The fault in our stars door John Green

Beoordeling 7.5
Foto van een scholier
Boekcover The fault in our stars
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 1387 woorden
  • 30 oktober 2014
  • 1065 keer beoordeeld
Cijfer 7.5
1065 keer beoordeeld

Boekcover The fault in our stars
Shadow

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft. 

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Gen…

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernieti…

Geen enkele samenvatting kan recht doen aan de kracht van deze roman. John Green heeft een meesterwerk geschreven dat door merg en been gaat, dat kracht geeft en vernietigt, dat ieder godsblij maakt dat hij lééft. 

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar een nieuw medicijn rekt haar leven voor nog onbekende tijd. Genoeg om een studie op te pakken en vooral niet als zieke behandeld te worden. Augustus, Gus, heeft kanker overleefd - ten koste van een been. Vanaf het moment dat Hazel en Gus elkaar ontmoeten, lijkt er geen ontsnappen aan de zinderende wederzijdse aantrekkingskracht. Maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn.

Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Samen besluiten ze op zoek te gaan naar Peter Van Houten om hem te vragen hoe het de personages vergaat nadat het boek is opgehouden. De tocht leidt hen naar Amsterdam, waar de schrijver als een kluizenaar leeft. Hij is in niets wat ze zich van hem hebben voorgesteld. En hun leven neemt een wending die ze zich niet hadden kunnen indenken.

'Ik bezing de tijd die versluiert en onthult, de tijd die je met de doden herenigt, de tijd die als water alles vernietigt wat hij voedt.'
Peter Van Houten, An Imperial Affliction

The fault in our stars door John Green
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

A Zakelijke gegevens

Titel van het boek

The Fault in our stars (tfios)/ een weeffout in onze sterren.

De schrijver van het boek

John Green

Hij is eigenlijk bekend geworden van youtube (vlogbrothers).

Hij kwam op het idee voor tfios toen hij in het ziekenhuis werkte.

Hij wilde een boek maken over mensen die moeten leren om met

De dood van een dierbare om te gaan

B Inhoud

Hoofdlijnen van het verhaal

Het boek gaat over een meisje, Hazel Grace Lancaster, die kanker heeft. Op een dag komt ze bij haar praatgroep Augustus Waters tegen, die ook kanker heeft gehad. Het klikt meteen en er ontstaat een vriendschap. Ze doen veel dingen samen en wisselen hun favoriete boeken met elkaar uit. Langzaam beginnen ze meer voor elkaar te voelen. Later gaan ze naar Amsterdam, waar Augustus verteld dat hij weer kanker heeft en dat het over zijn hele lichaam zit. Ze gaan op bezoek bij Hazel ’s  favoriete schrijvers en krijgen vervolgens ruzie met hem. Als ze in het Anne Frank huis zijn, hebben ze hun eerste zoen. Terug thuis heeft Augustus niet lang meer te leven en niet veel later sterft hij.

Hoofdpersonen

Hazel: is een meisje van ongeveer 16 jaar oud. Ze heeft heel weinig vrienden, omdat ze vaak in het ziekenhuis lag. Omdat ze kanker heeft, werkt een van haar longen niet en moet ze kunstmatig ademhalen. Haar moeder denkt dat Hazel depressief is en moet daarom naar een praatgroep waar ze niks aan vindt. Ze vind het vervelend als mensen haar zielig vinden. Ze zegt altijd dat ze een Hazel is met een klein beetje kanker, omdat ze vindt dat als je er heel veel mee bezig bent je niet meer kunt genieten van het leven, dat bij haar elk moment kan eindigen. Ook wilde ze eerst liever geen relatie met Augustus hebben, omdat ze een zegt dat ze een ‘tijdbom die elk moment kan ontploffen’ is en ze de schade wil beperken. Later bezwijk ze voor de charmes van Augustus.

