Algemene gegevens:
Titel: The Da Vinci Code
Naam regisseur: Ron Howard
Jaartal: 2006
Land van Herkomst: VS
Hoofdrolspeler: Tom Hanks en Audrey Tautou
Waar gezien?: Bioscoop Luxor Venray
Grondgenre: Misdaad
Plot:
De film begint met Jacques Sauniere dood op de grond van het Louvre en in een hele rare houding. Op de grond staat de naam van Robert Langdon. Hij wordt verhoord door Hoofdinspecteur Fache als Sophie Neveu binnen komt en zij hem helpt ontsnappen.
Zij is de kleindochter van Sauniere en samen gaan ze op onderzoek uit. Ze ontdekken dat Sauniere bij een gemeenschap hoorde (de Priorij van Sion) en dat hij een geheim had. De andere drie mensen van het genootschap die het geheim wisten zijn ook dood, dus probeert Sauniere het geheim door te geven aan zijn kleindochter. Het is een speurtocht, en Langdon en Neveu worden gezocht, naast de politie ook nog door een ander genootschap, de Opus Dei, die hetgene waar ze naar opzoek zijn wil vernietigen. Ze kloppen aan bij een vriend van Langdon zodat hij kan helpen zoeken. Alleen wil hij het geheim (geschriften van vroeger over Jezus en Maria en dat ze een relatie hadden) openbaar maken. Uiteindelijk vinden ze het na lang zoeken en houden ze het geheim. Ook vind Sophie haar echte oma en broertje terug waarvan ze dacht dat ze overleden waren, maar dat was een leugen om haar te beschermen, zij is namelijk een afstammeling van Jezus en Maria van Magdelena.
Middelen:
Locaties: De locaties hebben soms een grote en soms een kleine rol gehad. Als de locatie verwijst naar een verwijzing van de heilige graal o.i.d. (zoals het Louvre) dan was de locatie zeker belangrijk. Verder speelde de locaties niet zo’n grote rol, als bijvoorbeeld het huis van Silas.
Kleding: De kleding had weinig invloed op het verhaal, het was gewoon hedendaagse kleding.
Muziek: De muziek is me niet echt erg opgevallen. De muziek die ik me herinner psate wel bij het verhaal.
Personages:
Dr. Robert Langdon: Dit is een gewone man met normaal postuur en zwart haar. Hij valt op Neveu en dat zie je vooral op het laatst. Het is een intelligente man en weet vooral veel van symbolen af. Het is ook een man die veel op zijn gevoel af gaat.
Sophie Neveu: Ook een doodnormale, ietwat kleinere vrouw. Neveu is agente. Ze is de kleindochter van Sauniere, die dood in het Louvre is gevonden. Je ziet goed dat Neveu veel zelfvertrouwen heeft, maar ook dat ze echt de hulp van Langdon nodig heeft. Ze heeft veel van haar opa geleerd over allerlei symbolen en gegevens over het christendom.
Thematiek en Interpretatie:
Thema: Vind ik heel moeilijk. Ik denk dat het is dat de heilige graal een afstammeling van Jezus is, geen beker.
Bedoeling film: Ik denk vooral dat de bedoeling was om men een andere kijk te geven naar het christendom. Niet direct om mensen aan te zetten te geloven wat het verhaal verteld, maar om toch nog is na te denken over je geloof.
Boeiende Werking:
Wat mij vooral boeide is het feit dat het over het christendom gaat, dat het zoveel invloed heeft op zoiets groots als het christendom. Ook boeide Da Vinci en zijn uitvindingen me erg. De cryptex vind ik dan ook een geweldige uitvinding. De manier waarop men de raadsels achterhaalde en oploste vond ik ook erg interessant.
Camerawerk en Montage:
De scène die me het meest is bijgebleven is dat Langdon de cryptex op de grond gooid. Ik had al een groot vermoeden dat hij de oplossing wel wist. Het mooie was hoe Silas reageerde toen dat gebeurde, hij dook letterlijk op de grond, zo belangrijk was het voor hem.
Eigen Mening:
Ik vind de film echt een topper en tevens één van de beste films die ik ooit heb gezien. Dit komt vooral doordat deze film me nog meer liet twijfelen aan het christendom en als een film dat bij mij voor elkaar krijgt is het sowieso al een goede film voor mij. Het verhaal was af en toe moeilijk te volgen, maar ik ben er toch helemaal uit gekomen. Ik vond het mooi om te zien hoe Da Vinci zijn werken en uitvindingen heeft gemaakt en dan de interpretatie van de professor. Het einde vond ik een beetje zwakjes, omdat het echt was van: Oh dus ik ben de heilige graal, laten we dan maar lekker thee gaan drinken. Bij wijze van spreke natuurlijk. Concluderend kan ik zeggen dat het een goede film is en op schaal van 1 tot 10 krijgt het an mij een 9.
REACTIES
1 seconde geleden