Samenvatting Het verhaal gaat als volgt. Frans, een hulpverlener voor drugsverslaafden, kan niet geloven dat zijn afgekickte vriend, Simon, gestorven is aan een overdosis. Hij was immers clean. Frans gaat op onderzoek. Hij kon de zaak niet uit zijn hoofd zetten. Zijn werk en zijn gezin beginnen hier onder te leiden. Zijn vrouw, Heleen, voelt zich verwaarloost en vertrekt samen met hun zoontje. Toch blijft Frans het onderzoek doorzetten en zo komt hij terecht bij Tanja, de ex-vriendin van Simon. Frans en Tanja blijken goed overeen te komen. Ze is daarbij ook nog een geschikte oppas voor Thomas (Heleen en Frans zijn voorgoed uit elkaar, maar treffen een regeling voor Thomas). Frans heeft ondertussen al enkele ontdekkingen gedaan in verband met Simons dood. Hij was niet gestorven aan overdosis, hij was vermoord! De rechercheur die met de zaak bezig was, was niet onder de indruk van Frans’ ontdekkingen. Dat Simon dealde, was al geen nieuwtje meer voor hem. Tanja was in het bezit van het notitieboekje van Simon. Uit het gekrabbel begreep Frans dat ene Everdingen een afspraak had met Simon op de avond dat hij vermoord werd! Simon werkte in het bedrijf van Everdingen. Frans meldde dit aan de politie en op mysterieuze wijze was de volgende dag het bedrijf verdwenen! Hij ontdekte een samenwerking tussen Everdingen en de politie: Het pand waar de firma Everdingen gehuisvest was, was het safehouse van de politie of eigenlijk van een speciaal team dat de radicale krakersbeweging moest ontmaskeren. Frans kon daaruit afleiden dat Simon alles solo deed en dat af en toe informatie doorspeelde. Everdingen ontmaskerde hem en leerde hem een lesje dat hij niet vlug zou vergeten.
*“Thriller René Appel heeft kwaliteiten psychologische roman. Hij kan een uitstekende plot bedenken en -veel belangrijker- uitstekend schrijven.” (uit De Volkskrant; J.A. Dautzenberg) *“René Appel vermaakt zijn lezers op een geëvenaarde manier: Het is de beste thriller die hij schreef. Voor mannen én vrouwen! Goede dialogen, mooie sfeer, gedoseerde geheimzinnigheid en spanning, pakkende schrijfstijl, directer kan ik het niet zeggen. Een dijk van een roman, die nog lekker spannend is ook!” (uit Algemeen Dagblad; Menno Schenke) Ik kan hieruit concluderen dat René Appel een goed schrijver is die weet wat spanning is. Hij werd al veel bekroond met literatuurprijzen zoals bij voorbeeld ‘De Gouden Strop’.
‘Spijt’ is een van de vele misdaadromans die René Appel geschreven heeft. Deze keer gebruikte hij het drugsmilieu om over te schrijven. Hij verwerkt de problemen die je thuis kan hebben ook in zijn Romans. Er zit ook een zekere psychologie in het verhaal: de gebeurtenissen en hoe ieder personage er op zijn eigen manier mee omgaat.
Het grondmotief is drugs. In de hele verhaallijn staat drugs centraal: dealers, krakers- bewegingen, afkicken, … Het boek behandelt veel problemen die met het gebruiken van drugs gepaard gaan.
Frans is de hoofdpersoon in dit boek. Hij heeft het moeilijk omdat zijn vriend Simon aan een overdosis gestorven is, ook zijn vrouw verlaat hem. Hij wil absoluut de echte doodsoorzaak achterhalen omdat hij zelf ook drugsverslaafd is geweest en Simon door hem aan de drugs is gegaan. Hij is heel vasthoudend en trekt zich van niemand iets aan. Hij staat ergens voor en verdedigt dat dan ook. Uit het verhaal blijkt dat Frans zich slonzig kleed maar wel heel netjes is in de huishouding. Ook zorgt hij goed voor zijn zoontje. Tanja is de ex-vriendin van Simon. Zij helpt Frans bij zijn onderzoek en geeft hem zijn zelfvertrouwen terug. Ook is zij de oppas van Thomas, dit is Frans zoontje. Zij heeft veel vertrouwen in mensen en ook veel lef. Ze is net als Frans heel vasthoudend om de waarheid van Simons dood te achterhalen. Heleen is de vrouw van Simon. Zij verlaat hem waardoor Simon sterker wordt. Ze is een kunstenares en laat haar zoontje bij Frans achter, omdat ze opnieuw wil kunnen starten. Ze is heel onzeker over zichzelf.
Het verhaal is geschreven in een personele hij-verteller. Dit is zo omdat je alles te weten komt over Frans, zijn gedachten, manier van wonen, …
Het boek is vlot geschreven met hier en daar wat spanning. Appel gebruikt duidelijke taal. Zijn woorden zijn makkelijk te begrijpen. De enkele moeilijke woorden zijn onmiddellijk duidelijk aan de hand van de context.
Ik vind het een goed boek. Het behandelt verschillende actuele thema’s zoals bij voorbeeld drugs en het uit elkaar gaan van koppels. Zelf vind ik dat er wat meer actie in mocht zijn, het verhaal verloopt een beetje eentonig. Nooit eens echte actie. Wat ik ook spijtig vind, is dat er weinig humor in zit, want ik lees graag boeken met humor. Het verhaal zat wel goed in elkaar.
REACTIES
1 seconde geleden