Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

Verzet op de Veluwe door Henk van de Berkt

Beoordeling 5.9
Foto van een scholier
Boekcover Verzet op de Veluwe
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 834 woorden
  • 23 juni 2005
  • 65 keer beoordeeld
Cijfer 5.9
65 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Henk van de Berkt
Genre
Jeugdboek
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1986
Pagina's
108
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Tweede Wereldoorlog

Boekcover Verzet op de Veluwe
Shadow
Verzet op de Veluwe door Henk van de Berkt
Shadow
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

Henk van de Berkt (14 maart 1939) is geboren in Utrecht en woonde lange tijd in Spakenburg. Daarna verhuisde hij naar het Brabantse dorpje Klundert. Brabant. Hij heeft heel wat jaren voor de klas gestaan en was directeur van een christelijke basisschool in Klundert. Vroeger vertelde hij zijn leerlingen iedere dag zelfverzonnen verhalen, waarvan zijn leerlingen genoten. Hij werd daardoor aangespoord zijn verhalen op te schrijven. Omdat hij belangstelling had voor geschiedenis, en dan vooral voor de periode rond de Tweede Wereldoorlog, besloot hij iets over die tijd te gaan schrijven. Hij debuteerde met Verzet op de Veluwe. Net als Weerzien met de vijand bestaat het uit twee delen. In opdracht van de gemeente Klundert schreef hij een verhaal over de geschiedenis van de westhoek van Brabant. De Westhoek in nood gaat over de oorlogsjaren in Klundert en het nabijgelegen dorpje Moerdijk. Een rode ster aan de hemel en Grenssoldaat tegen wil en dank spelen in Oost-Duitsland, in de tijd dat de Berlijnse muur beide Duitslanden nog gescheiden hield. Verzet in Friesland speelt ook tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Alle boeken die Henk van de Berkt geschreven heeft:

· Verzet op de Veluwe (2 delen)
· Westhoek in nood
· Ridderspoor
· Weerzien met de vijand (2 delen)
· Smokkelaars op Texel
· De Jeugdbende
· Gevaarlijke Stropers
· De verborgen buit
· De verdwenen vrachtwagen

Het boek zelf:

Het speelt zich voornamelijk af in het dorp Stroe, in de laatste 2 a 3 jaar van de tweede wereldoorlog.

Hoofdpersonen:

Gijs, in het begin van het verhaal wordt Gijs omschreven als een normale jongen. Maar daar komt snel verandering in en Gijs komt tot over zijn oren in het verzet te zitten (wat zeker niet zonder gevaar is). Gijs heeft 1 zusje en een oudere broer (Sjoert).

Jan, de beste vriend van Gijs. Samen met Gijs beleeft hij heel wat avonturen (ook niet zonder gevaar).

Personen die meerdere malen in het verhaal voorkomen:

Art Brouwer, vader van Gijs en zit al jaren in het verzet.
Sjoert Brouwer, broer van Gijs en red op heldhaftige wijze de levens van zijn broer en Jan.
Bunt, fietsenmaker in het dorp Stroe, zit ook in het verzet.
Meester Dijker, hoofd van de school waar Gijs op zit, en is ook leider van de verzetsgroep in Stroe.

Het verhaal:

Op een nacht wordt Gijs wakker, want er wordt op zijn raam geklopt. Gijs schuift het gordijn opzij en ziet het angstige gezicht van een jongen die net iets ouder is dan hijzelf ( Gijs is 15). Gijs laat de jongen binnen en de jongen zegt angstig fluisterend tegen Gijs: “De Duitsers zijn naar mij op zoek! Alsjeblieft verberg me, morgen ben ik weer weg.” Gijs verstopt de jongen in de kruipruimte van het huis en gaat snel weer naar bed. Dat duurt niet lang want even daarna wordt er hard op de deur geklopt door de Duitsers. Er wordt open gedaan door de vader van Gijs. De Duisters doorzoeken het hele huis. Niemand behalve Gijs weet dat er een jood verstopt zit in de kruipruimte. De Duitsers willen ook de kruipruimte doorzoeken. Eén van de Duisters daalt af in het vieze ‘hol’ maar keert snel terug omdat hij een rat zag. David, de joodse jongen wordt niet gevonden en wordt door Gijs naar meester Dijker gebracht omdat Gijs denkt dat meester Dijker in het verzet zit. Meester Dijker neemt David onder zijn hoede. Vanaf dit moment wil Gijs bij het verzet tegen de ‘moffen’ op alle mogelijke manieren.
Gedurende het hele verhaal is Gijs bezig met het verzet. Gijs probeert dus zo veel mogelijk de Geallieerden te helpen met de bevrijding.
Het laatste avontuur van Gijs dat in het boek beschreven wordt:
Gijs en zijn vriend Jan zijn op een dag in het bos, en opeens worden ze tegen gehouden door Duitsers. Ze mogen niet verder het bos in. Gijs en Jan zijn natuurlijk heel nieuwsgierig waarom dat niet mag. Daarom gaan ze op onderzoek uit. Ze merken al snel dat de Duisters bezig zijn met bouwen. Helemaal verbaast hierover vertellen Gijs en Jan dit aan hun vaders (die ook in het verzet zitten). Ze moeten zien uit te vinden wat het is. De volgende dag zijn ze daar al achter (na een nachtelijk avontuur). Het is een lanceerbasis voor V2’s (langeafstandsraketten die veel schade aan kunnen richten). Via het verzet komt deze informatie in Engeland terecht. Vanuit Engeland komt het bericht dat ze s’nachts vuurwerkpotten om de basis moeten zetten en die moeten aansteken zodra ze Engelse bommenwerpers aan horen komen. Dat doen ze en binnen 10 minuten is het lanceerplatform volledig platgebombardeerd. Een paar dagen later zit de familie van Gijs aan tafel te eten en ze opeens een Engelse tank het dorp in zien komen rijden. Ze weten het, ZE ZIJN BEVRIJD!!!

Zo eindigt het verhaal.

Mijn mening over het boek: Ik vond het boek erg interessant. Ik vond ook dat het erg mooi geschreven was, want ik kon mezelf goed inleven in het verhaal. Ik ga snel de andere boeken van Henk van de Berkt lezen want ik vond dit boek heel mooi.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.