Scholieren tussen 13 en 17 jaar gezocht!

Doe mee aan dit korte onderzoek over statiegeld en maak kans op 20 euro Bol.com tegoed

Meedoen

Terug naar de kust door Saskia Noort

Beoordeling 5.8
Foto van een scholier
Boekcover Terug naar de kust
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 4e klas vwo | 3535 woorden
  • 11 juli 2017
  • 4 keer beoordeeld
Cijfer 5.8
4 keer beoordeeld

Boek
Auteur
Saskia Noort
Genre
Thriller & Detective
Taal
Nederlands
Vak
Eerste uitgave
2003
Pagina's
244
Geschikt voor
vmbo/havo/vwo
Punten
1 uit 5
Oorspronkelijke taal
Nederlands
Literaire thema's
Dood,
Misdaad: moord: whodunit,
Moord
Verfilmd als
Prijzen
Gouden Strop (2003 Genomineerd)

Boekcover Terug naar de kust
Shadow
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft beëindigd, wordt ze met de dood bedreigd. Zij besluit onder te duiken bij haar zus, die nog altijd in hun ouderlijk huis aan zee woont. Daar wordt ze geconfronteerd met haar verdrongen jeu…
Terug naar de kust is een razend spannende thriller over een jonge, alleenstaande moeder wier grootste angst waarheid wordt. Vlak nadat Maria een zwangerschap vroegtijdig heeft be&…
Terug naar de kust door Saskia Noort
Shadow
ADVERTENTIE
Examenstress? Niet met Examenbundel!

Over minder dan drie weken zit je jouw examens te maken. Slaat de examenstress toe? Sla nog snel Examenbundel, Samengevat en Examenbuddy in voor je probleemvakken en own je examens! Jij. Kunt. Dit.

Ik wil slagen

Samenvatting van het boek

Maria woont in Amsterdam met haar twee kinderen, Merel en Wolf. Ze had een relatie met Geert, de vader van Wolf. Het ging niet zo goed tussen hen, want Geert is depressief en heeft een drankprobleem en daarom verbreekt Maria de relatie. De vader van Merel heet Steve, hier heeft Maria ook een aantal jaren een relatie meegehad. Maria zat samen met Steve in een band en Maria was de zangeres van deze band. Maria houdt nog steeds heel erg van zingen, hier kan ze haar energie en frustraties in kwijt.

Als Maria erachter komt dat ze weer zwanger is van Geert, besluit ze het kind weg te halen. Vijf dagen na de abortus vindt Maria een kaartje in de brievenbus. Het kaartje is een bedreiging die te maken heeft met de abortus. Ze weet niet wie het gedaan heeft, maar ze verdenkt Geert. Later beseft Maria dat Geert nooit zoiets zou doen, maar ze weet niet wie het wel is. Maria heeft, door de bedreigingen, schuldgevoelens over haar abortus en ondertussen wordt ze steeds erger bedreigd. Haar stalker stuurt haar foto’s van ongeboren baby’s en tijdens een optreden krijgt Maria een opgestuurd. In dit pakketje zit een dode rat.

Maria is erg bang geworden door de bedreigingen en besluit om de politie in te lichten. De politie maakte haar duidelijk dat zij niets voor haar kunnen doen. Als Maria naar huis fietst vanaf het politiebureau, merkt ze dat ze achtervolgd wordt. Het blijkt Steve te zijn. Hij is net terug uit Amerika en wil een afspraak maken om zijn dochter weer te zien.

Een paar dagen later gaat ’s morgens vroeg de deurbel. Als Maria de deur opendoet staat er een begrafenisondernemer aan de deur. Deze man zou gebeld zijn door Petra Vos, de moeder van Maria die al lange tijd geleden is overleden. De Moeder van Maria was een psychoot. De vrouw aan de telefoon had gezegd dat Maria overleden was en door deze bedreiging werd de angst bij Maria alleen maar groter. Maria besluit daarom om met haar kinderen naar het ouderlijk huis te vluchten, hier woont haar zus Ans. Ans verteld Maria dat Martin, de man van haar zus, een tijdje geleden is verdwenen. Maria vindt dit een vreemd verhaal.

