Schrijver, titel, genre
Schrijver: Dirk Bracke
Titel: Straks doet het geen pijn meer
Davidsfonds/Infodok, Leuven,2003,172 blz.(eerste druk 2001)
Genre: Jeugdroman
Samenvatting
Friedl is een meisje van 14 jaar oud. Ze heeft een broer en een zus van 17 en 18 jaar oud. Ze wonen alledrie bij hun moeder en haar vriend. Omdat haar ouders gescheiden zijn gingen de drie kinderen elk weekend bij Nico hun vader logeren. Aangezien Friedl het lievelingetje was van haar vader kozen haar broer en zus toen ze 12 werden om niet meer bij hun vader te komen, maar om bij hun moeder en haar vriend te gaan wonen.
Zodra haar broer en zus niet meer bij hun vader logeerde veranderde haar vader heel snel. Hij was niet meer de lieve vader waar ze alles van mocht doen en waar ze overal van naar toe mocht. Friedl moest bij hem in het grote bed slapen, maar niet om de gezelligheid. Haar vader begon haar te misbruiken en als ze niet meewerkte werd ze geslagen. Na een tijdje werd ze door haar vader zelfs verkracht en mocht ze niks tegen haar moeder zeggen.
Op school leert Friedl een meisje kennen, zij heet Marie. Marie wordt gepest door 3 jongens, omdat ze rood haar heeft. Friedl en Stef krijgen verkering elke keer dat Stef wil vrijen klapt Friedl dicht, omdat haar de herinneringen van haar vader te binnen schieten. Friedl krijgt ook het gevoel dat Marie Stef wil inpikken. Op een avond als Stef wil vrijen maar Friedl weer niet maken ze het uit. Steeds als ze een groene auto tegen komen schrikt Friedl, omdat ze denkt dat Nico is.
Friedl wil al een tijdje hulp zoeken, maar elke keer dat ze voor het jongeren advies centrum durft ze niet naar binnen te lopen. Tot er een keer een vrouw voor de deur staat die haar binnen laat. Ze vertelt daar het hele verhaal en vraagt de man en vrouw of ze het niet willen vertellen aan haar moeder, maar toch krijgt haar moeder een brief thuis van het jongeren advies centrum. Eerst geloofd haar moeder het niet, maar uiteindelijk toch wel. Samen met haar moeder gaat ze weer naar het jongeren advies centrum om een oplossing te zoeken. Uiteindelijk wordt er tegen Nico een rechtszaak aan gemaakt.
Nico blijft alles ontkennen tot hij op een avond Friedl op belt om te vragen of ze komt zodat hij alles uit kan leggen, als ze samen met haar moeder naar Nico gaan doet niemand de deur open uiteindelijk ziet de moeder van Friedl dat de deur open is. Ze gaan naar binnen en zien Nico dood in de kamer liggen. Hij heeft zelfmoord gepleegd.
Thematiek
Ruimte: Het bevind zich in Antwerpen bij school, thuis, buiten, De Kadul(jeugdcentrum) en meestal speelt het ’s middags en ’s avonds af.
Verhaalfiguren:
- Hoofdpersoon is Friedl is 14 jaar en heeft halflang bruin haar. Heel erg wantrouwend vooral naar der vader toe. Ze is ook er onzeker omdat ze verzwijgt wat der vader met der doet. Ze is heel zorgzaam naar de rest van mensen ze staat klaar voor haar vrienden
Bijpersonen:
- Marie: vriendinnetje van haar leerde ze kennen in een winkel toen Marie op de vlucht was omdat ze gepest werd door Kevin om haar rode lange haar en hij scheld haar uit voor rosse hoer. Zij pakt Kevin terug zonder dat hij het weet. Ze sloopt zijn rode fox motorfiets.
- Stef is vriendje van Friedl. Hij heeft halflang bruin haar en is een hartstikke lieve jongen. Hij is heel zorgzaam voor Friedl, maar als Friedl niet verder met hem wil wordt hij bozig. Hij is dus een beetje opvliegerig van karakter.
- Sebastiaan is de zeventienjarige broer van Friedl en hij is ongelooflijk lui. Hij leest alleen maar de krant.
- Lies is de achttienjarige zus van Friedl. Het is een braaf meisje en een beetje het sloofje van Sebastiaan, want ze haalt voor hem zijn schoenen etc.
- Claudia en Filip zijn mensen van het Jongeren Advies Centrum die Friedl hebben geholpen nadat ze er binnen was gestapt. Toen wisten ze dat zij het meisje van de brief was. Zij hebben Friedl verder geholpen met haar problemen oplossen. Het zijn dus zorgzame mensen.
- Gerda en Robert zijn de politie mensen die Nico en Friedl hebben overhoort om er achter te komen hoe het allemaal in elkaar zit tussen hun.
- Nico van Damme is de vader van Friedl. Het is een rare man want hij pleegt namelijk incest dus hij
spoort gewoon niet. Uiteindelijk pleegt hij zelfmoord dus is hij ook laf want hij durft niet voor zijn daden uit te komen.
- Mario is de nieuwe vriend van de moeder van Friedl. Over zijn karakter kan ik weinig zeggen want het enige wat ik weet is dat hij beetje ruzie met de moeder krijgt over Friedl.
