Rosa door Astrid H. Roemer

Beoordeling 6.9
Foto van een scholier
Boekcover Rosa
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 6e klas vwo | 1163 woorden
  • 1 februari 2010
  • 23 keer beoordeeld
Cijfer 6.9
23 keer beoordeeld

Boekcover Rosa
Shadow
Rosa door Astrid H. Roemer
Shadow

Auteur: Astrid Roemer
Titel: Rosa
Ondertitel: -
Uitgever: Uitgeverij Aristos
Jaar: 2002
Plaats van Uitgave: Rotterdam
Aantal Bladzijden: 110

Verantwoording:

Ik heb het boek gekozen omdat het een caribisch boek is en het was aangeraden door mijn klasgenoten.

Schrijver:

Astrid Heligonda Roemer, geboren te Parimaribo in 1947, is een Surinaamse schrijfster, die in 1966 naar Nederland vertrok, maar terugkeerde naar haar geboorteland om daar te werken als onderwijzeres. In 1975 vestigde zij zich opnieuw in Nederland. Van 2006 tot 2009 woonde zij opnieuw in haar geboorteland.
In 1970 debuteerde ze met de poëziebundel Sasa Mijn actuele zijn. De in 1974 verschenen roman Neem mij terug naar Suriname werd in Suriname uitermate populair. Astrid Roemer schreef ook veel toneelstukken die de vrouw als individu uitbeeldde. Haar rijpste poëzie verscheen in de bundel NoordzeeBlues (1985) die enkele schitterende gedichten bevat.
ln 1989 verscheen het prozadrieluik Het spoor van de jakhals waarin zij de sterke onderlinge afhankelijkheid der beide sexen benadrukt. Radiocolumns bundelde zij in Oost West Holland Best (1989). Een driehoeksverhouding beschrijft zij in de novelle Alles wat gelukkig maakt (1989).
Haar verhalen verschenen in verschillende Engelstalige bloemlezingen, o.m. in Diversity is power (2007).

Een aantal boeken van Astrid Roemer:
Zolang ik leef ben ik niet dood (2004), ‘Miauw’ (2001), Voetsporen (2000), Was getekend (1998), Suriname (1997), Lijken op Liefde (1997), Gewaagd Leven (1996) en Niets wat Pijn Doet (1993).

Analyse:

Ruimte en Tijd:
De tijd in het boek is onbekend maar het speelt zich af in een moderne omgeving (mobieltjes, treinen, etc), dus het zal dan waarschijnlijk in de 21ste eeuw afspelen.

De plaats van het verhaal is voornamelijk Rotterdam, waar Abel is opgegroeit en werkt. Zijn appartement is in Den Haag. Een klein deel van het verhaal speelt zich ook af in Den Burg, waar hij op bezoek gaat bij zijn ouders.

Characters:
Abel Bartels
Abel is de hoofdpersoon in het boek en is een man van rond de 30 jaar oud. Hij is een nederlander en heeft een interesse in buitenlandse vrouwen, ondanks dat hij opgegroeit is met een racistische vader. Hij heeft een baan als beveiligingsman in een juwelierszaak, maar heeft verder geen carriére. Over zijn uiterlijk word verder niet veel gezegt in het verhaal.
Rosaline Mandeka
Dit is de liefde van Abel. Rosa is een donkere vrouw die Abel leerde kennen op de basisschool. Rosa wordt enkel genoemd in het boek, waardoor je haar dus niet zo heel goed kent, maar het boek draait om haar.
Evert Zeeuw
Dit is de vriend van Abel, ze zijn samen opgegroeit in dezelfde wijk. Evert is een homoseksuele man en een Tai-Chi-Chuan-meester, wat ook zijn baan is in de plaatselijke gym. Hij heeft nog een goede band met Abel en hij kende Rosa ook goed.

Vertelperspectief:
Het verhaal wordt in het personale perspectief verteld waarbij Abel Bartels gevolgd wordt in zijn dagelijkse leven. Je leert hem kennen en krijgt toegang tot zijn emoties.

Tijd:
Het boek is verdeeld in vier hoofdstukken, die naar een dag verwijzen. Het begint bij ‘Maandag’ en eindigd bij ‘Donderdag’. Het verhaal is dus wel chronologisch verteld omdat het dag na dag is. Toch zitten er wel veel flashbacks in, waar Abel terug denkt aan hoe hij Rosa ontmoette en hoe zijn ouders waren.

