Philippes middagen door Robbert Welagen

Beoordeling 8.8
Foto van Cees
Boekcover Philippes middagen
Shadow
  • Boekverslag door Cees
  • Docent | 1566 woorden
  • 1 juli 2008
  • 6 keer beoordeeld
Cijfer 8.8
6 keer beoordeeld

Boekcover Philippes middagen
Shadow
Philippes middagen door Robbert Welagen
Shadow
ADVERTENTIE
Overweeg jij een maatschappelijke studie?

Misschien is een studie Sociologie of Antropologie dan wel iets voor jou! Bij beide opleidingen ga je aan de slag met maatschappelijke vraagstukken. Wil jij erachter komen welke bachelor het beste bij jou past? Kom naar de VU Bachelordag op zaterdag 8 februari.

Meld je aan!

Gebruikte editie voor het boekverslag Gebruikte druk: 1e
Verschijningsdatum eerste druk: juni 2008
Aantal bladzijden: 128
Uitgegeven bij: Nijgh & Van Ditmar

Samenvatting van de inhoud Deel I Robbert Green is 27 jaar. Twaalf jaar geleden is er een affaire in zijn leven geweest. Hij was toen vijftien jaar. In het begin van deel I verblijft Robbert bij zijn vriendin Rose- Anne. Aan de overkant van het huis ziet hij een vrouw uit zijn verleden: Louise van der Hagen. Hij vraagt zich af of Rose-Anne de vrouw ook ziet, maar dat is niet het geval. Hij kent het meisje (van 23) nu twee maanden. In augustus daarvoor had hij van haar een gratis kaartje voor de bioscoop gekregen en daarna hadden ze veel tijd in elkaars nabijheid doorgebracht. Rose-Anne woont in een huis dat verder vrijwel leeg staat en dat door kennissen voor haar geregeld is. Het adres is Cyruslaan 87. Het is nu oktober. Rose-Anne heeft ook een mooie, luxe auto geleend die ze terug gaat brengen naar haar vader. Wanneer ze een uurtje hebben gereden, blijkt haar vader niet thuis. Wel Louise, de vrouw van vroeger. Ze doet net of ze Robbert niet kent. Rose-Anne zegt op de terugweg dat de vrouw haar stiefmoeder is. Acht jaar geleden heeft haar vader na de dood van haar moeder die vrouw ontmoet. Robbert rekent uit dat Philippe Crozat toen vier jaar daarvoor was overleden. Hij brengt Rose-Anne naar het lege huis, wat ze toch altijd wat eng vindt om naar binnen te gaan.

Deel II Robbert krijgt een geschreven uitnodiging van Louise om met haar in het café van de tijd toen te praten. Hij vraagt zich af waarom ze in het huis tegenover dat van Rose-Anne was, en ze geeft toe dat ze een verhouding heeft met Franklin, de vriend van Rose-Annes vader. In het appartement spreken ze af voor seks. Dan komt een lange flash back waarin Robbert terugdenkt aan de situatie van twaalf jaar geleden. Louise was toen verliefd op en verloofd met Philippe Crozat. Wanneer hij thuiskomt, denkt hij aan zijn moeder Jenny Green. Ze had hem verwekt in de lente van 1980, hij was dus geboren in begin 1981, maar bij de geboorte had ze geen naam van de vader aangegeven. Verder was ze bezeten op allerlei mannen. De suggestie wordt gewekt dat ze zich laat onderhouden in ruil voor seks. Aan Robbert besteedt ze nauwelijks aandacht. Die gaat dan naar de achter het huis gelegen tennisbaan. Hij probeert wat te tennissen.

