Inhoudsopgave
Pagina 1……………………………………………………………….. Zakelijke gegevens, Samenvatting
Pagina 2……………………………………………………………….. Begin en Eind, Perspectief, Tijd
Pagina 3……………………………………………………………….. Personen, Oordeel
Pagina 4……………………………………………………………….. Verwerkingsopdracht
Zakelijke gegevens
Het boek is geschreven door Joost Heyink en de titel is Tweestrijd. Het boek heet zo, omdat één van de hoofdpersonen moet kiezen tussen het redden van haar vriendin of haar eigen veiligheid. Het is uitgegeven door: Van Holkema & Warendorf, in het jaar 2006 en in Houten. Het genre van het boek is fictie en het heeft 157 bladzijden.
Samenvatting
Het boek Tweestrijd is een vervolg op het boek Loverboy & Girl, de belangrijkste hoofdpersonen zijn Fanny en Toos. Toos is slachtoffer geworden van een loverboy en Fanny probeert haar te redden, bij die reddingspoging helpt haar vriendje Martin haar. In het begin gaat ze alleen naar Toos toen, naar het huis van haar waar ze samen leeft met haar loverboy.
Daar probeert Fanny met Toos te praten, maar iemand van de loverboy organisatie heeft haar gezien en heeft haar verraden bij de baas van de organisatie.
Toos is daarna door haar loverboy geslagen. Door de lange tijd dat Toos al bij haar loverboy woont is ze gewend om geslagen worden en kan ze een knop in haar hoofd omdraaien waardoor het al geen pijn doet. Later probeert Fanny Toos nog een keer over te halen, dit keer met haar vriendje Martin. Het lukt haar om met Toos te praten, maar haar overhalen om mee te gaan is een andere verhaal. Toos zegt dat ze er zelf voor heeft gekozen om een hoer te zijn en dat ze later als ze genoeg geld heeft verdiend met Henry, haar loverboy, gaat verhuizen naar een mooie plek. Fanny is verbijsterd en ze wist niet wat ze hoorde.
Even later kwam iemand van de loverboy organisatie naar het huis waar Toos en Fanny waren. Die persoon was Dwarf de probleemoplosser van de loverboy organisatie. Fanny wilde weggaan, maar Dwarf dwong haar te blijven en om haar telefoon in te leveren, ze vroeg of ze naar wc mocht en schreeuwde ‘help’ naar Martin die buiten stond.
Hij had haar gehoord, maar hij was niet de enige, Dwarf hoorde het geschreeuw ook en had ondertussen de deur ingetrapt. Martin kwam naar haar toe en Dwarf sloeg hem bewusteloos. Fanny reageerde in een vlaag van waanzin en sloeg een glazen vaas kapot op het hoofd van Dwarf, net toen hij zijn hoofd draaide. Het glas versplinterde in het gezicht van Dwarf, het zag eruit alsof er een bom in z’n gezicht was ontploft. Dwarf was woedend en pakte Fanny bij haar keel, hij wilde haar van het balkon laten vallen. Maar op dat moment sloeg Toos de man en viel hij van het balkon. Fanny en Martin rende zo snel mogelijk het huis uit, maar wat ze niet wisten was dat Toos hun achterna was gegaan. Want doordat ze Dwarf had geslagen en hij daarna van het balkon viel, was ze een gevaar geworden voor de organisatie. Er was dus geen kans meer dat ze een toekomst op kon bouwen met Henry.
Begin en Eind
Het boek begint met een krantenartikel over wat Fanny in het vorig boek, Loverboy & Girl, heeft gedaan. Het begint met de zin:”MEISJE JAAGT OP LOVERBOY: NETWERK OPGEROLD”
Zo’n begin geeft wel wat spanning en het zorgt ervoor dat je meteen weet waar het over gaat. Het verhaal eindigt met een paar korte zinnen:”00.00 uur. De zwaarste klok van Europa. Twaalf keer. Voorafgaand aan deze zinnen waren Fanny en Martin aan het vrijen bovenaan in de klokkentoren van hun dorp. Het boek heeft een gesloten einde. Daardoor kun je niet zelf nadenken over een eind.
Perspectief
Dit boek heeft een wisselend personaal. Dit kun je bijv. zien in hoofdstuk vier want, daar begint het hoofdstuk met:” ‘Ben je zo ver, Toos?’ vroeg de jongeman”. Terwijl verder in het hoofdstuk het gaat over Fanny dat kun je zien aan de zin:” Op hetzelfde moment stond Fanny op de hoek van de Hofstraat te twijfelen.” Soms gaan ook hele hoofdstukken over één hoofdpersoon zoals hoofdstuk 17 die begint met de zinnen:” Flarden muziek, en beelden van Toos, van Martin en Sjaak de gans. Langzaam begon het tot Fanny door te dringen dat het geluid niet uit het Sterrebos kwam, of uit McBill of het café.” Dit perspectief is betrouwbaar, want je weet van alle personen in het verhaal wat ze voelen en denken.
Tijd
Het boek begint met een terugblik naar het vorige deel. Later gaat het verhaal chronologisch verder. Er zit één tijdlaag in het boek. Voorbeelden van terugverwijzingen zijn in hoofdstuk twee: “Je hebt een prachtig verslag geschreven over praktijken van loverboys, je hebt er interviews over geven, je hebt jezelf in gevaar gebracht met je onderzoek en mij ook trouwens.”: zei Martin. Het verhaal speelt zich ongeveer in twee maanden af en ik heb er in totaal ongeveer vier dagen over gedaan. Er is sprake van tijdverdichting in hoofdstuk acht en elf, omdat daar Fanny vaak met haar moeder is en er dan weinig gebeurd.
