The Matrix
Regie: the Wachowski Brothers
Met: Keanu Reeves, Laurence Fishburne, Carrie-Ann Moss, Hugo Weaving
De rede dat ik deze film bij de stad vind passen is dat er in deze film sprake is van een virtuele stad waarin alles zich afspeelt
verhaal
Waar moet ik beginnen… The Matrix is een film met een verhaallijn die moeilijk valt uit te leggen maar ik ga het proberen. De wereld zoals wij die kennen bestaat niet. De gehele mensheid leeft in een illusie, een door computers gegenereerde droom, die slechts de vorm aan heeft genomen van onze laat-twintigste eeuwse Westerse maatschappij. De constructie van deze droom heet De Matrix. Achter deze virtuele realiteit gaat een echte realiteit schuil, een nachtmerrieachtige werkelijkheid anno 2199 waarin Machines de oorlog van de Mens gewonnen hebben. Baby’s worden gekweekt om leeg gezogen te worden: de mens teruggebracht naar batterij. Een klein groepje rebellen onder leiding van Morpheus (Laurence Fishburne) kent de waarheid achter de Matrix, en haalt hacker Neo (Keanu Reeves) over naar de andere, niet-virtuele kant, omdat ze denken dat hij The One is: de enige die kan helpen de strijd tussen mens en machine te winnen.
Snapt u het nog allemaal, het is niet erg als dat niet zo is.
Dit complexe en sinistere science fiction verhaal vormt de basis van een overrompelende actiethriller. Dit alles wordt door de Andy en Larry Wachowski geregisseerd in een brutale en totaal overtuigende visuele stijl die nog nooit eerder vertoond is in een film. Realiteit-vs-virtualiteit blijft het hart van de film.
In de film draait het allemaal om het zo geheten eXistenZ. De virtuele werkelijk heeft met behulp van computertechnologische media hyper-realistische realiteiten geschapen die de functie van de ware realiteit over hebben genomen: de wereld die de mens als echt waarneemt, is juist de virtuele. De “good guys” kiezen voor een leven in een ondergrondse, hel-achtige realiteit, liever dan te leven in de door computers gegenereerde “ignorance-is-bliss” ( zoals het in de film wordt geformuleerd) van de Matrix.
Maar, helaas is dit het enige standpunt dat de film inneemt. Het spel met realiteiten. Je komt niets meer te weten over het werken van de virtuele constructie, het waarom van de machines, of van de overgebleven wereld van de laatste vrije mensen. De werelden van de hoofdpersonen (zowel goed als slecht) blijven te oppervlakkig, en de vele, vele referenties aan spirituele, religieuze of mythische zaken blijven in de lucht hangen. De aandacht wordt meer gevestigd op de actiesequenties, die wel spectaculair zijn, maar ik vind het jammer dat ze het verhaal niet verder hebben uitgediept.
Ik moet wel zeggen dat de actiesequenties een groot deel goed maken. Nog nooit heb ik zo’n spectaculaire effecten gezien. De gevechten vinden plaats in VR en laten zich dus niet begrenzen door de wetten van de realiteit: zwaartekracht is verleden tijd. In door de Yuen Wo Ping (bekend van zijn werk met kungfu held Jet Lee) gechoreografeerde vechtscènes wordt gebruikt gemaakt van wire-effecten, waardoor de karakters kunnen vliegen en zweven. (zie plaatjes) De stilering die de Wachowski Bros in de schietscènes van hun debuut Bound al lieten zien, wordt nog verder uitgewerkt. Extreme slow motion, afwisseling van draai-tempi en freeze frames met een bewegende camera: geen techniek wordt onbenut gelaten.
Om even verder te gaan op de freeze frames, hiervoor werd een totaal nieuwe techniek gebruikt, ook wel bullet time genoemd. In een cirkel, van laag naar hoog spiraalachtig, werden wel honderd camera’s geplaats. Daar werd dan een scène gespeeld, die zo dus op iedere gezichtspunt opgenomen was. Zo konden ze bij het monteren om stilstaande beelden 360 graden draaien. ( zie plaatjes)
De ondersteuning door muziek is niet geslaagd. Componist Don Davis laat een uitgelezen kans liggen om elektronische muziek te gebruiken; de muziek die in de film wordt gebruikt is afgezaagd. Nummers van bands zoals The Prodigy of Massive Attack kunnen de film natuurlijk niet overtuigen.
Ondanks de wat mindere dingen aan de film, zal The Matrix de geschiedenisboeken ingaan als de blockbuster van de late jaren negentig. De gebroeders Wachowski verdienen daarom veel lof en succes vanwege de uitvinding van veel nieuwe technische snufjes op filmgebied, en natuurlijk het fantastische verhaal waardoor je volledig wordt meegezogen in een andere wereld!
Zo ziet eigenlijk de virtuele stad er uit in het computerprogramma.
Het bestaat voornamelijk uit cijfers en codes die de mens
omzet in een gewone omgeving.
Bij al deze scènes wordt gebruik gemaakt van het zogenaamde bullet time effect. Deze stellage van camera’s maakt het mogelijk om een stilstaande scène van 360 graden te bekijken. Omdat het eigenlijk onmogelijk is, om zo geen camera in zicht te krijgen, hebben de makers computerachtergronden gecreëerd die na het filmen van de scène er achter werden gemonteerd.
Hieronder een tekening van hoe bullet time in zijn werking gaat.
Hiernaast zie je de stellage die nodig is om alle camera’s te plaatsen. Ze zijn neergezet in een aflopende cirkel. De wanden en de vloer zijn fel groen, zodat er later een driedimensionale computerachtergrond bij kan worden geplaatst. Op het vak dat geel gekleurd is speelt zich de scène af, dus alle scènes die je boven aan de pagina ziet.
REACTIES
1 seconde geleden