Titelpagina
Titel : De Laatste Brief
Auteur : Hanneke de Jong
Uitgever : Malmberg, Den Bosch
Jaar van uitgave in het Fries : 2000
Jaar van uitgave in het Nederlands : 2003
Aantal bladzijdes : 156 Bladzijdes
Bekroond : de zilveren speld van de Friese jeugdboekenjury
Prijs : eervolle vermelding bij de Gouden Zoen
Biografie
Naam : Hanneke de Jong Geboren : 18 juni 1952 te Oldetrijne (Friesland)
Woont in : Franeker
Samen met : haar man en dochter
Heeft : drie kinderen (van wie twee uit huis)
Werkt : op de communicatieafdeling van een middelbare scchool
Hobby’s : wandelen, fietsen, op vakantie gaan (in de zomer het liefste naar Zweden, in de winter naar La Palma)
Lievelingskleur : blauw, hoewel ze rood ook prachtig vind
Favoriete muziek : van klassie tot pop, als het maar melodieus is
Favoriete kinderboek : Als kind hield ze erg van Jonges fan Gaasterlân, omdat haar vader, bij wie ze in de klas zat, het zo mooi voor kon lezen. Een ander boek dat veel indruk op haar gemaakt heeft , is Gebr. Van Ted van Lieshout. Ze vond het zo mooi, dat ze het ook aan haar kinderen heeft laten lezen.
Over Hanneke
Hanneke de Jong is geboren in Oldertrijne, een dorpje in Friesland.
Toen ze drie jaar was, verhuisde ze naar Sint Nicolaasga omdat haar vader daar hoofd werd van een basisschool. Omdat Hanneke, net als haar vader, in het onderwijs wilde werken, ging ze naar de Pabo in Heerenveen. Ze haalde haar diploma en werd lerares. Eerst in Beusichem in de Betuwe en later in Grou, terug in Friesland. Toen ze trouwde en kinderen kreeg, stopte ze met werken. Maar het onderwijs bleef trekken. Ze besloot een lesbevoegdheid te gaan halen om Fries te kunnen geven.
Nu werkt ze bij de afdeling PR en communicatie van een middelbare school in Leeuwarden.
Over het schrijven van boeken Hanneke is altijd gek op lezen geweest. Vooral op sprookjes of spannende boeken. Geen wonder dat het eerste wat ze schreef (musical)sprookjes waren. Dat beviel haar goed en ze ging verhalen schrijven. Een aantal van haar kinderverhalen werd in bundels geplaatst en ze schreef nog vijf musicals. Toen ze het gevoel kreeg dat dat te veel een ‘kunstje’ werd begon ze met het schrijven van kinderboeken. Al deze boeken verschenen in het Fries, haar moedertaal. Dit is de taal waarin Hanneke denkt en droomt, de taal waarin ze het lezen en schrijven heeft geleerd. Ze vindt het belangrijk dat Friese kinderen in hun eigen taal boeken kunnen lezen. In 199 werd De lêste brief gepubliceerd. Hanneke maakte zelf een Nederlandse vertaling van dit boek: De laatste brief. Tot nu toe is dit het enige boek van Hanneke de Jong in het Nederlands vertaald.
Over “De laatste brief” Om aan haar eerste jeugdboek De lêste brief te kunnen werken, zonderde ze zich af in een stacaravan in Gaasterland. Voor de keuze van de titel heeft ze haar derde klas naar een mening gevraagd. “De leerlingen mochten punten geven, met hun argumenten erbij. Zo werden ze het samen eens over De lêste brief”. Zo langzamerhand neemt het schrijven een steeds grotere plaats in haar leven in. “Het liefst wisselt ze het schrijven van jeugdromans af met sprookjesachtige verhalen waarin ze met haar eigen fantasie in kan uitleven.” Ook na het schrijven van De laatste brief gaat ze ’s zomers naar Gaasterland om aan haar volgende boek te werken. Ze geniet van de afwisseling van de rust in haar caravan en het wandelen en fietsen door de bossen en langs het Ijselmeer.
Bibliografie
Hanneke de Jong heeft nog 8 andere boeken geschreven waarvan er 1 in het nederlands vertaald is en de rest van haar boeken zijn in het Fries.
Titel De Nederlandse vertaling van Jaar van uitgave het boek als het nodig is
Boek in het Nederlands: De lêste brief De laatste brief 1999
Boeken in het Fries:
De kraan seit: drip De kraan zegt: drip 1992
Tsien fersnellingen Tien versnellingen 1994
Aanst as it tsjuster wurdt - 1995
De griene fretop - 1996
De heasten fan Sjaerdemastate - 2000
De vragen + antwoorden
1. Titel: De titel van het boek is “De laatste brief”
2. Schrijver/ Schrijfster: De schrijfster van dit boel is “Hanneke de Jong”
3. Wat is het genre? De genre van dit boek is “probleem”. Het is een probleem boek, omdat Berber op een gegeve moment niet meer tegen het schrijven van briefjes van haar moeder kan.
4. Onderwerp (Waar gaat het boek over?) het onderwerp is “Berber word eindelijk vrij gelaten door haar moeder”.
Hoe weet je dat het hier over gaat? (Leg uit met een voorbeeld) Dat weet ik, omdat dat aan het eind van het verhaal verteld word.
5. Wie is/zijn de belangrijkste persoon/personen? Berber is de belangrijkste persoon in dit boek. De moeder van Berder is na Berber de belangrijkste persoon
6. Beschrijf wat je weet van deze perso(o)n(en):
Berber :Berber is een meisje van 15, bijna 16 jaar.
Haar ouders zijn gescheiden. Ze is erg onbegripvol voor haar erg verwarde moeder. Zo kan ze bijvoorbeeld de briefjes van haar moeder niet waarderen, ook al is dat de enige manier waarop haar moeder zich kan uiten. Ook is ze erg opstandig. Ze heeft vaak ruzie met haar moeder om kleine dingen.
Berber is geen prater. Ook al weet haar vriendin dat ze ergens mee zit, ze durft het haar niet te vertellen. Bang dat mensen anders tegen haar aan gaan kijken en haar gaan verwijten dat ze een gestoorde moeder heeft.
Ze kan moeilijk dingen loslaten, ook al probeert ze het hard. Zo blijven de briefjes van haar moeder het hele boek in haar gedachten. Pas op het eind vraagt ze haar moeder er naar. Ook is ze af en toe gemeen. Ze zegt dingen waarvan ze weet dat ze die niet kan zeggen. Soms gewoon om haar moeder
dwars te zitten, soms omdat ze daar zin in heeft.
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
M.
M.
de uitverij is niet Malmberg maar Van Goor!!!!!!
13 jaar geleden
Antwoorden