Vorm:
Het boek is een roman dat te maken heeft met racistische vraagstukken.

Motieven:
• Racisme. De vader van Abel is enorm racistisch en later in het boek is hij zelfs voorzitter geworden van een racistische groep in Europa die het leven van buitenlanders slecht maken. Rosa is door deze groep ook mee genomen en racisme is een thema dat telkens terug komt in het verhaal.
• Vermissing. Het hele verhaal gaat om de vermissing van Rosa, en elke dag gaat het hier weer om, en hoe ze haar kunnen vinden.

Interpretatie:

Thema:
Het thema van het boek heeft te maken met racisme. Abel groeide op met een racistische vader die lid is van een verboden en racistische organisatie. Abel zelf heeft een zwak voor buitenlandse vrouwen en je kunt merken dat hij zelf heel erg tegen racisme is. Hiernaast heeft het boek ook te maken met liefde, met name de liefde voor Rosa.
Titelverklaring:
Het boek heet Rosa, omdat het boek over de zoektocht naar haar gaat. Abel Bartels is verliefd op haar en wanneer ze vermist wordt, probeert hij haar te vinden. Rosa is zijn middenpunt van aandacht.

Sfeer:
Het boek gebruikt geen ingewikkelde woorden en het is dus makkelijk leesbaar. De schrijver heeft verder geen interessante manier van schrijver dus het is moeilijk om je aandacht bij het boek te houden.

Evaluatie:
Ik had meer van het boek verwacht, omdat de schrijver vrij bekend is en veel al heeft geschreven. Toch vond ik het een slecht geschreven boek waarbij ik moeite had met doorlezen omdat het saai was.
Het feit dat de schrijver elke dag van Abel in details vertelde, was anders dan normale boeken, maar er gebeurde weinig waardoor dat weer negatief was.
Er zat bijna geen spanning in, en alleen in het eind begon het een beetje beter te worden. Het verhaal was té langdradig en er zat te weinig spanning in. Het plot was opzich wel goed, maar er had veel meer gedaan mee kunnen worden,
Ik zal dit boek niet aanraden voor iemand omdat ik het zelf niet een plezierig boek vond.

Samenvatting:

“Het verhaal gaat over Abel die op een normale maandag naar zijn werk gaat en op het treinstation een poster ziet hangen van zijn geliefde Rosa, die wordt vermist. Hij gaat naar zijn werk, maar het zit hem toch niet lekker en hij besluit vrij te nemen. Hij bedenkt waar Rosa kan zijn en gaat uiteindelijk naar zijn oude schoolvriend, Evert. Hij probeert hem uit te horen, maar zijn vriend zegt niets te weten.
Abels vader is een rascist en heeft Abel altijd verwijten gemaakt en verboden dat hij met Rosa, een kleurling, omging. Abel\'s vader zit bij de beweging de \'Thuler Group\', die zich bezighouden met de bestrijding van kleurlingen. Abel gaat na jaren weer naar zijn ouders toe om meer informatie over vroegere tijden boven water te krijgen en tw weten te komen, waarom zijn vader zo\'n hekel heeft aan kleurlingen.
Hij komt erachter, dat zijn vader min of meer gedwongen werd bij de organisatie betrokken te zijn. Toen zijn vader had aangekondigd zijn lidmaatschap op te zeggen, hebben ze hem tot voorzitter gemaakt, waardoor hij niet af kon haken. Maar zijn vader en moeder weten nu hoeveel Abel van Rosa houdt en geven hem de kans weer gelukkig te worden.
Abel neemt weer contact op met Evert. Samen gaan ze op bezoek bij de voormalig directeur van hun basisschool \'Willie Wortel, meneer Voorman. Ook deze is lid van de \'Thuler Group\'en blijkt meer te weten over de verdwijning van Rosa. Hij weet dat ze in Berlijn zit. Ze maken een nieuwe afspraak voor diezelfde avond. Wanneer ze willen vertrekken, zegt meneer Voorman dat ze nu in Frankrijk of in België zit. Abel en Evert besluiten naar de politie te gaan en meneer Voorman aan te geven. Nadat dit gebeurd is liep Abel weg en de zaak Rosa was voor hem afgedaan.”

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rosa door Astrid H. Roemer"