Wolkers, Jan Zomerhitte Amsterdam 2005 (1e druk)
Informatie over de schrijver:
Jan Wolkers (geboren 26 oktober 1925 in Oegstgeest) is een Nederlandse schrijver, columnist en kunstenaar. Sinds 1980 woont Wolkers op Texel, van waaruit hij verschillende boeken schreef. Bekende werken van Wolkers zijn onder andere de kus en terug naar Oegstgeest. In 1989 won Wolkers de P.C. Hooftprijs, welke hij niet in ontvangst nam, omdat Marten Toonder, stripauteur, nog nooit een grote literaire prijs had gekregen.
A. Verwachtingen en eerste reactie.
Jan Wolkers staat in de Nederlandse literatuur hoog aangeschreven. Het zal dan ook niet voor niets zijn dat hij is gevraagd om het boekenweekgeschenk van 2005 te schrijven. Omdat Zomerhitte een boekenweekgeschenk is, verwacht ik dat het een klein, niet al te ingewikkeld romannetje zal zijn of misschien wel een novelle. En waarschijnlijk zal het niet zo veel diepgang hebben. Wat ik en de bibliotheek van anderen hoor, klinkt me erg leuk in de oren. Ook de plek waar het zich afspeelt, een van de Waddeneilanden, komt mij bekend voor.
B. Samenvatting en analyse
Korte samenvatting van het boek
Een fotograaf, de ik, is naar een Waddeneiland afgereisd voor een natuurreportage. Op het naaktstrand ontmoet hij een prachtige vrouw die grote indruk op hem maakt. Later leert de fotograaf een man kennen genaamd Federici. Tussen hen beiden ontstaat een merkwaardige vriendschap die lijkt te draaien om de vrouw. De vrouw, Kathleen blijkt betrokken te zijn bij drugsdeals. De fotograaf betrapt Kathleen, haar baas en diens bodyguard wanneer zij met een drugstransport bezig zijn; hij slaagt erin de rugzak met drugs te stelen.
Tijdens een gevecht waarin de bodyguard met de fotograaf wil afrekenen, vermoordt de fotograaf de bodyguard. De fotograaf zegt tegen ieder op het eiland dat hij niets weet van de verdwijning van de bodyguard. Kathleen vermoedt echter dat de fotograaf van meer weet. Hij vertelt haar dat de bodyguard er met een maat vandoor is en dat deze twee de drugs hebben meegenomen. De fotograaf en Kathleen krijgen een relatie. Kathleen wil de drugsbaron vermoorden omdat zij doodsbang is voor hem. Nog voor zij dit heeft kunnen doen, pleegt deze zelfmoord nadat hij heeft gehoord dat zijn handlanger er met de drugs vandoor is. Kathleen en de fotograaf verlaten het eiland en gaan samenwonen.
Technische analyse
Perspectief:
De roman wordt verteld door een ikfiguur: de fotograaf.
Het is niet verwonderlijk dat Wolkers voor een fotograaf kiest. Wolkers is zowel schrijver als beeldhouwer. Hij is dus gewend om waar te nemen en professioneel te kijken. Ook een fotograaf moet beroepshalve goed kijken.
Thema:
Het thema van de boekenweek 2005, het jaar van het verschijnen van Zomerhitte, was De Vaderlandse geschiedenis. Voor het geschenk was het niet noodzakelijk dit thema uit te werken.
Centraal in Zomerhitte staat de lofzang op de liefde en de zoektocht naar de vrouw. Een al wat oudere fotograaf ontmoet op het naaktstrand een mooie jonge vrouw. Ze raken met elkaar in gesprek en het is duidelijk dat de fotograaf verliefde gevoelens voor haar koestert. Hij probeert op alle mogelijke manieren contact met haar te zoeken en speurt steeds het eiland af naar haar aanwezigheid.
Tijd:
Het verhaal wordt chronologisch verteld: er zijn geen flash backs. Er worden geen grote sprongen in de tijd gemaakt.
De verteltijd is 92 bladzijdes en de vertelde tijd is ongeveer een week.
De tijdsaspecten zijn de gebeurtenissen die zich afspelen in de zomer. Het is een hete zomer. Aangezien er wordt gesproken over betalingen op het terras in euro's, moet het verhaal zich afspelen na 1 januari 2002. Het is niet onredelijk dat de hete zomer van 2003 model heeft gestaan. Kathleen vertelt dat zij in 1978 geboren is. Dat zou betekenen dat ze 25 jaar zou zijn, wat heel aannemelijk is.
Personages:
De fotograaf
De fotograaf is de hoofdpersoon en de verteller van het verhaal. Hij wordt geen enkele keer met een naam aangesproken. De man is een natuurfotograaf die voor een opdracht tijdelijk het eiland bewoont. Hij wordt daar verliefd op Kathleen, een meisje dat hem ontzettend intrigeert door haar uiterlijk en haar haargroei op bepaalde plaatsen. Doordat hij zo gek van haar is, raakt hij ongewild verwikkeld in heroïne smokkel praktijken. Gelukkig loopt dit voor hem goed af. Door zijn toedoen loopt het echter met anderen een stuk minder goed af.
In het slot van het verhaal verlaat de fotograaf het eiland met Kathleen als zijn toekomstige vrouw.
Kathleen
Kathleen is de vrouw waar de fotograaf zo gek op is. De eerste indruk die je van haar krijgt is zeker niet slecht. Ze is heel knap en ze komt niet over als een vrouw die in het criminele circuit actief is. Naarmate het verhaal vordert, kom je erachter dat ze toch niet zo normaal is. Ze krijgt geld om zich te bevredigen voor een oude man, die later haar baas blijkt te zijn, en ze schaamt zich ook niet om dit voor anderen te doen.
Federici
Federici is een vriend van de fotograaf. Zij leren elkaar in het begin van hetboek kennen, wanneer de fotograaf op Kathleen moet wachten. Federici is een wijze man, die al veel heeft meegemaakt in het leven. Hij vertelt veel over de tijd dat hij nog met zijn bazin, de Rich Old Lady door Europa reisde. Ook geeft hij de fotograaf adviezen, die hij goed kan gebruiken. Hij is de steun en toeverlaat van de fotograaf, met deze deelt hij de interesse voor Kathleen.
D. Eindoordeel en evaluatie
Achteraf blijken mijn verwachtingen meer dan waar! Jan Wolkers heeft een erg mooi en goed boek geschreven. Hoewel het verhaal niet al te ingewikkeld was, was het zeer boeiend. Ik heb nog niet veel ander werk van Jan Wolkers gelezen, maar ben dat nu wel van plan.
In dit boek lijkt het echt alsof de hoofdpersoon een eigen leven gaat leiden in je hoofd, wat ik erg goed vind.
REACTIES
1 seconde geleden