Eerste druk 1984
Titelverklaring
De hoofdpersoon Frank maakt ruzie met Heleen, pop wie hij verliefd is. Ze had voor hem een sinterklaascadeau moeten maken, maar ruilde haar lot om met een vriendin die op Frank verliefd was. Omdat Heleen verzot is op drop, krijgt ze een halve zak drop in ruil voor haar lot. Frank denkt dat hij voor Heleen niet meer waard is dan een halve zak drop.
Genre
Roman
Hoofdpersoon
Frank de Jong, hij is een jongen van 16 jaar en hij zit in 3-havo, hij is een keer blijven zitten en bemoeide zich eerst niet veel met zijn klasgenoten. Hij vond ze te kinderachtig. In de loop van het verhaal verandert hij echter zijn mening.
Frank is een jongen met een rustig karakter.
Waar
In de stad waar Frank woont, een provinciestad.
Wanneer
Het verhaal speelt zich af in deze tijd, maar van een echt duidelijke tijdsaanduiding is geen sprake.
Thema
Verliefd zijn
Perspectief
Het verhaal wordt verteld vanuit het gezichtspunt van de hoofdpersoon. Er is dus sprake van een personaal perspectief.
Tijd
Het verhaal is geschreven in chronologische volgorde. De schrijver gaat soms uit van bepaalde situaties en beschrijft dan wat er aan voorafging.
De vertelde tijd is 6 maanden (van november tot en met april).
Opbouw
Het boek heeft 186 bladzijden en bestaat uit 21 hoofdstukken.
Verhaallijn
Frank de Jong is met zijn vrienden Aad en Wout op zaterdagavond de stad ingegaan. De rustige avond liep onbedoeld uit op een aantal vernielingen (een sigarettenautomaat en een ruit van een woning). Frank voelt zich schuldig, hij denkt steeds aan de oude man die achter de ruit stond. Hij loopt regelmatig door de straat om zichzelf gerust te stellen.
Zijn vrienden vergeten snel. Frank voelt dat hij van hen vervreemdt. Ze praten alleen nog maar over meisjes. Ze beleven andere dingen omdat ze samen op een andere school zitten. Frank wil laten zien dat hij ook iets durft; dat hij geen ‘zacht ei’ is. Hij vernielt een schooldeur zodat die tegen een leraar aan valt. Daarna hangt hij de deur weer op zijn plaats. Hij bereikt zijn doel met deze daad. Geen straf (behalve thuis), maar wel aanzien in de klas vooral bij Annemarie en Heleen. Twee meisjes uit zijn klas.
Frank is nu niet meer eenzaam in de klas. Nadat hij op de verjaardag van Annemarie geweest is, gaat hij veel om met Annemarie en Heleen. Heleen vindt hij steeds aardiger. Hij begint verliefd op haar te worden en als ze hem na schooltijd opwacht weet hij het zeker. Heleen is gekomen om hem te vertellen dat ze ruzie met Annemarie gemaakt heeft. Dan blijkt dat Heleen en Annemarie hun loten voor het sinterklaasfeest geruild hebben. Heleen heeft het briefje met Frank’s naam aan Annemarie gegeven in ruil voor een halve zak drop. Annemarie was verliefd op Frank dus wilde ze het briefje graag hebben. Frank is teleurgesteld en bedroefd. Hij stelt vast dat hij voor Heleen niet meer waard is dan een halve zak drop. Hij komt tot de conclusie dat Heleen hem niet aardig vindt. Hij voelt zich nog ellendiger als hij door zijn vrienden aan een meisje (Tineke) gekoppeld wordt. Hij wil haar eigenlijk niet, maar probeert toch om haar te versieren. Als zij weigert voelt hij zich ‘belazerd’. Hij reageert zijn woede af door het gooien van sneeuwballen tegen reclameborden. Dan komt de politie en neemt hem (en zijn vrienden Aad en Wout) mee. Frank wordt ondervraagd. Hij bekent de vernieling en de eerdere vernieling van de ruit en de schooldeur.
