Paper Towns door John Green

Beoordeling 8
Foto van een scholier
Boekcover Paper Towns
Shadow
  • Boekverslag door een scholier
  • 3e klas vwo | 3363 woorden
  • 25 mei 2016
  • 63 keer beoordeeld
Cijfer 8
63 keer beoordeeld

Boekcover Paper Towns
Shadow

The thing about Margo Roth Spiegelman is that really all I could ever do was let her talk, and then when she stopped talking encourage her to go on, due to the facts that 1. I was incontestably in love with her, and 2. she was absolutely unprecedented in every way, and 3. she never really asked me any questions...

Quentin Jacobson has always loved Margo from afar. …

The thing about Margo Roth Spiegelman is that really all I could ever do was let her talk, and then when she stopped talking encourage her to go on, due to the facts that 1. I was …

The thing about Margo Roth Spiegelman is that really all I could ever do was let her talk, and then when she stopped talking encourage her to go on, due to the facts that 1. I was incontestably in love with her, and 2. she was absolutely unprecedented in every way, and 3. she never really asked me any questions...

Quentin Jacobson has always loved Margo from afar. So when she climbs through his window to summon him on an all-night road trip of revenge he cannot help but follow. But the next morning, Q turns up at school and Margo doesn't. She's left clues to her disappearance, like a trail of breadcrumbs for Q to follow.

And everything leads to one unavoidable question: Who is the real Margo?

Paper Towns door John Green
Shadow

Oefenen voor je mondelingen?

Komen je mondelingen er aan en wil je oefenen? Probeer onze Boekenquiz. We stellen je open vragen over de gelezen boeken.

PAPER TOWNS

“Je gaat naar de papieren steden en je komt nooit meer terug.”

Namen: Daphne Prins en Terra van Bockel

Klas: A3f

Boek­ en filmnaam: Paper Towns

Schrijver: John Green

Uitgever boek: Lemniscaat Rotterdam

Jaar van uitgave: 2008

Regisseur film: Jake Schreier

Muziek film: Son Lux

Vertaald door: Aleid van Eekelen­Benders

Medespelers;

Margo ­ Cara Delevinge 

Radar ­ Justice Smith

Lacey ­ Halston Sage

Quentin ­ Nat Wolff

Ben ­ Austin Abrams

Angela ­ Jaz Sinclair

Inhoudsopgave:                                                                 blz.

  1. Samenvatting van het boek.     2
  2. Wat is het genre?        3
  3. Welk perspectief wordt er gebruikt?       3
  4. Literatuur of lectuur?   3
  5. Verschil tussen boek en film.    4
  6. Eigen meningen.         5
  7. Taakverdeling 7
  8. Nawoord          7

1. Samenvatting van het boek

Het verhaal gaat over Margo Roth Spiegelman en Quentin (ook wel Q). Wanneer Margo tegenover Quentin in de straat komt wonen, is hij meteen verliefd op haar. Ze zijn tijdens hun jeugd dan ook hele goede vrienden. Helaas verwatert dit op de middelbare school. Margo is zeer populair. Ze heeft veel vrienden en een vriendje. Quentin is daarentegen meer een nerd en gaat vooral met zijn twee vrienden Ben en Radar om.

Ze hebben heel lang geen contact meer totdat Margo op een avond opeens via het raam bij Quentin naar binnen klimt. “Ik heb je auto nodig” zegt ze. Vervolgens gaan ze samen op pad. Elf dingen moeten er gedaan worden, waaronder wraak nemen op haar vriendje Jase omdat hij vreemd gaat met haar vriendin Becca. Ook Becca en Lacey zouden er niet ongestraft mee wegkomen. Daarna bezoeken ze het SunTrust Building, dit is het hoogste gebouw van de stad. Hier verteld Margo dat de stad net van papier is, met papieren mensen. Hoe niemand zich ooit druk maakt over iets wat er echt toe doet. Daarna is het Quentin’s beurt om een slachtoffer te kiezen; Chuck. Als ook hij is gestraft zijn ze bij onderdeel elf aangekomen, het inbreken in Sea World.