Als Maria eindelijk een beetje is gewend in het huis van haar zus, krijgt ze een telefoontje van de politie waarin de politie verteld dat haar huis is afgebrand. Maria is ervan overtuigd dat het is aangestoken, maar de politie zegt dat Maria het gas aan heeft laten staan en dat er kortsluiting was bij de nieuwe lampjes. Iedereen begint nu te denken dat Maria gek aan het worden is, net zoals haar moeder. Ook haar zus denkt dat en daarom besluit ze Maria naar een psychiater te brengen.

Diezelfde dag nog wordt Maria wakker in een bed, badend in het zweet en met een dik oog. Haar zus zit beneden samen met Victor, hij is een psychiater en een college van Ans. Maria merkt dat er iets is dat niet klopt en vraagt wat er gebeurd is. Volgens Ans heeft Maria zichzelf verwond, omdat ze helemaal gek aan het worden is. Ook Maria zelf snapt er niets meer van en denkt dat ze gek wordt.

Maria krijgt nu medicijnen. Na al die rare dingen die gebeurd zijn verdenkt Maria nu de man van haar zus, Martin. Martin had toegang tot het huis, hij regelde namelijk de financiële zaken van Maria en hij weet over haar verleden. Op een dag staat er een man voor de deur, een ene Harry Meninga, een zakenpartner van Martin. Martin is volgens Harry met een heleboel geld verdwenen, geld dat in ieder geval niet van hem is. Maria en Harry spreken af om elkaar een keer te ontmoeten, ze willen samen alles nog een duidelijk doornemen.

Maria besluit om toch nog een keertje terug te gaan naar Amsterdam, om bij haar huis te gaan kijken. Als ze bij de politie langsgaat, blijkt dat haar zus ook bij de politie is geweest. De politie denkt dat Maria gek is geworden. Na het gesprek belt Maria Harry op, om te vragen of hij samen met haar het kantoor van Martin wil onderzoeken.

In de prullenbak van Martin vindt Maria een briefje met een webadres van een abortussite. Plotseling krijgt ze een klap op haar hoofd, ze wordt bewusteloos geslagen en als ze wakker wordt ligt ze vastgebonden op een bed en krijgt pillen en injecties. Als ze weer wakker wordt ligt ze opeens in de kofferbak van een auto. Als de kofferbak open gaat ziet ze wie achter alle ellende zit, namelijk haar zus Ans. Ze sleept haar mee en verteld waarom ze Maria dood wil hebben, ook verteld ze dat ze Martin en Harry heeft vermoord en dat Maria de volgende zal zijn.

Maria weet zich los te rukken en pakt het pistool van Ans af. Gelukkig staat Victor achter Maria en pakt het pistool af. Ans wordt uiteindelijk opgepakt en Maria wordt meegenomen in de ambulance. Als de kinderen de volgende dag op bezoek komen met Geert, hebben ze kaalgeschoren hoofdjes. Ans had dit gedaan en Maria is geschokt. Ook de rechercheur komt op bezoek, hij biedt zijn excuses aan en legt uit wat er met Maria is gebeurd. Ans en Martin konden geen kinderen krijgen en Ans kwam erachter dat Maria een abortus had gepleegd. Ze was woedend en begon Maria te stalken. Ans is psychisch niet helemaal goed, omdat ze vroeger niet de liefde en verzorging heeft gehad van haar ouders. Maria heeft dit ook niet gehad, maar die is op tijd gevlucht en op haar zelf gaan wonen. Dit heeft Ans Maria nooit kunnen vergeven.

