Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

Voor een halve zak drop door Jan de Zanger

Beoordeling 6.1
Foto van een scholier
Boekcover Voor een halve zak drop
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • Klas onbekend | 1817 woorden
  • 28 maart 2001
  • 45 keer beoordeeld
Cijfer 6.1
45 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Jan de Zanger
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1984
Pagina's
186
Oorspronkelijke taal
Nederlands

Boekcover Voor een halve zak drop
Shadow
Voor een halve zak drop door Jan de Zanger
Shadow
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

1.3 Omvang:
175 pagina’s

1.4 Jaar van uitgave:
1990 (2e druk)

1.5 Datum leesverslag:
12 Februari, 2001

2. Inhoud en opbouw:

2.1 Typering:
2.1.1 Het gaat om een jeugdnovelle
2.1.2 Het is een novelle

2.2 Samenvatting:
Frank maakt ruzie met Heleen, op wie hij verliefd is. Ze had voor hem een Sinterklaascadeau moeten maken, maar zij ruilde haar lot om met haar beste vriendin, Annemarie, die op Frank verliefd was. Aangezien Heleen verzot is op drop, krijgt ze een halve zak drop in ruil voor haar lootje. Frank denkt dat hij voor Heleen niet meer waard is dan een halve zak drop.

2.3 Decor

2.3.1 Het verhaal speelt zich in het heden af. Wanneer je de klassenfoto bekijkt, vermoed ik dat het verhaal zich rond de jaren tachtig afspeelt.

2.3.2 Het hele verhaal speelt zich in een plaats in Nederland af (de plaats wordt niet genoemd).

2.3.3 Het verhaal speelt zich op verschillende plaatsen af, bijvoorbeeld op school, bij Frank thuis , bij Aad, in de discotheek of gewoon op straat.
Er wordt erg vaak van ruimte verwisseld. Het schoolgebouw is erg onpersoonlijk, waardoor de sfeer rondom de school erg kil aanvoelt.

2.4 Tijdsverloop

2.4.1 Tussen het begin en het einde van het boek zit ongeveer een half jaar.

2.4.2 Het hele verhaal loopt ongeveer in dezelfde snelheid.

2.4.3 Het verhaal is geschreven in chronologische volgorde. Er worden geen grote stukken tijd overgeslagen en er zitten geen flashbacks in.

2.5 Verhaalpersonen

2.5.1 Hoofdpersonen:
De hoofdpersoon is de 16-jarige Frank de Jong.
Frank is een jaar blijven zitten op school. Hij is erg stil in de klas omdat hij de oudste is en er niks voor voelt om met ‘’die kinderachtige jochies” uit zijn klas om te gaan. Met de meisjes gaat hij niet om. Bij zijn vrienden is hij een heel stuk wilder. Hij gaat goed met zijn vrienden om. Frank is erg gevoelig.

2.5.2 Bijpersonen:
Heleen Verhagen is een mooi meisje, intelligent, rustig, aardig en heeft een positief en open karakter. Ze kan goed luisteren en maakt een vrij volwassen indruk.
Ze is al erg lang bevriend met Annemarie en ze is verliefd op Frank.

Annemarie heeft ongeveer hetzelfde karakter als Heleen,alleen is ze snel jaloers en maakt ze zich snel ergens druk om.

Gonny is het zusje van Aad en zij komt over als een braaf meisje. Maar ondertussen sloopt ze een sigarettenautomaat. Dit echter naar aanleiding van het feit dat zij ook al verliefd is op Frank.

Aad en Wout zijn oude vrienden van Frank. Ze zijn erg egoïstisch en denken alleen aan zich zelf.

2.5.3 Frank en Heleen worden verliefd op elkaar.
Frank maakt ruzie met Heleen omdat ze haar lot ruilt
Annemarie is de beste vriendin van Heleen.
Annemarie is ook verliefd op Frank.
Frank is echter niet verliefd op Annemarie.
Annemarie is erg jaloers op Heleen.
Aad en Wout zijn oude vrienden van Frank.
Het zusje van Aad, Gonny, is ook verliefd op Frank.
Zij toont zich erg agressief en sloopt een sigarettenautomaat, doordat ze erg boos is op Frank.

2.6 Vertelwijze

2.6.1 De schrijver gebruikt in dit verhaal hij/zij. Het verhaal speelt af om de hoofdpersoon Frank.

2.7 Structuur

2.7.1 Dit boek heeft 21 hoofdstukken.

2.7.2 Er is sprake van een informatieve opening: de personen worden meteen
omschreven.

2.7.3 Het verhaal heeft een gesloten einde: Frank komt er namelijk achter dat Aad en Wout geen echte vrienden zijn. Hij voelt zich erg gelukkig met Heleen.

