor etc., alles er zo echt en natuurlijk mogelijk uit te laten zien.
Voor de kostuums is er onderzoek gedaan door het
Smithsonian Institute. Ze hebben gebruik gemaakt van de
originele pakken uit hun museum.Bij de Amerikaanse
kostuums zaten er zelfs nog zweetplekken van de soldaten
in de kraag. Dit geeft aan dat er hier ook weer genoeg
research is gedaan.
Dit is een foto van het kostuum van een Britse soldaat.
Ze hebben een rode jas en worden daardoor ook wel
Roodrokken genoemd.
Iets waar je je vraagtekens bij kan zetten is dat
Benjamin Martin een plantage houdt, maar al zijn zwarten
zijn vrijgelatenen. Zelfs de "Founding Fathers", die het "alle
mensen worden vrij en gelijk geboren" uit de
Onafhankelijkheidsverklaring bijna tot hun negers hadden
uitgebreid, hielden slaven. George Washington had slaven.
Thomas Jefferson had (haast zeker) kinderen bij een zwarte slavin.
De veldslagen zijn wel zeer correct weergegeven. Ze werden gevoerd volgens de ‘oorlogs etiquette’ waarbij de soldaten in gesloten rijen op elkaar aflopen en op een afstand van twee- driehonderd meter op elkaar schieten zonder dekking te zoeken. Later in de film zie je ook de guerilla techniek naar voren komen. Dit gebeurt dor de militie onder leiding van Benjamin Martin.
Als laatste heb ik gegeken naar de hulpmiddelen die het leger zoal tot zijn beschikking had, zoals wapens en paarden. Op de DVD stond een stukje over hoe de regisseur had aangepakt om de wapens zo goed mogelijk na te bootsen. Hij heeft dit gedaan door allerlei bronnen uit boeken, musea enz. te gebruiken en zo een voorstelling te krijgen van hoe de wapens er in die tijd uitzagen.
Al met al kunnen we dus concluderen dat, wat het decor betreft, The Patriot zeer historisch correct is.
Mijn mening
Ik vond de film heel erg leuk. Het is een spannend verhaal, dat op een hele realistisch manier wordt weergegeven. Ik kon me echt heel erg goed inleven. Het was ook een goed verhaal, het zou makkelijk echt gebeurt kunnen zijn. Dit idee krijg je ook als je onderzoek gaat doen naar de achtergronden van een film. Je gaat de film op een hele andere manier bekijken.
REACTIES
1 seconde geleden