Op een middag ontmoet hij een aardige man die hem iets te drinken aanbiedt en een partijtje met hem wil tennissen. Hij ontmoet de man enkele middagen in die zomer van 1996 ( zie titel) Ook rijden ze met Franklin als chauffeur rond in een oude Daimler. Daarnaast wordt Robbert getoond aan Philippes verloofde. Tegen Robbert heeft hij gezegd dat hij zijn vader is maar tegen Louise zegt hij dat Robbert zijn neefje is. Louise van der Hagen is advocate (32 jaar) . Robbert moeder beaamt dat Philippe zijn vader is. Hij zoekt contact met zijn vader, maar het visitekaartje dat op de tennisbaan werd achtergelaten is nep, net als het telefoonnummer. Op een van de middagen ontmoet hij Louise weer en hij mag helpen met het schrijven van de adressen op de trouwkaarten voor Philippe en Louise. Ze schrijft ook in zijn vriendenboekje. Op 21 juli 1996 verongelukt Philippe echter, wanneer ’s nachts een vrachtwagen op hem knalt. Het gebeurt in de buurt van de Duitse grens. Hij is dan bijna zestien jaar wanneer zijn moeder aangeeft dat ze teruggaat naar Engeland, terwijl ze Robbert gewoon achterlaat in Nederland.

Deel III Het is december 2008. Rose-Anne is na haar studie vertrokken naar Zuid-Amerika. Robbert bezoekt het lege huis. Alleen de tuin is al die tijd goed verzorgd geweest. Een tuinman heeft daarvoor gezorgd. Maar de man laat niets los over de eigenaar van het huis. In de winter en de daaropvolgende lente bezoekt Robbert het huis enkele keren: hij kan slecht loskomen van het verleden. In de zomer van 2009 is er weer een vrouw in het huis: ze is makelaarster. Robbert doet alsof zijn vader interesse heeft in het huis, maar de vrouw laat weinig los: het kan inderdaad het huis van Philippe zijn geweest. Het is zelfs heel waarschijnlijk. Het zal met grote zekerheid worden verkocht. Dat zal het moment zijn dat Robbert het verleden kan loslaten.

Beschrijving voorkant Op de hardcover uitgave staat de afbeelding van een gedeelte van een tennisbaan en een gele tennisbal. De afbeelding verwijst naar de tenniswedstrijd die Robbert met Philippe speelt.

Genre van het boek Het boek is wel erg dun voor een roman. Je zou het m.i. beter een psuchologische novelle kunnen noemen.

De aangeleverde flaptekst Samen met Rose-Anne brengt Robbert een landerige zomer door in een leegstaande villa. Als hij uitkijkt over de tuinen wordt hij geconfronteerd met een schim uit het verleden. Herinneringen aan twaalf jaar eerder komen naar boven – een zomer waarin hij Philippe Crozat ontmoette

Titelverklaring De mooie dingen van de situatie van twaalf jaar geleden zijn de middagen waarop Robbert zijn vader Philippe ontmoette. Ze tennisten samen en reden rond in de oude Daimler.

Structuur en/of verhaalopbouw Er is een verhaalopbouw in drie delen. Deel I, onderverdeeld in 6 korte hoofdstukken , gaat over de eerste hernieuwde kennismaking van Robbert met Louise nadat hij haar 12 jaar niet heeft gezien. Deel II, verdeeld in 9 korte hoofdstukken, gaat over de ontmoetingen in het verleden met zijn vader Philippe. Deel III, 3 korte hoofdstukken, geeft een soort epiloog, waarin Robbert beschrijft wat er van december 2008- zomer 2009 met het huis gebeurt.

Gebruikt perspectief Robbert Green vertelt in de ikvorm. Over het verleden vertelt hij in de o.v.t. Over het heden in de o.t.t. Hij kan zich heel moeilijk losmaken van het verleden.

Tijd van het verhaal De tijd is eenvoudig te herleiden. Op 21 juli 1996 verongelukt de vader van Robbert. Herhaaldelijk wordt gesteld dat dit 12 jaar geleden is. Dat speelt deel I zich dus af in 2008. Deel III loopt van december (blz. 117) 2008 tot de zomer van 2009.

Het boekverslag gaat verder na deze boodschap.

Verder lezen

Tijd van het verhaal De tijd is eenvoudig te herleiden. Op 21 juli 1996 verongelukt de vader van Robbert. Herhaaldelijk wordt gesteld dat dit 12 jaar geleden is. Dat speelt deel I zich dus af in 2008. Deel III loopt van december (blz. 117) 2008 tot de zomer van 2009.