Augustus: is een jongen van ongeveer 18 jaar oud. Omdat hij kanker heeft gehad, heeft hij een been verloren en loopt nu met een prothese. Hij is de beste vriend van Isaac die ook bij de praatgroep zit. Hij heeft altijd een pakje sigaretten mee. Niet omdat hij rookt, maar omdat het een metafoor is. “je stop het dodelijke ding tussen je tanden, maar je geeft het nooit de kracht om je te doden”. Hij zit vol energie en heeft veel humor. Als hij echter ziek wordt, takelt zijn energie snel af en is hij heel erg levenloos. Verder is hij altijd bang geweest voor vergetelheid. hij wil graag als een held herinnerd worden.

Overige personen

Peter van Houten: schrijver van ‘an imperial affliction’. Het lievelingsboek van Hazel. Hij drinkt veel te veel omdat hij zijn dochter mist

Isaac: de beste vriend van Augustus. Door zijn kanker moeten zijn ogen verwijdert worden en wordt dus blind. Hij zit ook bij Hazel in de praatgroep.

Het probleem van de hoofdpersoon

Hazel wil graag weten hoe het verhaal van Peter van Houten afloopt, maar hij woont helemaal in Amsterdam. Het is bijna onmogelijk om daar te komen, omdat ze eigenlijk veel te ziek is om zo ver te reizen, totdat Augustus met zijn wens komt en ze samen naar Amsterdam kunnen gaan. Eerst mocht het niet van haar dokter, maar toen de moeder van Hazel mee zou gaan, was het toch wel mogelijk. De eerste ontmoeting tussen Hazel en Peter verloopt slecht en ze krijgen zelfs ruzie. Hij is namelijk dronken, luistert niet naar Hazel en beledigd haar zelfs. Na de dood van Augustus zoekt Peter Hazel op in Indiana. Eigenlijk is ze nog steeds heel erg boos op hem, maar is te nieuwsgierig naar het einde van het verhaal. Hij verteld dat zijn dochter de hoofdpersoon van het boek is, maar dat zij uiteindelijk dood gaat.

Waar speelt het verhaal zich af?

Het verhaal begint in de woonplaats van Hazel en Augustus: Indianapolis . Dat kun je zien, omdat ze naar plekken gaan in Indianapolis zoals funky bones van Joep van Lieshout                       

  Ook gaan ze naar Amsterdam om op bezoek te gaan bij Peter van Houten. Ze slapen in het hotel de Filosoof (bestaat echt). Ze gaan ook naar het Anne Frank huis en lopen langs het Rijksmuseum                                                                       

In welke tijd speelt het verhaal zich af?

Het verhaal speelt zich zeer recent af. Ze bellen namelijk met een iphone, rijden in een auto en gaan met het vliegtuig naar Nederland. Ook dragen ze kleren die men nu draagt en gebruiken ze woorden die we nu gebruiken.

Hoeveel tijd zit er tussen het begin en het einde van het verhaal?

Ik denk dat er ongeveer een half jaar tussen zit. in het verhaal worden sommige gebeurtenissen heel nauwkeurig beschreven, maar er worden soms ook hele grote sprongen gemaakt en dan ben je opeens een paar weken verder.

Staat het verhaal in de goede volgorde en zijn er terugblikken?

Het verhaal wordt beschreven van het langst geleden naar de meest recente gebeurtenis. Er zijn geen flashbacks, wel blikt Hazel terug op haar ziekenhuis periode als ze aan Augustus uitlegt over haar ziekte. Maar dat is maar een heel kort stukje, dus dat kan je niet echt een flashback noemen.

De bedoeling van de schrijver

Ik denk dat de schrijver probeert duidelijk te maken dat als je kanker hebt, je leven niet voorbij is en dat je je dromen moet nagaan, vooral als je leven ieder moment over kan zijn.

