Hoe goed is jouw kennis over wachtwoorden? 🔐
Test jezelf met deze quiz!

Doe de quiz!

Tweestrijd door René Appel

Beoordeling 8.4
Foto van een scholier
Boekcover Tweestrijd
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 1382 woorden
  • 30 juli 2007
  • 19 keer beoordeeld
Cijfer 8.4
19 keer beoordeeld

Boek
Auteur
René Appel
Genre
Thriller & Detective
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
1998
Pagina's
352
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Liefdesrelatie: problemen,
Misdaadliteratuur

Boekcover Tweestrijd
Shadow
Tweestrijd door René Appel
Shadow
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen
Titelbeschrijving:

René Appel, Tweestrijd, Groningen, Wolters-Noordhoff, 2005, 277 bladzijden.
(1e druk, 1e oplage)

Genre: Liefdes roman

Keuze:

Ik heb het boek tweestrijd gekozen, omdat een vriendin van mij het had gekocht bij de lijsters (bovenbouw keuze) en zij zei dat het een heel leuk boek was. Dus toen wilde ik het ook wel lezen.

Persoonlijke mening:

• Spannend, omdat je wilt weten of ze hem gaat verraden
• Nieuwsgierig makend, omdat je wilt weten of Roy Sjors ook echt gaat neer schieten.
• Droevig, omdat Manon wordt geslagen door Roy en bedreigd.

Samenvatting :

De rode draad van het verhaal is, dat Roy handelt, en Manon dat niet weet. En alles op alles zet om het hem naar de zin te maken. Totdat ze er achter komt, wat Roy werkelijk voor iemand is:

Het verhaal gaat over Manon, een meisje van 17 en een jongen Roy. Als Manon op een avond uitgaat in haar favoriete uitgaansclub, wordt ze aangerand door een man, en bijna verkracht. Op dat moment, komt Roy in beeld, en redt Manon van een verkrachting. Vanaf dat moment, gaat Manon bijna elke avond met Roy naar huis, maar omdat ze om 4 uur altijd thuis moet zijn, en ze dat zat is, trekt ze (veel te vroeg) bij Roy in. En werkt ze ook niet meer in de slagerij van haar vader, waar ze heel erg lang met tegenzin heeft gewerkt. Omdat haar broer Rolf weggelopen is, willen ze haar niet laten gaan. Maar toch gaat ze, met pijn in haar hart.
Om geld hoeven ze zich geen zorgen te maken. Roy werkt, in Manon d’r ogen, in het handel van tweedehands auto’s. Maar eigenlijk dealt Roy, en brengt overal pakjes rond, waardoor hij altijd ’s nachts weg is. Bijna elke dag krijgt Manon briefjes van 100 gulden, maar ze vermoedt niets dat het illegaal verdient geld is.
Als Roy weer een klus moet doen, en hij, om de tijd de doden, gaat lopen en hij terug komt, ziet hij dat er politie staat en zijn vriend en ‘baas’ Frank en Tony arresteren. Ze zitten alle twee in de gevangenis, maar hebben zijn naam niet genoemd. Nu moet Roy een andere baas vinden, en hij komt terecht bij Sjors. Als hij hem eerst heeft ‘ingewerkt’ op zijn manier van werken, moet Roy alleen op pad. Dat gaat fout. Hij moet een handel rondbrengen, maar de auto die hij moet gebruiken, slaat niet aan. Hij neemt zijn eigen auto, maar wordt ingerekend door 2 andere auto’s. Hij raakt z’n handel kwijt, en dus 16.000 gulden. Dat laat Sjors niet zomaar gaan, en Roy moet zelf die 16.000 gulden terug betalen aan Sjors. Wat natuurlijk niet lukt, zonder werk. En al helemaal niet van een uitkering. Roy is helemaal radeloos, vanwaar hij die 16.000 gulden vandaan moet halen. Dit heeft ook effect op z’n relatie met Manon, die wel door heeft dat er iets niet goed is, maar verder niet vraagt. En juist op het moment dat het niet goed gaat met Roy z’n werk, blijkt Manon ook nog zwanger te zijn, en het te willen houden. Dit gaat Roy te ver, en hij vlucht weg naar het café, van Ad ten Kate, een vriend van hem. Hij smeekt hem om 16.000 gulden, maar dat krijgt Roy niet. Dan slaat hij door, en is zo hopeloos dat hij Ad vermoord. En 4.000 gulden meeneemt. Ook wist hij alle sporen, maar niet goed genoeg voor de recherche.
Manon moet liegen tegenover de politie, wat ze heel erg moeilijk vindt. Als ze denkt te weten wat Roy heeft gedaan, kan ze niet meer liegen, en verraadt Roy. Waarmee ze al haar vrienden kwijt raakt, behalve haar buurvrouw Wendy. Die helpt haar zoveel mogelijk. Nu Manon tegen Roy heeft gesproken, wordt hij gearresteerd en er wordt 15 jaar geëist. Als hij in de gevangenis zit, komt hij Rolf tegen, de broer van Manon, maar Roy weet niet dat dat de broer is van Manon.
Als Roy in hoger beroep is gegaan, wordt hij vrijgesproken. En Manon is bang geworden voor Roy. En verhuist naar de Belmer. Hier voelt ze zich langzamer zeker weer veilig voelen. Op een sluwe manier komt Roy achter het adres van Manons nieuwe woonplaats. Hij wil wraak gaan nemen op Manon. Door Wendy te ‘gijzelen’. Rolf die een vriend is geworden van Roy, moet op Wendy gaan passen in een auto, maar als Rolf door heeft dat het om zijn zusje gaat, kiest hij de kant van Manon. Ook Willem, een maat van Sjors, wil op Roy wraak nemen, omdat hij Sjors zwaar verwondt heeft, omdat hij niet wilde betalen, en Sjors dat niet toestond. Vandaar dat Roy alleen staat, en door Willem over het balkon wordt gegooid. En dood is. En Manon is veilig.