- Michiel is een vriend van Friedl heeft een relatie gehad met Jessica. Hij is beetje stoere macho jongen, dus erg zelfverzekerd. Hij is ook een ontzettende grapjas.(dat zie je in een stukje waar ze op een vlot zitten en dat hij hun dan laat omkantelen).
- Jessica heeft relatie gehad met Michiel. Het is een vrolijk meisje die haar mannetje staat op de momenten waar het nodig is.
Vertelwijze: personale verteller. Zij- vorm
Motieven: opvallende tijdswisselingen in de vorm van flashbacks van dat ze kleiner was. In het boek wordt dat duidelijk gemaakt met schuingedrukte tekstjes.
Bijvoorbeeld: Het is vreemd. Hij trekt zijn pyjama niet aan en schuift zo onder de lakens. Ook trekt hij niet aan het koordje om het licht uit te doen. Misschien zal hij me eerst in zijn armen nemen en wat uit een boek voorlezen voor we gaan slapen. Plots trekt papa me tegen zich aan. Ik weet niet wat hij wil. Het doet pijn. ‘Nee, papa,’ kreun ik. ‘je doet me pijn!’ ik probeer hem met beide handen van me af te duwen. ‘je ziet me toch graag zoals mama me graag zag,’ mompelt hij. Zijn ogen maken me bang. Straks doet het geen pijn meer, denk ik. Ik lig stil. ‘ik wil van je houden zoals mama dat deed.’ Dat heb ik gezegd, maar k wist niet dat het zo veel pijn zou doen. Ik begrijp het niet. Papa ziet me graag. En nu… doodstil blijf ik liggen. Tussen mijn benen is het vies en kleverig. Ik ben helemaal in de war. Wat hij gedaan heeft, mag vast helemaal niet.
Verder zijn er niet echt veel motieven omdat het allemaal met die flashbacks te maken heeft. Er zijn ook geen speciale plekken. In deze flashback staat ook de titelverklaring.
Thema: De rode draad van het hele verhaal gaat over kindermishandeling. Er komen steeds flashbacks in voor. Alles wat ze doet herinnert ze zich aan Nico en de situatie erbij.
Schrijfstijl: Zo ver ik veel boeken van hem heb gelezen is er altijd wel een jeugdprobleem. Hij schrijft voor veel jeugd.
Beoordeling
Mijn beoordeling over dit boek.
Er zijn stukjes in het verhaal die me echt aangrijpen. Zoals die flashbacks wat die vader allemaal doet met Friedl. Dat die moeder machteloos is en hoe haar kind kapot gaat vanbinnen en dat ze niets kan doen voor haar. Bij de gedachten alleen al wordt ik niet goed wat Nico allemaal gedaan heeft. Wat ik jammer vind is dat later die Stef met Marie heeft, hij had het verhaal moeten weten en dat ze nu nog steeds hadden. Marie vind ik maar een stom meisje want dan heeft Friedl haar zo goed beschermt, aardig en lief geweest en dan gaat ze er gewoon vandoor met Stef. Dat vind ik geen stijl.
De passage waar ik me het beste in kan verplaatsen is die van Friedl. Ik heb er niet echt een reden voor maar mijn gevoel lijkt het te snappen wat ze precies voelt. Dat ze zich gewoon niet goed kan uitten omdat ze bang is voor de reacties. Ze zich schaamt van wat er gebeurd is. Ik heb zelf ook gehad dat ik me niet goed kon uitten en dat is ook met hulp later uitgekomen. Ik snapte haar zo goed en steeds dat uitstellen om het te vertellen is zo herkenbaar. Die machteloosheid van die moeder begrijp ik ook zo goed omdat mijn moeder dat ook had. Dat voelt gewoon heel vervelend.
Dit boek heeft me wel aan het denken gezet. Het is een boek waar je goed over moet nadenken. Niet om de woorden maar meer om de situatie. Wat je zelf zou doen of hoe je hulp moet zoeken. Hoe je werkelijk weet wie je vrienden zijn en wie niet als je dit zou vertellen. Dat was duidelijk die Marie niet. Die dacht alleen maar aan haar zelf. Ik heb zelf nog een ander boek gelezen wat ook zo iets was. Ik weet de titel niet meer maar het ging ook over een meisje dat seksueel mishandeld werd. Ze kreeg ook een vriend maar zij vertelde het wel aan die jongen en de band werd sterker. Die buurman werd opgesloten en dat was een soort ‘Happy end’. Dit was meer een open eind waarbij je zelf moest verder denken. Je verdiept je ook zo in het boek omdat het makkelijk te lezen is. Je hebt het snel uit omdat je steeds er zo over nadenkt wat er nou gebeurt met haar. Ik vind het een aanrader omdat het je mee het verhaal in sleept en je je in de persoon inleeft. Dit boek is goed geschreven omdat je er mensen door laat denken. Vooral jongeren denk ik omdat het ook een jeugdboek is. Het is voor 15 jaar en ouder. Dat is niet door de schrijfstijl omdat die makkelijk te lezen is maar om je te verplaatsen in het probleem van Friedl.
Bronnen:
www.pluizuit.be
http://members.tripod.lycos.nl/blauwisbitter/auteur.htm
http://home.wanadoo.nl/richard.thiel/auteurs/dbracke.htm
REACTIES
1 seconde geleden