Witte kraanvogel boven Tibet door Federica di Cesco

Beoordeling 7.6
Foto van een scholier
Boekcover Witte kraanvogel boven Tibet
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1376 woorden
  • 6 juni 2004
  • 33 keer beoordeeld
Cijfer 7.6
33 keer beoordeeld

Boekcover Witte kraanvogel boven Tibet
Shadow
Witte kraanvogel boven Tibet door Federica di Cesco
Shadow

Gegevens

1. Inleverdatum: 1 juni 2004. 2. Auteur: Federica de Cesco
Titel: Witte kraanvogel boven Tibet. Uitgever: Facet
Jaar van uitgave: 1999
3. Genre: Onderdrukking

Inhoud

4. Veel Tibetanen lijden onder de Chinese onderdrukking. De Chinesen terroriseren de vredelievende Tibetanen op veel verschillende manieren, om hun doel te kunnen bewerkstelligen. Dat doel is uitbreiding van het communisme. De Tibetaanse Sonam en de Zweedse Anna zijn getuige van een demonstratie. De protestanten protesteren tegen het Chinese bewind en willen een zelfstandig Tibet. De Chinese soldaten pikken deze demonstratie en ze beginnen te schieten op de demonstranten. Anna filmt wat er gebeurd. De Chinezen willen niet hebben dat dit schandaal uitlekt in het machtige westen, daarom wordt er ook op Anna geschoten. Ze wordt getroffen in haar arm. Sonam, die Anna eerder al ontmoet had, ontfermt zich over haar. De Chinezen hebben beelden gemaakt van de demonstratie en ze proberen alle demonstranten op te sporen. De politie kwam al een halfuur na de demonstratie in het hotel van Anna. Anna en Sonam waren daar samen. Anna had de videotape aan Sonam gegeven. Uiteindelijk vindt de politie de tape niet en blijft de tape in het bezit van Sonam. Sonam is gedwongen te vluchten, omdat haar familie wordt gezocht door de Chinezen. Samen met haar ouders en nog meer Tibetanen gaat ze op reis naar het buurland Nepal. Onderweg sterft haar moeder aan de gevolgen van een schotwond opgelopen bij dezelfde demonstratie en besluit haar vader om monnik te worden. Ze gaat samen met haar vriend Osher verder en ze bereiken de grens met Nepal. Alleen net op het moment dat ze de grensrivier willen oversteken worden ze beschoten door Chinese grenswachters. Osher besluit de grenswachters te misleiden door terug te schieten. Zo letten ze niet meer op Samon en kan zij Nepal bereiken. In Nepal aangekomen gaat ze naar het Zweedse consulaat. Daar wacht Anna op haar. Haar vader zorgt ervoor dat de tape bij journalisten in Europa komt.

5. De hoofdpersoon uit dit boek is Sonam. Sonam is een pienter en geduldig meisje van 17 jaar. Ze doet erg haar best op school en haat goede cijfers. Ze wil graag naar een universiteit in China. Alleen laat de Chinese regering dat niet toe, omdat ze een Tibetaanse is. Dit zorgt ook voor de ontwikkeling van Sonam in dit verhaal doormaakt. Eerst was haar levensdoel studeren en een mooie baan krijgen. Maar na dit incident besluit ze dat ze zich volkomen wil gaan verzetten tegen de Chinezen.

Belangrijke bijpersonen: Osher is een man die 20 jaar oud is. Hij trekt heel Tibet door, om boodschappen door te geven aan de Tibetaanse verzetters. Hij houdt van dieren en heeft respect voor alles wat leeft op de aarde. Ook hij ondergaat een ontwikkeling. Eerst was zijn levensdoel, in de voetstappen van zijn vader treden en zich verzetten tegen de Chinese onderdrukking. Maar wanneer hij samen met Sonam op reis gaat naar de grens, dan worden ze verliefd op elkaar. Hij wil graag bij Sonam blijven. Maar bij de rivier besluit hij om Sonam te verlaten, zodat de aandacht van de grenswachters op hem wordt gevestigd en Sonam een vrije doortocht heeft naar Nepal.

Anna is een rebelse Zweedse studente. Haar vader is ambassadeur in Tibet en was voorheen ambassadeur in Nepal. Ze komt in contact met Sonam bij een rondleiding door een tempel. Ze drinken nog een kopje thee samen en dan gaat Sonam weer weg. Ze ontmoeten elkaar weer bij die demonstratie en bij het consulaat in Nepal. Anna ondergaat zelf geen ontwikkeling.

6. Het verhaal speelt zich af in Tibet en Nepal. Deze landen bevinden zich op ‘het dak van de wereld’. Er zijn veel bergen en de lucht is er ijl. 7. Het verhaal speelt zich af in de jaren 90. Er wordt namelijk in vertelt dat de Dalai Lama vroeger de Nobelprijs voor vrede heeft gewonnen. De Dalai Lama won de Nobelprijs in het jaar 1989, dus het moet wel daarna zijn en aangezien de eerste druk van dit boek in 1999 heeft plaatsgevonden moet het verhaal wel in de jaren 90 hebben afgespeeld.