Een tijd lang had Frank zich beroerd gevoeld. Niet alleen vanwege de politie, maar hij had ook een dubbele longontsteking opgelopen. Hij is moe en denkt dat niemand iets om hem geeft: zijn vrienden niet en Heleen ook niet. Maar hij vergist zich. Hij krijgt bezoek van twee meisjes; Gonny (het zusje van Aad) en Heleen. Ze zijn allebei verliefd op hem. Als Gonny weg is praat Frank lang met Heleen. Eindelijk kunnen ze alle misverstanden oplossen en zoenen ze elkaar telkens weer.
Op school hoeft Frank niet uit te leggen waarom hij de reclameborden vernield had. Later moet Frank echter plotseling bij de rector komen. Hij wordt opnieuw verdacht van vandalisme. De sigarettenautomaat en de ruit die eerder vernield waren, zijn nu weer kapot gegooid. Frank begrijpt de beschuldiging niet. Hij was die avond alleen even in de stad om Heleen thuis te brengen.
Heleen vindt dat hij alles moet uitleggen. Hij moet de agent vertellen over het misverstand met Heleen en Annemarie en de mislukte versierpoging bij Tineke. Ook moet hij vertellen dat hij zich ongelukkig voelde en zijn woede en machteloosheid wilde afreageren. Als Heleen en Frank op het politiebureau alles uitleggen blijkt dat Annemarie in een briefje geschreven heeft dat ze Frank gezien had in de stad. Ze had gelogen omdat ze jaloers was op haar vriendin Heleen. Frank is nu niet langer meer de hoofdverdachte van de vernielingen. Maar Heleen en Frank vragen zich steeds af wie het dan wel gedaan kan hebben. Dan ontmoet Frank Gonny. Ze bekent dat zij het gedaan heeft. Ze was verliefd op Frank, maar ze merkte dat hij verliefd was op Heleen en niet op haar. Ze hoopte dat Heleen hem zou verlaten als ze hoorde dat Frank weer een ruit ingegooid had. De volgende dag vertelt Gonny haar verhaal aan de politie.
Enkele maanden later ontmoet Frank zijn oude vrienden. Ze maken gemene opmerkingen over zijn vriendin Heleen. Frank breekt definitief met het verleden en gaat verder om met Heleen en Annemarie die weer vriendinnen geworden zijn.
Groepsmening
Als thema is gekozen voor de liefde met op de achtergrond de school. We vinden dit een interessant thema. Jan de Zanger spreekt hiermee zeker een grote doelgroep aan.
Het thema laat zien dat Heleen Frank behoedt voor verdere criminaliteit door haar liefde voor hem. Als hij haar niet tegen was gekomen was hij waarschijnlijk zijn vrienden achterna gegaan. Op deze manier behoedt de liefde hem dus voor verdere criminaliteit.
De gebeurtenissen zijn erg duidelijk beschreven. Bovendien zijn ze erg realistisch, zulke dingen gebeuren ook in het echt. Bovendien beschrijft Jan de Zanger de gevoelens van de hoofdpersoon bij de gebeurtenissen erg duidelijk.
Het verhaal is duidelijk opgebouwd. De chronologische volgorde is erg logisch in dit verhaal. Hierdoor is het een makkelijk leesbaar verhaal.
Er zijn veel verschillende personen. De strijd die er tussen de verschillende karakters ontstaat is dan ook logisch. Daardoor vervreemdt de hoofdpersoon ook langzaam van zijn vrienden. Gelukkig vindt hij nieuwe vrienden die beter bij zijn rustige karakter passen. Verder worden de personen heel duidelijk positief of negatief voorgesteld.
Op het taalgebruik is niets aan te merken, we vinden dat Jan de Zanger er goed aan doet alles rechtstreeks te zeggen en duidelijke taal te gebruiken.
REACTIES
1 seconde geleden