De volgende dag verschijnt Margo niet op school, wat Quentin erg jammer vindt. Ook de dagen daarna komt ze niet opdagen. Langzaam dringt het tot hem door dat ze weer is weggelopen, zoals ze vroeger ook altijd deed. Samen met zijn vrienden gaat Quentin op zoek naar aanwijzingen die Margo heeft achtergelaten. Na lang hebben nagedacht, de deuren uit de muur te hebben gehaald en verlaten gebouwen (tijdens schooltijd) te hebben bezocht zijn ze er achter gekomen dat Margo zich in Agloe, New York bevindt. Agloe is een ‘paper town’. Dit is een stad die niet bestaat maar wel op een kaart werd gezet als een copyrightvalstrik. Dan kijkt Quentin op internet over Agloe en ziet een reactie ‘tot 29 mei, 12 uur ‘s Middags zal het Inwoneraantal van Agloe in feite Eén bedragen.’ Door het hoofdlettergebruik herkende Quentin gelijk dat het van Margo kwam. Quentin besluit samen met Ben, Radar en Lacey naar Agloe te rijden om Margo te vinden. De rit duurt in totaal 23 uur. Onderweg stoppen ze een paar keer en rijden ze bijna een koe aan. Ze hebben een vreselijke haast, want ze moeten op tijd zijn anders is Margo misschien al weg. Eenmaal aangekomen in ‘Agloe’ wat eigenlijk niet meer dan een schuur is, vinden ze Margo snel. Margo heeft echter helemaal geen behoefte om ‘gevonden’ te worden. Ze maken een beetje ruzie met elkaar en het komt er uiteindelijk op neer dat ze niet mee terug wil, maar nog even in Agloe wil blijven, een papieren stad voor een papieren meisje. Daarna trekt ze door naar New York. Margo en Quentin praten en nemen vervolgens afscheid, Quentin gaat samen met Ben, Radar en Lacey terug naar Orlando en Margo blijft. 

2. Wat is het genre?

Het boek (Paper towns) is jeugdliteratuur en valt onder een mysterieuze, spannende en avontuurlijke genre. Dit kan je merken omdat je steeds wilt blijven doorlezen. Je wilt weten hoe het verder gaat. Er gebeuren allemaal verschillende avonturen in de het boek zoals dat Margo mysterieuze aanwijzingen achterlaat, hierdoor wordt het spannend.  

3. Welk perspectief wordt er gebruikt?

Het boek heeft een ik­perspectief. De ik persoon is de hoofdpersoon Quentin, zijn bijnaam is Q. Dat het boek een ik­perspectief heeft kan je zien aan bijvoorbeeld;

Blz. 33: “Ik glipte het raam uit en we renden langs de zijkant van ons huis met ons hoofd naar beneden tot we de deuren van de MPV openden.”

Blz. 121: “Ik moet maken dat ik in de klas kom, zei ik.”

4. Literatuur of lectuur?

Bij dit boek/verhaal hoort literatuur, want het is echt geen voorspelbaar boek en het geeft wel een beetje een boodschap. Niet iedereen loopt weg en laat aanwijzingen achter. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan;

Blz. 101: “Ik keek nu iedere morgen als ik wakker werd uit mijn slaapkamerraam om te zien of er enig teken van leven was in Margo’s kamer. Was dit weer een van die aanwijzingen van haar?” 

 Ik vind (Daphne) dat je als je het boek hebt gelezen wel meer over het leven gaat nadenken. Ook wat je na school wilt doen, doorstuderen of iets heel anders. Ook de personen die in het boek voorkomen zijn helemaal niet voorspelbaar, het is geen dagelijkse situatie. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan;

Blz. 30: “Toen ik het raam open hoorde gaan, draaide ik me om en keek recht in Margo’s blauwe ogen. Eerst waren haar ogen het enige dat ik kon zien, maar toen mijn zicht zich aanpaste drong het tot me door dat ze zwarte schmink op had en een zwart vest met capuchon droeg.” 

5. Verschil tussen boek en film.

De manier waarop de regisseur naar het verhaal kijkt is anders dan de schrijver van het boek. De regisseur vindt de details niet zo heel belangrijk en focust zich meer op dat het verhaal ongeveer klopt. Je ziet bijvoorbeeld niet alles van wat iedereen denkt en doet, want anders word de film veel te lang. De regisseur heeft het verhaal erg ingekort vergeleken met het boek en een paar aanpassingen gedaan die het verhaal wel wat anders maken. 

