Bridget Jones: The Edge of Reason (2004)

Beoordeling 7.8
Foto van een scholier
  • Filmverslag door een scholier
  • 5e klas vwo | 2088 woorden
  • 13 mei 2008
  • 7 keer beoordeeld
Cijfer 7.8
7 keer beoordeeld

Film
Taal
Nederlands
Vak

Titel van de film: Bridget Jones: The Edge of Reason naar het boek van Helen Fielding
Naam van de regisseur: Beeban Kidron
Jaartal, land van herkomst: 2004 Groot-Brittannië
Producenten: Tim Bevan, Eric Fellner, Jonathan Cavendish
Scenario: Andrew Davies, Helen Fielding, Richard Curtis, Adam Brooks
Hoofdrol spelers: Renée Zellweger Hugh Grant Colin Firth
Rolverdeling:
Bridget Jones - Renée Zellweger
Daniel Cleaver - Hugh Grant 
Mark Darcy - Colin Firth
Vader - Jim Broadbent
Moeder - Gemma Jones
Rebecca - Jacinda Barrett
Genre: De genre van de film is drama, komedie, romance

Samenvatting

Bridget Jones heeft al 71 dagen een relatie met de knappe advocaat Mark Darcy. Hij is een perfectionist maar Bridget is nogal klunzig en een journaliste.
Net als Bridget denkt dat er niets meer fout kan gaan komt de aantrekkelijke en slimme Rebecca voor Mark werken. Bridget denkt dat Mark een affaire heeft met Rebecca, en wordt daardoor heel onzeker waardoor er van alles fout gaat.
Dan gaan Mark en Bridget uit elkaar en Bridget wordt gevraagd om met Daniel Cleaver, haar voormalige baas samen te werken. Eerst wil ze dit niet omdat ze ooit een relatie met hem heeft gehad en dat dat niet zo’n geweldige relatie was, maar later doet ze het toch. Samen met Daniel en een vriendin gaan ze op pad naar Thailand. Bridget wordt weer verliefd op hem doordat hij haar verleidt. Maar dan komt ze erachter dat Daniel nog steeds dezelfde rokkenjager is als hij was toen hij haar voor het eerst verleidde, en dat hij haar voor de tweede keer voor de gek heeft gehouden.
Samen met haar vriendin wil Bridget het eerste en het beste vliegtuig terug nemen. Maar als ze op het vliegveld zijn aangekomen wordt ze opgepakt omdat in de vruchtbaarheidsslang, die ze van haar vriendin gekregen heeft, cocaïne zit. Ze wist hier niets van, maar ze wordt toch opgesloten. Dan komt Mark haar helpen om ervoor te zorgen dat ze binnen een week weer vrijkomt. Maar Mark doet heel kortaf, en als hij weggaat, is Bridget er zeken van dat de relatie definitief over is. Later komt ze erachter dat Mark alleen maar jaloers was omdat hij dacht dat ze met Daniel ging.
Bridget gaat naar het huis van Mark en belt aan. Rebecca doet open, dus denkt Bridget dat Mark een relatie met Rebecca heeft. Ze zegt tegen Rebecca dat ze hoopt dat ze samen heel gelukkig worden. Rebecca zegt dat ze geen relatie met Mark heeft en dat Bridget haar totaal verkeerd begrijpt, ze zegt dat ze wel verliefd is, maar niet op Mark. Dan bekent ze dat ze verliefd is op Bridget en zoent vol op haar mond. Helemaal verbaasd zegt Bridget dat Mark de enige is waar zij van houdt. Maar dat ze het eens zou overwegen om lesbisch te worden en dan direct Rebecca te nemen.
Dan gaat Bridget naar het advocatenkantoor van Mark. Ze wil hem vertellen hoe dankbaar ze is dat hij ervoor gezorgd heeft dat ze vrij is gekomen en hoeveel ze van hem houdt. Ze stormt de kamer binnen en staat ineens midden in de belangstelling waar Mark een bespreking heeft. De mensen van de bespreking geven haar toestemming om te zeggen wat ze te zeggen heeft. Bridget zegt tegen Mark wat ze wil zeggen en vraagt dan aan Mark of hij even mee wil komen. Als ze op de gang zijn zegt Mark dat hij haar ook wat wil vragen. Bridget zegt lachend “zolang het maar niet Wil Je Met Me Trouwen is’. Mark zegt dat het dat nou juist wel was. Mark zegt dat ze nou haar kans verspeeld heeft. Bridget zegt dat ze dan opnieuw beginnen, ze loopt terug de vergaderzaal in, komt weer naar buiten en begint het gesprek opnieuw. Mark vraagt haar ten huwelijk en Bridget beantwoordt deze vraag met een omhelzing en een dikke kus.

Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich grotendeels af in Groot-Brittannië de werkvakantie speelt zich af in Thailand en de gevangenis in Thailand. Ze gaan ook nog een keertje skiën ejn er is een gala feest.
De gevangenis in Thailand vond ik wel een belangrijke plaats. Want je zag echt hoe slecht de toestand is in die gevangenissen, en dat Bridget daar nou net terecht moest komen.

De belichting

Er werd niet opvallend extra belicht. Maar je kon wel zien dat er in sommige ruimtes het licht niet normaal op de personen viel, dus dat er wel werd bij gelicht. Vooral in Thailand kon je dat zien want t was helemaal niet zo heel erg zonnig maar als je naar Bridget keek viel er heel veel ‘zonlicht’ op haar.

De kleding van de hoofdpersonen

Bridget was zo gekleed zodat ze wat dikker leek dan dat ze al is. Mark die was heel netjes gekleed zodat het nog eens extra werd benadrukt dat hij een hoog opgeleide advocaat is. Daniel daar in tegen was dan weer ‘sexy’ gekleed, zodat het wat waarschijnlijker zou zijn dat Bridget op hem zou vallen, en dat Mark jaloers op hem zou zijn.

Muziek gebruik

Er werd in deze film muziek gemaakt, maar het is er niet speciaal voor gecomponeerd. Sommige muziek bepaalde wel de sfeer in de film, maar soms diende het echt als achtergrond.
Volgens mij waren er geen speciale geluidseffecten, tenminste die zijn mij niet opgevallen.

Personages

Bridget: 30 jaar, klunzig, zeer onhandig, dik en ze zorgde voor de meest genante momenten in de film, waardoor de film humoristisch werd. Ze heeft over haar leven een heel strak beeld van hoe het moet zijn. En als het net klopt dan gebeurt er wel weer wat dat haar hele plan in duigen gooit. Verder zorgde zij voor veel onverwachte dingen in de film. Ze is bij de televisie en heeft haar eigen programma.
Mark: Een advocaat, een perfectionist. Altijd strak in de kleren, maar hij wil wel een goede vriend/man voor Bridget zijn.
Daniel: Hij is de ex-baas van Bridget en wordt neer gezet als een man die veel vrouwen kan krijgen en verslind. Verder vond ik hem een beetje nep over komen. Hij kwam zo heel toevallig net in haar leven toen ze het uit had met Mark.

Op welke andere manieren kreeg je informatie over de hoofdpersonen?
Je kreeg informatie over de hoofdpersoon doordat je zag hoe andere mensen zoals haar familie en haar vrienden op haar reageerden en hoe zij daar dan weer op reageerde.

Hoe vertegenwoordigen zij de tijd en omgeving waarin het verhaal zich afspeelt?
Het is een hele nieuwe film dus het klopt met deze tijd maar het klopt ook nog met de tijd en omgeving waarin het verhaal zich afspeelt.

Thematiek en interpretatie

Wat is het belangrijkste thema van de film?
Relaties tussen man en vrouw.

Had de regisseur een bepaalde bedoeling met de film?
Volgens mij was de bedoeling om een humoristische film neer te zetten die zoveel mogelijk met het boek overeen komt, en waar de mensen graag een avondje uit van willen maken. Verder moest het ook een goed vervolg zijn op deel 1: Bridget Jones’ Dairy.

Vergelijk het boek met de film

Het verhaal is een verfilming van een Engels boek, maar het boek is nog niet in het Nederlands vertaald dus heb ik het nog niet gelezen.

Wat boeide je in deze film?

Dat iedere keer als Bridget aan Mark wou vertellen dat zij van hem hield dat er dan iedere keer een stel belangrijke mensen mee luisterde. Ook was de scène bij de fontein wel heel erg leuk, toen gingen Mark en Daniel vechten om wie er nou eigenlijk gelijk heeft.

Welke middelen heeft de regisseur daarvoor gebruikt, en welke waren daarvan het meest effectief? Wat vond je niet boeiend?
Een paar goede close ups van Bridget’s hoofd wanneer ze knal rood werd, en een leuke achtervolging wat leuk was opgenomen. En door ze door de fontein te laten lopen werd het ook nog eens humoristisch.
Ik vond de hele film wel leuk, er was niet echt een stuk wat ik niet leuk vond.

