KORT VERSLAG: WAT HEB JE GELEZEN?
DE BEGINGEGEVENS:
Titel:
De titel van dit boek is Pijnstillers en de schrijfster is Carry Slee. Het is de 7e druk uit 1999 uit Houten, maar de oorspronkelijke uitgave was in 1997. De uitgeverij is Van Holkema & Warendorf.
Titelverklaring:
De moeder van Casper is ziek en gebruikt af en toe pijnstillers, als Casper dan pijnstillers op haar tafel ziet staan weet hij altijd gelijk dat er iets mis is met zijn moeder.
Genre:
Je kunt dit boek indelen bij de genre realistische boeken.
Omvang:
De omvang van dit boek is normaal, ± 1,5 á 2 cm, heeft 1 deel, 20 hoofdstukken en 160 bladzijden.
Uiterlijk:
Op de omslag zie je Casper achter zijn keyboard zitten spelen en aan de bovenkant zie je verschillende soorten brandende kaarsen. Je kunt aan de omslag zien dat het een droevig boek is, dat zie je vooral aan de manier van schilderen.
De Auteur:
Carry Slee werd geboren in 1949 in Amsterdam-West. Toen ze klein was schreef ze al altijd verhaaltjes en gedichtjes op in een schrift. Na de middelbare school is ze naar de Academie voor Expressie door Woord en Gebaar gegaan. Ze haalde haar diploma in 1975 en werd toen dramadocent in het middelbaar beroepsonderwijs. Elke avond vertelde ze haar twee dochters over Kaatje Karnemelk en op een dag besloot ze ze op te schrijven. Later heeft ze haar baan opgezegd en is meer boeken gaan schrijven. In 1989 verscheen haar eerste kleuterboek Rik en Roosje. Nu schrijft ze boeken voor kleuters, oudere kinderen en ook voor volwassenen. dit zijn een paar boeken die ze heeft geschreven:
Sneeuwman pak me dan!
Hallo baby
Hieperdepiep
Morgen mag ik in het diepe
Het drakenpad
Kaatje Knal en de biefstukkenbende
Confetti conflict
Schreeuwende slaapzakken en stiekeme stropers
Kilometers cola en knetterende ruzie
Geklutste geheimen en strafwerk toe (getipt door de Nederlandse Kinderjury1996)
Verdriet met mayonaise (bekroond door de Nederlandse Kinderjury)
Spijt! (bekroond door de Nederlandse Kinderjury 1997 en de prijs van de Jonge Jury
1998)
Afblijven
Kappen
Pijnstillers (bekroond door de Nederlandse Kinderjury 1998 en de Jonge Jury)
Jouw lectuur:
Ik mocht voor de vakantie een boek uitkiezen en toen heb ik dit boek uitgekozen. Ik heb het in de vakantie gelezen. Ik heb dit boek gekozen omdat het een van de boeken was die ik de laatste tijd gelezen had en ik vond het een heel mooi boek.
UITGEBREID VERSLAG: HOE HEB JE HET GELEZEN?
HET VERHAAL:
Hoe begint het boek:
In het begin van het boek gaan Casper en Sofie samen naar school fietsen. Sofie vertelt dan over Roy, een Surinaamse jongen waar Sofie verliefd op is. Maar de vader van Sofie heeft net gehoord dat hij een baan, waarop hij gesolliciteerd op had, niet heeft gekregen maar zijn Surinaamse collega. Vanaf dat moment deugt er geen ene Surinamer meer. Als Sofie met Roy staat te zoenen ziet toevallig haar vader het. Hij wordt heel erg kwaad en eist dat ze het uitmaakt maar dat wil ze natuurlijk niet. Ze spreekt dan met Casper af dat ze doen alsof zij verkering hebben en ze stoppen een zogenaamd liefdesbriefje van Casper in de jaszak van Sofie.
Casper fantaseert er ook over om zijn vader, die hij nooit gekend heeft op te gaan zoeken.
