Rachels rokje door Charlotte Mutsaers

Beoordeling 7.1
Foto van een scholier
Boekcover Rachels rokje
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 5e klas havo | 564 woorden
  • 14 augustus 2007
  • 16 keer beoordeeld
Cijfer 7.1
16 keer beoordeeld

Boekcover Rachels rokje
Shadow
Rachels rokje door Charlotte Mutsaers
Shadow
1. PRIMAIRE GEGEVENS: Titelbeschrijving: Het gehele verhaal draait om het rokje, die de denkbeeldige hersenen van Rachel zijn. De hoofdstukken zijn verdeeld in plooien. Eerste druk: 1994 Bladzijden: 319 Motto: Schijnbaar onmogelijke liefde Verklaring motto: Alles is haalbaar, als je er maar genoeg inzet vertoont. 2. INHOUD
Samenvatting:
De jonge Rachel Stottermaus groeit op met alleen haar moeder. Haar vader is doodgeschoten, net als de vader van haar nieuwe Nederlands leraar: Douglas Distelvink. Toen ze hem voor het eerst zag, op 13 jarige leeftijd, raakte ze stapelverliefd op hem. Vervolgens draait haar hele leven om deze ene persoon, die ze liefkozend Rokriem noemt. Distelvink is een extravagante man, met verdraaid ideaalbeeld. Juist dit vindt Rachel zo charmant, de schijnbare onmogelijkheid bij de man door te dringen. Als ze eindelijk genoeg moed heeft een liefdesverklaring af te leggen, belt ze bij Distelvink aan. Deze praat met haar op normale toon, maar begrijpt haar hints niet. Ook op een bal, enkele weken later, wanneer Rachel Distelvink met een vriendin ziet schijnt hij niet te begrijpen dat Rachel voor hem bestaat. Dertig jaar later komt ze hem bij toeval weer tegen. Uiteindelijk leidde de vele nietszeggende telefoongesprekken tot een vriendschap. Er ontstaat een driehoeksverhouding tussen Rachel, Distelvink en zijn vriendin Teddy. Hoewel Rachel en Distelvink geen echte relatie hebben, is er toch sprake van liefde. Maar dan op de excentrieke manier die beide personen kenmerkt. Dit alles komt ten einde als Distelvink verongelukt in zijn Bugatti. Teddy treurt samen met Rachel. Thema en motieven: Kalverliefde, totale dedicatie.
Perspectief: Er is veel variatie in perspectie. De kern van elk hoofdstuk wordt door de ogen van Rachel gezien. Maar behalve de kern heeft elk hoofdstuk ook een groot gedeelte dat door de schrijfster wordt verteld. De betekenis van de monologen van Mutsaers die elk hoofdstuk inleiden kunnen later pas begrepen worden. Tijd: Het speelt zich af op haar 13 en 30 jarige leeftijd, (de tijd ertussenin is niet relevant voor Rachel) en alles geheel door elkaar. Erg verwarrend, maar ook leuk. Vaak is de betekenis pas verderop, of een stuk terug duidelijk. Verwerkingsopdracht: Stijlanalyse van Mutsaers. De stijl van Mutsaers is origineel en ongewoon. Niet alleen de symmetrie in haar verhaal maar ook de personages zijn complex. De plooien van het verhaal zijn moeilijk te begrijpen als ze als los hoofdstuk worden gelezen, en zelfs na het herlezen van het boek zijn er nog details die je voorbij gaan. Maar toch is het verhaal tegen het einde in lange lijnen duidelijk. Maar de grootste kenmerk in de schrijfstijl van Mutsaers zijn wel de betogen die abrupt tussen de verhaallijn worden gezet. Soms zorgt dit voor verwarring, maar meestal zijn het minder belangrijke dingen voor het verhaal. Er wordt bijvoorbeeld verteld over de dood van Isadora Duncan, hoewel haar naam nooit wordt genoemd, zij stierf in een Bugatti, net als Distelvink. Een ander bijzonder aspect is het slot. Hoewel het verhaal eindigt na 210 pagina’s, telt het boek er 319. De laatste 100 pagina, genaamd Rachels Rokje Revisited geeft het idee van een rechtzaak. Hoewel het geen echte vervolging is acht Rachel zichzelf toch schuldig voor de dood van Distelvink, en daarom speelt er in haar hoofd een rechtzaak af, waarin zij niet over haar onschuld pleit, maar juist als aanleiding wil worden gezien. Deze stijl is gewaagd, maar dwingt wel respect af. Het geeft veel meer voldoening een boek als Rachels rokje te lezen dan een ander boek.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Rachels rokje door Charlotte Mutsaers"