Roos P, 3 juli 2006. Boekverslag: Terug naar de kust van Saskia Noort. Verkregen op 25 oktober 2016. http://www.scholieren.com/boekverslag/60883

Auteur

De auteur van het boek is Saskia Noort. Saskia Noort studeerde, na haar havo opleiding, journalistiek en theaterwetenschap. Ze begon als redacteur voor een aantal bladen, zoals Viva en TopSanté. In 2003 debuteerde Saskia Noort als auteur en haar eerste boek was de literaire thriller “Terug naar de kust”. Er zijn, van deze thriller, meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

Doordat het boek “Terug naar de kust” zo goed is verkocht, heeft Saskia Noort besloten om door te gaan als schrijfster en om meer van deze literaire thrillers te gaan schrijven. Haar tweede thriller kwam al in 2004 uit en heet “De Eetclub”. Ook dit boek werd erg goed verkocht en Saskia Noort ging door met het schrijven van trillers. Zo heeft ze dit jaar, juni 2016, weer een nieuw boek uitgebracht, namelijk “Huidpijn”. Tot nu toe heeft ze 8 literaire thrillers geschreven en van al deze thrillers zijn er veel exemplaren verkocht. Ook zijn een aantal thrillers verfilmd, een voorbeeld hiervan is “Terug naar de kust”.

Titel en motto

De titel van het boek is: “Terug naar de kust”. Deze titel verwijst naar Maria die, na alle bedreigingen die ze krijgt, terug naar de kust gaat. Ze gaat terug naar haar ouderlijke huis om haar problemen even te vergeten en hopelijk geeft haar stalker dan even wat rust.

Het motto van het boek is: “Voor mijn kinderen, Mathieu en Julia.” In het boek wordt Maria bedreigt door een stalker, de bedreigingen worden steeds erger en dan besluit ze om terug te gaan naar haar ouderlijk huis om haar kinderen, Mathieu en Julia, te beschermen.

Thema

Het thema, van het boek, is jaloezie. Het verhaal gaat over Maria die abortus heft gepleegd en doordat ze dat heeft gedaan, wordt ze bedreigd en gestalkt door iemand. Maria vlucht, uit angst, naar haar zus die in hun ouderlijk huis woont. Ans, haar zus, probeert Maria helemaal gek te maken en geeft haar allemaal medicijnen. Hierdoor wordt Maria helemaal gek en gaat ze steeds meer aan zichzelf twijfelen. Verder in het verhaal, kom je erachter dat Ans de schuldige is, omdat zij ontzettend jaloers is op Maria. Maria komt er net op tijd achter en gelukkig loopt het verhaal goed af.

Idee

Het idee achter dit boek, is dat er altijd wel iemand jaloers op jou is en dat de vijand soms dichterbij is dan je denkt. Je moet daarom dus nooit iemand blindelings vertrouwen.

Motieven, leidmotieven en symbolen

Een symbool dat in dit boek wordt gebruikt, is de zee. De zee verwijst naar rust, dus dat je alles even kan vergeten en dat je helemaal tot rust kan komen.

Een motief dat in dit boek wordt gebruikt, is abortus. Nadat Maria abortus heeft gepleegd, beginnen de bedreigingen. Een ander motief in dit boek, is jaloezie. Ans, de zus van Maria, is ontzettend jaloers op Maria en haar gezin en daardoor wordt Maria bedreigd. Jaloezie komt steeds terug in dit boek. Ook is het geestelijk ziek zijn een motief in dit boek. De moeder van Ans en Maria was geestelijk ziek, ze kreeg psychotische aanvallen en daardoor werd alles verstoord. Later, in het boek, blijkt dat Ans ook geestelijk ziek is en daardoor schuift ze schuld op Maria af.

Genre, indeling en lay-out

Het genre, van het boek, is literaire thriller. De hoofdpersoon ontwikkeld zich sterk in het verhaal en er zijn veel plotselinge wendingen in het verhaal. Ook kun je zien dat het een thriller is omdat er iemand, in dit geval Maria, wordt bedreigd en de bedreigingen worden steeds erger. Zo heeft iemand de begrafenisondernemer wijsgemaakt dat Maria is overleden en die ondernemer stond dus midden in de nacht bij haar aan de deur terwijl dat helemaal niet waar was.