In het boek gaan Quentin en zijn vrienden Margo zoeken in Agloe. Het kost 23 uur om daar met de auto heen te rijden. In het boek word elk uur beschreven en verteld wat er gedaan wordt, in de film is dit niet zo en worden er maar een paar uren beschreven. 

De regisseur heeft het einde een draai gegeven, want in het boek vinden ze (de vriendengroep) met zijn alle Margo in Agloe in een huisje. Maar in de film vinden ze Margo niet, dus willen de vrienden terug naar huis anders komen ze te laat voor het schoolfeest alleen Quentin wil haar vinden dus blijft. Later vind

Quentin Margo bij een tankstation en gaat met de bus terug naar huis zonder Margo.

Een belangrijk deel uit het boek wordt weggelaten in de film, dit is het moment dat Quentin op het internet een reactie ziet: “tot 29 mei, 12 uur ‘s Middags zal het Inwoneraantal van Agloe in feite Eén bedragen.” Door het vreemde hoofdletter gebruik weet hij dat Margo dit heeft geschreven, nu weet hij zeker dat Margo in Agloe is. 

De volgorde van gebeurtenissen is in het boek hetzelfde als in de film, als het anders zou lopen zou het ook erg verwarrend zijn. In het boek word er gewoon beschreven wat de personen denken en voelen. Dit kun je bijvoorbeeld zien aan:

Blz. 50: “De huizen uit Casavilla waren gebouwd door Jasons vader, die een van de rijkste projectontwikkelaar in Florida is. Grote, lelijke huizen voor, grote lelijke mensen.”

In de film worden er geen dingen verteld over wat de persoon denkt of voelt maar dit wordt duidelijk door emoties, gezichtsuitdrukkingen en hoe de persoon zich gedraagt.

Ook wordt de rol van Margo door het bekende model Cara Delevigne gespeeld. Ze past goed bij de rol, maar is toch anders dan dat je het jezelf voorstelt. De locaties komen grotendeels wel overeen, zo zie je ze in de film ook echt bij het SunTrust Building en zijn ze in Orlando. Sommige attributen zijn wel anders. Zo lees je in het boek dat Quentin bij het benzinestation snel een jurk meepakt voor Ben. In de film is dit een T­shirt. Zo zijn er kleine dingen die qua attributen verschillen.

Het verschil heeft natuurlijk ook te maken met het feit dat je bij een film veel minder de tijd hebt en dus niet alles er in kunt verwerken. Daarnaast trekt een film altijd veel meer publiek dan dat een boek doet. Hierdoor worden eventuele verschillen maar door een kleine groep mensen herkend. Ook kost het natuurlijk veel meer geld om naar alle locatie’s te gaan, gebouwen af te huren en acteurs (voor minder belangrijke scene’s) in te huren. Daarom is een film dus altijd anders dan het boek.

6. Eigen mening              

Daphne:

Het boek begint toen Margo en Quentin klein waren. Ze fietsten iedere dag samen naar school en waren goede vrienden. Ze zagen elkaar vaak, want ze zijn buren. Op een dag vinden ze een dode man en Margo is er heel erg mee bezig, maar Quentin kan het niet zoveel schelen. Margo doet zelfs een heel onderzoek en probeert van alles uit te zoeken. Dit zie je ook in de film alleen wordt het in het boek met veel meer details verteld. Ze groeiden steeds meer uit elkaar, zelfs op school praten ze weinig met elkaar. 

Tot dat Margo ineens Quentin’s kamer binnen kwam, toen veranderde alles. Dit aspect wordt wel heel duidelijk in de film weergegeven. Margo had Quentin nodig en zijn moeders auto, om 11 problemen op te lossen midden in de nacht. In de film zie je dit ook terug alleen worden er 3 problemen weggelaten, dit zijn wel de minst belangrijke. Die ochtend is Margo niet op school en zo vliegt er een week voorbij.  Tot dat Quentin zaterdag ochtend uit zijn raam kijkt en in Margo’s kamer een poster ziet hangen, hij stuurt gelijk een berichtje naar zijn vrienden Radar en Ben. Zij denken dat het voor Quentin bedoeld is, Margo laat altijd aanwijzingen achter als ze weggaat dus misschien was het dit keer wel voor hem bedoeld. Dit zie je wel heel duidelijk in de film terug komen en je kun in de film heel goed de emoties van

Quentin zien, hij vindt mist Margo echt. 