De verteltijd is ongeveer een maand. Het verhaal gaat over van dag tot dag. Er komt één opvallende tijdsversnelling in het verhaal voor. Nadat Sonam de rivier is overgestoken begint een nieuwe hoofdstuk en dan is ze opeens bij Anna. Daar is dus een stuk weggelaten. Het verhaal is bijna in z’n geheel chronologisch. Alleen wordt er later in het boek nog weer uitgelegd hoe Sonam uiteindelijk bij Anna terecht kwam, dat is een flash-back. 8. Het verhaal begint met een gebeurtenis. Sonam krijgt namelijk van haar leraar te horen dat ze niet wordt toegelaten op de Chinese universiteit. 9. Het belangrijkste probleem in dit boek is dat de Tibetanen worden onderdrukt door de Chinezen. Hun godsdienst (het Boeddhisme) wordt niet toegelaten door de Chinese regering. Het is zelfs zo erg dat hun geestelijke leider (de Dalai Lama) verbannen is naar buurland Indie. Ook worden alle Tibetaanse kloosters met de grond gelijk gemaakt en worden oude voorwerpen vernietigd. Het boek heeft daarin een slecht afloop. Want nog steeds wordt Tibet bezet door de Chinezen. En worden Tibetanen onderdrukt en afgeperst (Dit is vandaag de dag nog steeds zo, alleen is het iets minder erg). Het boek heeft een open einde. Het eindigt ermee dan Sonam die bij Anna in Nepal is een briefje krijgt van Osher, waarin staat dat alles goed met hem is. Maar je weet niet hoe het verder gaat met Sonam. Of ze nou meegaat met Anna naar Zweden om daar aan een universiteit te gaan studeren of dat ze in Nepal blijft of dat ze nog weer terugkeert naar Tibet. Ook weet je niet of de Chinezen zich terugtrekken uit Tibet. Het verhaal is realistisch, want de Chinezen zijn in het echt ook Tibet binnengevallen. 10. Het boek is geschreven uit het ik perspectief. Je bevindt je hele tijd in de gedachten van Sonam. Het perspectief wisselt niet in het verhaal. 11. De titel ‘Witte kraanvogel boven Tibet’ heeft een diepe betekenis. Met de witte kraanvogel wordt de Dalai Lama bedoelt. De titel komt voor in een Tibetaans liedje. Door dit lied te zingen spreken de Tibetanen elkaar moet in. Wat ze ermee proberen te zegen is: In de toekomst zal de Dalai Lama weer regeren over tibet. Dit lied zingt Osher wanneer hij samen met Sonam op de vlucht is. In de brief die hij Sonam stuurt staat ook maar één zin namelijk: ‘De Witte kraanvogel vliegt morgen boven Lithang’. Lithang is de streek waar Osher is geboren. Alle post wordt gecontroleerd door de Chinezen en zo vertelt hij Sonam dat het goed met hem gaat ( hij bedoelt in dit geval zichzelf met de witte kraanvogel) en dat hij bijna thuis is.

Thema

12. Het thema van dit boek is onderdrukking. De Tibetanen worden gedwongen zich aan te passen in eigenland. Als je ook maar iets deed wat niet mocht dan werd je gelijk al hard aangepakt door de Chinese politie en de soldaten. Maar je kan mensen niet verbieden een godsdienst die ze al jaren lang aanhouden zomaar op te geven. Maar toch wordt het van hen verlangt door de Chinezen. Er worden veel monniken vermoord en de Dalai Lama wordt verbannen.

Beoordeling

13. Het is een interessant boek. Je leert veel over de Tibetaanse cultuur en hun godsdienst het Boeddhisme. De schrijfster wil volgens mij twee dingen met dit boek, namelijk wat vertellen over de Tibetaanse onderdrukkind en tegelijkertijd een spannend verhaal maken. Dat is haar ook wel aardig gelukt. Je werd als het ware meegezogen in de gedachten van de hoofdpersoon. En zo werd je ook meegesleept in het verhaal. De opbouw van het verhaal is verrassend. Want in het begin verwacht je niet dat de ouders van Sonam ooit hun geboorteland Tibet zouden verlaten. Maar uiteindelijk doen ze dat wel, omdat ze anders in de gevangenis komen. De schrijfster heeft een leuke schrijfstijl. Ze gebruikt best veel Tibetaanse woordjes in haar verhaal. (amla= moeder, pala= vader) Dit maakt het lezen wat minder saai. Ze legt ook veel dingen over de cultuur uit. ( Ik heb geleerd dat Tibetanen heel rustig zijn, veel zwijgen, goed hun geduld kunnen bewaren en dat het Boeddhisme best een mooie godsdienst is) Al met al was het een leuk en interessant boek en heb ik veel van het boek geleerd.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.