Dit boek heeft een erg duidelijke hoofdstuk indeling, de hoofdstukken zijn allemaal genummerd. De lengte van een hoofdstuk is gemiddeld 9 pagina’s. Alle tekstgedeeltes zijn gelijk gedrukt, behalve de eerste twee pagina’s. Deze pagina’s vormen namelijk een korte inleiding.

Personages

Maria is de hoofdpersoon in dit boek. Ondanks dat Maria erg chaotisch is, is ze een hele gelukkige vrouw. Ze is veel met haar kinderen bezig en ook houdt ze erg van zingen en optreden. Ook kan het haar helemaal niets schelen wat anderen van haar denken, want iedereen denkt namelijk dat ze helemaal gek wordt en het maakt haar allemaal niets uit. Maria is een round character, want zij maakt veel karakterontwikkelingen door en als lezer kom je veel over haar te weten.

Geert is een belangrijk bijpersoon in dit boek. Hij had een relatie met Maria en zij hebben samen een kind, Wolf. Deze relatie ging uit door Geerts drankgebruik. Geert is een heel gevoelig persoon, hij houdt nog steeds van Maria en wil haar eigenlijk weer terug. Toen Maria hem vertelde dat ze bedreigd werd, stond Geert voor haar klaar en wilde haar steunen. Geert is een flat character, want hij heeft vaste karaktereigenschappen en hij maakt niet echt een karakterontwikkeling door.

Steve is een bijpersoon in dit boek. Hij had ook een relatie met Maria en ook zij hebben samen een kind, Merel. Hij is een zanger en is voor zijn carrière naar Amerika gegaan. Hierdoor verliet hij Maria en hun dochter. Halverwege het verhaal duikt Steve ineens weer op, want hij wil zijn dochter weer zien en later verdwijnt hij weer. Steve is een type, want hij is erg egoïstisch en doet alleen wat hij zelf wil. Deze karaktertrekken hebben Steve tot Steve gemaakt.

Ans is een belangrijk bij persoon in dit boek. Ans was eerst heel stil en braaf, maar ze begint zich steeds meer te ergeren aan Maria. Ze ergert zich zoveel aan Maria omdat zij een gelukkig leven leidt en haar eigen gang gaat. Ans heeft het pension van haar ouders overgenomen en woont daar nu. Ans is erg belangrijk in dit boek, omdat zij in het hele boek terug komt en omdat zij de stalker is. Ans is een round character, want zij maakt karakter ontwikkelingen door in dit boek. In het begin leidt zij nog gewoon haar eigen leventje, maar later wordt ze jaloers op Maria en is psychisch helemaal gestoord.

Martin is een bijpersoon in dit boek. Martin is de man van Ans en komt bij haar inwonen. Als Maria bij Ans komt logeren, is Martin opeens verdwenen. Later, in het boek, blijkt dat Ans hem vermoord heeft. Martin is een flat character, want hij je komt niet heel veel over hem te weten en hij maakt geen karakterontwikkelingen door.

Victor is een bijpersoon in dit boek. Victor is een college van Ans en hij is psycholoog. Eerst denkt hij dat Maria gek geworden is, maar later komt hij erachter dat Ans hem in de maling neemt en dat Ans gek is. Victor is een flat character, want je komt bijna niets over hem te weten en hij maakt geen karakterontwikkelingen door.

Harry is een bijpersoon in dit boek. Harry is een vriend van Maria en een college van Martin. Maria en Harry gaan samen het kantoor van Martin onderzoeken. Ans komt hierachter en vermoord ook Harry. Harry is een flat character, want hij maakt geen karakterontwikkelingen door en je komt bijna niets over hem te weten.

Wolf en Merel zijn belangrijke bijpersonen in dit boek. Ze zijn de kinderen van Maria en Maria probeert hen te beschermen tegen de stalker. Wolf en Merel zijn round characters, want zij worden steeds ouder en maken dus veel karakterontwikkelingen door. Ook veranderen zij heel erg doordat hun moeder bedreigd wordt en zij hier ook mee te maken krijgen.