Radar een vriend van Quentin is heel slim met computers en ontdekt dat Agloe een paper town in New York is. Dit klopt precies Margo praatte altijd over papieren steden en dat ze super graag naar New York wilde. 

Quentin ging het stukje tekst over Agloe lezen en toen bij de reacties kijken. Tot zijn verbazing zag hij een reactie dat echt precies leek hoe Margo schreef een hele rare hoofdletter verdeling. Hij belde meteen zijn vrienden en gingen gelijk met de auto naar Agloe. Radar wilde dat zijn vriendin ook mee ging dus gingen ze met zijn vijven. 

Volgende avond zou het eindfeest en de diploma­uitreiking zijn, maar daar konden ze dus niet bij zijn. Radar had uit gerekend hoe lang ze er over mochten doen anders was Margo alweer weg. In de film is dit anders want daar vind Quentin helemaal geen reactie op internet, maar hij denkt gewoon dat ze daar zit. In het boek hebben ze haast omdat ze anders te laat zijn voor Margo, want ze blijft maar tot 29 mei

12 uur ‘s middags. Maar in de film hebben ze haast omdat ze nog op tijd willen zijn voor het eindfeest.

Dit is wel een groot verschil tussen het boek en de film. 

Als ze eenmaal zijn aangekomen zien ze in de verte Margo haar auto staan en daarnaast een oud schuurtje. Als ze naar binnen gaan zien ze Margo zitten, ze heeft niks door totdat Quentin zegt: ‘Margo?’ Margo schrikt en vraagt wat ze hier doen. Lacey en Margo krijgen ruzie, maar ze maken het later via de telefoon weer goed. Quentin blijft nog even bij Margo en ze praten en Margo verteld over een aantekeningen boekje. Daar heeft ze een heel verhaal in geschreven met al meerdere hoofdstukken over Quentin en haar. Samen begraven ze hem en nemen afscheid, ze beloven contact te houden. Quentin wilt heel graag dat ze mee terug gaat maar dat wil ze niet en Quentin wil niet in Agloe blijven.

Het einde is heel anders, dit was het einde van het boek. Maar in de film vinden ze Margo helemaal niet, maar Quentin weet zeker dat ze er ergens is. Alleen zijn vrienden willen naar huis want anders zijn ze niet op tijd voor het eindgala. Hun gaan dus naar huis met Quentin’s auto en Quentin gaat verder zoeken. Uiteindelijk vind hij haar bij een tankstation en neemt afscheid Quentin gaat terug met de bus en

Margo blijft in Agloe. Het aantekeningen boekje komt niet voor in de film. 

Zelf vind ik het einde van het boek veel leuker, want er zitten veel meer details in en het einde van het boek gaan ze samen terug en vinden ze Margo samen. Er worden veel details weggelaten en als je dan het boek hebt gelezen heb ik een gevoel dat er iets mist in de film.  Ik vind het echt heel jammer dat het einde niet gewoon hetzelfde hadden gemaakt, want daar had ik mij juist op verheugd. 

Ik vind dat qua inhoud de film meer details erin had kunnen verwerken, want de film was helemaal niet zo lang 1 uur en 45 minuten. Ik vind dat die reactie van het internet er wel echt in had gemoeten dat maakt het verhaal meer compleet. Maar ik vind dat in de film de emoties wel heel duidelijk naar buiten komen en dit vond ik in het boek iets minder. Het stukje dat Margo onderzoek naar de dode man deed was heel weinig dit had ook iets langer gekund. Het onderzoek naar Margo was in het boek maar ook in de film wat langdradig, dit had dan wat ingekort kunnen worden. Als ik zou moeten kiezen zou ik wel echt voor het boek gaat, want het word heel duidelijk uitgelegd en dat het je bij de film iets minder. Hierdoor raakte ik soms een beetje in de war met het verhaal. 

Terra:

Het verhaal begint met een terugblik naar de tijd dat Margo en Quentin nog klein waren. Margo komt bij Quentin in de straat wonen en ze worden goede vrienden. Op een dag vinden ze een dode man in het park. Quentin kan dit snel verwerken en houd zich er niet echt mee bezig. Margo houd zich er daarentegen wel veel mee bezig, ze doet zelfs een heel onderzoek. Zo komt ze achter zijn naam, leeftijd, gezinssituatie en zelfs waar zijn vrouw werkt. Midden in de nacht komt ze naar Quentin om dit allemaal aan hem te vertellen. Quentin is er echter niet echt geïnteresseerd en Margo gaat alleen naar Sea

World, waar de vrouw van de overleden man werkt.