Camerawerk en montage

De scène die mij het meest is bijgebleven is de scène waarin Bridget van plan is om bij Mark op bezoek te gaan, die op zijn werk is. Ze is net weer terug uit Thailand en ze heeft Mark daarna nog niet weer gesproken. Ze is van plan om met hem te gaan praten en ze wil het weer goed maken. Ze gaat er na toe in een zomerjurkje, en net op de stoep voor het gebouw waar Mark werkt licht een hele grote plas. Ze is net uit de taxi gestapt en staat dus nog op de stoep, dan komt er een grote vrachtwagen aan die door de grote plas rijdt en haar helemaal nat spettert! Daarna komt er nog een vrachtwagen langs en die doet precies hetzelfde. Maar ze laat haar niet van haar stuk slaan en ze gaat toch naar binnen.
Er is hier gebruik gemaakt van heel veel wisseling tussen close ups en dan weer van veraf. Bij de montage hoefde er volgens mij niet zo heel erg veel te gebeuren, misschien dat er nog een paar stukjes er tussenuit geknipt moesten worden maar verder was er volgens mij niks.

Recensie

Criticus: Martin Kooistra
Bridget is dolgelukkig dat ze Darcy nu voor zich heeft gewonnen, maar al gauw wordt ze in haar zelfvertrouwen aangetast. Ze wordt vernederd op haar werk als tv-reporter, maakt verschillende blunders waardoor zij en Darcy voor schut komen te staan en Darcy is wel heel erg close met zijn beeldschone secretaresse Rebecca! En net nu de twijfels weer toeslaan bij Bridget, komt Cleaver om de hoek kijken, die inmiddels een 'alternatief' reisprogramma heeft en iemand op het briljante idee heeft gebracht dat Cleaver en Bridget samen een programma moeten maken. Daarvoor reizen ze samen naar Thailand, waar Bridget de ultieme 'lovetest' moet zien te doorstaan. Volstrekt overbodige sequeel op een ultracommercieel vehikel is hetzelfde... maar dan niet anders. Dezelfde karakters, meer vernederende situaties, Zellweger met dat afzichtelijke pseudo-Britse accent en een tweede deel dat meer een soundtrack is, dat hopeloos zoekt naar een scenario. Gelukkig zijn de liedjes dit keer minder onuitstaanbaar dan in de voorganger (er zijn zelf enkele leuke nummers, zoals 'Pickin' up the pieces' van The Average White Band), maar Firths imitatie van Laurence Olivier die Darcy speelt (in 'Pride & Prejudice wel te verstaan) is ook niet leuk meer. Toch is er welgeteld een leuke scene: de 'vechtpartij' tussen Darcy en Cleaver. Maar ja... dat is het geld niet waard, dacht ik?!

Ik vind dat deze criticus wel heel erg negatief is over deze film.
Ik denk dat de regisseur wel geslaagd is in het uitwerken van het thema, want ze heeft een relatie met Mark. Maakt het uit, moet dan een andere man weerstaan, en uiteindelijk komt ze er samen met Mark achter dat het allemaal een misverstand was en dan gaat het weer aan tussen hun.
Nou soms is de film net iets te voorspellend, en net iets te toevallig. Maar sommige dingen zijn dan weer heel realistisch want het leven is niet perfect en niet iedereen is zo dun als op televisie.
De hoofdrolspelers speelden het spel goed, ze waren goed op elkaar ingespeeld. Maar dit was dan ook al het tweede deel wat ze samen speelden voor deze film. Verder vond ik de personen ook wel geschikt voor hun rol, want Renee die kan heel goed een typetje spelen die klunzig is. De kleren die ze droeg die waren ook perfect voor deze rol, want in sommige kleding leek ze nog net iets dikker dan dat ze al was. Verder is Hugh Grant er heel goed in om een arrogante vent te spelen. Maar de kleding kon nog wel wat arroganter en sexy’er. Maar Colin Firth paste zich ook heel goed naar zijn rol aan, om heel netjes en beleefd te zijn en zich niet van zijn stuk te laten slaan. En zijn nette pakken pasten er dus ook heel goed bij.
De muziek was van deze tijd dus dat paste dan ook goed bij het verhaal, het gebruik van licht zorgde ervoor dat de personen duidelijk te zien waren en het gebruik van wat minder licht zorgde ervoor dat er sfeer kwam.
Ik vond het een geslaagde film. Er was niet veel waar ik iets op aan te merken had. Ik vond wel dat het een typische vrouwen film was, niet iets waar een man ook snel naar toe zou stappen. Dat kon je ook wel zien aan de mensen die bij ons in de bioscoopzaal zaten: nog minder dan 1/6 was man.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.