3.0 Motieven/Thema/Titelverklaring

3.0.1 Liefde en Criminaliteit vind ik de belangrijkste motieven in dit verhaal.

3.0.2 Volgens mij gaat het om het volgende thema:
De hoofdpersoon Frank maakt ruzie met Heleen, op wie hij verliefd is. Ze had voor hem een Sinterklaascadeau moeten maken, maar ruilde haar lot om met een vriendin die op Frank verliefd was.

3.0.3 Aangezien Heleen verzot is op drop, krijgt ze een halve zak drop in ruil voor haar lot. Frank denkt dat hij voor Heleen niet meer waard is dan een halve zak drop. Vandaar is deze titel gegeven aan dit boek.

4.0 Persoonlijk oordeel

4.0.1 Het mooiste gedeelte vind ik het gedeelte wanneer de waarheid naar boven komt over wie nu de dader was en Frank onschuldig bleek te zijn.

4.0.2 Andere boeken van deze schrijver ken ik niet.

4.0.3. Ik vond het een erg duidelijk geschreven boek. Het was wel gemakkelijk te lezen en het bleef leuk, omdat de hoofdpersonen rond mijn eigen leeftijd zijn. Het boek is soms romantisch en dan weer spannend, de gedachten van de personen worden goed beschreven. De liefde en de spanningen maken het boek goed, maar ik had een ander einde verwacht. De vriendschap tussen de meiden had ik niet verwacht. Ik vond het een erg leuk boek om te lezen.

5.0 Informatie over de Auteur

5.0.1 Over Jan de Zanger heb ik het volgende gevonden in de bibliotheek:
Geboortedatum: 4 juli 1932
Geboorteplaats: Schiedam, Nederland
Overleden: 14 januari 1991

Biografie: Na de oorlog werd Jan de Zanger om aan te sterken door zijn ouders naar Denemarken gestuurd. In Nederland behaalde hij zijn H.B.S.-diploma en daarna ging hij weer naar Scandinavië, waar hij verschillende baantjes had. Hij studeerde Nederlands en was van 1957 tot 1977 leraar in Schiedam en Lochem. Omdat Deens zijn tweede moedertaal was geworden, begon hij in de jaren '60 boeken en verhalen te vertalen; niet alleen uit het Deens, maar ook uit het Zweeds en het Duits. Later begon hij ook zelf te schrijven. In 1967 verscheen zijn eerste gedichtenbundel. Zijn eerste kinderboek kwam pas 14 jaar later uit. Intussen was hij in 1977 gaan werken bij een organisatie op het gebied van lees- en literatuuronderwijs. Hij overleed tijdens een bezoek aan Denemarken.
Profiel: Jan de Zanger schrijft boeken voor kinderen vanaf een jaar of 12. In zijn eerste boeken speelt de romantiek een belangrijke rol: een jongen (de hoofdpersoon van het boek) en een meisje zoeken samen iets uit en krijgen daardoor een relatie. Doordat ze vaak stukje bij beetje achter de waarheid komen, hebben de boeken ook iets detectiveachtig. Vaak treden er jongeren in op die om de een of andere manier afwijken: ze zijn gehandicapt, hebben een andere huidskleur, zijn homoseksueel. In de latere boeken wordt de aandacht voor de karakters van de personen groter. Jan de Zanger schreef ook een paar boeken voor dove kinderen.
Boeken:
1981 Ben is dood (Leopold / 4e druk 1993)
1983 Gekke Bril en gekke Rooie (Leopold)
1983 Ik ben naar Wladiwostok (Leopold / 2e druk 1992)
1984 Voor een halve zak drop (Leopold / 2e druk 1990)
1985 De opschepper (Leopold)
1986 De knikker (Leopold)
1986 Desnoods met geweld (Leopold / 3e druk 1991)
1987 De twee-bloed (Leopold)
1988 Dit been is korter (Leopold / 3e druk 1992)
1988 Poepoe (Leopold)
1989 De mensen kijken altijd zo (Leopold)
1990 Hadden we er maar wat van gezegd! (Leopold / 3e druk 1992)
1995 Poepoe & De mensen kijken altijd zo : dubbelboek (Leopold)
Bekroningen:
1989 Tip van de Nederlandse Kinderjury 10 t/m 12 jaar voor Poepoe
1991 Tip van de Nederlandse Kinderjury 13 t/m 16 jaar voor Hadden we er maar wat van gezegd!

