Inhoud: Een verhaal over een familie die de gevolgen van een bezetting moeten zien te doorstaan.
Het begint allemaal in Drenthe, waar Jan net met zijn familie is gaan wonen. Jan wordt wakker het is een vrijdagmorgen in mei. Hij loopt naar beneden, maakt een ontbijt en brengt dat naar zijn vader en moeder. Samen met zijn vader gaat hij na het ontbijt even een wandeling maken. Onder het lopen komen ze oude bekenden tegen van vader, deze vertellen aan vader dat Duitsland het land (Nederland) binnen is gevallen. Jan en zijn vader rennen naar huis en zetten de radio aan, op de radio wordt omgeroepen dat Duitsland vannacht is binnengevallen, maar dat Nederland zich niet zomaar overgeeft!! Vader zet de radio uit, \'\'Als alle kinderen maar hier waren\'\'. Helaas, twee van de kinderen zitten bij tante Annie in Scheveningen, Frits van twaalf en Greetje van drie. De zesjarige Hanneke zat in Hillegersberg bij tante Jo. Zij waren voor een paar dagen bij de tantes gaan logeren omdat ze bij de verhuizing toch maar voor de voeten zouden lopen. Vader stelt voor ze te gaan halen nu het nog kan, want als de Duitsers eenmaal het land in zijn, zullen ze de kinderen waarschijnlijk niet meer kunnen halen.
Jan start de auto, ze stappen allemaal in en haasten zich naar Scheveningen. Onderweg zien ze allemaal dat de oorlog in volle gang was, overal neergestorte vliegtuigen, zenuwachtige soldaten, controles.
\'s Avonds komen ze in Scheveningen aan bij tante Annie. Op de radio horen ze dat Rotterdam gebombardeerd wordt, ze zijn allemaal verschrikkelijk bezorgd om Hanneke, en overleggen wat ze zullen doen. Ze zullen morgen doorrijden naar Rotterdam (Hillegersberg) om daar Hanneke op te halen.
Als Jan, vader en Frits Rotterdam naderen, zien ze dat de stad overal brandt, alles is verwoest. Als ze langs Rotterdam rijden richting Hilligersberg zien ze overal ingestorte huizen, huilende en bloedende mensen. Ze rijden de straat in waar het huis van tante Jo staat. Het huis staat er nog, licht beschadigd, voor de ramen zijn planken gespijkerd, maar het huis staat er nog! Ze halen Hanneke op en rijden direct weer terug. Onderweg wordt de auto gevorderd, Jan moet terug rijden naar Rotterdam om daar gewonde mensen op te halen die naar ziekenhuizen in de omgeving moeten.
Als Jan in Rotterdam aankomt rijdt hij naar een ziekenhuis waar gewonden zouden moeten liggen, die zijn er niet meer en hij wordt doorgewezen naar een ander ziekenhuis in de buurt. Er rijdt met hem een verpleegster mee om hem de weg te wijzen: Trijntje. Jan wordt verliefd op haar, en geeft zijn adres. Bij het andere ziekenhuis is ook niemand meer die geholpen kan worden, dus hij kan weer naar huis.
Een paar dagen later rijden ze weer terug naar Drenthe, volgens vader is het daar het veiligst, want op het platteland wordt haast niet gevochten. Jan en zijn vader gaan bij het verzet werken en doen allerlei klusjes zoals: wapens opduiken, verboden foldertjes rondbrengen enz. Maar na een tijdje krijgt de familie de Boer ook onderduikers, de eerste is Wim. Deze werd achterna gezeten door de Duitsers, hij is een Amsterdamse student. Vader regelt een nieuw persoonsbewijs voor de jongen zodat hij wel gewoon de stad in kan gaan.
In de hele streek weet inmiddels iedereen dat je altijd welkom bent bij de familie de Boer. Dus er komen ook steeds vaker mensen langs die soms voor een nacht blijven. Naast Wim komen er ook nog twee Engelse piloten die jan en zijn vader moeten helpen terug te komen naar Engeland. Het verzetswerk wordt steeds , en steeds gevaarlijker. Zo komt Trijntje een keer langs, en vraagt hen om te helpen een vriendin (Esther) uit Westerbork (concentratiekamp) te halen. Dit kunnen ze niet weigeren. Dit is een van de vele dingen die ze allemaal doen.
Dan komt er nog een Engelse piloot die ze in huis nemen. Hij is er alleen slecht aan toen, heeft een gebroken been en moet verzorgd worden. Oom Gerrit (de tuinman tevens een goede vriend van de familie de Boer) bouwt een vluchtroute voor David zodat hij in tijd van nood kan ontsnappen.
