Feitelijke gegevens
Titel: Post Mortem
Oorspronkelijke titel: idem
Auteur: Peter Terrin
Verschijningsdatum 1e druk: mei 2012
Gebruikte druk:2e (oktober 2012)
Aantal bladzijden: 283
Uitgeverij: Arbeiderspers
Verfilmd als: n.v.t
Verslag geschreven door: Kees van der Pol
Biografie auteur
Peter Terrin (Vlaanderen) schreef twee verhalenbundels en vier romans. Zijn recentste roman Post mortem is zeer lovend ontvangen en is genomineerd voor de AKO Literatuurprijs 2012. Zijn vorige roman, De bewaker, haalde de longlist van de Gouden Uil en AKO Literatuurprijs, en de shortlist van de Libris Literatuurprijs 2010. Uiteindelijk won het boek de European Union Prize For Literature 201O. De vertaalrechten zijn verkocht aan vooraanstaande uitgevers in twaalf landen; het boek zal onder meer verschijnen in het Engels, Frans, Italiaans en Hebreeuws.
Flaptekst
Wegens nogal moeilijke tijden in de familie.’ De nog onbekende schrijver Emiel Steegman staat onder de douche als hem plots het ultieme excuus te binnen schiet om op het laatste moment te ontsnappen aan een opgelegd diner met een delegatie Estse collega's. Het is een banaal zinnetje, vaag en tegelijk dringend. De vraag hoe deze fictieve ‘moeilijke tijden’ ingekleurd zullen worden door een ambitieuze biograaf die ergens in de toekomst zijn mailverkeer uitpluist, laat hem niet meer los, en bezorgt hem een briljant idee voor een nieuwe roman. Manmoedig besluit Steegman dat de tijd gekomen is om voor het eerst zijn persoonlijk leven in de literaire strijd te werpen.
Tot Renée, zijn dochtertje van bijna vier, wordt getroffen door het noodlot…
Een even intense als ingenieuze roman over de begeestering van een schrijver, de liefde van een vader en de angst van een man om na zijn dood zijn leven te verliezen.
Motto
'We zijn niet wie we zijn, we zijn wat de wereld van ons weet',
Het is een bekende zin uit de roman van W.F. Hermans “De herinneringen van een engelbewaarder.” Het is een mooie filosofische zin die op de strekking van de roman betrekking heeft. De positie die je bekleedt in de media geeft een betaald beeld, waarvan men denkt dat je dat bent. In werkelijkheid kun je heel anders zijn dan datgene wat men van je denkt. Het is wel een dee dat in veel werken van W.F. Hermans zit verwerkt. Terrin bewondert Hermans. Door deze schrijver is hij geïnspireerd om te gaan schrijven.
Opdracht
Terrin heeft het boek opgedragen aan zijn dochter die in 2010 getroffen werd door een herseninfarct. Deel II van de roman gaat voornamelijk over dat noodlottige ongeluk. “Voor mijn dochter.”
Eerste zin van het boek
Ze werd geboren op 10 augustus 2004, Renée Steegman. Om 14 uur 56 verlaat ze met een diepe frons tussen de wenkbrauwen de moederschoot”.(blz. 7).
Quotes
'Hetzelfde gezelschap dat in een sober zaaltje van een uitvaartcentrum een laatste keer bijeen zou komen voor zijn échte begrafenis. Sinds de geboorte van Renée was de populaire fantasie om tijdens de plechtigheid als een alziende geest boven je eigen kist te zweven bij Steegman uitgebleven.' (blz.111)
Telkens als we de picu betreden, stappen we de kraamafdeling binnen, begeven we ons naar een wieg. Ze is zo mooi. Het slag besloten in haar naam.) Ze zou herboren worden, haar nieuwe leven was voorbestemd. Onze toekomst met haar rolt zich uit als een rode loper. We zijn uitverkoren. Andere mensen zullen ons benijden. (blz. 183)
In een film zat ik nu in een café, maar in een boek weet ik het nog niet zo zeker. Zou de schrijver op het idee komen om mij Cécémel in handen te duwen, als hij niet zelf in een toestand vergelijkbaar met de mijne voor een drankenautomaat in een verlaten wachtkamer van een intensive care heeft gestaan? Ja, dat lijkt me wel. Ik denk dat ik wel zoiets zou verzinnen. Een echt dramatische scène zou het niet opleveren.’
Trivia
In 2010 werd het dochtertje van Peter Terrin ze geveld door een herseninfarct dat haar in een kunstmatige coma bracht en daarna haar ontwikkeling stoorde. Het was het jaar waarin Terrin De bewaker moest zien te voltooien. Steegman blijft op de been door te schrijven, Terrin deed hetzelfde.
Maar in een interview in Vrij Nederland (zie de link onder het kopje bronnen) geeft hij aan hoe hij op het idee van de roman gekomen is.
Op 20 mei 2008, om precies te zijn. Een blikseminslag, in enkele minuten tijd zag ik de hele roman voor mij. Net als mijn hoofdpersoon, de schrijver Emiel Steegman, kreeg ik dat idee onder de douche. Ik had daarvoor een mailtje gestuurd om mij af te melden voor een literaire bijeenkomst en ik had daarin het suggestieve zinnetje gebruikt: “Wegens nogal moeilijke tijden in de familie”. Tijdens het douchen dacht ik: stel dat ooit een biograaf dat leest, dan gaat hij op zoek naar wat er in die periode gebeurd moet zijn. Biografieën moeten tegenwoordig iets onthullen, dus komt hij aan met een verhaal dat niet de waarheid is, want er ís helemaal niks gebeurd.
Prijswinnaar AKO 2012.
De jury motiveerde haar keuze als volgt: “In deze tijd waarin wij zoeken naar houvast en waarin de media steeds meer ons leven construeert, kiest de jury voor een auteur die de liefde verklaart aan de literatuur. Welk houvast kan de literatuur nog bieden als het noodlot toeslaat en de camera draait? Post Mortem beantwoordt die vraag.”
Peter Terrin droeg na de uitreiking die live op televisie te zien was zijn prijs op aan zijn grootste voorbeeld. Dat werd niet een bekende schrijver maar zijn dochtertje Renée, die na haar ziekte gevochten heeft voor haar bestaan. Het is daardoor een boek geworden voor de liefde van zijn kind en voor de liefde voor literatuur/
Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.
Verder lezen
REACTIES
1 seconde geleden