Plaats van handeling Het huis aan de Cyruslaan moet in een (middelgrote) stad gelegen zijn. Aangezien de dood van Philippe zowel in de Nederlandse als in de Duitse kranten wordt genoemd, zal het een stad in de grensstreek moeten zijn. Maar er worden verder geen mededelingen door de verteller gedaan.

Motto De roman heeft een motto van de Romeinse filosoof Seneca. ( De brevitate vitae- Over de kortheid van het leven) Exigua pars est vitae que vivemus
Ceterum quidem omne spatium non vita sed tempus est.

De vertaling daarvan staat ook eronder. Het gedeelte van het bestaan dat we echt leven is klein. De rest van ons bestaan is geen leven, slechts tijd.

Dat motto is natuurlijk heel toepasselijk voor een verhaal waarin een personage maar niet kan loskomen van het verleden.

Thema, motieven en interpretatie De roman heeft als thema het niet kunnen loslaten van het verleden. Twaalf jaar geleden heeft de puber Robbert zijn vader ontmoet. Deze Philippe werd niet door de moeder erkend bij de geboorte , maar was wel zijn vader. Zijn verloofde was de mooie vrouw Louise. Wanneer Philippe door een ongeluk om het leven komt, gaat Louise ene nieuwe relatie aan met een man. Deze man heeft een dochter Rose-Anne en deze dochter ontmoet Robbert min of meer bij toeval. Zo komt hij weer in aanraking met Louise en dan begint het verleden opnieuw te leven. Voor hem zijn de middagen met Philippe, zijn biologische vader, natuurlijk hoogtepunten in zijn korte leven, temeer daar zijn moeder hem aan zijn lot overlaat en hem op zijn 15e ook alleen in Nederland achterlaat. Robbert heeft daarom een eenzaam bestaan geleid. Dat komt dus plots weer tot leven wanneer hij Louise ontmoet. Die heeft ene relatie met Rose-Annes vader, maar bedriegt hem, omdat ook zij min of meer aan het verleden is blijven hangen. De verkoop van het huis zal in deel III de breuk met het verleden definitief veroorzaken.

In de kleine roman worden dus essentiële levensvragen en motieven behandeld: - het zich niet kunnen losmaken van het verleden - de moeizame moeder-zoonrelatie - eenzaamheid - de mooie vader-zoonrelatie - kindertijd en kinderleed

Mijn mening “In der Beschränkung zeigt sich der Meister“ is een bekend Duits gezegde. Deze kwaliteit geldt zeker voor Robbert Welagen. Net als in „Lipari”is hij in staat met weinig woorden een wereld van weemoed en verlangen op te roepen. Hij heeft in zijn verhalen geen “sekstrekkers “nodig om een mooie novelle op te bouwen met een alles overheersend menselijk thema: de weemoed van het menselijk verlangen. Knap gedaan. In zijn soort is hij een type Willem Elsschot die met even weinig woorden in “Het dwaallicht” een evenzo groot menselijk thema kon aansnijden. Dat is op zich een compliment waard. De waardering in punten op onze scholieren.comlijst is, omdat het boekje binnen een uurtje gelezen kan worden, 1 punt, maar dat zegt weinig over de literaire kwaliteiten. De amusementswaarde is daarentegen een 8. Kan m.i. op alle eindexamenniveaus worden gelezen.

Over de schrijver Bron: website van de auteur
Robbert Welagen (1981) groeide op in Dordrecht en Cuijk. Hij volgde de Kunstacademie in Den Bosch, rondde het in 2004 af en studeert nu Kunstgeschiedenis in Utrecht, waar hij ook woont. In november 2006 verscheen zijn debuut Lipari dat bekroond werd met de Selexyz Debuutprijs 2007. Tevens belandde het boek op de Libris-longlist 2007.

Bibliografie Robbert Welagen schreef eerder in 2006 de kleine roman Lipari.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Ook geschreven door Cees