Op een dag is er een vergadering bij het huis van Jan, helaas loopt het mis. Ze zijn ontdekt door de N.S.B.-ers, en die hebben gezorgd dat de Duitsers een inval doen. Iedereen ontkomt, behalve Oom Gerrit en David, die beginnen een vuurgevecht, en schieten zo wel een paar duitsers neer, maar ze staan tegenover een overmacht. David wordt neergeschoten, en Oom Gerrit kan nog net wegvluchten via de vluchtgang die hij gebouwd had. Het huis wordt in brand gestoken en de familie is van elkaar gescheiden.
Jan slaapt nu bij oom Herman in Scheveningen, en moet zich daar rustig houden. Hij mag daar alleen blijven als hij zich niet meer bezig houdt met het verzetswerk. En dat gaat dan ook goed, totdat Wim op een dag langs komt, die zit inmiddels bij een verzetsgroep: \'\'de groep van oom Hein\'\'. Wim haalt Jan over om mee te gaan. In de groep zitten maar een paar leden: oom Hein, tante Truus (die zorgt voor onderkomen en eten voor de groep), Leo Keizer, Joop: Josephus Maria van de Mortel, Piet Lagerhuis, Koos Brand, Wim en Jan. In het begin doet de groep alleen een paar kleine dingen, die niet heel gevaarlijk zijn. Maar na een tijdje gaan ze een distributiekantoor overvallen, om daar 7000 bonnen te stelen. Als ze ze hebben weten ze niet wat ze ermee moeten doen, dus gaan oom Hein en Jan naar Amsterdam om daar met de landelijke verzetsorganisatie te praten.
In Amsterdam gaat oom Hein praten met de landelijke verzetsbond en mag Jan naar zijn vader. Jan blijft slapen op het onderduikadres van zijn vader. Midden in de nacht worden ze wakker gemaakt, er wordt luid op de deur gebonsd: Duitsers! Jan en zijn vader en nog een echtpaar gaan een schuilplaats in. De rest van de onderduikers gaat in een andere schuilplaats. De eigenaars van het huis worden gearresteerd, en de andere onderduikers worden gevonden. Na een paar dagen ondergedoken gezeten te hebben, horen ze dat het V-teken geklopt wordt op hun schuilplaats. Daar staat een Nederlandse politieman, en die haalt ze eruit. Hij helpt ze het huis uit, wat bezet is door de Duitsers.
Dan keert Jan weer terug naar het huis van tante Truus. Er zijn twee nieuwe leden bij gekomen: Sylvia en Anje. De enige die die avond niet terug komt was Piet. Ze krijgen een brief van hem dat hij gevangen is genomen. Ze hebben toen meteen een actie op touw gezet om hem te bevrijden. Jan raakt echter gewond bij die bevrijding en moet een hele tijd rust houden. Tijdens zijn rustperiode hoort hij dat zijn vader is gearresteerd. Dit komt als een harde klap aan, in een keer wil hij alles opgeven. En als hij dan ook nog hoort dat de groep van oom Hein is verraden door Sylvia, wil hij er helemaal mee stoppen. Alleen Jan en Koos lopen vrijuit, samen vermoorden ze Sylvia. Helaas worden ze bij die wraakactie ook opgepakt. Na een tijd in de gevangenis gezeten te hebben, wordt Jan opgehaald en in een auto gezet. Langzamerhand begint Jan door te krijgen dat hij gefusilleerd gaat worden. Hij springt uit de auto, en weet te ontsnappen. Na een nacht ronddwalen, vind een \'\'goede\'\' boer hem, en die verzorgt hem een tijdje. Nadat hij weer hersteld is, gaat hij naar oom Gerrit. Daar komt hij Frits weer tegen, die nu ook volop in het verzetswerk zit. Samen met Frits, oom Gerrit en nog een paar andere mensen, doet hij hier en daar nog wat kleine dingen. Terwijl langzaam het einde van de oorlog in zicht komt, begint hij informatie te zoeken over zijn vader of die nog leeft. Gelukkig blijkt dat deze nog leeft.
Als de bevrijding dan eindelijk daar is, rijdt hij met Wim en Trijntje naar het kamp waar zijn vader zit. Ze halen hem daar weg, en rijden terug naar nederland!
Hoofdpersonen:
Jan de Boer
Evert-Jan de Boer (vader)
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden
T.
T.
er staat dat de hoofdpersonen evert-jan de boer en Jan de boer zijn. maar dat is niet zo. het boek gaat over jan en over zijn verhaal en niet dat over zijn vader.
15 jaar geleden
AntwoordenJ.
J.
Goed verslag, maar ik heb een aantal vragen:
1 Welke globale spanning bevat het boek?
2.Wat is de cliffhanger?
Wat zijn de problemen die de hoofdpersonen te maken krijgen, en door wie worden ze opgelost
Groetjen Jelmer
15 jaar geleden
Antwoorden