Verhaalanalyse:
De schrijfstijl:
Het verhaal is makkelijk geschreven, maar wel met lange zinnen. Zodat het soms moeilijk is om het te volgen.

Titelverklaring: Het boek heet tweestrijd, omdat het een tweestrijd is voor Manon en Roy.
Roy: Het overleven in het leven van de handel.
Manon: het overleven met Roy.

Tijd:

- a-chronologisch.
- Discontinu.
- De verteltijd is 278 bladzijden.
- De verteldetijd is tussen de 10 en de 14 maanden.
- Er zitten een paar flashbacks in het verhaal.
- Er zitten vooruitblikken in.

Personages:

- Manon: Een verlegen meisje/vrouw, die probeert het iedereen naar de zin te maken. Ook is ze heel erg trouw. Ze zet zich zelf op de laatste plaats. Bij alles. Ze is ook heel erg bang om van andere mensen gebruik te maken (diensten, iets vragen).
- Roy: Een stoere jongen, die zo weinig mogelijke vragen wil. En eigenlijk geen tegenspraak wil. En verwacht dat alles voor hem wordt geregeld thuis.
- Wendy: een Surinaamse vrouw, die Manon helpt, omdat ze alles zelf ook heeft meegemaakt. Ze staat altijd klaar voor anderen. En is niet bang om haar mond open te trekken.
- Tony: Een man, die baas is in handel van pakjes. En het criminele circuit.
- Frank: Een vriend van Roy, die met hem heeft gehandeld. En alles altijd zolang mogelijk liet wachten.
- Sjors: De laatste baas van Roy, die niet bang niet voor een gevechtje, of voor iemand zoals Roy. Ook Sjors verwacht geen tegenslagen, en als die er wel zijn, worden ze handhandig opgelost.
- Ouders van Manon: Bezorge ouders, die Roy niet mogen. En Manon liever zien bij hun thuis, en in de slagerij.
- Ad ten Kate: Een baas van verschillende coffeeshops. En hij is ook niet bang voor een gevechtje.
- Joop: Ook een vriend van Roy, die ook in het criminele circuit zit.

Thematiek:

Het motief: Verhaal motief, want iedereen heeft ergensangst voor. Manon de angst voor Roy. Roy de angst voor Sjors en Willem, die hem willen laten boeten voor het verliezen van 16.000 gulden.
Thema: Het omgaan met het criminele circuit, en verder leven, met angst en verraad.
Idee: Wat de schrijver wil zeggen, is niet echt duidelijk, wel laat hij het criminele circuit ‘zien’ uit verschillende perspectieven. Zoals Roy, die er zelf in handeld, en Manon die er mee om moet gaan, dat Roy daarin handelt. ( al weet ze dat zelf niet).

Structuur:

Ruimte: In het huis( in de Belmer,en in Amsterdam, bij Ad ten Kate). In het café. In het cellencomplex, en in de ruimtes van het dealen.
Structuur: Het verhaal wordt verteld in hoofdstukken, maar ook in verschillende perspectieven, die van Roy en die van Manon.

Verteller:

Het is in het ik perspectief geschreven. Vanuit Roy en van uit Manon.

Einde verhaal:

Het verhaal heeft een gesloten einde, omdat je weet of Manon Roy gaat verraden en hoe het dan met Roy gaat.

Beoordeling:

Ik vond het echt een heel gaaf boek. Je wordt helemaal in het verhaalmee genomen. Je voelt de woede van Manon tegenover Roy. Maar ook de onmacht, want wat moet je hier aan doen? Ook is het best wel herkenbaar met de problemen, daarom is het ook heel erg aangrijpend. Want je kent allemaal wel de angst om al op jong leeftijd zwanger te raken en dat het dan ook nog gebeurt lijkt mij verschrikkelijk.
Ik vind het echt een heel leuk boek en ik kan het dan ook iedereen aanraden om het te lezen.

Bronvermelding:

- René Appel, Tweestrijd, Groningen, Wolters-Noordhoff, 2005, 277 bladzijden.
( 1e druk, 1e oplage)
- www.scholieren.com

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.