Vergelijking De Generaal met de Zes Vingers vs. De Garnalenpelster

Beoordeling 4.6
Foto van een scholier
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 497 woorden
  • 15 november 2003
  • 99 keer beoordeeld
Cijfer 4.6
99 keer beoordeeld

Zakelijke gegevens: Titel: De generaal met de zes vingers
Auteur: Yasmine Allas
Jaar van eerste uitgave: 2000
Uitgever: Uitgeverij de Geus
Plaats van uitgave: Breda
Aantal pagina’s: 223

Titel: De garnalenpelster
Auteur: Nilgün Yerli
Jaar van eerste uitgave: 2001
Uitgever: De arbeiderspers
Plaats van uitgave: Amsterdam
Aantal pagina’s: 215

Thema: Aanpassen aan de Nederlandse cultuur.

De generaal met de zes vingers: Het thema van dit boek is vluchten en integratie. De familie Samater woonde eerst in Afrika, maar als er een staatgreep wordt gepleegd vlucht de familie naar Nederland. Voordat de familie naar Nederland kwam, hadden ze een mooi beeld van hoe Nederland was. Alles was positief beschreven. Als ze eenmaal in Nederland zijn, blijkt dat het hier helemaal niet zo geweldig is. Dit boek gaat erover hoe moeilijk vluchtelingen het hebben. Niet alleen hier in Nederland, maar ook in het land waar ze vandaan komen.

De garnalenpelster: Dit boek is een autobiografie, het gaat over het leven van de hoofdpersoon Nilgün Yerli. Haar leven in Turkije en in Nederland wordt beschreven. Als Nilgün tien jaar is, verhuist ze met haar familie naar Nederland, omdat haar vader hier een baan krijgt. In Nederland heeft Nilgün erg veel moeite met de Nederlandse cultuur. Ze moet een nieuwe taal leren en zich aanpassen aan de Nederlandse cultuur en dat gaat niet bepaald makkelijk. Ze vertelt over de problemen waarmee ze te maken krijgt. Dit doet zij op een luchtige, grappige manier hoewel het eigenlijk erg zielig is.

Overeenkomsten: Beide boeken gaan over integratie en de moeite die ze daarmee hebben. Voor beide families is het een groot verschil met het land waar ze vandaan komen. Hele andere gewoontes, normen, waarden en een heel andere cultuur. In dat geval zitten ze dus in hetzelfde schuitje. Ze missen hun eigen land erg en willen het liefst terug naar het land van herkomst. Bij beide boeken komt duidelijk naar voren hoe slecht het integratiebeleid eigenlijk geregeld is.

Verschillen: Als de ouders van Nasiib in ‘De generaal met de zes vingers’ het leven in Nederland niet meer aankunnen en verzwakken, neemt Nasiib het heft in eigen handen. Zij regelt alles voor de familie. Bij ‘De garnalenpelster’ is dit niet het geval. De vader heeft daar de macht in huis en heeft de dochter, Nilgün, niet zoveel te zeggen. Maar als haar moeder overlijdt en later haar vader terug naar Turkije gaat, moet zij het allemaal in haar eentje doen. Zij wordt onafhankelijk en is vastberaden haar school af te maken en een goede toekomst op te bouwen. Een ander verschil is de reden van immigratie. Nilgün en haar familie komen naar Nederland, omdat haar vader hier werk krijgt. Nasiib en haar familie zijn vluchtelingen en komen naar Nederland, omdat ze in hun eigen land niet meer veilig zijn. Er is daar namelijk een staatsgreep. Ook de manier waarop de problemen beschreven zijn, is anders. ‘De garnalenpelster’ is veel luchtiger en grappiger geschreven dan ‘De generaal met de zes vingers’.

REACTIES

R.

R.

De boek is erg slecht vergeleken en ik vind het Nederlands vreselijk slecht voor iemand uit 6 VWO, ik had juist meer verschillende aspecten tussen de boeken vergeleken.

13 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.