Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Tweestrijd door René Appel

Beoordeling 8.3
Foto van een scholier
Boekcover Tweestrijd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas havo | 937 woorden
  • 5 januari 2015
  • 9 keer beoordeeld
Cijfer 8.3
9 keer beoordeeld

Boek
Auteur
René Appel
Genre
Thriller & Detective
Taal
Nederlands
Vak
Methode
Eerste uitgave
1998
Pagina's
352
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Liefdesrelatie: problemen,
Misdaadliteratuur

Boekcover Tweestrijd
Shadow
Tweestrijd door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

Tweestrijd - René Appel

  1. De titel van het boek is gebaseerd op het feit dat Roy en Manon constant lastige keuzes moeten maken, deze keuzes lopen vaak niet goed af.
  2. Het is Fictie aangezien het niet echt gebeurd is, ook al ga je misschien soms wel twijfelen doordat het een zeer geloofwaardig verhaal is dat wel echt zou kunnen gebeuren.
  3. De omslag van het boek is een beetje duister, je ziet namelijk twee personen heel dicht bij elkaar staan, maar de rest van de omgeving is niet te zien, alleen de donkerrode vloer. Je ziet dan ook alleen de voeten en een gedeelte van hun spijkerbroeken. Dit doet me dan ook denken aan het begin van het verhaal waarin Manon bijna wordt verkracht door een vreemde man.
  4. De centrale persoon is Manon. Manon is een meisje van negentien jaar en ze is verlegen en ook heel stil, in het boek word ook vaak beschreven hoe ze zich voelt en wat ze denkt. Voorbeeld: ‘’Dat had Roy inderdaad gezegd: ik transporteer goederen, van de ene naar de andere plek, heel simpel. Ze begreep niet dat hij daar zoveel geld mee verdiende’’.
  5. De andere meest belangrijke personage in het boek is Roy, haar vriendje waarmee ze na een tijdje samenwoonde. Roy is een jongen die een slechte invloed heeft op Manon, aangezien hij geld verdient door criminele klusjes zoals auto’s stelen en drugs dealen.
  6. Ik ben sympathie gaan voelen voor Manon en antipathie voor Roy, aangezien Roy er voor zorgt dat ook Manon in de problemen komt terwijl ze eerst dacht dat Roy hem juist zou helpen. Maar het is ook wel een beetje haar eigen schuld aangezien ze wist dat Roy niet eerlijk was en dat hij niet eerlijk geld verdiende.
  7. De manipulatietechniek die vooral gebruikt is door de schrijver was het achterhouden van informatie, bijvoorbeeld op het moment dat Roy in gevecht was met Ad, je weet dat Roy Ad in elkaar sloeg maar pas een aantal bladzijdes verder wordt vertelt dat Ad dood is. Ook werd je af en toe op een dwaalspoor gebracht maar daarvoor heb ik helaas geen duidelijk voorbeeld voor kunnen vinden.
  8. Het spannendste stuk uit het boek vind ik het stuk uit blz. 130, waarin Roy onverwachts Ad vermoord in Ad’s huis.
  9. Een belangrijke open plek in het boek is als ze vertellen dat Manons broer Rolf ooit is weggelopen en nooit meer is teruggekomen, daardoor ga je je afvragen waar de broer van Manon is en wat ermee is gebeurd. Later in het verhaal komt Roy in de gevangenis waar hij Rolf ontmoet, ze worden goede vrienden en gaan wraak nemen op Manon, totdat Rolf erachter komt dat Manon zijn zus is. Heel veel open plekken waren er niet in het boek. Het boek heeft dus een gesloten einde, Roy is dood en Manon hoeft zich geen zorgen meer te maken. En Manon ziet haar broer weer na al die tijd.
  10. Alle open plekken zijn aan het einde van het verhaal ingevuld. Aangezien rond het einde van het verhaal de belangrijkste open plek is opgevuld, hierbij kwam Rolf namelijk weer terug, terwijl we heel lang niet wisten waar hij was.
  11. Ons boek is literatuur aangezien de personages onvoorspelbaar zijn en omdat je echt meegesleept wordt in het verhaal.
  12. (De recensie staat op de laatste bladzijde)

Het is dus een spannend boek dat ook vlot te lezen is, en niet voorspelbaar vooral doordat de schrijver je soms op een dwaalspoor brengt.

  1. Ik zou dit boek aan andere aanraden aangezien het een leuke thriller is. Je kunt je ook goed inbeelden in de personages aangezien de schrijver zich ook heel goed kon inbeelden in de jongeren. Het is ook een zeer spannend verhaal waardoor je moeilijk kan stoppen met lezen.0

De Recensie van opdracht 12:

Recensie: Plas Stijn-1331

door Plas Stijn-1331 op 13-05-2014 

Ik vind het een zeer aanslepend boek. Het is erg leuk dat de schrijver, René Appel, zich als het ware kan inleven in het lichaam en de gedachten van een jongere. Zo gebruikt hij in zijn boek veel jongerentaal en het grove taalgebruik zorgt voor een soms humoristische bijklank. Aan de andere kant zijn scheldwoorden ook wel passend omdat het verhaal zich nu eenmaal in een wereld van criminaliteit afspeelt. Hij kan ook heel goed verwoorden hoe jongeren denken en hoe ze eerst iets doen en dan pas nadenken over wat ze gedaan hebben. Omdat de schrijver juist op die manier schrijft, kon ik me helemaal inleven in dit spannende verhaal. 

Het hoofdthema van het boek is ‘’geld’’. Wanneer Roy, het vriendje van Manon, tijdens zijn illegale praktijken overvallen wordt, raakt hij in diepe schulden. Omdat Manon ontdekt dat haar vriendje in een criminaliteit zit, wil ze niets meer van hem weten, ondanks ze een kind van hem verwacht. Het verdere verloop van het boek gaat over Roy die tevergeefs probeert zijn schulden te vereffenen en zich wil wreken op Manon omdat ze hem heeft verraden bij de politie.
Hoewel ik soms even de draad kwijtraakte omdat er al vanaf het begin twee verhalen door elkaar liepen, heb ik deze thriller toch als zeer vlot ervaren. 
Tweestrijd is allesbehalve voorspelbaar en het zit vol met verrassende wendingen. Ik had nooit verwacht dat Manon Roy’s alibi zou intrekken of dat Roy in de eerste plaats Ad zou vermoorden. 
Over het algemeen is Tweestrijd een zeer spannend boek en ik zou het iedereen aanraden! Van mij krijgt dit boek een acht op tien. 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.