Verklaring titel

Het boek heet een weeffout in onze sterren, omdat het oneerlijk is. waarom krijgt Hazel wel kanker en iemand anders niet. Waarom verliest Hazel haar vriendje en iemand anders niet. Hazel vind het allemaal gewoon heel erg oneerlijk en volgens haar ligt dat aan een weeffout in de sterren.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Het boek heet een weeffout in onze sterren, omdat het oneerlijk is. waarom krijgt Hazel wel kanker en iemand anders niet. Waarom verliest Hazel haar vriendje en iemand anders niet. Hazel vind het allemaal gewoon heel erg oneerlijk en volgens haar ligt dat aan een weeffout in de sterren.

Verhaalsoort

het is een young-adult boek  en het is realistische fictie.

C eigen mening

Toen ik voor het eerst over dit boek hoorde was iedereen heel erg enthousiast. Het leuk me eerlijk gezegd heel erg saai. Boeken over kanker zijn altijd hetzelfde: depressief. Toen hoorde ik dat er een film over gemaakt zou worden en  werd wel een beetje benieuwd. Het leek me leuk om het boek in het engels te lezen, omdat er heel veel bekende quotes in staan die toch leuker zijn om in het Engels te lezen.

ik begon het boek en vond het gelijk leuk. Het taalgebruik was niet al te moeilijk en er werden leuke grapjes in gemaakt. Dit boek is anders dan andere zielige boeken, want bij elke zielig moment wordt het toch op een of andere manier weer een klein beetje grappig. Bijvoorbeeld: als augustus verteld over zijn ct scan die liet zien dat hij opnieuw ziek is, zegt hij: ‘het gaf licht als een kerstboom’. Het gaf overal licht, omdat er overal kanker gaf.

Toen ik de film in de bioscoop zat te kijken, moest iedereen huilen (ik ook) maar ook lachen tegelijkertijd. En dat maakte het verhaal heel erg makkelijk om te lezen. zoals ik al zei ben ik naar de bioscoop gegaan om de film te bekijken, maar toen was ik nog niet klaar met mijn boek. ik moet eerlijk zijn dat ik het daarna steeds moeilijker vond om het boek te pakken. Best logisch, want ik wist al hoe het ging aflopen. Over het einde gesproken, ik vind het leuk dat het einde best wel onvoorspelbaar was. Je verwacht namelijk dat Hazel zal sterven, maar uiteindelijk gaat Augustus dood.

 Ik zou dit boek wel aanraden, maar ik vind eigenlijk wel dat je het in het Engels moet lezen, want het taalgebruik is niet heel moeilijk.

REACTIES

M.

M.

wanneer was de eerste druk want ik kan het nergens vinden ?

10 jaar geleden

D.

D.

in 2012 is deze uitgekomen in amerika en is deze ook vertaald naar het nederlands, dus ook de eerste druk. in 2014 is er een nieuwe versie uitgekomen.

7 jaar geleden

E.

E.

mooie samenvatting. Ik heb morgen een boekproefwerk over dit boek, dus ik had wat hoofdlijnen nodig omdat ik zelf niet zo goed ben in samenvattingen maken. Heel erg bedankt!

9 jaar geleden

A.

A.

wanneer was de eerste druk?

8 jaar geleden

J.

J.

Heel mooi !! Wat kan jij mooi dingen samenvatten zeg ! Heb het boek zelf ook gelezen moet nu ook een boekverslag maken, alleen had ff wat inspiratie nodig!

8 jaar geleden

E.

E.

Bedankt! Ik moet een 'presentatie' houden over een boek dat je hebt gelezen, en in mijn geval dus dit boek. Dit helpt me enorm. Erg bedankt!

8 jaar geleden

S.

S.

Ik heb het boek niet in het nederlands gelezen,maar wel in het Engels nu vraag ik me af :zijn er dingen die in het boek in het engels gebeuren die niet in het vertaalde gebeuren want je zij dat het 264 pagina's heeft maar het boek dat ik heb gekezen (Engels) heeft 313 pagina's'...

7 jaar geleden

T.

T.

erg goed dit verslag is

4 jaar geleden

T.

T.

erg goed verslag

4 jaar geleden

T.

T.

big pp verslag

4 jaar geleden

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "The fault in our stars door John Green"