Personen
De belangrijkste hoofdpersonen zijn Fanny en Toos.
Fanny heeft rood haar, sproeten en ze is een doorzetter, want ze doet alles om haar vriendin te redden. Ze zei in hoofdstuk dertien tegen haar vriendje Martin:”Zou jij dat doen in mijn situatie?” als hij zegt tegen haar dat ze moeten stoppen met het zoeken van Toos. Ook houdt Fanny van fotografen. Toos is ook één van de hoofdpersonen, maar over haar uiterlijk staat niets in het boek. Ze is een goedgelovig meisje, want ze is in de handen van een loverboy gevallen en ze denkt dat ze een heel goed leven krijgt, omdat haar loverboy haar dat heeft verteld. In hoofdstuk eenentwintig zet Toos tegen Fanny:”Ik heb geleerd alleen te kijken naar de dingen die ik wél heb” als Fanny haar confronteert met haar leven met haar loverboy. Later in het boek verandert de goedgelovigheid van Toos en kiest ze er toch voor om weer naar huis te gaan met Fanny. Verder zijn er nog een paar personen. Zoals Martin, het vriendje van Fanny die altijd een lach op zijn gezicht heeft. De moeder van Fanny, die altijd traint voor een marathon. De loverboy van Toos, Henry. Henry is agressief en manipulatief, hij doet ook alles wat zijn baas hem vertelt te doen. Ook is er nog Dwarf de probleemoplosser van de loverboy organisatie, hij is een verbitterde man met een zwarte prothese als hand.
Oordeel
Ik vond het boek heel spannend en ik zou graag de andere delen willen lezen. Ook al kon je dit deel heel goed apart van de andere delen lezen. Het positieve van het boek is dat het zo spannend is, dat je door moet blijven lezen. Ook gaat het soms over de ene hoofdpersoon en soms over de andere, dit is voordeel maar ook wel een nadeel, want je kunt gemakkelijk in de war raken bijv. doordat het in hoofdstuk zestien over Toos gaat en in hoofdstuk zeventien over Fanny.
Soms kun je niet goed zie over wie het hoofdstuk gaat je moet dan eerst verder lezen, als voorbeeld gebruik ik weer hoofdstuk zestien want, daar begint het hoofdstuk met de zin: ”Café de Zweepslag was nog op. Helemaal achterin zat een kleine, elegant geklede man met een snor.” Dit hoofdstuk kon dus over Fanny of over Toos gaan , maar dat weet je pas als je verder leest. Ik vind dit wel een voordeel van het boek want, zo kun je er goed over nadenken en moet je zoeken naar informatie over de hoofdpersonen. Ik vind dat dit boek geschikt is voor jongeren tussen de 13 en 16 en vooral voor meisjes want, het onderwerp is loverboy en dat is heel actueel en je kunt er zelf misschien nog wat van leren.
Verwerkingsopdracht dagboek
Lief dagboek,
Ik kan alleen maar denken aan Toos en hoe ik haar bij haar loverboy weg kan krijgen. Van Martin mag ik me er niet meer mee bemoeien ,omdat het heel gevaarlijk kan zijn en als Toos zelf weg had willen gaan ze dat wel gedaan had. Ik wist dat het niet zo gemakkelijk was wat Martin zei, je wordt gedwongen om te blijven, je raakt gehecht aan je loverboy omdat je denkt dat je niemand anders meer hebt. Ik weet ook dat het gevaarlijk kan zijn want, ik heb er zelf een artikel over geschreven en daarvoor moest ik me laten verleiden door een loverboy. Maar ik kan haar toch niet zo in de steek laten. Ik moet wat doen.
Vandaag ben ik naar Meerwolde gegaan om de blauwe Audi te zoeken waar ik Toos in had zien zitten met haar loverboy. Moeilijk kon het niet zijn want, ik had even op internet gezocht en het was een Audi TT een dure, en nogal zeldzame auto, veel zullen er dus niet van zijn. Ik heb uren gekeken of de blauwe Audi voorbij kwam, maar ik heb geen Audi gezien. Dus ik besloot om naar een paar garages te gaan om te vragen of er bij hun ook een blauwe Audi was geregistreerd. Uiteindelijk kwam ik bij een garage waar een man de blauwe Audi wel kende. Hij wilde weten waarom ik het vroeg, dus moest ik wel vertellen dat ik mijn vriendin zocht. De man begreep het en zocht op waar de eigenaar woonde.
Het was Spoorstraat 35, dat was dus de plek waar Toos woonde. Toen ik in de buurt was overviel een angstig gevoel mij. Maar ik gaf niet op, ik was al zo dichtbij. Ik stak de straat over en belde aan maar, er werd niet opengedaan. Dus ik liep terug er keek nog even naar raam en toen zag ik dat het gordijn bewoog en er vaag een gezicht achterweg kwam. Dat had dus Toos kunnen. Ik heb het allemaal aan Martin verteld en hij was niet blij, maar hij zei wel dat als ik door wilde gaan dat hij achter me stond. Dat gaf me wel een goed gevoel. Dit was het weer voor vandaag.
Dag, lief dagboek
Ik heb voor de verwerkingsopdracht een stuk uit het dagboek van de hoofdpersonen geschreven, omdat ik heel makkelijk een dag kon kiezen waarin veel was gebeurd. En daar makkelijk over kon schrijven.
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
positieve reactie!
14 jaar geleden
AntwoordenM.
M.
Ik doe nu ook een boekverslag over dit boek. Ik vind het zelf een mooi boek.
Je hebt het verslag goed geschreven vind ik.
13 jaar geleden
Antwoorden