Welke scholen overweeg jij bij je studiekeuze?

Doe mee aan dit onderzoek over jouw studiekeuze en maak kans op een Bol.com bon van 25 euro.

Wie niet weg is wordt gezien door Ida Vos

Beoordeling 6.4
Foto van een scholier
Boekcover Wie niet weg is wordt gezien
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • groep 8 | 493 woorden
  • 23 januari 2008
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 6.4
19 keer beoordeeld

Boekcover Wie niet weg is wordt gezien
Shadow
Wie niet weg is wordt gezien door Ida Vos
Shadow
Wie niet weg is wordt gezien

De schrijfster:
Ida Vos
Ida Vos is een joodse mevrouw die de oorlog heeft meegemaakt. Ze heeft haar herinneringen van de oorlog opgeschreven in boeken.

De Titel:
Wie niet weg is wordt gezien

Genre:
Een waar gebeurd verhaal uit de tweede wereld oorlog.

Beschrijving van de hoofdpersoon(en):
Rachel is een joods meisje van elf jaar en is een meisje dat intelligent is en vrolijk en een doorzetter en erg zorgzaam vooral voor haar familie.

Tijd en Plaats:

1940 tot en met 1945
Rotterdam
Rijswijk
Schipluiden in een pastorie
Hoorn
Venhuizen

Samenvatting in hoofdlijnen:
Dit boek gaat over een meisje Rachel dat elf jaar oud is en joods als de oorlog begint. Steeds vaker mag ze dingen niet meer, het mag niet meer omdat het verboden is voor joden, het mag niet meer van de Duitsers, de moffen. Ze moet ook van de moffen naar een andere school, een school voor joden waar niet-joden niet mogen komen met ook joodse leraren. Ze moet steeds onderduiken van adres tot adres en dat is een heel avontuur. Ze verliest haar ouders soms ook, dan mogen haar ouders niet mee naar het volgende onderduik adres. Ze krijgt steeds meer regels en ze krijgt ook een andere naam: Ria.

Ze mag ook niet naar buiten. En dat is ook wat Rachel heel jammer vind, ze kan nu niet meer met vriendinnetjes buiten spelen. Haar zusje en vader en moeder krijgen ook een andere naam.  Het was vreselijk voor Rachel in de oorlog. Ze verliest ook familieleden in de oorlog. Ze verliest onder andere haar oom haar opa en oma van haar vaders kant en een paar nichtjes en neefjes. Maar er zijn ook leuke dingen voor Rachel ze ziet bijv. aan het eind van de oorlog haar andere opa en oma terug, de ouders van haar moeder.


Titel verklaring:
De titel komt uit het verhaal, het is een gebeurtenis dat in het boek voorkomt, als ze aan het onderduiken is. Ze hebben met de mensen van de ondergrondse afgesproken dat, ze als er iets verdachts is, op een fluitje blazen en dan moeten ze naar boven en de trap omhoog halen. En wie dan niet weg is naar boven kan worden gezien door de Duitsers.

De bedoeling van de schrijfster:
De schrijfster Ida Vos heeft met dit boek bedoeld te laten zien hoe vreselijk het is voor kinderen in de oorlog, Het gebeurd namelijk nog steeds.
Ze vindt dat het goed is, Om mensen die in vrijheid mogen leven, iets mee te laten voelen van de angst die vervolgde kinderen moeten doorstaan.

Eigen mening:
Ik vind dat het een ongelofelijk mooi boek is als je meer wilt weten over de tweede wereld oorlog en hoe het is om onder te duiken als kind.
Het is een goed boek en helemaal niet saai! Het is ook niet zo’n boek waar je even doorheen moet je wilt dit boek gewoon lezen. Het is een spannend ontroerend en vooral niet saai boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Wie niet weg is wordt gezien door Ida Vos"