Titel
Zwemmen met droog haar (1991). Eerste druk.
Uitgeverij
De Bezige Bij. Amsterdam, 1991.
Motto
Geen.
Titelverklaring
Zwemmen met droog haar is een roemeense uitdrukking. Het betekent zoiets als: Wel aan de goede kant staan maar niet je handen vuil maken. Het slaat op de familie van Kooten die wel Ralu helpt maar alleen af en toe een cadeautje stuurt en meer niet.
Intrige
Hoever moet je gaan om je medemens te helpen?
Thema
Dit kun je kortweg het menselijk tekort noemen. Of: Wie het in Nederland goed heeft, kan het pijnlijk verkeerd hebben wanneer hij elders goed wil doen; zonder dat hij weet wat hij eigenlijk fout deed. Kees vindt dat hij en zijn gezin zich in feite maar gemakkelijk van hun verplichtingen jegens hun medemens hebben afgemaakt. Af en toe een cadeautje sturen en verder gewoon in weelde leven.
Tijd
De tijd zal wel in 1991 zijn geweest want toen is het boek geschreven en was het programma Keek op de Week op de TV.
Plaats
De plaats is niet bekend.
Karakter- en persoonsbeschrijving + relatie tot anderen
Kees van Kooten is de schrijver van het verhaal. Hij vindt het in het begin nog wel leuk maar hoe langer Ralu Blijft des te meer hij zich minder vrij gaat voelen in z'n eigen huis. Ralu Balescu brengt een bezoek aan de familie van Kooten. Ze is een pittige tante. Ze weet alles beter en probeert altijd af te dingen. Barbara is de vrouw van Kees en de vriendin van Ralu. Over haar persoonlijkheid wordt weinig in het boek verteld.
Vertelsituatie
We zien het verhaal door de ogen van Kees van Kooten, de hoofdpersoon. Er is sprake van een personaal perspectief.
Gegevens van de schrijver
a. Cornelis (Kees) Reinier van Kooten werd geboren in Den Haag.
b. Andere boeken van Kees van Kooten:
Koot graaft zich autobio
Veertig
Modernismen
c. Historische feiten:
Geen.
d. Autobiografische gegevens:
Kees van Kooten heeft zelf het programma 'Keek op de Week' gepresenteerd.
Genre
Proza; korte verhalen
Opvallende zaken
Het hele boek is opgedragen aan Eleonora.
Korte inhoud
Tien jaar geleden heeft Barbara, de vrouw van de verteller Kees van Kooten zelf, in Roemeni‰ kennis gemaakt met Ralu Balescu. Ze werden vriendinnen en bleven met elkaar schrijven. In maart 1990 is Barbara naar Roemeni‰ teruggegaan, als Ralu's gast, en heeft haar bezoek opgenomen op video. Ze heeft de president Iliescu gefilmd, die op het plein van de Nationale Eenheid zijn bevrijde landgenoten toesprak. In januari 1991 brengt Ralu een tegenbezoek in Nederland. Kees en z'n familie sloven zich uit om het Ralu naar haar zin te maken. Ze doen net alsof ze blij zijn met de cadeaus die ze van Ralu hebben gekregen, maar die later toch van slechte kwaliteit bleken. Voor elke dag is en programma opgesteld en wordt er iets bijzonders gegeten.
De afgelopen jaren hebben zij uit Ralu's brieven haar levensomstandigheden leren kennen. Ze is 2 keer getrouwd geweest. De eerste keer is haar man er vandoor gegaan en de tweede heeft zij zelf buiten de deur gezet. Ze werkt op de afdeling statistieken van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ze heeft 2 kinderen en heeft elke dag veel improvistaievermogen nodig om rond te komen. Toen president Ceausescu verdreven was, was zij laaiend enthousiast geweest, maar nu heeft haar geestdrift plaatsgemaakt voor teleurstelling. De nieuwe machthebbers zijn geen haar beter dan de oude.
De van Kootens worden op den duur doodmoe van hun geforceerde gastvrijheid en de noodzaak de hele dag engels te spreken. Kees is dan ook blij als hij er 2 dagen uitkan om ergens in Brabant voor te lezen uit eigen werk. Als hij weer thuis is begint hij Ralu te ontlopen en met z'n vrouw komt hij tot de conclusie dat hun gevoelens voor haar meer op medelijden dan op liefde rusten.
Kees heeft een afspraak met het CBS (Centraal Buro voor de Statistiek) voor Ralu gemaakt. Terwijl zij wordt rondgeleid koopt Kees in de Hema allerlei spulletjes die hij haar mee wil geven als ze weer naar huis gaat.
Op een avond bekijken ze het programma Keek op de Week. Daarin worden opnamen getoond die Barbara vorig jaar in Roemeni‰ heeft gemaakt van Ralu en haar familie. Kees is alleen vergeten dat in een van de sketches kleren worden gebruikt die Ralu voor hen gemaakt heeft. Als die kleren in een klucht gebruikt worden gaat Ralu beledigd naar boven en stapt de volgende dag nog op de trein en gaat terug naar Roemenië.
Twee weken later schrijft Ralu Barbara een brief waarin zij zich verontschuldigd dat het bezoek zo is afgelopen. Ze neemt de schuld helemaal op zich. Door de cadeaus van de familie van Kooten te accepteren heeft zij verkeerde verwachtingen gewekt. Ze Verbreekt met deze brief de relatie tussen hen. Toch neemt Kees zich voor om Ralu's lievelingsmuziek op te nemen en het haar op te sturen.
REACTIES
1 seconde geleden
H.
H.
hey hey
ik heb gebruik gemaakt van jou verslag, ik het was goed bruikbaar, dat is eigenlijk het enigste dat ik wilde zeggen.
20 jaar geleden
Antwoorden