Hoe komt het verhaal op gang:
Het verhaal komt op gang als Casper een keer vrolijk thuis komt maar zijn moeder lijkbleek met hele erge buikpijn op de bank ziet liggen. Casper belt gelijk de dokter. Die vindt ook dat er iets niet klopt en stuurt haar de volgende dag naar het ziekenhuis voor röntgenfoto`s. Als hij later zijn moeder opbelt over hoe het gegaan is, zegt ze dat ze over een paar dagen de uitslag krijgt. Daar schrikt Casper van want de vader van Pim heeft er vier weken op moeten wachten! Casper denkt dat er wat mis is maar zijn moeder zegt dat het stress is. Om zijn moeder te verrassen wil Casper stiekem een afspraak met hem in zijn moeders agenda zetten. Als hij in haar werktas naar haar agenda zoekt ziet hij een papiertje van het Antonie van Leeuwenhoek Ziekenhuis. Zijn moeder heeft kanker!
Casper krijgt ook te horen dat hij mee mag doen met de auditie van het orkest waar hij al heel lang aan mee wil doen met zijn keyboard samen met Anouk die erbij zingt.
Wat is het hoogtepunt:
Zijn moeder moet geopereerd worden aan haar buik en na de operatie krijgen ze te horen dat het te veel is uitgezaaid en dat ze niets meer voor haar kunnen doen. Maar Anouk vertelt hem dat haar vader ook kanker heeft gehad en dat de doktoren ook de hoop op gegeven hadden. Hij is toen naar het alternatieve circuit gegaan en daar is hij weer helemaal beter geworden. Casper weet dat zijn moeder het niks zal vinden dus maakt hij een stiekeme afspraak voor haar. De dokter daar denkt dat er goede hoop voor zijn moeder is en ze moet een speciaal dieet volgen. Gelukkig werkt zijn moeder mee.
Casper en Anouk zijn ook door de auditie van het orkest gekomen. Casper heeft kontact met zijn vader op genomen en ze kunnen het erg goed met elkaar vinden.
Hoe eindigt het verhaal:
In het eind van het boek overlijdt zijn moeder toch en komt de zus van zijn moeder, Inge, voor hem zorgen. Casper gaat niet goed met zijn verdriet om en stort zich helemaal op zijn huiswerk. Zijn cijfers schieten omhoog maar hij raakt al zijn vrienden kwijt, ook Anouk. Hij denkt er zelfs aan om, zonder het met Anouk te overleggen, van het orkest af te gaan. Anouk leest per ongeluk de brief aan het orkest en wordt heel kwaad op Casper en ze zegt dat hij er over moet praten en dat hij zijn moeder in zijn gedachten moet opzoeken. Als hij dan een keer in de werkkamer van zijn moeder komt voelt hij dat ze er is en hij besluit dat die kamer zijn kamer wordt. Zijn moeder vertelt hem dat hij weer moet gaan spelen en hij doet dat. Het komt weer goed tussen hem en Anouk en ze krijgen verkering. Ook komt het weer goed met zijn andere vrienden.
Sofie heeft het uigepraat met haar vader en hij accepteert Roy nu.
HOE ZIT HET VERHAAL IN ELKAAR?
Personen:
De hoofdpersoon uit dit boek is Casper.
Relaties:
*Sofie en Pim zijn de vrienden van Casper, ze zitten bij elkaar in de klas.
*Casper doet samen met Anouk mee aan de auditie, Anouk steunt hem veel als zijn moeder erg ziek is want zij weet wat hij doormaakt. Casper is op haar verliefd, later zij ook op hem.
*Roy is het vriendje van Sofie, Roy is Casper dankbaar omdat Casper net alsof doet of hij met Sofie heeft.
*Casper en zijn moeder Marit hebben een hele goede band met elkaar.
*Tante Inge, de zus van zijn moeder, is heel anders dan zijn moeder maar Casper kan het toch goed met haar vinden.
*Bob is de vader van Casper, ze kennen elkaar pas heel kort maar kunnen het al goed met elkaar vinden.
*Pien is de muzieklerares van Casper, hij kent haar al heel lang en kan goed met elkaar opschieten. Pien leeft niet echt mee met Casper.
Plaats:
Het verhaal speelt zich het meest bij Casper thuis en op school af, soms nog op andere plekken zoals de snackbar, bij Pien thuis enz. maar dat is niet echt belangrijk voor het verhaal. Als Casper in het boek thuis is gaat het boek meestal over de ziekte van zijn moeder en op school lees je hoe Casper zich nog gedraagt tegenover de ander dingen nu zijn moeder ziek is.