Historische tijd, plaats en ruimte

Het verhaal speelt zich, in het begin, af in Amsterdam, hier heeft Maria een huis en ze daar samen met haar twee kinderen. In Amsterdam speelt het verhaal zich meestal af in het huis van Maria, maar Maria is ook wel eens bij Geert thuis, bij de buurvrouw, in een café, op het politiebureau en buiten op de straat.

Als Maria bedreigd wordt en het zo uit de hand loopt dat ze zich niet meer veilig voelt, besluit ze om bij haar zus in te trekken. Ans, haar zus, woont in een groot huis, in Bergen aan Zee. De rest van het verhaal speelt zich hier af.

De vertelde tijd, van dit boek, is ongeveer een half jaar. De verteltijd is ongeveer 3 uur. De vertelde tijd is dus langer dan de verteltijd, dit komt doordat het verhaal niet heel lang is en doordat het een spannend verhaal is en dan ga je dus steeds door met lezen.

Het verhaal speelt zich af in het heden en af en toe zijn er een paar flashbacks. Deze flashbacks verwijzen meestal naar de bedreigingen of naar andere gebeurtenissen.

Chronologie

In dit verhaal maakt de schrijver veel gebruik van flashbacks, er wordt namelijk steeds wat verteld over het verleden van Maria. In deze fabel wordt de chronologie steeds doorbroken en dus is er sprake van sujet. In het verhaal komen verder geen flashforwards voor, dat is best logisch omdat het verhaal veel met het verleden te maken heeft.

De functie van de flashbacks, is dat je steeds meer over Maria te weten komt. Het verleden is, in dit verhaal, erg belangrijk, want je komt dan meer te weten over de gezinssituaties tussen Maria en Ans. Dus zo kom je er ook achter dat Ans er nooit boven op is gekomen en dat zij nog steeds vindt dat Maria de schuldige is van alles. Ook staan alle flashbacks in verband met de personen die Maria verdenkt, want Maria graaft steeds in het verleden om erachter te komen wie erachter de bedreigingen zit.

Perspectief

Dit verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Je leest alleen de gedachten van één personage en de gedachten van de rest van de personages kun je niet echt lezen. Het effect van dit perspectief, is dat je heel veel over Maria te weten komt en precies beleeft wat zij beleefd. Een citaat waaruit je dat kunt zien is: “Ik keek naar mijn kinderen, naar Wolf, die met zijn armen wijd tegen de wind in rende, en naar Merel, die zogenaamd een bos zeewier at alsof het een tropische vrucht was.”

Slot

Aan het einde van dit verhaal is de nachtmerrie van Maria eindelijk voorbij. De bedreigingen zijn gestopt en Ans bleek de dader te zijn van deze bedreigingen. Ans heeft medische hulp gekregen en zit in een kliniek. Ook eindigt het boek met een mooie zin: “Ik keek haar na, hoe ze in elkaar gedoken voor de verpleger uitliep, en drukte mijn laatste sigaret uit. Het boek heeft dus een gesloten einde, want de spanning is verdwenen en alles is opgelost.

Recensies

Titel: Recensie Terug naar de kust

Door: Pauline Kleijer

Bron: http://www.volkskrant.nl/recensies/terug-naar-de-kust~a3862927/

Deze recensie is erg lovend over het boek (en ook over de verfilming). Terug naar de kust blinkt volgens deze recensie niet heel erg uit in spanning of fantasie, maar voldoet als een eenvoudige, effectieve thriller.

Titel: Dat ze haar minnaar vermoorde, alla, dat was een smiecht

Door: Willy Wielek

Bron: http://www.trouw.nl/tr/nl/4512/Cultuur/article/detail/1779994/2003/02/15/Dat-ze-haar-minnaar-vermoordde-alla-dat-was-een-smiecht.dhtml

Deze recensent is niet heel positief over het boek. Het boek is een lekker boek als tussendoortje, maar het is geen echte literaire thriller. Ook is het erg jammer dat je geen doorgewinterde thrillerlezer hoeft te zijn om al heel gauw te weten wie de boosdoener is. Volgens deze recensent komt dat doordat de schrijfster niet genoeg valse sporen uitzet en je niet langs allerlei achterweggetjes voert. Kortom het boek is redelijk goed geschreven, alleen niet goed genoeg voor doorgewinterde thrillerlezers.