6.0 Uittreksel
Frank de Jong is met zijn vrienden Aad en Wout op zaterdagavond de stad ingegaan. De rustige avond liep onbedoeld uit op een aantal vernielingen (een sigarettenautomaat en een ruit van een woning). Frank voelt zich schuldig, hij denkt steeds aan de oude man die achter de ruit stond. Hij loopt regelmatig door de straat om zichzelf gerust te stellen.
Zijn vrienden vergeten snel. Frank voelt dat hij van hen vervreemdt. Ze praten alleen nog maar over meisjes. Ze beleven andere dingen omdat ze samen op een andere school zitten. Frank wil laten zien dat hij ook iets durft; dat hij geen ‘zacht ei’ is. Hij vernielt een schooldeur zodat die tegen een leraar aan valt. Daarna hangt hij de deur weer op zijn plaats. Hij bereikt zijn doel met deze daad. Geen straf (behalve thuis), maar wel aanzien in de klas vooral bij Annemarie en Heleen. Twee meisjes uit zijn klas.

Frank is nu niet meer eenzaam in de klas. Nadat hij op de verjaardag van Annemarie geweest is, gaat hij veel om met Annemarie en Heleen. Heleen vindt hij steeds aardiger. Hij begint verliefd op haar te worden en als ze hem na schooltijd opwacht weet hij het zeker. Heleen is echter gekomen om hem te vertellen dat ze ruzie met Annemarie gemaakt heeft. Dan blijkt dat Heleen en Annemarie hun loten voor het Sinterklaasfeest geruild hebben. Heleen heeft het briefje met Frank’s naam aan Annemarie gegeven in ruil voor een halve zak drop. Annemarie was verliefd op Frank dus wilde ze het briefje graag hebben. Frank is teleurgesteld en bedroefd. Hij stelt vast dat hij voor Heleen niet meer waard is dan een halve zak drop. Hij komt tot de conclusie dat Heleen hem niet aardig vindt. Hij voelt zich nog ellendiger als hij door zijn vrienden aan een meisje (Tineke) gekoppeld wordt. Hij wil haar eigenlijk niet, maar probeert toch om haar te versieren. Als zij weigert voelt hij zich ‘belazerd’. Hij reageert zijn woede af door het gooien van sneeuwballen tegen reclameborden. Dan komt de politie en neemt hem (en zijn vrienden Aad en Wout) mee. Frank wordt ondervraagd. Hij bekent de vernieling en de eerdere vernieling van de ruit en de schooldeur.

Een tijd lang had Frank zich beroerd gevoeld. Niet alleen vanwege de politie, maar hij had ook een dubbele longontsteking opgelopen. Hij is moe en denkt dat niemand iets om hem geeft: zijn vrienden niet en Heleen ook niet. Maar hij vergist zich. Hij krijgt bezoek van twee meisjes; Gonny (het zusje van Aad) en Heleen. Ze zijn allebei verliefd op hem. Als Gonny weg is praat Frank lang met Heleen. Eindelijk kunnen ze alle misverstanden oplossen en zoenen ze elkaar telkens weer.

Op school hoeft Frank niet uit te leggen waarom hij de reclameborden vernield had. Later moet Frank echter plotseling bij de rector komen. Hij wordt opnieuw verdacht van vandalisme. De sigarettenautomaat en de ruit die eerder vernield waren, zijn nu weer kapot gegooid. Frank begrijpt de beschuldiging niet. Hij was die avond alleen even in de stad om Heleen thuis te brengen.

Heleen vindt dat hij alles moet uitleggen. Hij moet de agent vertellen over het misverstand met Heleen en Annemarie en de mislukte versierpoging bij Tineke. Ook moet hij vertellen dat hij zich ongelukkig voelde en zijn woede en machteloosheid wilde afreageren. Als Heleen en Frank op het politiebureau alles uitleggen blijkt dat Annemarie in een briefje geschreven heeft dat ze Frank gezien had in de stad.
Ze had gelogen omdat ze jaloers was op haar vriendin Heleen. Frank is nu niet langer meer de hoofdverdachte van de vernielingen. Heleen en Frank vragen zich echter steeds af wie het dan wel gedaan kan hebben. Dan ontmoet Frank Gonny. Ze bekent dat zij het gedaan heeft. Ze was verliefd op Frank, maar ze merkte dat hij verliefd was op Heleen en niet op haar. Ze hoopte dat Heleen hem zou verlaten als ze hoorde dat Frank weer een ruit ingegooid had. De volgende dag vertelt Gonny haar verhaal aan de politie.
Enkele maanden later ontmoet Frank zijn oude vrienden. Ze maken gemene opmerkingen over zijn vriendin Heleen. Frank breekt definitief met het verleden en gaat verder om met Heleen en Annemarie die weer vriendinnen geworden zijn.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.