Tijd:
De tijd waarin het zich afspeelt is nu, dat kun je zien aan de manier van praten van de personen en aan de voorwerpen die er in voor komen. Het verhaal begint aan het begin van de gebeurtenissen, voordat ze weten dat zijn moeder ziek is. De verteltijd van dit boek is ± 2 uur en de vertelde tijd is ± 0,5 á 1 jaar.
Perspectief:
Het perspectief van dit boek is het vertellers-perspectief, maar er wordt het meest over de gedachten van Casper verteld. Als je de perspectief bij een ander persoon zal plaatsen zou het een minder goed verhaal worden omdat die persoon niet altijd bij Casper thuis is en dus niet echt veel weet over de sfeer bij hem thuis.
Bedoeling:
De schrijver wil met dit boek zeggen dat als je veel verdriet hebt dat je het niet weg moet stoppen maar dat je er over moet praten en het proberen te accepteren.
Realiteit:
Dit verhaal zou echt gebeurd kunnen zijn.
Taalgebruik:
De schrijver van het boek heeft een netjes taalgebruik met niet veel moeilijke woorden.
Humor:
Dit boek is helemaal geen vrolijk boek maar er gebeuren wel, bv. op school, lachwekkende dingen.
WAARDERINGSMETER: WAT VIND JE VAN DIT BOEK?
A Hoe waardeer je het onderwerp? Ik ken haast geen boeken met zo`n onderwerp en ik vind het leuk om eens een boek met een heel ander onderwerp te lezen.
Het is leuk dat er ook veel andere dingen in het boek gebeuren, zo wordt het niet zo gauw saai.
B Hoe waardeer je de manier van vertellen en het taalgebruik? Ik vind dat dit boek op een hele mooie, ontroerende manier is geschreven. Het boek heeft een best wel een netjes taalgebruik maar toch wordt het taalgebruik niet bekakt en saai.
C Hoe waardeer je het thema en de bedoeling van de schrijfster? Het is leuk dat het thema en de bedoeling van het boek erg origineel zijn.
D Hoe waardeer je de karaktertekeningen van de personen?
In het verhaal gebeuren er meer dingen dan alleen de ziekte
van Caspers moeder, daardoor weet je veel over de hobby`s
van de personen en hoe ze zich gedragen in andere
omstandigheden.
E Hoe sterk is het boek voor jou gaan leven? Doordat je veel van het karakter van de personen (en dan vooral van Casper) weet kun je je goed inleven in de situatie.
Je kunt je het best inleven in de situatie van Casper omdat er toch veel over hem verteld wordt.
F Geef over onderstaande punten telkens je mening met zeker een argument:
Moeilijkheidsgraad: Er staan niet echt moeilijke woorden in het boek maar het wordt niet te simpel en saai. Door het taalgebruik zou het boek ook door jongere kinderen gelezen worden.
Spanning: Ik vind het goed dat er spanning in het boek zit anders wordt het gauw saai en heb je snel de neiging om te stoppen met lezen.
Gevoelens: Er wordt in het boek veel verteld over de gevoelens van de personen, dat is leuk want dan kun je je beter inleven in het verhaal.
Identificatie: Je kunt je in het verhaal goed plaatsen in een persoon doordat je vaak leest wat de personen denken.
Vernieuwing: Het verhaal speelt zich nu af, dat is leuk want ik vind boeken die over vroeger gaan meestal veel saaier.
Werkelijkheid: Dit boek zou echt gebeurd kunnen zijn. Fantasieboeken kun je wel vaker om lachen maar dit vind ik veel meer boeien.
Leereffect: Je kunt ui dit boek niet zo heel veel leren maar dat vind ik niet echt noodzakelijk bij een boek.
Stijl: De stijl waarin het boek is geschreven vind ik erg ontroerend, dat vind ik wel eens leuk want meestal lees ik niet zo vaak droevige boeken.
REACTIES
1 seconde geleden
R.
R.
Ik houd mijn boekverslag ook over dit boek, ik heb hiervan de titelbeschrijving gebruikt! Dankjewel
13 jaar geleden
Antwoorden