Eigen mening

Om te beginnen houd ik, als ik een boek lees, van thrillers en detectives. Dit verhaal is vooral erg spannend en ook was dit verhaal, voor mij, goed te begrijpen. Ik wist tot de laatste hoofdstukken niet wie de werkelijke dader was. In het begin dacht ik steeds dat de buurvrouw het was, daarna dacht ik Steve en later wist ik het gewoon niet meer. Kortom je wordt steeds weer aan het denken gezet en je wilt steeds verder lezen.

Ik vind dat dit boek een goede opbouw heeft. Steeds als je denkt te weten wie de dader is, komt er weer een nieuw fragment die je op een dwaalspoor zet. Het enige minpuntje aan dit boek vond ik de flashbacks die over de moeder van Maria en Ans gingen, want deze duurden steeds erg lang en dat vond ik saai worden.

Dit verhaal is redelijk origineel, want bedreigingen van een familielid om dat diegene jaloers is, komt niet heel vaak voor. Dit verhaal is ook weer niet heel origineel, want er wordt wel vaker iemand gestalkt in een ander boek.

Als je graag een boek van hoog niveau wilt lezen, is dit boek niet echt een aanrader. Als je een spannend en gemakkelijk te begrijpen Nederlandse thriller wilt lezen, is dit boek zeker een aanrader.

Een spannend en schokkend fragment uit het boek vond ik:

“We lagen allebei stil op het strand, uit het veld geslagen door de oorverdovende knal. Ik was de eerste die overeind krabbelde om te kijken of Ans zichzelf had verwond. Ik fluisterde haar naam en werd bang. Ze lag er roerloos bij. De wind en de zee bulderden om het hardst, een angstaanjagend geluid, en de maan was nu helemaal verdwenen achter de wolken. Het begon zachtjes te regenen. IJskoude druppels, die haar weer bij bewustzijn brachten, maar te laat, want ik het pistool al te pakken. Het was een klein, zwart ding, kleiner en lichter dan ik had verwacht. Ik had nog ooit eerder een pistool gezien, laat staan vastgehouden, en ik wist dan ook totaal niet wat ik ermee moest, behalve het op mijn zus te richten, die me met blauwe, bibberende lippen aankeek. ‘Je maakt een grote fout als je me doodschiet,’ zei Ans. ‘Als het moet, doe ik het. Ik laat me in ieder geval niet door jou afmaken.’

‘Maria, je staat met je rug tegen de muur. Niemand gelooft je. Hoe denk je dat het overkomt als je me doodschiet? Dan krijg jij tbs en hebben Merel en Wolf niemand.’

‘Ik schiet je niet dood, ik neem je mee naar huis en jij gaat daar de waarheid vertellen’.

‘Ze denken dat je gek bent. Victor heeft het allemaal aan de politie verteld. Een bordeliner. Altijd al geweest. Psychotisch geworden na een abortus. Denkt dat iedereen tégen haar is, kan fantasie niet meer van werkelijkheid onderscheiden en creëert een stalker in haar hoofd. Ontoerekeningsvatbaar.’ Ans stond op en liep op me af. ‘Geef maar hier, Maria, alsjeblieft. Of gooi het weg, ver weg in zee. Je wilt me echt vermoorden. Kom, lieverd, kom maar bij mij.’ Ik rook een sigarenlucht. Hij kwam van achteren, greep mijn pols en sloeg een arm om mijn middel. Tegenover me zonk Ans overstuur jammerend ineen. ‘Het is goed, meisje, laat maar los. Kom, laten we niet nog meer ongelukken begaan.’ Het was Victor.”


 

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.