In de film zie je dit allemaal terugkomen, alleen minder uitgebreid. Ook stel je je dingen anders voor waardoor het sowieso in de film allemaal een beetje minder leuk is, vind ik.

Het verhaal eindigt op het moment dat Quentin en Margo afscheid van elkaar nemen. In het boek gebeurd dit ook maar anders dan in het boek beschreven wordt. In het boek gaat Quentin alleen met Radar, Ben en Lacey naar Agloe om Margo te zoeken en vinden ze haar meteen wanneer ze in Agloe zijn aangekomen. In de film gaat ook de vriendin van Radar (Angela) mee. Ze vinden Margo niet dus gaan Radar, Ben, Lacey en Angela terug met de auto en laten ze Quentin achter omdat ze op tijd willen zijn voor het eindgala. Quentin heeft geen behoefte om naar het gala te gaan en blijft dus nog opzoek naar Margo. Wanneer hij haar gevonden heeft en ze hebben gepraat, besluit hij vervolgens met de bus weer terug te gaan. Eenmaal thuis besluit hij om toch nog maar even naar het gala te gaan, terwijl dit al lang begonnen is. In het boek is dit anders, de vier vrienden (Angela is niet mee in het boek) gaan weer samen met de auto naar huis en gaan niet naar het gala.

Ik vond de manieren waarop de film eindigde leuker dan het boek. Ik vond het einde van het boek namelijk nogal kortaf en een klein beetje teleurstellend omdat je natuurlijk hoopt dat Margo en Quentin op het eind samen komen en er een happy end is. Bij de film was dit ook niet het geval, maar zag je nog wel hoe het verder ging en eindigde het met de vijf vrienden die samen aan het dansen zijn op het gala.

Dit is toch iets vrolijker en een meer afgerond eind. 

Als je de film zou beoordelen op inhoud zijn er een paar dingen dingen die ik anders zou doen. Zo bestaat het eerste deel van het boek uit elf dingen die Margo wil doen. In de film zijn het er maar negen. Ik begrijp dat je niet alles in een film kan voorkomen omdat je gewoon niet genoeg tijd daarvoor hebt en dan veel meer geld en acteurs moet gebruiken, maar ik vond het wel erg jammer dat ze in de film niet hebben laten zien hoe Quentin en Margo inbraken in Sea World. Dit vond ik namelijk een heel leuk stukje en ik was benieuwd hoe het er in de film uit zou zien. Helaas kwam het er dus helemaal niet in. Verder vond ik het einde apart, ze hebben het namelijk helemaal verzonnen. Ik was waarschijnlijk iets meer bij het boek gebleven. Toch vind ik het einde van de film wel beter. 

Alles bij elkaar opgeteld vind ik toch het boek beter. Tijdens het lezen van een boek bedenk ik altijd mijn eigen beelden, je kunt alles veel mooier en groter maken. Met een film ben je daarom een beetje beperkt. Daarom valt het soms ook een beetje tegen. Zo had ik me het park waar ze een dode man vonden heel anders voorgesteld dan dat het in de film werd laten zien. Ik zag echt een groot park voor me met een speeltuin, veel bomen en een vijvertje. In de film was het meer een grasvlakte met een boom. Ook laat de film het begin van het verhaal minder goed zien, wat ik juist (samen met de roadtrip naar Agloe) het leukste deel vond.

7. Taakverdeling

Daphne

Terra

­ ​Voorkant

­ Wat is het genre?

­ Wat is het perspectief?

­ Literatuur of lectuur?

­ ½ van verschil tussen film en boek

­ Eigen meningen

­ Inhoudsopgave

­ Voorkant

­ Samenvatting

­ ½ van verschil tussen film en boek

­ Eigen meningen

­ Taakverdeling

­ Opmaak

­ Nawoord

8. Nawoord

Het samenwerken verliep goed, we hebben de taken eerlijk verdeeld en hebben ook allebei gedaan wat we moesten doen. We vonden het een leuke opdracht, het was interessant om een boek met een film te vergelijken, je ziet namelijk dat het echt heel anders is.

REACTIES

Log in om een reactie te plaatsen of maak een profiel aan.

Andere verslagen van "Paper Towns door John Green"